Контакт

Економија

МИОА: Нема ништо спорно во јавната набавка за Дигиталниот самит

Објавено пред

Во однос на обвинувањата за постапката за јавна набавка за техничка реализација на Дигиталниот самит, Министерството за информатичко општество и администрација ја информира јавноста дека во спроведената постапка нема ништо спротивно на Законот за јавни набавки.

„Конечната одлука за форматот на Дигиталниот самитот кој претставува обврска од повеќегодишниот акциски план за регионална економска соработка на земјите од Западен Балкан, се донесе на 2 март на состанок на Управниот одбор за организација на Самитот, кој се одржа во Берлин, Германија.  Одлуките поврзани со форматот на самитот и потребниот буџет произлегоа од заклучоците на овој состанок. За ова МИОА ја информираше и Владата на Република Македонија, за што достави информација којашто беше усвоена на 58. седница на Владата“, соопшти Министерството.

Оттаму појаснуваат дека во вкупната сума предвидена за техничката реализација на Самитот вклучени се 50.000 евра од Советот за регионална соработка со седиште во Сараево (РЦЦ), 5.000 евра од Друштвото за меѓународна соработка (ГИЗ), а остатокот од 190.000 евра се дел од буџетот на МИОА за 2018 година.  Согласно со ова, велат, за спроведување на јавната набавка, потребно беше претходно да се потпише договор со РЦЦ (14.03.2018 ) и ГИЗ (30.03.2018). Дополнително, беше потребно да се склучи меморандум за соработка и договор со Спортскиот центар „Борис Трајковски“, каде што се организираат дел од настаните.

„Согласно со Законот за јавни набавки, овие постапки во најкратки рокови траат 34 дена. Поради тоа не може да се примени рокот за спроведување отворена постапка за јавна набавка, ниту, пак, за ограничена постапка. За жал, работевме во екстремно кратки рокови кои не зависеа од нас. Ова беше единствен начин Македонија да биде домаќин на еден од најголемите регионални настани за оваа година“, соопшти МИОА.

Министерството додаде дека заклучоците и дефинираните активности кои ќе произлезат од Дигиталниот самит се од особено значење за економскиот развој на Македонија и остварување на заедничката цел, а тоа е влез во ЕУ.

 ©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Економија

(Видео) Две компании во конкуренција за универзален снабдувач за електрична енергија

Објавено пред

Комисијата за спроведување на постапката за избор на универзален снабдувач, со која претседава академикот проф д-р Глигор Каневче, денес, по истекот на рокот за поднесување апликации на јавниот повик, веднаш по 15 часот, изврши јавно отворање на доставените понуди во согласност со тендерската документација.

Комисијата констатира дека има доставено две понуди, првата од група на понудувачи составена од „ЕВН Македонија“ АД Скопје и „ЕВН електроснабдување“ и втората понуда од „ЕЛЕМ трејд“ ДООЕЛ, при што е утврдено дека двете понуди се доставени во согласност со тендерската документација и го исполнија првичниот услов да бидат отворени.

Во согласност со тендерската документација беа прочитани следните елементи на понудите, понудена бруто-маржа и доставена банкарска гаранција. По отварањето на двете понуди, претседателот на Комисијата констатира дека и во двете понуди е доставена валидна оригинална банкарска гаранција, а понудената бруто-маржа наведена во понуда доставена од група понудувачи, составена од „ЕВН Македонија“ АД Скопје и „ЕВН електроснабдување“, е 14,4 отсто, додека понудената бруто-маржа наведена во понудата на „ЕЛЕМ трејд“ ДООЕЛ е 14,9 отсто.

Претседателот на Комисијата објасни дека сега следува фаза на евалуација на понудите, односно процена на нивната економско-финансиска способност, како и на техничката способност во согласност со критериумите наведени во тендерската документација. По завршување на евалуацијата, процес што максимално може да трае до 86 дена доколку компаниите ги исполнуваат условите, ќе бидат поканети да учествуваат на електронска аукција по принцип на негативно наддавање на понудената маржа, а почетна маржа ќе биде пониско понудената маржа од двете понуди. Понудувачот што на електронската аукција ќе понуди најниска маржа, ќе биде избран за најповолен и ќе биде поканет да го потпише договорот за универзален снабдувач со електрична енергија.

Комисијата изјави дека посветено ќе се работи пред крајниот рок да биде завршена евалуацијата и да се заокружи процесот на избор на универзален снабдувач.

Овластените претставници на компаниите што аплицирале на јавниот повик немаа забелешки на постапката.

Прикажи повеќе...

Економија

(Видео) Заев: Индикаторите покажуваат надеж и перспектива за економскиот раст

Објавено пред

Сите индикатори покажуваат дека има огромна перспектива и надеж за економскиот раст и развој. Секако, тоа е возможно со развој на бизнис-секторот, на приватните иницијативи, и тука ги темелиме сите наши надежи, истакна премиерот Зоран Заев на настан посветен на промоција на „Белата книга 2018“ во организација на Советот на странските инвеститори при Стопанската комора на Македонија.

На заедничката панел-дискусија претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, претседателот на Советот на странските инвеститори и претседател на УО на „ЕВН Македонија“, Штефан Петер, и претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески, дискутираа за актуелни економски теми и за предизвиците со кои се соочува македонската економија.

Премиерот Заев одговара на прашања што се однесуваа на остварените економски резултати во 2018 и очекувањата во 2019, на проблемот со недостиг на квалификувана работна сила, за структурните реформи во образовниот систем и пазарот на труд, како и на прашања поврзани со важната улога на регионалната соработка во процесот на интеграција на земјите од Западен Балкан во ЕУ.

„Третиот квартал завршува со пораст на извозот од 16,4 отсто, индустриското производство расте 5,2 отсто, а финалната потрошувачка 5 отсто како резултат на порастот на платите. Сите овие параметри се одличен индикатор дека сме на добар пат“, рече премиерот Заев.

Тој нагласи дека при креирањето на политиките и носењето на легислативата и законите треба да се земаат во обѕир барањата на бизнис-заедницата.

„Правиме едно правично поставување на казните и ја воведуваме опомената пред казната. Стопанството нè учеше дека треба инспекторите да работат со компаниите. Многу често грешките не се намерни и мора да укажуваме на нив со одреден рок на коригирање за санкциите да не бидат за полнење на буџетот. Тоа не го сакаме. Нашата алатка е да поттикнуваме да расте профитабилноста на компаниите, а со тоа ќе растат и приходите во буџетот“, истакна премиерот Заев и додаде дека важен елемент е борбата со сивата економија за што бележиме добри резултати со пораст на приходите од даноци и социјални придонеси од 15 до 24 отсто пораст во октомври 2018 во споредба со октомври 2017.

На дискусијата по повод промоцијата на публикацијата „Бела книга 2018“ посебно внимание се посвети на структурните реформи во образованието и пазарот на трудот, кои треба да го решат проблемот со недостигот на квалификувана работна сила, на кој посочуваат бизнис-заедницата и странските инвеститори во Република Македонија.

„Фокусот мора да биде и во средното и во високото образование. Вчера го донесовме Законот за практиканството во Владата на Република Македонија и го пуштивме. Алатка повеќе со која ќе овозможиме директно студентите да имаат своја практична едукација додека студираат да може да работат и заработуваат и да бидат подготвени за пазарот на трудот. „Кромберг и Шуберт“, „Дрекселмаер“ и ЕВН веќе прават метчинг-програми. Тоа е малку и треба уште повеќе да работиме во тој правец за да може да ги подготвиме младите со практично искуство“, нагласи премиерот Заев.

Осврнувајќи се на отворените перспективи за развој на економијата, премиерот Заев рече дека нашите тридецениски аспирации за членство во ЕУ и НАТО полека се заокружуваат и изрази очекување дека парламентот ќе ја заврши својата задача со што ќе се испрати сериозна охрабрувачка порака за странските и домашните инвеститори за членството на Република Македонија во ЕУ и НАТО, што ќе обезбеди траен мир, стабилност, сигурност и безбедност како важен предуслов за нови инвестиции и развој на економијата.

Публикацијата „Бела книга 2018“ претставува концепт на приоритети на економските политики од перспектива на странските инвеститори, кој нуди и предлози за олеснување на работењето во специфични области со цел да се стимулира подинамично инвестирање на странски капитал во земјата.

Прикажи повеќе...

Економија

„Пежо“ со предновогодишни понуди за своите клиенти

Објавено пред

Во очекување на новата година, „Пежо“ има предновогодишни понуди за сите клиенти. „За нови почетоци, нови емоции и нови авантури, добредојдени се во салоните на ‘Еуроимпекс’ сите љубители на Брендот“, велат од компанијата.

Клиентите можат да изберат помеѓу „пежо 208“, 308, 301, 2008 како и „пежо – Partner Tepee“ по неодоливи цени. Сè што треба да се направи е да се обратат во еден од двата продажни салони на „Еуроимпекс“ – генералиот увозник на „Пежо“ или кај овластената дилерска мрежа во Скопје, Тетово, Штип и Гевгелија, каде ќе бидат целосно запознаени со понудите – моделите, техничките карактеристики, моторите, цените како и богатата опрема со која располагаат моделите на „Пежо“, наведуваат оттаму.

За време на оваа предновогодишна понуда на клиентите им е овозможено и бесплатно тест возење на моделите на „Пежо“, кое можат уште веднаш да го закажат и на веб-страницата на „Пежо“.

„Еуроимпекс“- генерален увозник на „Пежо“ за Македонија, Србија, Црна Гора, Косово и Албанија, повикува на брза реакција од страна на сите заинтересирани бидејќи при оваа понуда количините се ограничени.

(ПР Текст)

Прикажи повеќе...

Најново

Европа9 часа

Тереза Меј останува премиерка, го преживеа гласањето недоверба

Со 200 гласа „за“ наспроти 117 „против“ британската премиерка, Тереза Меј, вечерва го преживеа гласањето недоверба. На Меј ѝ е сигурна...

Европа10 часа

Уапсени најблиските на терористот од Стразбур, се претпоставува дека тој е во Германија

Германската полиција е во лов на двајца браќа, Чекат и Сами Шериф, по придружувањето на операцијата на француските колеги, кои...

Македонија11 час

Мицкоски до Заев: Избeри време, место и медиум, ќе дојдам таму каде што ти сакаш

Пред повеќе од 6 месеци, точно овде на платото пред Владата на Република Македонија, на 2 јуни, ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата...

Свет12 часа

Три години затвор за поранешниот адвокат на Трамп

Поранешниот адвокат на американскиот претседател, Доналд Трамп, е осуден на казна затвор од 36 месеци. Мајкл Коен, адвокатот што изјави...

Бегството на Груевски12 часа

Трајковски зел боледување од работа за да го посети Груевски во Унгарија

Царинскиот службеник Александар Трајковски, кој вчера беше фотографиран во Будимпешта заедно со бегалецот Никола Груевски, зел боледување од работа, односно од...

Бегството на Груевски16 часа

(Видео) Груевски лоциран од новинари во скап унгарски ресторан

Екипа на унгарскиот портал „24.ху“ го лоцираше бегалецот Никола Груевски во Будимпешта како руча во познат и скап унгарски ресторан....

Македонија19 часа

(Видео)Рамчиловиќ: Најдовме правна формулација и јасна дистинкција меѓу насилниците и организаторите во предлогот за амнестија

Работната група за помирување го подготви предлогот за законско решение за амнестија за 27 април. Обвинетите ќе потпишат изјава дека...

Македонија20 часа

(Видео) Власта ќе бара 80 пратеници за продолжен мандат за СЈО

Министерката за правда, Рената Треневска-Дескоска, изјави дека двата предлог-закона за специјалното јавно обвинителство и за Јавното обвинителство се достапни за...

Македонија20 часа

Обвинителството нема да го гони сопственикот на менувачницата што уби двајца крадци

Обвинителстото ја отфрли кривичната пријава против сопственикот на менувачницата во Кисела Вода кој лани уби две лица при обид за...

Македонија20 часа

Непознато лице до Јанакиески: 500 евра дневно ни одат за честење неопределени по кафулиња

Во една од СМС-комуникациите помеѓу поранешниот министер за транспорт и врски Миле Јанакиески со непознато лице направена на 3 април...

Бегството на Груевски20 часа

(Видео) Рускоска: Синоќа ја видов фотографијата со Груевски, ќе видиме кој ја сликал и од каде потекнува

Шефицата на Обвинителството за организиран криминал и корупција, Вилма Рускоска, рече дека синоќа ја видела фотографијата со Груевски од Будимпешта....

Топ21 час

Мајка моли да се пронајде нејзиниот син, исчезнал пред два дена во Скопје

Дваесет и шестгодишно момче исчезнало во Скопје, откако пред два дена заминало од дома, по што не се вратило. Семејството...

Топ21 час

Експлозивна направа, куршуми, оружје и дрога пронајдени во неколку куќи во Скопје

Единицата за недозволена трговија при СВР Скопје во текот на вчерашниот ден по издадени наредби од Основен суд Скопје 1...

Македонија22 часа

Стара градска ќе го намалува бројот на пациенти, нов обид за реновирање

Старата градска болница, односно ЈЗУ Универзитетска клиника по хируршки болести „Св. Наум Охридски“, ќе го намалува бројот на пациенти оти...

Европа23 часа

Терористички напад во Стразбур – убиени најмалку четири, а ранети 12 лица

Четири лица загинаа, а 12 се повредени во нападот во Стразбур, за кој надлежните сметаат дека е терористички чин. Напаѓачот...

Македонија1 ден

Посебен сообраќаен режим за време на протестот на ВМРО-ДПМНЕ

Министерството за внатрешни работи информира дека поради протестот што го најави ВМРО-ДПМНЕ ќе има посебен сообраќаен режим на дел од...

Свет1 ден

(Видео) Бразил: Вооружен маж пукал во верници во катедрала – шестмина мртви

Вооружен маж пукал во верници во катедрала во близина на Сао Пауло на југот на Бразил, при што убил пет...

Бегството на Груевски2 дена

На интернет се шири фотографија од Груевски и Трајковски во Будимпешта

Фотографија на која се гледа експремиерот Никола Груевски, сега унгарски азилант, како се шета низ Будимпешта, се прошири на социјалните...

Крвав четврток2 дена

Села: Претседателите на партиите што не присуствуваа на 27 април, најверојатно, се и организатори

„Некој знаел дека ќе се случи она што се случи на 27 април и не беше присутен. Немаше друга причина...

Крвав четврток2 дена

Припадничка на собраниското обезбедување: Ѓошевски даде наредба да се отворат вратите од собата за видеонадзор

Судењето за крвавиот четврток, по паузата, продолжи со сведочење на Милунка Јовановска, вработена во МВР, која на 27 април била...

Досие