Контакт

Фени

Исплатена октомвриската плата на вработените во „Фени“

Објавено пред

Со задоцнување од четири месеци, вработените во кавадаречкиот комбинат „Фени“ добија плата за октомври. Им ја исплатила швајцарската компанија ГСОЛ, закупец на комбинатот кој подготвува рестарт на производството.

Платите за ноември и декември на вработените во „Фени“ им ги исплатија банките доверители на комбинатот кои ги плаќаа и сите трошоци за одржување на комбинатот сè до доаѓањето на компанијата ГСОЛ.

Компанијата е во преговори со транспортерите на „Фени“ за продолжување на процесот на набавка на руда неопходен за да продолжи производството. 

По потпишувањето на договорот за повторно почнување на производството во „Фени“ по јавниот повик од стечајниот управник, ГСОЛ уплатила финансиски средства од најмалку 10 милиони евра со кои гарантира плати на вработените, покривање на трошоците и набавка на руда.

Економија

И официјално заврши стечајот на „Фени“, ГСОЛ најавува нови вработувања

Објавено пред

feni protest veles

ГСОЛ преку македонското претставништво „Еуроникел“ и официјално стана сопственик на „Фени“, а стечајната постапка е завршена. Судијката Валентина Ѓорѓиевска ја потврди одлуката што ја донесе Собранието на доверители на 4 јули со која е прифатен планот за реорганизација на „Фени“ предложен од ГСОЛ. Планот беше изгласан и прифатен со 96 постотно мнозинство од доверителите.

„Прифаќањето на планот значи конечно излегување на ‘Фени’ од стечајот и завршување на деветмесечната неизвесност за опстојување на комбинатот. Планот, којшто е поднесен од ГСОЛ/ ‘Еуроникел’ предвидува нова, светла иднина за комбинатот, поткрепена од крупни инвестициски потфати. Реорганизацијата со инвестициските планови ќе донесе зголемување на производните капацитети, нови вработувања, рестартирање на втората производна линија, пазарна експанзија и зголемување на извозните можности“, велат од „Еуроникел“.

Реализирањето на планот за реорганизација на „Фени“ нагласуваат дека има позитивни импликации за целиот Кавадаречки Регион, но и за македонската економија. Покрај редовните плати на повеќе од 800 вработени и тековно зголемување на нивниот број, „Фени“ соработува со приближно 200 компании од Кавадарци и околината, а базата на добавувачи на „Фени“ вклучува над 1000 домашни компании, чие опстојување е директно поврзано со работењето на „Фени“.

„Токму поради вака поставените приоритети во планот за реорганизација, ГСОЛ/ ‘Еуроникел’ во своите намери за ‘Фени’ доби поддршка од вработените во комбинатот, коишто со протести пред Основниот суд во Велес јасно кажаа дека не прифаќаат ликвидација на ‘Фени’ и дека својата иднина ја гледаат во планот за реорганизација. Откако ГСОЛ го изнајми комбинатот за обработка на руда, тие повторно се вратија на работа, земаат редовно плата и повторно почнаа да ја гледаат својата егзистенција во успешната работата на кавадаречкиот комбинат“, сметаат од „Еуроникел“.

 

И Синдикатот на индустријата за енергетиката и рударството (СИЕР) позитивно ги оцени планот за реорганизација и намерите на сега единствениот инвеститор во „Фени“, ГСОЛ/ „Еуроникел“. Синдикатот, како тело што се грижи за правата на работниците, е задоволен оти за време на стечајната постапка беа ангажирани сите работници, се настојуваше постапката да се заврши колку може побрзо и на крајот заврши со план за реорганизација кој гарантира ангажман на сите вработени со што комбинатот продолжи со работа, и тоа под услови кои се подобри од претходните. СИЕР, исто така, се изјасни дека во новиот инвеститор гледа сигурна и извесна иднина за „Фени“.

 

„ГСОЛ/ ‘Еуроникел’ досега инвестираше повеќе од 80 милиони евра во ‘Фени’ и во повеќе наврати ги потврди своите намери за иднината на фабриката. Инвестицијата од ГСОЛ почна со договорот за производство на никел, со кој се рестартираше производството. Оттогаш досега се произведени повеќе од 3 500 тони никел, продолжува извозот, а се ангажирани 200 локални компании кои превезуваат од пристаништето Солун и Албанија. Увезени се и над 300 000 тони руда од меѓународни рудници, потребна за преработка за редовно функционирање на комбинатот. Поради ваквиот пристап, случајот на ‘Фени’ постави нов репер за успешен стечаен процес и претставува најдобриот пример во земјава за затворање на стечајна постапка со позитивен резултат“, велат од „Еуроникел“.

За „Фени“ беше отворена стечајна постапка со долг од 67 милиони евра и повеќе од 250 кредитори чии побарувања беа неплатени. Како заинтересиран инвеститор ГСОЛ ги исплати доверителите и ги откупи долговите на „Фени“, и на таков начин стана најголем доверител на кавадаречката компанија, а по одлуката на собранието на доверители и на стечајниот судија и сопственик на „Фени индустри АД“.

 

Прикажи повеќе...

Економија

Почнува реорганизацијата на „Фени индустри“

Објавено пред

Од

Собранието на доверители на „Фени индустри“ убедливо гласаше за планот за реорганизација на ГСОЛ/ Еуроникел. Од денеска почнува реорганизација на „Фени индустри“ . Мрачното минато на корупцијата и неплатените работници и доверители е официјално завршено. Започна нова светла иднина. Собранието на доверители го прифати и одобри со огромно мнозинство планот за реорганизација поднесен од ГСОЛ / Еуроникел.

„Денеска е навистина голем ден за ‘Фени индустри’ затоа што дојде до кулминација на процесот што траеше многу месеци. Од првиот ден откако дојдовме во Македонија, кажавме само една работа, дека наша цел е ‘Фени’ да стане најуспешен производител на фероникел во Европа. Денеска е ден за славење, денеска го добивме процесот, денеска е голема победа, за вработените, за иднината на фирмата, за сите. Сакам да им се заблагодарам на вработените на ‘Фени’ затоа што го поддржуваа ‘Фени’ секој ден низ процесот и затоа што работат со нас како инвеститор, како и на целата земјата што нè поддржуваа во намерата да ја спасиме оваа компанија и да создадеме светла иднина за ‘Фени’ и за сите нас“, изјави Маркос Камхис, директор на ГСОЛ.

Реорганизацијата става крај на неизвесното и лошо управување во минатото и го отвора патот за големи инвестиции, од кои 15 до 20 милиони евра само за реконструкција на втората печка, што ќе придонесе за зголемување на производните капацитети и норми на 19 000 до 21 000 тони никел годишно, како и дополнителни инвестиции во развојот на техничко-технолошки капацитети со цел зголемување на производството. Сето ова ќе доведе до нови вработувања, кои веќе започнаа, зголемување на платите на вработените и дополнителни стимулации.

ГСОЛ, како глобална компанија која е позната и ценета на пазарот на фероникел, има сопствени рударски капацитети и извори за висококвалитетна руда и репроматеријали, што ќе обезбеди дополнителен придонес за зголемување на оперативноста на „Фени индустри“.

ГСОЛ/ Еуроникел досега инвестираше повеќе од 80 милиони евра во „Фени индустри“ и многупати ги потврди своите намери за иднината на фабриката. Инвестицијата од ГСОЛ зочна со договорот за производство на никел, со кој се рестартираше производството. Оттогаш досега се произведени повеќе од 2 500 тони никел, продолжува извозот, а се ангажирани 200 локални компании кои превезуваат од пристаништето Солун и Албанија. Увезени се над 200 000 тони руди од меѓународни рудници на ГСОЛ.

Ова обезбеди доволно ресурси и технички потенцијал за континуирано производство. Во меѓувреме, платите на вработените кои вклучуваат бонуси, од просечни 23 000 денари, се зголемени на 27 000 денари и со понатамошен растечки тренд што следи по зголемувањето на производството.

Сите овие позитивни промени досега и оние што следат ќе го вратат „Фени индустри“ на листата од најголемите преработувачи на фероникел и за повеќе од 800 вработени значат стабилна иднина и сигурно постоење. Повтореното континуирано и непречено работење на комбинатот ќе придонесе за позитивни промени во целиот кавадаречки регион во насока на поттикнување на локалната економија со ангажманот на повеќе од 200 компании, блиски соработници на „Фени индустри“, а ќе придонесе и воопшто за позитивни економски показатели на државно ниво.

Прикажи повеќе...

Економија

(Видео) Работниците во „Фени“ прогласија победа, изгласан планот за реорганизација

Објавено пред

Швајцарската компанија ГСОЛ од закупец стана сопственик на „Фени“. Собранието на доверители го изгласа планот за реорганизација предложен од ГСОЛ, а веста за прифатениот план вработените кои протестираа пред судот ја примија со аплауз. Тие слават во Велес и извикуваат „Победа, победа“.

„Ова е победа за работниците и иднина за ’Фени’ со ГСОЛ“, рече Душко Николов, претседател на Синдикатот на „Фени“. Адвокатите на „Минстрој холдинг“ ги испратија со скандирање „Минстрој оди си дома“.

Утрово со транспаренти дел од вработените дојдоа да дадат поддршка на ГСОЛ кој со месеци им исплаќа плати, а од март го рестартираше и производниот процес. Планот на денешното собрание на доверители беше прифатен со 96 отсто од гласовите.

Против гласаа само „Нова логистик“ и „Минстрој холдинг“ како ополномоштеници на неколкуте фирми регистрирани во Белизе кои имаа побарувања од 0.05 отсто од „Фени“, а ги застапуваше адвокатот Бранко Колев.

Одборот целосно и ја олесни работата на стечајната судијка Валенина Ѓорѓиевска со тоа што за планот гласаа над 95 отсто од доверителите. Таа треба да ја донесе конечната одлука и да ја затвори стечајната постапка за „Фени“.

Прикажи повеќе...

Најново

Европа8 часа

Германски министер во посета на Аушвиц: Со тага и срам се поклонувам пред милиони жртви

Германскиот министер за надворешни работи, Хајко Мас, го посети поранешниот нацистички логор на смртта, Аушвиц. Притоа тој рече дека со...

Мартин Протоѓер, СЈО, Титаник Мартин Протоѓер, СЈО, Титаник
Македонија13 часа

„Ќе им се мочам у уста на ‘А1’“, ѝ вели Протоѓер на Јанкулоска

По паузата во кривичниот суд, продолжи објавувањето на бомбите во предметот „Титаник“. Досега, од 1.063 бомби, објавени се 219. Во...

Македонија14 часа

Полициските станици немаат бензин, му се жали Јанкулоска на Ставрески

Во телефонски разговор од 31 мај 2011 година, меѓу Гордана Јанкулоска и Зоран Ставрески, ексминистерката му се жали на вицепремиерот...

Економија16 часа

Дизелот поскапува, бензините поевтинуваат

Од ноќеска на полноќ бензините ќе поевтинат за половина денар, а цената на дизелот ќе се зголеми за половина денар,...

Регион16 часа

(Фото) Претепаната Британка во Сплит раскажува: Беше ужасно, нè заклучија во соба и почнаа да нè тепаат

Полицијата во Сплит потврди дека младата Британка била нападната за време на својот одмор во Сплит во хостелот во кој...

Македонија16 часа

Дерковски: Јанакиески може давал инструкции, но прашање е дали јас сум го послушал

Учествувам во избори уште од 1994 година и од секогаш сум соработувал со институциите, Јанакиески може да дава насоки, но...

Македонија17 часа

Претседателот на ДИК, Дерковски, во бомбите добива насоки од Јанакиески за денот на гласањето

Оливер Дерковски, сегашниот претседател на ДИК, го има во бомбите што се пуштаат во јавноста. Во еден од разговорите од...

Македонија18 часа

„Кажете дека брашното е канцерогено“, Јанакиески нарачувал инспекции во ромското маало во Струмица

Во кривичниот суд во Скопје продолжи пуштањето на бомбите во предметот „Титаник“ на специјалното јавно обвинителство. Во неколку од разговорите...

Економија18 часа

Грција ја напушта европската програма за помош

Грција излезе од кризата и ја напушта европската програма за помош. По осум години економски реформи, кои беа под надзор...

Регион19 часа

Гром усмрти момче на плажа кај Сплит

Сплит и околината вчера ги зафати невреме во кое загина младо момче. Како што пренесуваат хрватските медиуми, момчето го погодило...

Свет20 часа

(Видео) Пукање врз Амбасадата на САД во Анкара

Врз Амбасада на САД во Анкара, околу пет часот по локално време, биле испалени неколку истрели од возило во движење....

Свет1 ден

Долг, сериозен и детален разговор помеѓу Путин и Меркел

Три часа траеа разговорите помеѓу лидерите на Русија и Германија, Владимир Путин и Ангела Меркел во Берлин. Портпаролот на рускиот...

Свет1 ден

(Видео) Два силни земјотресa од над шест степени ја погодија Индонезија

Индонезискиот остров Ломбок денеска го погодија два силни земјотресa, со јачина од 6,3 и 6,9 степени според Рихтеровата скала, а...

Регион1 ден

Дачиќ во Анталија: Србија нема да биде дел од никаква коалиција против Турција

Шефот на српската дипломатија, Ивица Дачиќ, денеска од Анталија изјави дека Србија е верен и искрен пријател на Турција и...

Свет2 дена

Францијa: Кај 840 мостови постои ризик од евентуално уривање

Околу 840 мостови во Франција имаат сериозна штета и се изложени на голем ризик од нивно можно уривање, покажуваат податоците...

Регион2 дена

Запленети 247 килограми марихуана во близина на грчко-албанската граница

Грчката полиција во две одделни акции запленила 247 килограми марихуана внесена од Албанија. Во првиот случај во Неа Селефкиа, кај...

Економија2 дена

Во вторник ново задолжување од 6,5 милиони евра за да се вратат стари долгови

Во вторник, 21 август, Министерството за финансии од домашните банки ќе побара заем од 6,5 милиони евра. Станува збор за...

Свет2 дена

Нов силен земјотрес го погоди индонезискиот остров Ломбок

Силен земјотрес со јачина од 6,2 степени според рихтеровата скала денеска го погоди индонезискиот остров Ломбок, соопшти американскиот геолошки институт....

Македонија2 дена

На Богородица и Табановце се чека од 15 до 30 минути за влез и излез од државата

Интензитетот на сообраќајот на патните правци надвор од градските средини е умерен, а на граничните премини Богородица и Табановце се...

Свет2 дена

Oд понеделник во Гана еднонеделна жалост по смртта на поранешниот Генерален секретар на ОН

Претседателот на Гана, Нана Акуфо Адо од понеделник прогласи еднонеделна жалост по смртта на поранешниот Генерален секретар на Обединетите нации...

Досие