Контакт

Економија

ТАВ за 10 години го зголеми бројот на патници за четири пати

Објавено пред

Холдингот ТАВ Аеродроми ја прославува 10-годишнината од управувањето со македонските аеродроми. Вкупниот пораст на бројот на патниците на Меѓународниот Аеродром Скопје и Аеродромот Св. Апостол Павле Охрид заедно, кој беше 640.000 во 2009 година, се очекува да достигне 2,7 милиони до крајот на 2019 година.

Во последната декада, бројот на опслужувани дестинации е зголемен од 15 на 44 како резултат на маркетингот и поддршката од мрежата на авиолинии на ТАВ, која се протега на 14 аеродроми во 7 земји.

ТАВ е одлучен дека и натаму ќе продолжи со двоцифрениот пораст на бројот на патници и дека ќе продолжи да го развива скопскиот аеродром како главен центар за авиосообраќај на Балканот, објавија од компанијата, на прес-конференција за медиумите во Бодрум, Турција.

Главниот извршен директор и Претседател на холдингот ТАВ Аеродроми, Сани Шенер, изјави:

“Навршувајќи ги првите 10 години работа во државата, многу сме среќни од работењето на двата македонски аеродрома, во секој аспект, како за компанијата така и за целокупната економија во државата. Од 2010 година инвестиравме 120 милиони евра во аеродромска инфраструктура и развој, а плативме вкупно 47,4 милиони евра за концесиски такси и даноци. Инвестициските циклуси од почетокот на работата на ТАВ Македонија ги поместуваат сите сегменти на аеродромското работење. Од 15 дестинации на кои превозниците летаа од/до Скопје во 2010 година, денес бројот се зголеми на 44 дестинации, додека бројот на патници на двата аеродрома, кој во 2010 година беше само 640.000, на крајот на 2018 година достигна бројка од 2,3 милиони. Очекуваме овој развој да продолжи со слично темпо во наредниот период, искористувајќи го потенцијалот на македонските аеродроми да станат заеднички регионален центар и да придонесат за развој на македонската економија и деловните односи меѓу Македонија и Турција“.

Бројот на вработени на ТАВ Аеродроми, на скопскиот и охридскиот аеродром е 1.100 луѓе, од кои повеќе од 70% работат во ТАВ Македонија, а останатите во сестринските компании на ТАВ, односно во БТА, АТУ, ТАВ МОС, ТАВ Технолоџис и Еуроклин.

Главниот и извршен директор на ТАВ Аеродроми, Шенер, истакна дека успехот на пазарот е постигнат како резултат на посветената работа на тимот на ТАВ Македонија со цел да обезбеди услуги со висок квалитет во секој сегмент, како и на поддршката од институциите во земјата кои се вклучени во авиосообраќајот.

„Достигнувањата дојдоа како резултат на одличната соработка со Владата и сите институции вклучени во воздухопловната индустријата, како што се Агенцијата за цивилно воздухопловство, М-НАВ, Министерството за внатрешни работи, Царинската управа, авиокомпаниите и тур-операторите кои работат на/од македонските аеродроми, нашите деловни партнери кои работат на двата аеродрома и патниците за користење на нашите аеродроми. Покрај развивањето на мрежата на авиокомпании и авиолинии, ќе продолжиме да работиме и на подобрување на квалитетот на услугите за нашите патници и одржување на високо ниво на задоволство на клиентите со усвојување на најновите трендови и решенија во дејноста на аеродромското пработење на двата македонски аеродрома“, додаде Шенер.

Доказ за практиката да се обезбедат аеродромски услуги со висок квалитет, е наградата ASQ од страна на Меѓународниот совет на аеродром, што скопскиот аеродром ја доби за 2018 година, по четврти пат, по наградите добиени за 2012, 2013 и 2015 година. Оваа престижна награда е доделена според искуствата на патниците, и е светски репер за врвна услуга за клиенти.

Првите 8 месеци од 2019 година ги заврши со вкупно 1,8 милиони патници (1,774,482), што е 12,1% зголемување на годишно ниво и 14,744 летови (9,9% зголемување на годишно ниво) на двата македонски аеродрома – Меѓународниот Аеродром Скопје и Аеродромот Св. Апостол Павле Охрид.©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Економија

Сугарески и Спасовски на увид за далноводот Штип – Пробиштип

Објавено пред

Претседателот на Владата, Оливер Спасовски, заедно со министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески, и генералната директорка на АД МЕПСО, Ева Шуклева, присуствуваa на завршните активности на 110-киловолтниот далновод Штип – Пробиштип по што следува пробното пуштање во работа на делницата што ја поврзува трансформаторската станица во Штип со трафостаницата на индустриската зона „Неокази“ во непосредна близина на Пробиштип.

Во изјавата за медиумите по овој повод премиерот Спасовски истакна дека со овој голем инфраструктурен проект на акционерското друштво во државна сопственост МЕПСО се подобрува снабдувањето со електрична струја за неколку градови во источниот дел на земјата, а исто така се овозможува директно и квалитетно снабдување со овој енергент и до индустриската зона „Неокази“ во близина на Пробиштип.

Воедно, тој потенцира дека со обновувањето и модернизирањето на инфраструктурната електроенергетска дистрибутивна мрежа се создава подобра бизнис-клима и се зголемува економскиот потенцијал како значајна основа за актуелните и сите потенцијални инвеститори во регионот.

„Оваа модернизација значи во крајна линија создавање услови на долг рок за подобрување на целокупното општествено живеење. Затоа што редовно и навремено снабдување со квалитетна електрична енергија е основен предуслов за сите сегашни и идни инвеститори да вложат во земјата, да отворат нови работни места, да го зголемиме домашниот бруто-производ и да создадеме поквалитетна сегашност и просперитетна иднина“, истакна претседателот на Владата, Спасовски.

За оваа Влада, посочи премиерот Спасовски, приоритет се модернизирањето и зголемувањето на преносните капацитети на електропреносниот систем бидејќи тој е крвотокот на електроенергетскиот систем.

„Од значењето на електроенергетскиот систем произлегува и уникатното стратешко значење на МЕПСО како државна компанија, која управува со електропреносниот систем и која во реално време, 24 часа секојдневно, ги контролира стабилноста и размената на електрична енергија со електропреносните системи на сите соседни држави“, истакна премиерот Спасовски.

Тој посочи дека од тие причини АД МЕПСО ја има целосната поддршка на Владата за континуираното вложување во преносната мрежа и за надградување на системот.

„Тековните инвестиции во преносната мрежа, вклучително и изградба на нови и модернизации на трафостаници и далноводи, изнесуваат 50 милиони евра и Владата е секогаш подготвена да ги поддржи добрите проекти и со тоа да ја зголеми економската благосостојба на населението во овој регион и во целата земја, што е наша крајна цел“, рече премиерот Спасовски.

Министерот за транспорт и врски, Сугарески, потенцира дека инвестициите во електроенергетиката и модернизацијата на преносната мрежа се од огромно значење како за унапредување на стопанството и раст на економијата така и за секое домаќинство во државата.

„Денес, сведочиме на успешна реализација на многу значаен проект, кој претставува само дел од тековниот инвестициски циклус и вклучува изградба на нови капацитети и модернизација на постојни трафостаници“, информира министерот Сугарески.

Тој воедно наведе дека во моментот се одвиваат обемни активности за модернизација и ревитализација на 6 трансформаторски станици.

„Исто така, во фаза на подготовка е изградба на 4 нови далноводи на постојните траси, со што, ако го земеме предвид и овој објект каде што присуствуваме денес, станува збор за изградба на 150 километри нова далноводна мрежа“, нагласи министерот Сугарески.

Тој посочи дека она што е особено важно е дека овој инвестициски фронт ќе биде одбележан со проектот за изградба на нов 400-киловолтен далновод од ТС „Битола“ – ТС „Елбасан“ и проектот за изградба на нова трансформаторска станица кај Охрид.

„Покрај инвестициите во електроенергетиката, со силно темпо работиме на реализација на крупни капитални инвестиции и во делот на патната, комуналната и железничката инфраструктура, интензивно тече изградбата на магистралниот гасовод. Станува збор за најголемите инвестиции во инфраструктурата досега, со вредност од над 1 милијарда евра“, потенцира министерот Сугарески и додаде дека сето тоа значи раст на градежништвото, нови работни места, подобри услови за работа на компаниите, стимулирање на економијата и поквалитетен живот на граѓаните.

Генералната директорка на АД МЕПСО, Ева Шуклева, истакна дека со овој далновод се овозможува стабилно снабдување со квалитетна електрична енергија на новата индустриска зона до Пробиштип и со тоа се остваруваат заложбите на Владата да се подобрат условите во кои работи бизнис-секторот и да се создаде подобра економска перспектива за Пробиштип и околните градови.

„Станува збор за реконструкција на 110 kV далновод, што беше во функција 48 години, изграден 1972 година и беше поставен на армирано-бетонски столбови. На постојната траса старите бетонски ги заменивме со нови челично-решеткави столбови. На нив се поставени нови проводници, овесна и спојна опрема и ново заштитно громобранско јаже со интегрирани оптички влакна“, нагласи директорката Шуклева.

Таа информира дека реконструкцијата се финансира со заем од Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), а инвестицијата за изградба на далноводот вреди 2,45 милиона евра.

Директорката Шуклева наведе дека вкупната должина на далноводот е 25,2 км и планирано е работите во целост да завршат ова лето во август.

Овој далновод е дел од најголемиот инвестициски циклус во историјата на МЕПСО, кој опфаќа: реконструкција на 6 далноводи, кои работат на 110 kV ниво, модернизација на 6 трансформаторски станици и изградба на прв далновод, што ќе нè поврзе со електропреносниот систем на соседна Албанија и изградба на нова трансформаторска станица кај Охрид.

Прикажи повеќе...

Економија

Поскапуваат горивата

Објавено пред

Бензините и дизелот од ноќеска на полноќ ќе поскапат 2,5 и 3 денари за литар, соопшти Регулаторната комисија за енергетика.

Од вечерва на полноќ малопродажната цена на бензинот „евросупер БС-95“ се зголемува 3 денари, на 57,5 денари за литар.

Малопродажните цени на бензинот „евросупер БС-98“, „евродизелот“ (Д-Е V) и на екстра-лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) се зголемуваат 2,5 денара за литар и со тоа малопродажните цени ќе изнесуваат: 59,5 денари, 49,5 денари и 37,5 денари за литар.

Малопродажната цена на мазутот М-1 НС се зголемува 3,929 денари, на 23,427 денари за килограм.

„Трета недела по ред во просек како продолжува трендот на раст на цените на нафтените деривати на светските берзи. Цената на бензинот се зголеми во просек речиси 23,66 отсто, а кај дизелот зголемувањето е во просек речиси 16,74 отсто. Цената на екстра-лесното масло порасна во просек речиси 20,86 отсто, а кај мазутот се регистрира зголемување во просек речиси 19,69 отсто“, соопштија од РКЕ.

Во истиот период курсот на денарот во однос на доларот е понизок 0,602 отсто.

Прикажи повеќе...

Економија

Изненадувачки практичен и секако Simply Clever: ENYAQ iV ја претставува иднината на ŠKODA

Објавено пред

Емотивен, ефикасен, електрифициран: новиот ŠKODA ENYAQ iV означува пионерски чекор напред во стратегијата наŠKODA.

Првиот модел базиран на MEB модуларната платформа за електрични автомобили на Volkswagen Group, комбинира типични доблести како што се великодушен простор и емотивен дизајн со забавно, но сепак еколошко возење. Постои избор на три големини на батерии и пет варијанти на моќност, во зависност од барањата.

Генералниот директор на ŠKODA AUTO CEO, Бернард Маер, изјави:„ENYAQ iV го означува почетокот на новата ера за ŠKODA, тој е фигура на нашата кампања за Е-мобилност. Со тоа, ние го внесуваме Simply Clever елементот во електро-мобилноста благодарение на големиот досег и краткото време потребно за полнење. Во исто време, ENYAQ iV ги носина ново ниво типичните доблести на ŠKODA, како што се супериорниот простор во внатрешноста, модерниот дизајн и максималната функционалност. Нашиот прв електричен модел базиран на модуларната платформа за електрични автомобили на Volkswagen Group ќе биде направен во нашата главна фабрика во Млада Болеслав, во срцето на ŠKODA“.

Новиот ENYAQ iV е типиченмодел на ŠKODA, но со потполно нов погонски концепт. Првиот потполно електричен модел на чешки производител, базиран на платформата за модуларен електричен автомобил MEB, која исто така е идеално прилагодена за голем досег со кој се поминуваат до 500 км со едно полнење на батеријата. Поради концептот на возилото, дизајнерите беа во можност да го уредат ентериерот на ŠKODA ENYAQ iV на еден сосема нов начин. Ова резултира со уште поголем простор за патниците и нивниот багаж и покрај компактните димензии на автомобилот, додека исто така претставува модерен и емоционален целокупен дизајн. Покрај тоа, ENYAQ iV нуди најсовремена поврзаност, како и решенија за инфозабавакарактеристични за ŠKODA и Simply Clever.

Првиот електрифициран SUV на чешкиот производител на автомобили е долг 4.648 mm, широк 1.877 mm и има висина од 1.618 mm. Растојанието меѓу оските изнесува 2.765 мм, а капацитетот на багажникот е 585 литри. Нискиот праг за товарење на багажниот простор овозможува товарење без напор, дури и на тешки или гломазни работи.

ŠKODA ENYAQ iV ќе биде првото возило базирано на MEB платформата што ја активира производствената линија надвор од Германија. Поставен е да биде направен во главната фабрика на ŠKODA во Млада Болеслав, со споделување на производната линија со модели што се засноваат на платформата MQB.

Светската премиера на возилото ќе се одржи наскоро, додека сериското производство на ŠKODA ENYAQ iV ќе започне кон крајот на 2020 година. Првите модели ќе бидат дел од линијата „Founders Edition“, опремени со специјални детали и различен изглед. Оваа линија ќе биде ограничена на 1.895 единици, во знак на одбележување на основањето на компанијата пред 125 години.

ŠKODA ENYAQ iV може да се полни на три различни начина. Покрај конвенционалниот приклучок за домаќинство од 230 волти, со наизменична струја од 2,3 kW, возилото може, исто така, лесно да се полни во текот на ноќта дома со помош на „wall box“ кој испорачува до 11 kW. Полнењето на овој начин трае шест до осум часа во зависност од големината на батеријата. DC станици за брзо полнење со моќност од 125 kW се третата опција. Овие можат да ја наполнат батеријата на ENYAQ iV од 10% до 80% за само 40 минути.

Електрифицираните возила од семејството ŠKODA iV се совршен спој на практичност, емотивен дизајн и одлично забавно возење. Згора на сè, тие се пријатни, тивки и еколошки одржливи, додека исто така може да се пофалат со особено динамично доставување на електрична енергија. Вртежниот момент на електричен мотор е достапен веднаш, што значи дека автомобилите можат да забрзуваат постојано и доследно, без да бараат никакви промени во менувачот. Најсовремена поврзаност со широко вмрежување на возила и напредни системи за помош на возачот се исто така дел од она што ŠKODA iV има да понуди, покрај одличната вредност за парите, претставуваи уште попространа внатрешност која пренесува комплетно нов дизајн.

(ПР текст)

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија9 часа

Караџовски: Изминатите 14 дена беше намален бројот на новозаболени затоа препорачавме олеснување

Жарко Караџовски од Институтот за јавно здравје, член на Комисијата за заразни болести ги објасни причините зошто Комисијата се одлучила...

Македонија9 часа

Филипче: Да бидеме одговорни, за да не се вратиме пак на рестриктивните мерки

Министерот за здравство, Венко Филипче по седницата на Владата за олабавување на мерките, рече дека граѓаните мора да ги почитуваат...

Македонија9 часа

Османи: И покрај пропустите, државата добро се справи со коронавирусот

Вицепремиерот Бујар Османи рече дека и покрај тоа што имало одредени пропусти, прекршувања на мерките и одредени критики, државата добро...

Македонија9 часа

Спасовски: Лицата кои се во државен карантин може да бидат во домашна самоизолација ако имаат негативен тест

Техничкиот премиер Оливер Спасовски кажа дека состојбата со коронавирусот е под контрола, при што ги соопшти новите одлуки на Владата....

Македонија10 часа

Од утре нема полициски час, задутре се отвораат рестораните и кафулињата

На денешната владина седница е донесена одлука да се укине полицискиот час во земјата. Одлуката ја соопшти техничкиот премиер Оливер...

Регион15 часа

Во Хрватска и Словенија нема нови случаи на коронавирус

Во изминатите 24 часа во Хрватска и Словенија не се потврдени нови случаи на коронавирус. Во Хрватска втор ден по...

Македонија15 часа

Регистрирани 16 нови случаи на коронавирус во Македонија, починаа уште 3 лица

Денеска, потврдени се 16 нови случаи на Ковид-19, со што вкупната бројка на дијагностицирани изнесува 2.014 лица. Оздравени се 14...

Македонија16 часа

Адвокатот на Јанева вели дека Русковска нема докази против неа

Адвокатот Дељо Кадиев, кој ја застапува обвинетата Катица Јанева во предметот „Рекет“, по судењето, на кое завршни зборови даваше Обвинителството,...

Македонија16 часа

Русковска: Доживеавме разочарување кога клучниот лик во „Чарлиевите ангели“ премина на страната на злото

Во завршните зборови за случајот „Рекет“ обвинителката Вилма Русковска пред судот рече дека одбраната на обвинетите Бојан Јовановски – Боки...

Македонија16 часа

Арсовски: Избори во јуни не се можни

Избори во јуни не се можни, истакна портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ, Димче Арсовски. Одговарајќи на новинарски прашања, тој ја отфрли можноста...

Македонија17 часа

Укинување на полицискиот час и отворање на границите и кафулињата, предлага Комисијата за заразни болести

Комисијата за заразни болести на денешниот состанок одлучила да побара од Владата укинување на полицискиот час, а веќе во текот...

Свет17 часа

СЗО го суспендира тестирањето на лекот против малaрија кај пациенти со Ковид-19

Светската здравствена организација (СЗО) го суспендира тестирањето на лекот против малaрија „хидроксиклорокин“ кај пациенти со Ковид-19 поради стравувањата за нивната...

Европа19 часа

Шпанија го намали вкупниот број на починати од Ковид-19 за 2.000

Шпанија синоќа објави дека од коронавирусот починале речиси 2.000 луѓе помалку отколку што се сметаше претходно. Министерството за здравство соопшти дека...

Регион19 часа

Црна Гора дозволи свадби, крштевки, публика на стадионите…

За разлика од многу европски првенства, во Црна Гора натпреварите ќе се играат во присуство на публиката, рече премиерот Душан...

Европа20 часа

Германија и Франција повикаа на отворање на границите во Европa

Претседателот на францускиот парламент и неговиот германски колега побараа што побргу да се отворат границите меѓу европските земји по затворањето...

Македонија20 часа

Зоолошката градина од денеска е отворена за посети со нов протокол за движење

Од денеска скопската Зоолошка градина повторно е отворена за посети, но со нов протокол за движење поради ситуацијата предизвикана од...

Регион20 часа

Брнабиќ ги повика Србите да не летуваат во Црна Гора

Кога Србија не се најде на списокот на земји за кои Црна Гора ќе ги отвори своите граници на 1...

Свет1 ден

Италија бара 60.000 доброволци, кои ќе надгледуваат дали се држи физичка дистанца

Италија планира на улиците да испрати речиси 60.000 доброволци, кои би внимавале на одржување на правилата за физичка дистанца и...

Македонија1 ден

Чулев: Ако се потврди автентичноста на „орото во Чаир“ ќе следат казни

Намалување на бројот на заразени од вирусот Ковид-19 е возможно само доколку граѓаните се дисциплинирани и ги почитуваат мерките за...

Свет1 ден

(Видео) Додека претседателот на Бразил јадеше хот-дог на улица минувачите извикуваа „убиец“

Минувачите во Бразил извикуваа „убиец“ и „ѓубре“ кон бразилскиот претседател Жаир Болсонаро, кој во саботата опкружен со телохранители излезе на...

Досие