Контакт

Македонија

Панарити: Македонија го блокира албанскиот зеленчук

Објавено пред

 

Албанскиот министер за земјоделие Едмонд Панарити ги обвини македонските институции дека забраната за влез на зеленчук од Албанија во Македонија е неоснована, пренесуваат албанските медиуми.

 

Тој информираше дека во понеделникот големи количини на албански зеленчук чија вредност е над 25 илјади евра биле блокирани на границата од страна на македонските власти, состојба која се случуваше и минатите години.

 

Албанскиот министер во својата реакција која ја пренесуваат медиумите во Тирана вели дека македонските власти укажале дека стопирањето на зеленчукот е поради извршување на потребните фитосанитарни анализи.

 

Но според него Албанија ги има извршено сите потребни анализи и затоа треба да се почитуваат европските документи во оваа сфера. Панарити додал дека и Тирана „ќе преземе соодветни мерки за реципроцитет со Македонија“./крај/мф/мн

 

Економија

(Видео) Китев: Со „Мој ДДВ“ вратени се 8 милиони и 567 илјади евра кај граѓаните

Објавено пред

Преку мерката „Мој ДДВ“ кај граѓаните вратени се 8 милиони и 567 илјади евра, остварени преку скенирање фискални сметки во периодот од 1 јули 2019 до 31 јануари 2020 година. Ова го изјави Бетијане Китев, пратеник на СДСМ.

Тој посочи дека само досега преку Управата за јавни приходи над 6 милиони евра се исплатени кај над 325 илјади граѓани.

„Преку мерката ‘Мој ДДВ’ првпат директно од буџетот кај граѓаните се враќа дел од платениот данок на додадена вредност. Оваа револуционерна мерка е препознаена и поддржана од граѓаните. Им ги враќа парите назад на граѓаните и ја намалува сивата економија. Резултати покажуваат успешна реализација и во делот на наплатата на ‘Мој ДДВ’. Во 2019 година наплатата на ДДВ од 52 милијарди денари е 5,7 отсто повисока во однос на 2018 година. По воведувањето ‘Мој ДДВ’, наплатата споредена со јули-декември 2019 со периодот јули-декември 2018 година покажува зголемување во просек од 11,2 отсто“, рече Китев.

Додаде дека со повратот на 15 отсто од платеното ДДВ се обезбедува дополнителен приход на крајот од годината во секое домаќинство.

Прикажи повеќе...

Економија

Бектеши: Со Законот за енергетската ефикасност до нови инвестиции во енергетски ефикасно осветление во општините

Објавено пред

Министерот за економија, Крешник Бектеши, присуствуваше на потпишување договори за јавно- приватно партнерство по ЕСКО-модел за јавно осветление помеѓу општините Македонска Каменица и Чешиново-Облешево како корисници и ЕСКО-компанијата „Македонски телеком“ АД Скопје. Овој проект е дел од регионална програма за енергетска ефикасност во Република Северна Македонија, која ја поддржува енергетската ефикасност со фокус на јавниот сектор, преку Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) за што е обезбедена финансиска поддршка од инвестициската рамка на Европската Унија за Западен Балкан.

„Со новиот Закон за енергетската ефикасност, кој од вчера официјално влегува во сила, нашата држава во целост ги имплементира соодветните прописи за енергетска ефикасност на Европската Унија. Уште поважно, новиот закон ќе овозможи реализација на потребните инвестиции и мерки во областа на енергетска ефикасност следејќи ги позитивните примери од земјите на ЕУ и регионот, каде што енергетската ефикасност донесува корист на повеќе нивоа како за граѓаните така и за економијата воопшто. Меѓу другото, законот ќе овозможи реализација на долгорочни договори за енергетски услуги од страна на друштва даватели на енергетски услуги – ЕСКО. Со ова законско решение се прецизираат одредбите и модел-договорите, кои овозможуваат реализација на проекти за подобрување на енергетската ефикасност, како за ефикасно осветление така и за други вложувања во енергетска опрема и инсталации, каде што, меѓу другото, опфатени се и реконструкции на згради“, истакна Бектеши по потпишување на договорите.

Координаторот на проектот, Здравко Стефковски, истакна дека ЕСКО-компаниите се дефинирани со новиот Закон за енергетската ефикасност, кој веќе е донесен и вчера стапи во сила.

„ЕСКО-компаниите ја носат целокупната инвестиција на висококвалитетна ЛЕД-технологија за улично осветление, а крајниот корисник, во овој случај општините, финансиски не учествуваат. Крајниот корисник, Општината, ја враќа инвестицијата на ЕСКО-компанијата исклучиво преку заштедата на енергија. Во тендерската постапка Општината ја избира онаа ЕСКО компанија која има уредна документација според тендерската документација и ќе понуди најголемата нето-финансиска добивка за Општината. Времето на враќање на инвестицијата изнесува во просек шест години, а понудениот животен век на светилките е 100.000 работни часа. За времетраење на договорот целокупното одржување на опремата, која е предмет на договорот, потпаѓа под ЕСКО-компанијата. По завршување на договорот, целокупната заштеда на енергија и опремата остануваат на крајниот корисник, т.е. Општината. Ако се земе предвид дека системот за улично осветление во просек работи 4.200 работни часа годишно, во тој случај светилките би требало да работат околу 23 години“, потенцира Стефановски.

Градоначалниците на општините Македонска Каменица и Чешиново-Облешево, Соња Стаменковска и Горанчо Крстев, им се заблагодарија на Министерството за економија и ЕБРД за можноста да учествуваат во ваков проект и да може да инвестираат во енергетски ефикасна инфраструктура во своите општини.

Прикажи повеќе...

Економија

Спасовски на годишнината на Стопанската комора: Ги зголемивме инвестициите и отворивме нови работни места

Објавено пред

Претседателот на Владата, Оливер Спасовски, присуствуваше на свеченоста за одбележување на 98-годишнината од работењето на Стопанската комора на Македонија.

На свеченоста на која беше презентирана и студијата на ОЕЦД на тема „Западен Балкан на глобалните пазари: Нови можности за трговска размена и инвестиции“, присуствуваа и заменик-претседателка во Владата задолжена за економски прашања и координација со економските ресори, Мила Царовска, претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески, и шефицата на ОЕЦД за Југоисточна Европа, госпоѓа Марзена Кисиелевска.

Премиерот Спасовски во своето обраќање истакна дека оваа годишнина е показател на долгата традиција на здружување и на заштита на интересите на стопанствениците, но и на фактот дека Стопанската комора е сопатник низ историјата на македонската државност. Во текот на овие речиси 100 години Комората даде огромен придонес за развојот на македонското стопанство, а од огромно значење е и нејзината посредничка улога во обезбедување деловни врски на своите членки со компании од Европа и светот.

„Економската програма на Владата во голем дел е создадена од економските аспекти што дојдоа како препорака токму од Стопанската и другите комори. Економските политики на Владата во изминатите две и пол години направија огромен пресврт на повеќе полиња. Во мај 2017 година наследивме БДП од минус 1,8 проценти и го зголемивме на 3,6 проценти во просек за последните четири квартали. Отворивме 60.000 нови работни места, што е рекорд за толку кратко време, и ја намаливме невработеноста на 17,1 отсто, што е незапаметена бројка во историјата. Со вакво темпо и со очекуваните инвестиции, полноправното членство на државата во НАТО, до 2024 година стапката на невработеност проектираме да достигне под 10 отсто. Членството во НАТО и почетокот на преговорите со ЕУ ги зголемуваат безбедноста и стабилноста на земјата, со што се создава подобра основа за економски раст и развој“, истакна Спасовски.

Премиерот рече дека ова ќе влијае и врз подобрување на кредитниот рејтинг на земјата и на зголемувањето на домашните и странските инвестиции и дека со членството во ЕУ влегуваме во голем и развиен пазар и ги зголемуваме перспективите за економски раст.

„Сакаме да создадеме креативна, модерна, дигитална економија, која ќе значи современа економија на третата деценија на 21 век“, истакна Спасовски.

Заменичката на премиерот за економски прашања и координација со економските ресори, Мила Царовска се заблагодари на довербата и соработката со Стопанската комора на Македонија и истакна дека без нејзините идеи и сугестии, креирањето на законите, плановите и мерките, немаше да ги даде посакуваните резултати, со кои се подобри бизнис-климата и се одговара на потребите на пазарот на трудот.

„Повеќе од очигледно е дека компаниите се ослободени и се развиваат. Тоа можеме да го забележиме преку растот на индустриското производство, кое во двете години расте со стапки од над 5 отсто. Расте и трговската размена, која во 2019 година бележи раст од 10 отсто. Во пари тоа значи дека вредноста на извозот лани изнесувал рекордни 6,4 милијарди евра, а во 2016 година 4,3 милијарди евра, или во споредба со 2016 година пораснал неверојатни 48 отсто. Сите овие позитивни бројки се резултат на наша заедничка и посветена работа. Но, не треба да ги заборавиме и нашите партнери од Запaден Балкан, со кои го јакнеме регионалното поврзување и заеднички создаваме услови за подобар економски раст и развој“, истакна Царовска.

Шефицата на ОЕЦД за Југоисточна Европа, Марзена Кисиелевска, изрази задоволство од соработката со Владата во креирањето политики за инклузивен стопански раст. Таа истакна дека економиите на Западен Балкан се соочуваат со големи предизвици, но и дека има забележителен напредок. Кисиелевска ја посочи и важноста на регионалната соработка бидејќи, како што истакна, без силни локални партнери не може да се искористат странските инвестиции.

Во рамките на денешната церемонија, премиерот Спасовски и претседателот на Стопанската комора, Бранко Азески, ги доделија признанијата за најуспешни компании за 2019 година за компании со висок степен на финализирани производи за извоз, награди за долгогодишни активни членки на Стопанската комора, признанието за компанија со најголем број учесници на едукативни настани во Стопанската комора во 2019 година и специјалното признание за компанија со континуирана долгогодишна активност и опстојување на македонскиот пазар.

Прикажи повеќе...

Најново

Свет3 минути

(Видео) Осуммина убиени во пукање во близина на Франкфурт, напаѓачот е пронајден мртов

Најмалку осум лица се убиени, а петмина се повредени во вооружен инцидент во германскиот град Ханау во близина на Франкфурт.Полицијата...

Свет22 минути

Трамп го назначи амбасадорот Гренел за шеф на американското разузнавање

Американскиот претседател Доналд Трамп го назначи Ричард Гренел, американски амбасадор во Германија и специјален пратеник за Србија и Косово за...

Свет12 часа

(Видео) Пациентка свири виолина за време на операција на мозокот

Хирурзите во болницата „Кингс колеџ“ во Лондон отстраниле тумор од мозокот на една жена која во текот на операцијата свирела...

Регион12 часа

Црногорски државјанин евакуиран од Хубеи

Црногорски државјанин денеска беше евакуиран од провинцијата Хубеи во Кина, каде што се појави коронавирусот, со специјален лет на Владата...

Регион13 часа

Државниот обвинител на Хрватска даде оставка поради членство во масонска ложа

Главниот државен обвинител на Хрватска, Дражен Јелениќ, поднесе оставка поради членство во масонска ложа. „Се појавија инсинуации во врска со...

Топ14 часа

Полициска акција за заплена на кокаин во Сарај

Полицијата врши претреси на повеќе локации во Крушопек, село во општина Сарај, по добиени сознанија за трговија со кокаин. „Министерството...

Македонија15 часа

Владата: Решенијата на Чулев се поништени законски

Владата ја демантира изјавата на техничкиот министер за внатрешни работи Наќе Чулев дека одлуката за поништување на решенијата и наредбите...

Македонија16 часа

(Видео) Обвинет во „Монструм“: Тодоровски ми даде да потпишам изјава, но не ме малтретирал

Обвинетиот во „Монструм“ Хаки Азири на денешното рочиште рече дека никогаш не кажал дека бил под тортура од ексдиректорот на...

Топ17 часа

Вработен во ПИОМ подигал пари од пензија на почината жена

СВР Тетово поднесе кривична пријава против С.М.(45) од с.Вејце, тетовско, поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „злоупотреба...

Македонија17 часа

(Видео) Чулев го обвини Спасовски за фалсификат, поништил 124 решенија во МВР, без одлука на Владата

Премиерот Оливер Спасовски со фалсификат во „Службен весник“ поништил 124 решенија за распоредување во МВР оти за нив немало одлука...

Македонија18 часа

„Телеком“ презел безбедносни мерки за повиците од непознати дестинации

„Македонски телеком“ ја информира јавноста дека во текот на денешниот ден се регистрирани повици од непознати дестинации кон наши корисници,...

Македонија19 часа

(Видео) Има уште 3.400 пасоши, МВР формира комсија која ќе одобрува издавање само на итни случаи

Граѓаните што имаат интна потреба од пасош треба да поднесат барање за ургенција заедно со барањето за пасош. Комисија од...

Македонија19 часа

Јанкулоска и Јанакиески разговараат за „Монструм“: Аматерски е што „опелот“ не е запален или фрлен во ендек

Дел од разговор меѓу Миле Јанакиески и Гордана Јанкулоска, кој е доказ во „Монстру“, а набавен од нелегално снимените разговори,...

Свет19 часа

Поранешен рагби-играч и неговото семејство изгореа во автомобил во Австралија

Поранешен рагби-играч, неговата сопруга и нивните три деца починаа во автомобил, кој беше запален во австралискиот град Бризбејн. Роуан Бакстер...

Македонија21 час

(Видео) Јанкулоска за „Монструм“: Имаше многу шпекулации дека е криминална пресметка, но и дека се работи за имотен спор

Ексминистерката за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска, пред судот, на рочиштето за „Монструм“, рече дека во првите моменти по убиството на...

Македонија22 часа

Земјиштето кај „Треска” набргу ќе добие нов изглед

Општина Центар на вонредна седница ја усвои одлуката за распишување јавен конкурс за урбанистичкото уредување на локацијата, позната како поранешна...

Македонија22 часа

Ципрас побара од Париз да се отвори европскиот пат за Скопје и Тирана

Алексис Ципрас побара од Париз да се отвори европскиот пат за Скопје и Тирана. Лидерот на СИРИЗА и поранешен премиер...

Македонија22 часа

(Видео) Милошоски: Аудиозаписот што го предадов кај Русковска да биде доказ за Меѓународниот сојуз

Пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Антонио Милошоски, на средба со обвинителката Вилма Русковска приложил диктафон со аудиозапис и транскрипт од материјалот што...

Македонија23 часа

(Видео) Столтенберг: НАТО се подготвува за церемонијата за прием на Северна Македонија

Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг, во Брисел оствари средба со премиерот Оливер Спасовски, на која рече дека НАТО се подготвува...

Свет23 часа

Блумберг најави дека ќе ја продаде својата медиумска компанија ако биде избран за претседател

Милијардерот Мајкл Блумберг, кој се кандидира за претседателската номинација на Демократска партија, најави дека ќе ја продаде својата медиумска компанија...

Досие