Контакт

Македонија

Произведени 565 милиони киловат часови електрична енергија во ХЕС „Црн Дрим“

Објавено пред

Хидроелектраните „Шпилје“ и „Глобочица“, кои го сочинуваат Хидроенергетскиот слив (ХЕС) „Црн Дрим“, годинава ќе прокнижат уште еден рекорден производствен резултат благодарение на поволната хидрологија и подготвеноста на електромашинската опрема.

Турбините на двата значајни електроенергетски објекти во поголемиот период од годинава работеле под полн капацитет и до средината на овој месец произвеле 565 милиони киловат часови елекрична енергија, што е поголемо производство од планираното.

Дотекот во акумулацијата „Глобочица“ изнесува 30 метри кубни вода во секунда и располага со резерва за производство на 13 милиони киловат часови електрична енергија.

Моментниот дотек на вода во акумулацијата „Дебарско Езеро“ е над 40 метри кубни во секунда и има резерва на вода за производство на околу 20 милиони киловат часови електрична енергија.

Од ХЕС „Црн Дрим“ очекуваат планираното производство за годинава да биде поголемо за околу 40 отсто. крај/мф/дѓс

Економија

Ангеловска – Брнз: САД континуирано вложуваат во просперитетот на македонскиот народ

Објавено пред

САД се 25 години вистински пријател на Република Северна Македонија, кои на дело ја покажуваат важноста на градењето мостови меѓу државите. И иако не се само бројките тие што ја покажуваат посветеноста на народот на САД на просперитот на партнерската држава на Балканот, тие се импресивни, рече министерката за финансии, Нина Ангеловска, на првата официјална средба со американската амбасадорка Кејт Мари Брнз.

„САД преку УСАИД имаат инвестирано 640 милиони долари во програми што создадоа нови работни места, поддржаа слободни и фер избори, ги подобрија меѓуетничките односи и придонесоа за вклучување маргинализирани и ранливи групи“ посочи министерката.

Неодамна Република Северна Македонија ја доби и втората транша од 11 милиони долари од грантот од САД, кој изнeсува 25,5 милиони долари и е наменет за развој. Проектите реализирани во овие рамки имаат цел да се подобри пристапот до финансии за микро, малите и средните претпријатија, како и да се обезбеди поголема енергетска сигурност. Дел од средствата е насочен кон помош во градење на капацитетите на извршната власт и кон зголемување на вклученоста на маргинализираните групи во општеството.

Министерката нагласи дека како човек што доаѓа од приватниот сектор гледа на овој проект како значајна алатка која им помага на фирмите да станат поконкурентни.

Министерката Ангеловска го реафирмира значењето на поддршката на САД во интеграцијата на нашата земја во НАТО и ЕУ и очекувањето за поттикнување на економскиот раст. На средбата беше разговарано и за други клучни прашања од македонско-американската соработка.

Амбасадорката Брнз го поздрави позитивниот и енергичен став на министерката како пристап со кој навистина може да се менуваат институциите и целокупната култура на работење.

Прикажи повеќе...

Економија

Почна пријавувањето за поврат на средства за набавени пчелни матици, нерези и назимки

Објавено пред

Сите фармери што набавиле пчелни матици, нерези или назимки во приодот од 1 јануари до 30  септември 2019 година, од денеска ќе може да поднесуваат барања за финансиска поддршка по мерката 121 – „Инвестиции за модернизација на земјоделските стопанства“.

Право на користење на средствата по оваа мерка имаат сите земјоделски стопанства запишани во Единствениот регистар на земјоделски стопанства (ЕРЗС) во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, во согласност со Законот за земјоделството и руралниот развој.

„Mаксималната вредност на прифатливите инвестиции од корисник изнесува 600.000 денари за оние фармери што набавиле пчелни матици од одобрени одгледувачници на пчелни матици во согласност со Законот за сточарството. Поддршка од 6.500.000 денари од корисник ќе може да добијат сите фармери што набавиле педигрирани чистокрвни или хибридни свињи, нерези и назимки од увоз или од признати организации“, изјави директорот на АФПЗРР, Николче Бабовски.

Финансиската поддршка се исплаќа по принцип на кофинансирање завршени и исплатени инвестиции од страна на корисникот во висина од 50 отсто од вредноста на одобрените прифатливи трошоци за инвестиции. Кофинансирањето се зголемува во случаи кога:

– се работи за инвестиции на земјоделско стопанство, чиј носител е млад земјоделец до 55 отсто;
– за инвестиции во подрачја со ограничени можности на земјоделско производство до 60 отсто;
– за инвестиции во подрачја со ограничени можности на земјоделско производство кога носителот на инвестицијата е млад земјоделец 65 отсто;
– за инвестиции во недостапни рурални заедници 75 отсто.

Барањата се поднесуваат електронски по извршена регистрација на веб-страницата на АФПЗРР, во делот e-baranje.ipardpa.gov.mk
Барателите на финансиска поддршка потребно е да креираат електронско барање за исплата со бараните податоци и да прикачат задолжителни електронски документи (фактури или сметкопотврда, кои ги докажуваат реализираните трошоци, детаљни испратници за испорачаните матици/добиток, уредно заверени, решение за запишување земјоделско стопанство во ЕРЗС при МЗШВ не постаро од еден месеци од денот на објавување на јавниот повик, фискална сметка или налог за плаќање ПП30 со извод за плаќање или налог за плаќање ПП10 со извод за плаќање на име на доставувачот, образец на договор уредно заверен со потпис и печат.

Еден барател може да поднесе само едно барање за една мерка или најмногу две барања за користење поддршка по разни мерки земајќи ги предвид и преостанатите мерки од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2019 година.

Барателите што ги исполниле условите за користење средства се рангираат со бодирање утврдено во Правилникот за поблиски критериуми за избор на корисници по мерките за рурален развој.
– Барањата со ист број бодови ќе се рангираат според датумот и времето на поднесување на електронското барање на e-baranje.ipardpa.gov.mk
– Барањата што не се поднесени електронски на e-baranje.ipardpa.gov.mk нема да се разгледуваат.

Корисниците на средства треба да ги имаат намирено сите финансиски обврски кон Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, како и финансиските обврски кон Јaвното претпријатие за стопанисување со пасишта и воден надомест кон водостопанските претпријатија.

Барателите што биле корисници на финансиска поддршка за набавка на трактори преку ИПАРД-програмата и националните програми за финансиска поддршка на руралниот развој за претходните пет години не се прифатливи како корисници на оваа мерка.

Електронски пополнетото барање за исплата од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2019 година, уредно заверено со потпис и печат од барателот, заедно со целокупната потребна документација во оригинал се доставуваат во затворен плик со назнака на предната страна на пликот во горниот лев агол „Не отворај“, барање за исплата и архивски број на барањето (0619-12125-XXXX/1). Барањето може да се достави по пошта или лично во писарницата на Агенцијата.

Прикажи повеќе...

Економија

Македонските ИКТ-компании на саемот за технологија и медиуми во Амстердам

Објавено пред

Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот на Република Северна Македонија, во согласност со Планот за активности за 2019 година во делот на промоција на извоз, а по предлог на бизнис-заедницата, оваа година во периодот од 13 до 17 септември е организатор на национален штанд на саемот за технологија и медиуми IBC во Амстердам.

Оваа година четири компании од нашата земја се дел од националниот штанд како коизложувачи: Piksel, Hoyo Tech,  Alternative System Integration и Inellipse.

Директорот на Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот, Арбен Виља, имаше неколку состаноци со водечки фирми од областа на технологијата и медиумите кои се учесници на саемот.

IBC е највлијателниот светски медиумски и технолошки саем. Во 2019 година IBC привлече повеќе од 60.000 учесници од 150 земји во светот, каде што изложуваат повеќе од 1.700 од клучните доставувачи на технологија во светот.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија2 часа

Ексминистерот за правда, Беџети, одбил да ја потпише екстрадицијата за обвинети во „Монструм“

Ексминистерот за правда од ДУИ, Блерим Беџети, одбивал да го потпише барањето за екстрадиција за двајцата обвинети во „Монструм“, Африм...

Македонија4 часа

Случај „Монструм“: во судницата се слушаат разговори во врска со настанот на луѓе блиски до Груевски

Приватни и несуштински разговори беа пуштени во 13 од 25 бомби во судницата за случајот „Монструм“. Во разговорите се слушаат...

Македонија4 часа

(Видео) Филипче: Полицајци ќе патролираат кај најкритичните здравствени објекти

Министерот за здравство, Венко Филипче, го поддржа денешниот протест на здравствените работници против насилството врз нив. Тој рече дека почнале...

Македонија4 часа

(Видео) Лекарите на протестот предупредија: Ако не се спречи насилството, ќе престанеме со работа

Медицинските работници, во организација на Асоцијацијата на специјализантите и младите лекари, денеска излезегоа на протест во Клиничкиот центар по повод...

Топ5 часа

Воз прегази маж кај надвозникот на булеварот Србија

Триесет и едногодишен скопјанец загина кога во него удри воз на железничката пруга, пред надвозникот на булеварот Србија. Според информациите,...

Свет6 часа

Би-би-си: Зошто Саудиска Арабија и Иран се лути ривали?

Саудиска Арабија и Иран се два силни соседа и повеќегодишни ривали во борбата за регионална доминација, а неодамнешните напади врз...

Свет7 часа

Макрон испраќа експерти во Саудиска Арабија да испитаат кој го извршил нападот

Франција ќе испрати експерт во Саудиска Арабија, кој ќе помогне во истрагата за нападот на нафтеното постројување во Саудиска Арабија...

Свет8 часа

САД бараат конфискација на приходите од продажбата на книгата на Сноуден

Министерството за правда на САД соопшти дека поднеле тужба против Едвард Сноуден и бараат конфискација на сите приходи од продажбата...

Свет19 часа

Поради лекарски грешки годишно умираат 2,6 милиони луѓе

Околу 2,6 милиони луѓе годишно умираат од ненамерни грешки во амбулантите и болниците низ светот, се вели во анализата на...

Спорт20 часа

Драма во Љубљана! Македонија ја „собори“ и Словенија, остана во игра за осминафинале!

Откако вчера македонските одбојкари ја забележија историската прва победа на едно Европско првенство, денеска повторно на „крилата“ на Никола Ѓорѓиев,...

Регион21 час

Кучиња намирисаа 11 килограми хероин во возило кај Драч

Албанец од Косово, Агим Сиљејмани (50), кој веќе неколку години живеел во Швајцарија, е уапсен во албанскиот пристаништен град Драч...

Македонија22 часа

Нов пожар во околината на Прилеп, гори шумата над манастирот во село Селце

Нов голем пожар денеска се појави кај село Селце, во непосредна близина на манастирот „Св.Димитрија“. Со пожарот е зафатена густа...

Македонија24 часа

Иванов: Антикорупциска манипулира, закупот е 1.950, а не 4.500 евра

Експретседателот Ѓорге Иванов реагира откако антикорупциската комисија даде препорака до Владата да се раскине договорот за закуп на неговите деловни...

Македонија1 ден

ВМРО-ДПМНЕ предлага анкетна комисија за работењето на СЈО

Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ денеска до Собранието поднесе предлог-одлука за основање анкетна комисија за утврдување на евентуалното нестручно, несовесно и...

Македонија1 ден

Апелациониот суд ги потврди доживотните затворски казни за „Диво Насеље“

Апелациониот суд Скопје ги одби жалбите на обвинетите во предметот „Диво Насеље“ и во целост ја потврди првостепената пресуда за...

Македонија1 ден

Антикорупциската комисија ќе побара Иванов да ја пресели канцеларијата од „Џеваир“

Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) ќе побара од Службата за општи и заеднички работи при Владата (СОЗР) да...

Македонија1 ден

(Видео) Туск: Северна Македонија направи сè што се очекуваше за влез во ЕУ

Претседателот на Европскиот совет, Доналд Туск, по денешната средба со премиерот, Зоран Заев, изјави дека Северна Македонија направила сè што...

Македонија1 ден

(Видео) Заев: „Рекет“ е силен тест за судството

„Рекет“ е силен тест за судството и успехот во правосудните реформи. Со решавање на овој случај и законот за Јавното...

Македонија1 ден

„02 Иницијативата“: Ништо не е реализирано од програмата за намалување на загадувањето за 2019 година

Од програмата за намалување на аерозагадувањето за 2019 со два милиона евра нема ништо реализирано, а објавена e само една...

Свет1 ден

Путин, Ердоган и Рохани: Да се формира одбор за изработка на нов Устав во Сирија

Лидерите на Турција, Русија и на Иран, Реџеп Таип Ердоган, Владимир Путин и Хасан Рохани, се согласија на состанокот во...

Досие