Контакт

Економија

Преку моделот „бизнис-ангели” малите и средни претпријатија полесно ќе доаѓаат до инвестиции

Објавено пред

На Форумот за афирмација за потребата од институционално регулирање на финансирањето преку моделот на „бизнис-ангели”, кој се одржа денеска, учествуваа и вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев, и министерот за регулатива за подобрување инвестициска клима за домашни претпријатија, Зоран Шапуриќ.

„Бизнис-ангели“ се всушност инвеститори во бизнис-проекти, старт-ап програми и мали и средни претпријатија. Во светски рамки приближно 50 милијарди долари се инвестираат преку оваа форма на инвестирање.

Вицепремиерот Анѓушев во своето обраќање ја поздрави иницијативата за организирање на форумот и ја истакна важноста на поддршката од ангел-инвеститорите што ја добиваат старт-ап компаниите, кои всушност ги водат и обликуваат иновациите и ги забрзуваат структурните промени во економијата, ја унапредуваат конкуренцијата и придонесуваат за продуктивност и креирање работни места.

„Луѓето што имаат идеи и имаат амбиција за да го реализираат својот бизнис-план во почетокот немаат финансиски средства за тоа. Во тие услови многу е тешко да се појавите во некоја банка и да побарате кредит бидејќи секоја банка бара да имате некоја историја или хипотека. Младите луѓе кои имаат идеи не секогаш имаат хипотека, а историја немаат никаква, бидејќи се занимавале со нешто друго или не ја реализирале идејата. Многу идеи во нашата држава се пропаднати токму од таа причина, бидејќи не можат да најдат извор за финансирање одат во заборав и никогаш не се реализирани“.

Меѓутоа, како што рече вицепремиерот, денес тековите се менуваат и најголемите компании кои денеска котираат на берзите се на луѓе што не наследиле богатство, туку што почнале од нула.

„Можам само да ве потсетам на основачите на ‘Епл’, на ‘Тесла’, на ‘Амазон’, тоа се луѓе коишто своите компании ги стартувале од нула и успеале. Денеска капитал има многу, капитал имаат банките, но тие мораат да бидат конзервативни затоа што ги штитат депозитите на граѓаните и мораат да почитуваат извесни критериуми“, изјави Анѓушев.

Министерот за регулатива за подобрување инвестициска клима за домашни претпријатија, Зоран Шапуриќ, истакна дека владата сите досегашни активности поврзани со инвестирање преку „бизнис-ангели“ ги реализирала во соработка со бизнис-секторот.

„Владата на РМ ги почна активностите за испитување на можностите за измена на постоечката, како и за донесување на нова регулатива за овозможување на полесен пристап за инвестирање преку моделот на ‘бизнис-ангели’. Очекуваме оваа форма којашто до сега во Македонија се реализира во многу мал обем во иднина да прерасне во солиден извор на финансирање на бизнис-секторот што ќе значи унапредување на севкупната економија“, нагласи Шапуриќ.

На денешниот Форум присуствуваа и претседателот на светски бизнис-инвестициски форум на „бизнис-ангели“, Бајнарс Алтунташ, претседателот на Македонска академија на науките и уметностите, Таки Фити, и претседателите на Стопанските комори на Република Македонија.

Економија

(Видео) Николовски: Лозарите ќе ги добијат своите пари за предаденото грозје

Објавено пред

Владата заедно со Министерстсвото за земјоделство, шумарство и водостопанство мора да ја затвори како прашање исплатата на долговите од винарската визба „Повардарие“ и винарницата со германски капитал „Гарланд Агрофуд“- (Стефанс винарија) и лозарите мора да ги добијат своите пари, порача денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски.

При тоа Николовски посочи дека е во постојна комуникација со раководството на „Поварадие“ и стечајниот управник на „Гарланд Агрофуд“  (Стефанс винарија), како и со лозарите и градоначалниците на Неготино и Кавадраци, со цел да се најде соодветно решение.

„Се трудиме да правиме притисок и да ги решаваме напластените проблеми каков што првенствено беше со винарницата ‘Повардарие’, која на лозарите им должеше близу четири милиони евра. Денеска вршевме инспекциски увид и констатиравме дека ‘Повардарие’ уште исплаќа и оти во овие два месеца се исплатени 200 илијади евра. Останува по долгот за 2015 и 2016 година да се доисплатат уште 500 до 600 илјади евра. Министерството координира да го направиме на некој начин тоа што може да го сториме како држава. Разговараме да ги мотивираме што побрзо да се најде решение за овој проблем зашто лозарите имаат побарувања од околу 30 милиони денари од винарницата ‘Стефани’ кои мора да бидат исплатени“, изјави министерот Николовски.

Веќе утре, како што што посочи министерот Николовски, е закажан состанок со градончалниците на Кавадарци и Неготино, со пратениците од тој регион и со претставници на лозарите, а пртетходно ќе има и состанок со стечајниот управник на винарницата „Стефани“ и со претставниците на банките.

Прикажи повеќе...

Економија

(Видео) МЗШВ: 39 понуди ги исполнија условите за јавниот повик за доделување државно земјоделско земјиште над 3 хектари

Објавено пред

Заврши јавниот повик за доделување државно земјоделско земјиште над 3 хектари. Во рамки на повикот пристигна 51 понуда од кои 39 понуди се со уредна докумениција и ги исполнија пропишаните услови, додека 12 од апликантите се одбиени поради неисполнување на условите во огласот. Понудениот вкупен инвестициски фонд на овие 39 прифатливи понуди е 15,5 милиони евра, соопшти Министерството за земјоделство.

Сите понуди што ги исполнија условите освен подигање на насади и одгледување на едногодишни култури, содржат и капитални инвестиции во објекти за примарна обработка на земјоделски производи како винарии, кланички капацитети, центри за преработка на овошје и зеленчук, откупни центри, млинови, оранжерии и други објекти тесно поврзани со земјоделско производство.

„Покрај инвестицискиот фонд, бизнис-планот на компаниите со понуди кои ги исполнија условите предвидува и отворање на околу 100-тина нови работни места во агросекторот. Преку ваквите огласи јасно се гледа заложбата на министерството и Владата за зголемување на капиталните и инфраструктурните инвестиции во земјоделството и руралниот развој, што ќе придонесат за економски развој на регионите и за отворање нови работни места“, изјави министерот Љупчо Николовски.

Од овие 39 понуди, за одредени локации има по еден понудувач, но за поактрактивните и по повеќе. Формалната обработка на понудите од страна на Комисијата формирана од Владата е завршена и во следниот период ќе следува електоронското јавно наддавање за парцелите, а потоа склучување на договорите, во кои ќе бидат вградени бизнис-плановите и изјавата заверена на нотар во којашто стои вкупната инвестиција што треба да биде реализирана. Обврската на оние кои ќе поминат на електронското јавно наддавање е во рок од 5 години да ја реализираат инвестицијата. МЗШВ и Државниот инспекторат за земјоделство активно ќе ги следат сите договори и нивната реализација.

Министерот Николовски посочи дека паралелно се подготвува и нов ваков инвестициски оглас врз основа на ослободени атрактивни парцели кои ќе бидат предмет или на редовен оглас или на инвестициски.

Инвестициите од ваков тип се од исклучително значење за производство на конкурентните земјоделски производи, решавање на откупот и на вишоците земјоделски производи. Во оваа насока МЗШВ континуирано работи на воспоставување соработка помеѓу примарните институции во земјоделството и руралниот развој и примарните производители и преработувачки капацитети.

Прикажи повеќе...

Економија

Царовска: Високи 95 отсто искористеност на Оперативниот план за вработување

Објавено пред

Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2018 година има високи 95 проценти реализација. Со него беа вкупно опфатени 6374 лица, од кои 3359 или 53 проценти беа млади лица до 29 години. Ова беше соопштено на прес-конференција во Владата каде што се обратија министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, и директорката на Агенцијата за вработување, Билјана Јовановска.

Царовска како посебно значајна ја потенцираше вклученоста на жените во активните програми и мерки што водат до намалување на невработеноста и зголемување на вработливоста.

„Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2018 година претставува одличен пример за родова еднаквост, во него 54 %, односно 3456 лица од учесниците во активните програми и мерки за вработување беа жени, што за нас претставува посебен успех и голем придонес за поголема инкузивност на жената на пазарот на трудот“, изјави Царовска.

Интересот за учество во активните мерки и програми за вработување беше голем и од страна на невработените лица и од страна на работодавачите, особено за програмите и мерките кои водат до директно вработување, потенцираше директорката на Агенцијата за вработување на Република Македонија, Билјана Јовановска.

„Преку учество во програмата ‘Самовработување’, сопствен бизнис отворија 1191 лица, мерката Субвенционирање на плати овозможи да се вработат 759 лица, а преку учество во мерката Вработување и раст на правни субјекти беа вработени 347 лица. Во рамките на спроведувањето на Законот за вработување на инвалидни лица се доделуваа финансиски средства со кои се поттикнува вработувањето на инвалидните лица, при што беа доделени средства за вработување на 209 лица“, истакна Јовановска.

На прес-конференцијата беше посочено дека голем интерес имало и за обуките за стекнување вештини што се барани на пазарот на трудот, наменети за доквалификација на невработените лица. Една од најбараните била програмата „Практиканство“ и во неа се вклучија 1263 невработени лица до 34-годишна возраст. Одлични резултати покажала и програмата „Општинско-корисна работа“, во која учествувале 703 лица, кои обезбедуваат социјални услуги во 56 општини во државата, најмногу како образовни и лични асистенти.

Во насока на намалување на младинската невработеност, во 2018 година започнала имплементацијата на пилот-мерката Гаранција за млади. Во изминатата година во Гаранција за млади биле вклучени 5266 лица (2694 жени), од кои 1839 лица или 35 проценти се вработиле во период од 4 месеци по нивното евидентирање како невработени лица во агенцијата.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија11 час

ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ не сакаат да се договорат за една изборна единица

Многуте повици од помалите партии за измени на Изборниот законик, со кои ќе се воведе една изборна единица и отворени...

Анализи11 час

Политиката го подели СЈО на табори

„Чарлиевите ангели“ ги нема. Катица Јанева, Ленче Ристоска и Фатиме Фетаи речиси една година не се појавуваат на заеднички прес-конференции....

Македонија12 часа

Ѓорчев: Не се грижам кој ќе биде противкандидат од СДСМ, тие го излажаа народот

Без да одговара на новинарски прашања, пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Влатко Ѓорчев ја објави кандидатурата за претседател на државата. Тој повеќе...

Истражувања15 часа

(Видео) „Лимак“ и Градот ги изиграа скопјани, се гради хотел место прво да се изгради подземната сообраќајница

Место прво да ја изгради подземната сообраќајница па потоа да ги гради содржините над земја, турската компанија „Лимак“ кај Стара...

Македонија15 часа

Врховните судии ќе расправаат дали СЈО може да отвора истраги и да презема предмети

Адвокати на обвинети во предметите на специјалното јавно обвинителство, преку неколку иницијативи, бараат од Врховен начелно правно мислење за постапките...

Македонија15 часа

Нимиц: Длабоки и опасни последици ако не успее преспанскиот договор

Специјалниот пратеник на Обединетите нации, Метју Нимиц, предупредува дека пропаѓањето на преспанскиот договор би имало опасни последици за двете страни,...

Свет15 часа

Шпанските спасувачи во трка со времето – ќе успеат ли да го извлечат двегодишното дете од бунарот

Шпанските спасувачи се во трка со времето и неизвесно е дали ќе успеат да го извлечат двегодишното дете кое пред...

Македонија16 часа

Протестот за воздухот в сабота за едни политички за други неопходен

Нова најава за протест против загадувањето на воздухот од синоќа ги подели скопјани на верници и луѓе кои повеќе не...

Македонија16 часа

Зоран Заев: Мијалков ги охрабрувал пратениците да гласаат за промена на името

Претседателот на Владата, Зоран Заев, во интервју за „Алсат“ призна дека ексдиректорот на УБК, Сашо Мијалоков, лично разговарал со 8-те...

Регион16 часа

Во Грција почна расправата за ратификација на преспанскиот договор

Грчкиот парламент ја почна расправата за ратификувањето на преспанскиот одговор, а гласањето сепак ќе се случува в петок, пишува грчката...

Свет18 часа

(Видео) Петгодишни девојчиња на минус 45 степени избегале од градинка во Сибир

Две девојчиња на возраст од пет години избегале од градинка во рускиот град Јакутск во Сибир, при што се здобиле...

bugarija-eu bugarija-eu
Регион18 часа

Бугарија става крај на продажбата на државјанства

Бугарија планира да стави крај на програмата за продажбата на државјанства на богати поединци, соопшти Министерството за правда во Бугарија,...

Вести18 часа

(Видео) Москва: Патникот кој се обиде да киднапира руски авион бил под дејство на алкохол

Рускиот истражен комитет објави дека патникот осомничен за киднапирање на патничкиот авион на „Аерофлота”, немал никаков вид експлозив или оружје...

Свет18 часа

Конгресот му забрани на Трамп да излезе од НАТО

Претставничкиот дом на американскиот Конгрес усвои закон за поддршка на НАТО, со кој му се забранува на американскиот претседател, Доналд...

Регион19 часа

Косовскиот суд осуди повеќе лица за тероризам во Сирија

Судот во Приштина осуди едно лице на пет години затвор поради учество во терористички групи во Сирија. Од судот соопштија...

Свет19 часа

Американските сенатори Меконел и Шумер ќе гласаат за граничниот ѕид

Лидерот на мнозинството во Сенатот, Мич Меконел, закажа гласање во четврток за целосно финансирање на пограничниот ѕид што го бара...

Свет20 часа

Мадуро: Венецуела ќе ги преиспита односите со САД и ќе преземе политички мерки

Каракас ќе ја преиспита својата врска со САД откако американскиот потпретседател, Мајк Пенс, изрази поддршка за идејата на опозицискиот водач...

Свет21 час

Еврејска група тужи бразилски карикатурист поради карикатура на Нетанјаху и Болсонаро

Еврејската заедница во Бразил го тужи славниот политички карикатурист Ароира за антисемитизам поради карикатура што ги прикажува бразилскиот претседател, Јаир...

Македонија1 ден

Собранието објави оглас за aнтикорупциската комисија, Тасева обвинува дека добрите антикорупционери не се пожелни

Собранието го објави огласот за избор на новиот состав на Комисијата за спречување на корупцијата. Огласот ќе трае 7 дена...

Свет1 ден

Вес Мичел поднесе оставка, идниот месец заминува од Стејт департментот

Вес Мичел, помошник-државен секретар на САД, наредниот месец заминува од функцијата во Стејт департмент поради лични и професионални причини. „Две...

Досие