Контакт

Економија

Николовски: Со влезот во ЕУ на македонските земјоделци им се отвора пазар од 500 милиони граѓани

Објавено пред

Во целодневна работна посета на општина Прилеп денеска престојуваше министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, при што оствари средба со градоначалникот Илија Јованоски.

Како што информираат од Општина Прилеп, на средбата се разговарало за стандардот на земјоделците и за иницијативата на Општина Прилеп и градоначалникот Јованоски за одделување средства од општинскиот буџет, со кои ќе бидат обештетени земјоделците кои претрпеа штета од невремето што во јули го зафати Прилепскиот Регион.

Градоначалникот Јованоски потенцирал дека заедно со министерот ќе остварат средби со населението од регионот погоден од невремето, а ќе ги посетат и населените места Канатларци, Мало и Големо Коњари.

„Ќе ги посетиме и Галичани и Кадини Село, каде на 23 јули се случи природна непогода при што од градот беа оштетени земјоделските култури, каде со земјоделците ќе разговараме за штетите што ги претрпеа. Како што знаете, Советот на Општина Прилеп формираше комисија која ги разгледа поднесените 1 315 пријави за оштетени култури и која записниците ги испрати до Министерството за земјоделство. За првпат од постоењето на локалната самоуправа, Општина Прилеп ќе издвои буџетски средства за обештетување на дел од штетите направени од невремето. Иако тие средства нема да ги обештат целосно, сепак во голема мера ќе придонесат за задоволување на основните потреби за подготовка на следната реколта“, изјавил Јованоски.

Министерот Николовски рекол дека тутунопроизводството е една од стратешките гранки во земјоделството, која  добива силна поддршка од Владата и која обезбедува девизен прилив од околу 100 милиони евра.

„Оваа година го воведовме концептот на субвенционирање во три нивоа, за прва класа 80 денари за килограм, за втора 70 и за трета класа 60 денари за еден килограм тутун. На тој начин, за 5 милиони евра е зголемена висината на субвенциите што ги добија тутунопроизводителите. 28 милиони евра, навремено, кога се потребни, дојдоа кај 26 000 семејства кои се занимаваат со оваа значајна земјоделска гранка. Со новиот Закон за тутун се создаваат административни олеснувања, односно се отстрануваат одредени бариери што ги имаа земјоделците при склучувањето на договори. Се укинуваат евидентните листови и се создава административен софтвер, во кој ќе се внесуваат сите податоци од страна на откупните компании. ЕУ одделува 40 отсто од својот буџет токму за секторот земјоделие и ова е еден од најзначајните сектори каде што стигнува целокупната поддршка за државите членки на ЕУ. Затоа 30 септември е многу важен за тутунопроизводителите, за земјоделците, за сите граѓани, за да го направиме овој крупен исчекор преку кој ќе дојдеме до повисоки откупни цени, до сигурен пласман, до зголемен извоз, до зголемени вработувања во целиот сектор, со влезот на Македонија на пазарот од 500 милиони граѓани, колку што изнесува пазарот на целата ЕУ. 30 септември е историската можност која граѓаните треба да ја искористат и да гласаат за европска Македонија“, истакнал Николовски.

Покрај посетата на населените места, министерот ја посетил и Подрачната единица на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во Прилеп.

Економија

Дополнителни 345 милиони евра за изградба на железницата до Бугарија

Објавено пред

На 116. седница Владата ја прифати информацијата за потребата од обезбедување финансиски средства за реализација на проектот„Изградба на железничка пруга од Крива Паланка до границата со Република Бугарија“. Според информацијата, ќе се обезбедат дополнителни финансиски средства во износ од 345 милиони евра преку Министерството за финансии и Јавното претпријатие „Македонски железници – Инфраструктура“.

Прикажи повеќе...

Економија

Донесена Програмата на економски реформи 2019-2021

Објавено пред

Владата денеска ја прифати информацијата за Програмата на економски реформи 2019-2021 година, со текст на Програмата. Програмата е петти документ изработен во согласност со насоките од Европската комисија, каде што, освен среднорочна макроекономска и фискална рамка, се вклучени и 18 клучни секторски структурни реформи за зголемување на конкурентноста и растот на економијата.

Програмата е изработена во согласност со Програмата за работа на Владата на Република Македонија 2017-2020 година, ревидираната фискална стратегија за периодот 2019-2021 и буџетот на Република Македонија за 2019 година, како и другите национални стратешки документи. Исто така, програмата е во согласност со стратегијата на ЕУ за брз, одржлив и сеопфатен економски развој „Европа 2020“.

Прикажи повеќе...

Економија

(Видео) Планови за изградба на модерна патна инфраструктура – граѓаните ќе патуваат побезбедно низ земјава

Објавено пред

Во Владата се одржа заедничка прес-конференција на која премиерот Зоран Заев заедно со заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања и координација со економските ресори, Кочо Анѓушев, министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески, и директорот на Јавното претпријатие за државни патишта, Зоран Китанов, ги презентира плановите за изградба на модерна патна инфраструктура за 2019 на целата територија на Република Македонија.

„Со почетокот на градежната сезона почнуваме со забрзана изградба и рехабилитација на најголем дел од патната мрежа во вкупна вредност од 1 милијарда и 270 милиони евра. Станува збор за големи инвестиции во изградбата на нови патишта, како и реконструкција на постојните во вкупна должина од над 770 километри. Оваа година почнуваме со реализација на нови проекти за изградба, рехабилитација и реконструкција на 43 патни правци, а засилено ќе продолжиме со изградба и реконструкција на веќе започнатите 27 патни правци. Продолжуваме да ја градиме Република Македонија и да ги поврзуваме граѓаните со квалитетни, сигурни и безбедни патишта“, соопшти премиерот Заев во своето обраќање и додаде дека добрата и безбедна патна инфраструктура е главен предуслов за привлекување домашни и странски инвестиции и за локален економски развој.

„Автопатот Кичево-Охрид во должина од 60-ина километри продолжува да се гради. Надминати се проблемите, се потпиша нов анекс на договорот, со кој се заштедија 90 милиони евра, и градежните работи продолжуваат до конечна реализација. Го поврзуваме Охрид како наша стратешка туристичка дестинација со Кичево и остатокот од Македонија. Ова е важно бидејќи ќе се обезбедат услови за унапредување на туризмот, за зголемување на трговската размена во овој регион, што ќе придонесе и за рамномерен економски развој. Минатата година ја достигнавме бројката од 1 милион туристи. Овој автопат и другите што ги поврзуваат нашите туристички центри се нашата инвестиција за уште поголем број туристи и економски раст“, рече премиерот Заев и надополни дека придобивки ќе почувствуваат 225 илјади жители и 13 општини од југозападниот дел на земјава.

Вицепремиерот Анѓушев во своето обраќање потсети дека 2019 е најавена како економска година и дополни дека изградбата и рехабилитацијата на патиштата во земјата е една од активностите потребни да се реализираат за да се постигне економски раст. Тој потенцира дека очекува, по почнувањето на градежната сезона, да нема ниту една слободна градежна машина во Република Македонија, а земјата да биде едно големо градилиште.

„Сите знаеме дека сите други економски сектори, освен градежништвото, во 2018 година бележеа значителен раст. Градежништвото е важен сегмент за економскиот раст и ние сме посветени да го раздвижиме овој сектор. Во овој момент во Република Македонија се градат и рехабилитираат патишта како никогаш досега. Во 2018 година се завршени активности на 192 км во вредност од 30 милиони евра. Тоа не е доволно и токму поради тоа градежништвото минатата година бележеше негативни стапки на раст. Би сакал да истакнам дека проектите за изградба на патишта што ги почнавме како Влада се во вредност од 1 милијарда и 35 милиони евра и се во должина од 363 километри, а во 2019 година почнуваат со реализација проекти во вредност од 236 милиони евра и во должина од 421 километар. Сите овие проекти, чија вкупна вредност надминува 1,27 милијарда евра, се технички подготвени, има обезбедено финансиски средства и подготвени се за имплементација. Доколку вкупните градежни активности изнесуваат од 55 до 60 милиони евра на месечно ниво, вклучително со активностите на приватниот сектор, ќе ги вратиме позитивните стапки на раст на градежништвото, а со тоа и повисоки стапки на економски раст“, потенцира Анѓушев.

Министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески, подетаљно зборуваше за плановите за изградба и рехабилитација на патишта во 2019 и во тој правец истакна дека ќе се вложат средства од над 1 милијарда и 200 милиони евра за изградба на патна инфраструктура во должина од над 700 километри.

„Нашата цел е да нема отсечено населено место во земјата, да имаме добра и квалитетна инфраструктура, каде што економски бенефит ќе имаме сите ние граѓаните на Македонија. Но, она што сакам јас да го потенцирам е тоа што програмата за 2019 година е уште пообемна. Четириесетина патни правци со вкупна вредност од над 230 милиони евра и вкупна должина од 420 километри се подготвени за да се почне со рехабилитација и реконструкција. Очекуваме со градежната сезона да ги ставиме во погон сите градежни компании и да се почне со рехабилитација на голем дел од нив.

Директорот на Јавното претпријатие за државни патишта, Зоран Китанов, даде осврт на плановите и програмите што ги спроведува ова претпријатие и рече дека ЈПДП има спроведено тендерски постапки за рехабилитација на 39 патни правци, кои веднаш во првиот квартал, штом дозволат временските услови, ќе почнат да се градат.

„Во 2019 се продолжува со изградбата на автопатиштата и експресните патишта со вкупна должина од 144 км и вкупна вредност од 770 милиони евра“, соопшти директорот Китанов и информира дека преку „Македонијапат“ се рехабилитираат уште 41 патен правец, во вкупна должина од 93 км, во износ од 9 милиони евра.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија8 часа

Собранието објави оглас за aнтикорупциската комисија, Тасева обвинува дека добрите антикорупционери не се пожелни

Собранието го објави огласот за избор на новиот состав на Комисијата за спречување на корупцијата. Огласот ќе трае 7 дена...

Свет10 часа

Вес Мичел поднесе оставка, идниот месец заминува од Стејт департментот

Вес Мичел, помошник-државен секретар на САД, наредниот месец заминува од функцијата во Стејт департмент поради лични и професионални причини. „Две...

Македонија10 часа

(Видео) Десетина имиња во игра за претседателски кандидат на СДСМ

Премиерот Зоран Заев денеска изјави дека десетина имиња се во игра за кандидат за претседателските избори на СДСМ. Тој најави...

Изборни измени13 часа

Малите партии бараат една изборна единица, па потоа избори

Малите партии ја реафирмираат идејата за промена на изборниот модел во една изборна единица и отворени листи на гласање. Тие...

Македонија13 часа

(Видео) Дејан од Ѓорче Петров: „Помогнете ми, ама не како Боки 13“

Дејан Костовски од Ѓорче Петров вели дека Бојан Јовановски, познат како Боки 13, не го испочитувал ниту договореното за плаќање...

Македонија13 часа

Теута Арифи за 300 илјади евра каскадно ќе ја уредува Пена

Општина Тетово за 17 милиони денари или речиси 300 илјади евра ќе става потпорни ѕидови на реката Пена во делот...

Македонија14 часа

СЈО испитува дали баџанакот на Ѕинго, Стојан Миланов, наместил тендер на кочанска фирма

Специјалното јавно обвинителство отворило предистражна постапка за злоупотреба на службената положба и овластување по кривичната пријава која ја поднесе СВР...

Македонија15 часа

Учениците од утре повторно на настава

Министерството за образование и наука информира дека второто полугодие од учебната година почнува утре и важи за сите ученици од јавните и...

Македонија16 часа

Владата го испрати Законот за употреба на јазиците до Венециската комисија

Владата ја испрати целосната содржина од Законот за употреба на јазиците на мислење до Венециската комисија, заедно со алтернативниот текст на...

Македонија17 часа

Во 18 часот се укинува бесплатниот јавен превоз во Скопје

Во 18 часот се укинува бесплатниот автобуски превоз во Скопје поради намалување на загаденоста во градот, соопштија од Град Скопје. И...

Спорт17 часа

Исчезнал авионот со кој летал најскапиот играч на Кардиф

Емилиано Сала (28), кој три и пол години играше за Нант, пред неколку дена потпиша за Кардиф за клупски рекорд...

Македонија17 часа

(Видео) Македонец си ја убил сопругата на паркинг во Австрија

Македонски државјанин кој живее во Австрија ја убил вчера напладне својата сопруга, пренесуваат австриските медиуми. Жената, истотака со потекло од...

Топ18 часа

На Табановце приведено лице кое се барало за издржување затворска казна

Лице кое се барало за издржување казна затвор во траење од една година, било приведено при пасошка контрола на граничниот премин...

Регион19 часа

Српски медиуми: По Путин, во Белград доаѓаат Трамп и Меркел

Претседателот на САД, Доналд Трамп, би можел во текот на оваа година да ја посети Србија, објавува во денешното издание...

Македонија20 часа

Расправата во грчкиот парламент за договорот од Преспа ќе трае четири дена

Претседателот на грчкиот парламент, Никос Вуцис, одлучи дека дебатата за преспанскиот договор со која ќе се стави крај на 27-годишниот...

Македонија1 ден

Трајковски: Дисциплинската постапка против мене е напад врз правата на пациентите

Царинскиот службеник Александар Трајковски, кој зеде боледување за да замине во Будимпешта, каде што беше фотографиран заедно со експремиерот Никола Груевски,...

Македонија1 ден

„Фајненшл тајмс“: Преспанскиот договор е достигнување за прослава на Балканот

Договорот за решавањето на 27-годишниот спор помеѓу Грција и Македонија, што неделава влезе во процедура за ратификација во грчкиот парламент,...

Македонија1 ден

Калајџиев и Цаца Николовска избрани да вршат надзор врз прислушувањето

Комисијата за избори и именувања одлучи да се објави оглас за избор на тројца членови за граѓанскиот совет за надзор...

Македонија1 ден

Уништена големата авионска бомба што беше пронајдена во центарот на Скопје

Дирекцијата за заштита и спасување соопшти дека успешно е уништена авионската бомба од Втората светска војна, која пред неколку дена...

Македонија2 дена

(Видео) Мицкоски: Владата да прогласи вонредна состојба поради загадувањето

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, преку видеообраќање побара од Владата да прогласи вонредна состојба поради загадувањето. Тој оцени дека состојбата...

Досие