Контакт

Економија

Одобрена финансиска поддршка за намалување на последиците од пандемијата за производителите на јаболко, ориз, грозје и вино

Објавено пред

Владата го утврди текстот на Предлог-законот за финансиска поддршка за намалување на последиците предизвикани од пандемијата врз производството и откупот на земјоделски производи.

Нa предлог на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство со ова законско решение се уредуваат условите, корисниците, висината како и постапката за доделување на финансиска поддршка за намалување на последиците врз производството, откупот на јаболко и ориз предизвикани од пандемијата.

Финансиската поддршка за намалување на последиците врз производството и откупот на јаболко и ориз се состои од:

– Поддршка по килограм за произведено јаболко кое во периодот од 15 септември 2021 година до 15 декември 2021 година е предадено кај регистриран откупувач или преработувач на земјоделски производи за преработка или за извоз најмалку преку еден откупувач, во висина од 3 денари по килограм.
– Поддршка по килограм за производство на оризова арпа од род 2020/2021 година која во периодот од 1 јануари до 15 декември е произведена и предадена на регистриран откупувач запишан во Регистарот на откупувачи или преработена во сопствениот преработувачки капацитет, во висина од 3 денари по килограм.

На оваа своја седница Владата го утврди и Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за финансиска поддршка за намалување на последиците предизвикани од пандемијата врз производството, откупот на грозје и винската индустрија со дополнување со нови корисници на финансиската поддршка и тоа:

– Поддршка по килограм за произведено винско грозје кое во периодот од 15 август 2021 година до 31 октомври 2021 година е предадено кај регистриран откупувач на винско грозје за производство на вино или за извоз на винско грозје во висина од 3 денари по килограм.
– Поддршка по килограм произведено винско грозје кое во периодот од 15 август 2021 година до 31 октомври 2021 година е преработено во сопствени капацитети за производство на вино во висина од 3 денари по килограм.©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Економија

Стопанската комора ќе се откаже од иницијативата пред Уставниот суд во врска со недела неработен ден

Објавено пред

Премиерот Димитар Ковачевски со својот економски тим оствари средба со претседателот на Стопанската комора, Бранко Азески, членовите на Управниот одбор и најистакнатите стопанственици во државата, на која била истакната важноста од континуирана соработка, партнерски однос со деловната заедница сè со цел постигнување повисоки стапки на економски раст и решавање на предизвиците од енергетската криза и пандемијата.

Како што информираат од владината прес-служба, премиерот Ковачевски и претседателот на Стопанската комора се согласиле дека на 18 февруари Комората ќе ја повлече иницијативата пред Уставниот суд во врска со законското решение за недела неработен ден и дека во периодот што претстои ќе се најдат сеопфатни решенија за предизвиците околу спроведувањето на законот.

Ковачевски на средбата со деловната заедница истакнал дека фокусот на економијата е приоритет и се осврнал на досегашната соработка и важноста од инклузивен процес.

„Целта на денешната посета практично е продолжување на соработката и затоа состанокот веднаш го правиме во првата недела од изгласувањето на новата Влада и сакам да ве уверам дека ваков тип средби ќе продолжат без разлика дали тие ќе се случуваат тука или ќе се случуваат во кабинетот на Владата, ние остануваме поддржувач на приватниот сектор, тоа е курс кој го имаше оваа Влада уште од нејзиното формирање“, посочил премиерот.

На работната средба било посочено дека се работи на Законско заокружување за стимулирање различни форми на вложување во енергетиката, како и за мониторирање на процесите на инвестициите и на ефикасноста на реализацијата, а станало збор и за потребата од синхронизирање на процесите на дигитализација во владините институции со цел координирање на процесот.

Прикажи повеќе...

Економија

Именувани тројца нови членови на Управниот одбор на НЛБ д.д. Љубљана, меѓу кои и Антонио Аргир

Објавено пред

На вчерашниот прв состанок на Надзорниот одбор на НЛБ д.д Љубљана годинава, членовите се фокусираа на имплементација на стратегијата на НЛБ Групацијата и статусот на вклучување на факторите за управување со еколошките и социјални аспекти во деловниот модел на НЛБ Групацијата. На седницата, Надзорниот одбор назначи и тројца нови членови на Управниот одбор, со што истиот се прошири на вкупно шест члена. За нови членови на Управниот одбор на НЛБ д.д именувани се: Хедвика Усеник, Антонио Аргир и Андреј Ласиќ. Сите доаѓаат од НЛБ д.д или НЛБ Групацијата, имаат долгогодишно искуство и се веќе докажани во својата работа.

НЛБ Групацијата од неодамна порасна и стана клучен играч на дури седум пазари во Југоисточна Европа, со успешното купување на Комерцијална банка Белград во декември 2020 година.

Овој раст продолжува со активно барање нови можности за органски раст или проширување преку спојувања и аквизиции. Исто така, стратегијата на Групацијата се фокусира на интензивна дигитализација и корисничко искуство со врвен квалитет, како и посветеност кон одржливо работење и развој. Сето ова бара и ќе бара и во иднина уште посеопфатно, координирано и ефикасно управување, како на одделните деловни сегменти, така и на Групацијата во целина, но и искористување на сите синергии во рамките на Групацијата.

Управниот одбор на Банката, надополнет со три нови членови е соодветно подготвен за овој предизвик и претставува најдобра комбинација на разновидни знаења, искуства и компетенции. Петгодишниот мандат на новите членови ќе започне откако ќе добијат согласност од Централната банка на Словенија, а дотогаш ќе продолжат да ги извршуваат функциите – извршни помошници на Управниот одбор.

Примож Карпе, претседателот на Надзорниот одбор истакна: „Надзорниот одбор беше свесен од потребата да се комплетира Управниот одбор на Банката доколку сакаме и во иднина добро да управуваме со Групацијата, да продолжиме успешно да работиме и да ги исполниме стратешките заложби дадени кон засегнатите страни, првенствено кон нашите клиенти, акционерите и кон вработените. Драго ми е што ги најдовме вистинските луѓе во Групацијата кои ќе продолжат успешно да ја водат како eден тим и во иднина. Ова е секако многу комплексна задача во високо конкурентна и променлива средина, но ние сме убедени дека тие ќе одговорат на задачата“.

Блаж Бродњак, извршниот директор потенцира: „Со сите тројца колеги многу добро се познаваме, долги години работевме и дишевме заедно, а ги знаат и нашите клиенти, нашите партнери и целиот тим на вработени во НЛБ Групацијата. Убеден сум дека тие се најдобриот избор и со гордост, радост и доверба кон нив го очекувам нивното приклучување кон Управниот одбор на НЛБ д.д“.

На состанокот, членовите на Надзорниот одбор исто така го забележаа напредокот во стратегијата на НЛБ Групацијата и заклучија дека таа е на пат да стане регионален шампион и клучен двигател на одржливиот развој.

Кои се тројцата новоименувани членови на Управниот одбор на НЛБ д.д Љубљана?

Во моментов сите тројца се извршни помошници на Управниот одбор на НЛБ д.д: Хедвика Усеник, за работа со население и приватно банкарство; Антонио Аргир, за НЛБ Групацијата и Андреј Ласиќ, за корпоративно и инвестициско банкарство.

Хедвика Усеник е искусен банкарски професионалец со над 20 години искуство во меѓународни банкарски Групации. Кариерата ја започнува во 1996 година како истражувач на Институтот за економски истражувања, а во 2001 година се приклучува на UniCredit Банка Словенија, кадешто има различни менаџерски позиции во сегментот на работа со население и корпоративно банкарство. Од 2014 година, до нејзиното доаѓање во НЛБ во 2018 година, таа е одговорна за Секторот за работа со население и е член на Управниот одбор во банката. Од 2020 година, таа е извршен помошник на Управниот одбор на НЛБ за работа со население и приватно банкарство, одговорна за деловната мрежа на банката, НЛБ Контакт центарот и управување со продажба и развој. Освен работа со население, нејзините клучни области на експертиза вклучуваат корпоративно банкарство, финансирање на трговија и извоз, управување со сегменти, производи и канали и дигитална трансформација. Таа е претседателка на Надзорниот одбор на НЛБ Склади и член на Надзорниот одбор на НЛБ Банка Бања Лука. Таа е и член на Комитетот за одржливост на НЛБ Групацијата.

Антонио Аргир целата своја кариера ја гради во НЛБ Банка Скопје. Во банката се вработува во 1999 година како кредитен референт за корпоративни клиенти, долгорочни и инвестициски заеми, а подоцна поминува неколку години во Деловна мрежа како координатор, раководител на експозитура и директор на Секторот Деловна мрежа. Во 2015 година станува член, а половина година подоцна и претседател на Управниот одбор на НЛБ Банка Скопје. Тој се приклучи на раководството на НЛБ во Љубљана на 1 јануари 2022 година, а кормилото на НЛБ Банка Скопје му го предаде на Бранко Грегановиќ. Аргир беше член на Македонската банкарска асоцијација, а од 2018 година ја извршуваше функцијата потпретседател на Стопанската комора на Северна Македонија. Под раководство на Антонио Аргир, НЛБ Банка Скопје забележа исклучителен раст во сите сегменти од своето работење и значително зголемување на профитабилноста на Банката, а цената на акцијата на НЛБ Банка Скопје се зголеми за пет пати. Денес, НЛБ Банка Скопје е угледна и стабилна финансиска институција и лидер во иновациите и дигитализацијата на банкарските производи и услуги на пазарот.

Андреј Ласиќ, пред да дојде во НЛБ, ја започнал својата кариера во SKB, Société Générale Group во 1997 година, каде што бил извршен директор за големи корисници и институционални инвеститори. Тој се приклучува на НЛБ во 2013 година, како извршен директор за клучни клиенти. Како извршен помошник на Управниот одбор за корпоративно и инвестициско банкарство тој го покрива сегментот мали и средни претпријатија и клучни клиенти, финансирање на трговија и инвестициско банкарство, старателски услуги и меѓународно финансирање. Тој е претседател на Управниот одбор на НЛБ Банка Белград, член на Управниот одбор на НЛБ Банка Сараево, член на Надзорниот одбор на НЛБ Лиз&Го и член на Комитетот за одржливост на НЛБ Групацијата. Тој е и претседател на Одборот на претпријатија при Здружението на банки на Словенија и член на уредничкиот одбор на словенечкото банкарско списание.

За НЛБ Групацијата

НЛБ Групацијата е водечка банкарска и финансиска групација во Југоисточна Европа. Покрај НЛБ д.д., НЛБ Групацијата се состои од седум банки-ќерки, лизинг компанија, друштво за управување со фондови, управување со недвижен имот и неколку останати компании. НЛБ д.д. е друштво чии акции котираат на Љубљанската берза, а глобалните сертификати за депозит на Лондонската берза. НЛБ Групацијата е институција од системско значење, со повеќе од 10% пазарен удел на сите пазари, една од првите топ три пазарни позиции во земјите каде е присутна и вкупна актива од повеќе од 21 милијарда евра, а банките членки на Групацијата се важни даватели на финансиски услуги на пазарите во ЈИЕ и лидери во различни бизнис-сегменти. Во третиот квартал од 2021, НЛБ Групацијата оствари 205,5 милиони евра добивка по оданочување, 100,9 милиони евра или 96% повисока, споредено со истиот период минатата година.

Во 2021, Групацијата направи важни чекори кон постигнување на своите стратешки цели на три главни полиња: традиционално банкарство- работа со население и корпоративно банкарство, каде што се во тек повеќекратни иницијативи за дигитализација за да се овозможат побрзи и поефикасни услуги на клиентите; надградба на внатрешните процеси во насока на зајакнување на капацитетите на вработените преку употребата на податоци и технолошки платформи, и имплементација на одржливост.

Во 2021 година, НЛБ најмногу се фокусираше на подобрување во управувањето со ризиците поврзани со климатските промени и животната средина. Исто така беше поставена и рамката за одржливост на НЛБ Групацијата која вклучува и анализа на влијанието, што резултираше во три основни области на влијание за Групацијата: клима, ефикасно и безбедно користење на ресурсите и конечно, избалансиран и инклузивен економски и социјален систем. Овие области, заедно со континуираниот развој на политиките за управување со животна средина и социјални аспекти и интеграцијата на факторите на управување со животна средина и социјални аспекти, остануваат фокус и во 2022 година.

(ПР-текст)

Прикажи повеќе...

Економија

Од среда ќе се исплаќаат јануарските пензии

Објавено пред

Владата ја разгледа и усвои Информацијата за исплата на пензии за месец јануари 2022 година и го задолжи Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 25.01.2022 година.

Деловните банки ќе обезбедат пензионерите да може да располагаат со јануарските пензии преку мрежата на банкомати и во трговската мрежа од 26.1.2022 година, а готовинската исплата на пензии за клиентите кои не користат картички ќе се изврши во четири групи според следниот распоред составен според висината на пензијата:

– За пензии со висина до 11.000 денари, исплатата да се изврши на 26.01.2022 година (среда);
– За пензии со висина 11.001-14.000 денари, исплатата да се изврши на 27.01.2022 година (четврток);
– За пензии со висина 14.001-18.000 денари, исплатата да се изврши на 28.01.2022 година (петок); и
– За пензии со висина над 18.001 денари, исплата да се изврши на 31.01.2022 година (понеделник).

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија14 часа

Регистрирани 2.071 нов случај на Ковид-19 и 11 починати

Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа направени се 6.010 тестови, а регистрирани се 2.071 нов случај на...

Топ14 часа

Се бара притвор за 22-годишниот возач, семафорите биле исклучени, а на пешачкиот налетал со голема брзина

Скопското основно јавно обвинителство до Основниот кривичен суд достави предлог за определување притвор за 22-годишниот возач кој вчера ја усмрти...

Македонија16 часа

Комисијата за заразни болести со препорака периодот за изолација да се намали на 7 дена

Намалување на периодот на изолција од 10 на 7 дена за ковид-позитивните пациенти е ставот што произлезе од денешната вонредна...

Македонија16 часа

Фон дер Лајен до Ковачевски: Лично сум подготвена да помогнам во процесот со Бугарија

Премиерот Димитар Ковачевски попладневно остварил телефонски разговор со претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, која му го честитала...

Македонија17 часа

Опасност од одрон на карпа тешка 20 тони врз кањонот Матка – од ЦУК велат нема простор за паника

Центарот за управување со кризи доби известување од ЕВН за опасност од одрон на голема карпа над кањонот Матка. Директорот...

Регион18 часа

Петков: Бугарија сама одлучува за својата одбрана

Бугарија сама ќе одлучува за плановите за одбрана во координација со партнерите од НАТО, изјави денеска бугарскиот премиер Кирил Петков....

Свет20 часа

Лавров по средбата со Блинкен: Следната недела од САД ќе добиеме писмени одговори

САД ќе ѝ дадат писмени одговори на Русија на барањата за безбедносни гаранции следната недела, изјави рускиот министер за надворешни работи,...

Македонија22 часа

Плевнелиев: Не сакаме да ги внесеме Тито и Сталин во ЕУ

Северна Македонија не ги спроведе потребните реформи за почеток на преговорите со Европската Унија. Македонските тајни служби се разгранок на...

Топ23 часа

Нова трагедија кај Струма: возач загина во сообраќајна несреќа со македонски камион

Возач на автомобил загина по сообраќајна несреќа што се случила со македонски камион на патот помеѓу Благоевград и граничниот премин...

Македонија24 часа

ВМРО-ДПМНЕ и натаму инсистира на предвремени избори, од СДСМ велат дека барањето е од пуста желба за власт

Опозициската ВМРО-ДПМНЕ и денеска порача дека е неопходно да се одржат предвремени парламентарни избори. Тие инсистираат на брзи избори, без...

Македонија24 часа

Снег и забрана за товарни возила на дел од патиштата

Утрово, поради обилни врнежи од снег, воведена е забрана за тешки товарни возила кај планинскиот премини Стража, патниот правец Деве...

Свет24 часа

Властите во Калифорнија предлагаат тинејџерите да се вакцинираат без согласност од родителите

Калифорнија треба да дозволи вакцинација на деца на возраст од 12 и повеќе години без согласност од родителите, предложи синоќа...

Македонија2 дена

Загина 24-годишна девојка – автомобил ја прегази на пешачки пред Сити мол

Загина 24-годишна девојка откако вечерва беше прегазена на пешачки премин во близина на Сити мол во Скопје. Девојката преминувала улица...

Економија2 дена

ЕСМ ќе управува со БЕГ заради континуирано обезбедување топлинска енергија

Владата донесе одлука за обезбедување дополнителни количини топлинска енергија во услови на кризна состојба во снабдувањето со топлинска енергија. „...

Свет2 дена

Бајден со нова закана кон Путин: Русија ќе плати висока цена

Американскиот претседател Бајден рече дека јасно му кажал на рускиот претседател Владимир Путин дека секое движење на руските воени сили...

Свет2 дена

Шведска ги менува препораките – лицата со слаби симптоми на настинка не мора ни да се тестираат

Под силен притисок од ширењето на омикрон и зголемениот број на заразени и здрави, но изолирани, кои почнаа да ги...

Македонија2 дена

Нови 13 починати и 1.172 новозаразени со Ковид-19

Министерството за здравство информира, согласно податоците од Институтот за јавно здравје дека во последните 24 часа: Направени се 4.021 тестови,...

Македонија2 дена

(Видео) Катица Јанева сака лично да ги следи судењата во кои Камчев ѝ бара да му врати дел од милионот

Експецијалната јавна обвинителка, Катица Јанева, има желба и самата да присуствува на судењата против неа, Бојан Јовановски-Боки 13, Зоран Милески-Кичеец,...

Македонија2 дена

Камчев не сака Кичеец да му врати дел од милионот, парите ги бара од Јанева, Боки-13 и државата

Бизнисменот Орце Камчев нема да бара од Зоран Милевски-Кичеец, осуден во случајот „Рекет“, да му врати дел од 1,5 милион...

Свет2 дена

Си-ен-ен: Папата Бенедикт XVI знаел за злоупотребата на деца во Црквата

Папата Бенедикт Шеснаесетти знаел за свештеници што злоупотребиле деца додека тој бил надбискуп во Минхен од 1977 до 1981 година,...

Досие