Контакт

Економија

„Фиат“ повлекува повеќе од 800.000 автомобили

Објавено пред

Компанијата „Фиат крајлсер аутомобилес“ (ФЦА) повлекува 862.560 автомобили во САД како последица од истрагата за емисија на штетни гасови што ја спроведува американската Агенција за заштита на животната средина (ЕПА).

Агенцијата соопшти дека повлекувањето на возилата ќе се реализира во фази во текот на годинава.

Ќе бидат повлечени моделите Jeep, Dodge, Chrysler и SUV, произведени од 2011 до 2016 година.

ФЦА во јануари се согласи да плати околу 800 милиони долари за казни и трошоци поврзани со спогодби во рамките на тужбата што против компанијата ја поднесоа неколку американски сојузни држави, сопственици на автомобили и американското Министерство за правда, а во која се наведува дека пикапите на „Фиат“, како и моделите СУВ на дизел-погон ги прекршиле правилата за чист воздух.

Економија

Во САД за само една недела 6,6 милиони луѓе останале без работа

Објавено пред

Во САД е забележана рекордна невработеност, јавуваат американските медиуми. Дури 6,6 милиони луѓе побарале надомест за невработени во изминатата недела.

Тоа значи дека во последните две недели речиси 10 милиони луѓе останале без работа.

Аналитичарите претходно предвидуваа дека во екот на кризата со коронавирусот, меѓу 3 и 6 милиони Американци ќе останат без работа, откако голем број работодавачи мораа да ги затворат своите компании поради пандемијата.

Се смета дека вистинската бројка е уште поголема, бидејќи многу луѓе пријавиле потешкотии со поднесувањето барања за помош за невработени лица преку интернет.

„Њујорк тајмс“ пишува дека шокантниот број откази не ја отсликува вистинската слика на ударот на американската економија, со оглед дека многу американски работници не можат да аплицираат за надомест, а се работи за оние кои работат на половина работно време, оние кои имаат многу ниски плати, самовработените и оние кои работат на договор на дело.

Најновиот број го надмина минатонеделниот рекорд од речиси 3,3 милиони нови невработени, покажуваат податоците на Министерството за труд.

Прикажи повеќе...

Економија

Финансиска помош и за занаетчиите и вршителите на самостојни дејности

Објавено пред

Владата денеска ја донесе уредбата со законска сила за финансиска поддршка на физички лица што вршат самостојна дејност, а кои се погодени од здравствено-економската криза предизвикана од коронавирусот. Ним ќе им биде исплатена финансиска помош за април и мај 2020 година.

„Оваа уредба е за нашите сограѓани занаетчии и вршители на самостојни дејности, кои исто така ги чувствуваат последиците“, рече премиерот Оливер Спасовски.

Финансиската поддршка на физичко лице што врши самостојна дејност опфатени со оваа уредба ќе се спроведува преку владината програма за финансиска поддршка со исплата на финансиски средства на трансакциска сметка преку која физичкото лице е барател на финансиска поддршка за исплата на финансиска поддршка за април и мај 2020 година.

Финансиската поддршка е исплата на финансиски средства за април и мај 2020 година во износ најмногу до 14.500 денари месечно.

И за оваа мерка сите услови за стекнување право на користење на поволностите ќе бидат објавени во уредбата што ќе се публикува во „Службен весник“ и на веб-страницата на Владата.

Спасовски најави дека за сите наредни уредби за другите економски мерки ќе известува одделно.

Прикажи повеќе...

Економија

(Видео) По 14.500 денари месечно за вработен за април и мај или 50 отсто од трошоците за придонеси

Објавено пред

Државата спасува работни места, 14.500 денари месечно за вработен за април и мај за сите фирми погодени од кризата или 50 отсто од трошоците за придонеси за секој вработен, никој нема да биде изоставен, изјави премиерот Оливер Спасовски. Ова е дел од вториот пакет-мерки, кои ги донесе Владата за финансиска поддршка на работодавците од приватниот сектор погодени од здравствено-економската криза предизвикана од вирусот Ковид-19.

„Главната мерка од економскиот пакет e директната помош од 14.500 денари месечно за секој вработен за април и мај од сите фирми погодени од кризата“, рече Спасовски.

Тој рече дека дури 87 отсто од компаниите се подобни да аплицираат за овие мерки и дека ќе бидат опфатени околу 250.000 работни места и речиси 35.000 компании. Сумата што ќе ја добие секој работник за двата месеца, април и мај, изнесува 29.000 денари, речиси 500 евра, односно по 14.500 денари месечно.

Доколку работник бил ангажиран за полно работно време, ќе му биде исплатен целиот предвиден износ во согласност со оваа мерка, односно 14.500 денари, а доколку бил ангажиран со скратено работно време, ќе му биде исплатен сразмерен износ.

Работодавецот барател на финансиска поддршка треба да поднесе барање за финансиска поддршка за исплатата на платите на работниците до Управата за јавни приходи, која е задолжена веднаш да ги утврди формата и содржината на обрасците за барањето за финансиска поддршка.

Барањето се поднесува преку системот е-даноци на Управата за јавни приходи до 5 во месецот за претходниот месец. Комплетноста на барањето го потврдува Управата за јавни приходи во рок од 3 дена од денот на приемот на барањето.

Сите информации за тоа кои компании ќе имаат право на користење на придобивките од оваа мерка, како и оние што не се опфатени со оваа финансиска поддршка, ќе бидат наведени во уредбата што ќе биде објавена во рок од еден ден во „Службен весник“, како и на веб-страницата на Владата.

Износот на финансиска поддршка ќе се исплатува до 13 во месецот за претходниот месец.

Уредбата утврдува дека работодавецот што користел финансиска поддршка за исплата на плати има обврска да ги врати добиените финансиски средства во целост, заедно со каматата за јавните давачки, доколку по извршена контрола од страна на Управата за јавни приходи или од страна на Државниот инспекторат за труд се утврди дека работодавецот не ги исполнил условите за стекнување право за користење оваа мерка.

За времетраење на финансиската поддршка во согласност со оваа уредба и четири месеци по нејзиното престанување (заклучно со септември 2020 година), работодавецот што користел финансиска поддршка за исплата на плати има обврска да го задржи истиот број вработени што го имал за месецот за кој побарал финансиска поддршка за исплата на платите, намален за бројот на вработени поради пензионирање или смрт на работник.

Бројот на вработени што работодавецот корисник на финансиска поддршка треба да го задржи ги вклучува вработените на неопределено време, вработените на определено време и вработените со работно време пократко од полното работно време.

Во согласност со оваа уредба работодавците што ќе го искористат правото на финансиска поддршка за исплата на плати имаат обврска примените финансиски средства да ги вратат во буџетот на Република Северна Македонија.

Како алтернатива на оваа мерка компаниите може за изберат да ја користат мерката за покривање 50 отсто од придонесите на платите на своите вработени.

Тоа значи дека работодавците може да се одлучат да изберат финансиска поддршка за покривање половина од придонесите за своите вработени наместо 14.500 месечно нето-плата за вработен за април и мај.

За таа цел ја донесовме уредбата со законска сила за субвенционирање исплата на придонеси од задолжителното социјално осигурување за време на вонредна состојба.

Уредбата се предлага како економска мерка со која ќе се даде финансиска поддршка за сервисирање на обврските за исплата на придонесите за задолжителното социјално осигурување, а поради намалената ликвидност кај бизнисите поради состојбата со коронавирусот.

Со уредбата се предвидува за секој вработен осигуреник за април и мај 2020 година да се субвенционираат придонесите за задолжителното социјално осигурување во висина од 50 отсто. Притоа пресметаната сума не може да биде повисока од 50 отсто од придонесите за задолжителното социјално осигурување пресметани на просечната бруто-плата за работник во Република Северна Македонија, според податоците на Државниот завод за статистика објавена за јануари 2020 година.

Во уредбата се наведени условите што треба да бидат исполнети за користење оваа мерка.

Со мерката се очекува да бидат опфатени околу 20 отсто од осигурениците, односно околу 53.000 осигуреници за што се потребни 284.345.000 денари месечно, односно 568.690.000 за субвенционирање на придонесите за април и мај 2020 година.

„Сакам да напоменам уште еднаш дека оваа мерка е алтернатива на мерката за финансиска поддршка за исплата на платите во висина од 14.500 денари за април и мај. Не може да се користат двете мерки, туку само една по избор. Значи, за секој работник е обезбедена или плата од 14.500 денари месечно или покривање 50 отсто од придонесите“, рече Спасовски.

Прикажи повеќе...

Најново

Свет2 часа

СЗО: Над 95 отсто од починатите од коронавирус во Европа се лица над 60 години

Шефот на канцеларијата на Светската здравствена организација (СЗО) за Европа, Ханс Клуге, рече дека официјалните податоци покажуваат дека повеќе од...

Економија2 часа

Финансиска помош и за занаетчиите и вршителите на самостојни дејности

Владата денеска ја донесе уредбата со законска сила за финансиска поддршка на физички лица што вршат самостојна дејност, а кои...

Економија2 часа

(Видео) По 14.500 денари месечно за вработен за април и мај или 50 отсто од трошоците за придонеси

Државата спасува работни места, 14.500 денари месечно за вработен за април и мај за сите фирми погодени од кризата или...

Економија3 часа

Спасовски: Со уредба ќе ги замрзнеме кредитите ако банките го гледаат само својот интерес

По понудените решенија за одложување на кредитите, техничкиот премиер, Оливер Спасовски, вели дека чекаат да видат какви ќе бидат ефектите....

Македонија4 часа

Потврдени 30 нови случаи на коронавирус, вкупниот број се искачи на 384

Министерството за здравство информира дека во изминатите 24 часа регистрирани се 30 нови случаи на коронавирус во земјата. По градови:...

Топ5 часа

Уапсени насилниците што тепаа девојче во влез на зграда во Штип

Во врска со видеото со насилство врз девојче, кое од утрово се споделува на социјалните мрежи, штипската полиција информира дека...

Свет6 часа

Австралија почна со тестирање на две потенцијални вакцини против коронавирусот

Научници од Австралија почнаа со тестирање на две потенцијални вакцини против новиот коронавирус, што може да биде голема пресвртница која...

Свет6 часа

Новите процени покажуваат дека од 25 до 50 проценти од носителите на вирусот се без симптоми

Податоците од Исланд покажуваат дека 50 проценти од позитивните на коронавирусот биле без симптоми, а САД проценуваат дека до 25...

Македонија7 часа

Скопјанец знаел дека има коронавирус, шетал низ Охрид и дома примил вработени кај еден оператор

Четириесет и четиригодишен скопјанец, кој се вратил од странство и кој бил позитивен на коронавирусот, наместо да биде во строга...

Македонија7 часа

Министерството за здравство: На располагање има повеќе од 1.000 кревети за хоспитализирање пациенти со коронавирус

Здравствениот систем е подготвен да апсорбира поголем број пациенти, кој се очекува со пикот на коронавирусот кон крајот на април,...

Македонија7 часа

Во болницата „Плодност“ во Битола двајца доктори и една медицинска сестра позитивни на Ковид-19

Двајца доктори, еден анестезиолог и еден гинеколог, и една медицинска сестра од приватната болница „Плодност“ во Битола се позитивни на...

Регион7 часа

Србија ја укина одлуката со која се цензурираа информации за коронавирусот

Премиерката на Србија, Ана Брнабиќ, објави дека ја повлекува одлуката за информирање во време на пандемијата на коронавирусот, со која...

Свет8 часа

ЕУ: Во Западен Балкан пандемијата се користи за промоција на антиевропски ставови

Европската служба за надворешни работи (ЕЕАС) оцени дека кризата во врска со пандемијата на коронавирусот во Западен Балкан се користи...

Македонија9 часа

Во Битола 55 сантиметри снег, во Крушево 47

Снежната покривка во Битола достигна до 55 сантиметри, а во Крушево има 47 сантиметри снег. Во Маврови Анови има 40...

Свет9 часа

Руски воен транспортер со медицинска опрема пристигна во САД

Руски воен транспортен авион пристигна во Њујорк носејќи медицинска опрема и маски како помош за САД во борбата против коронавирусот....

Забава9 часа

Во НАСА пристигнале 12.000 апликации за идни астронаути

Американската вселенска агенција (НАСА) објави дека примила 12.000 апликации за идната генерација астронаути за десетина слободни места, а резултатите од...

Свет11 час

„Ламборгини“ ќе произведе хируршки маски за да помогне во борбата против Ковид-19

Италијанскиот производител на луксузни автомобили „Ламборгини“ претвори некои оддели во својата фабрика „Сант’Агата болоњезе“ во погони за производство на хируршки...

Македонија22 часа

Се забрануваат нови вработувања во јавниот сектор

Во јавниот сектор времено се забрануваат новите вработувања, нови ангажирања преку агенции за привремени вработување и нови договори на дело,...

Македонија22 часа

Починатата родилка од Охрид немала коронавирус

Министерството за здравство информира дека се негативни резултатите на битолчанецот кој беше пронајден починат во својот стан и кај родилката...

Македонија1 ден

Бројот на излекувани пациенти со коронавирус во Македонија се искачи на 17

Министерот за здравство, Венко Филипче, информираше дека од Клиниката за инфективни болести и фебрилни состојби, денеска се испишани пет пациенти....

Досие