Контакт

Култура

Концерт на Ивона Нацевска и Андреј Наунов

Објавено пред

Ивона Нацевска е млада оперска пејачка, уметник, кој својот талент, посветеност и љубов кон музиката ги покажува од рано детство. На своја 5-годишна возраст станува член на детскиот хор „Лале“ во Тетово, подоцна и во ГЖМХ „Менада“.
Низ нејзиното музичко образование таа зема учества на концерти и многубројни натпревари во Македонија, Србија и Бугарија.

dobivaj vesti na viber

Нацевска е родена на 12 март 1999 во Тетово и уште од најрана возраст започнува да ја изучува сериозната музика, најпрво како пијанист, посетувајќи го нејзиното нижо музичко училиште во градот, а подоцна како вокален изведувач, поттикната од големите оперски изведувачи.

Водена од забава и љубопитност посетувајќи го детскиот хор „Лале“, Ивона со големо нетрпение и радост влегува во светот на музиката.

Дипломирањето на Ивона на Факултетот за музичка уметност во Скопје е проследено со нејзин солистички концерт во фоајето на Национална опера и балет.

Во текот на изминативе години Ивона има остварено награди на меѓународни и државни натпревари.

Концерти посветени на руската романска во Софија (Бугарија), оперски гала концерт „Коста Трпков“, концерт на „Живеј со музика“, „Креативни точки“ – 2017, „Креативни точки“ – 2019, „My Way“ – 70 години на маестро Ивица Зориќ, се само дел од настаните на кои Нацевска има оставено свој белег и кој упорно чекори и тежнее кон поголеми музички остварувања.

Ивона Нацевска моментално е вработена во НУ Национална опера и балет.

Андреја Наунов е роден во Кочани. Дипломира на Факултетот за музичка уметност-Скопје на одделот пијано во класата на доцент-проф. Симон Трпчески, во чија класа е и на постдипломски студии.

Добитник е на неколку државни награди по камерна музика и пијано а има и остварено бројни солистички рецитали, настапи со Македонската филхармонија и оркестарот на Македонската опера и балет.

Еден од по значајните настапи се турнеите со пијанистот и негов професор Симон Трпчески на територија на Р Македонија.

Дава свој придонес и во хуманитарните манифестации како концертни изведби, претстави и сл.

Покрај пијанистичката кариера напоредно се реализира и во вокалните ансамбли. Еден од нив е ансамблот „Вокали” со кој настапува на Охридско лето, Скопско лето, ДММ, снимање на филмска музика. Исто така настапува и со вокалниот ансамбл „Хераклеа” на Дубровничките летни игри, Охридско лето, Вино фестивал-Нови Сад.

Како корепетитор тој има извонредни можности да ги истакнува своите изведувачки вештини на пијано низ завиден број настапи во државата со различни ансамбли и солисти во Македонија, како и во странство (Швајцарија, Австрија, Србија, Германија, Унгарија, Романија, Словенија).

Како свои соработници во концертната –корепетиторска дејност има соработка со првенците на МОБ: Славица Галич, Весна Гиновска, Ѓорѓи Цуцковски, Борис Трајанов, Ана и Игор Дурловски. Со инструменталистите Микајло Куфајанакис, Климент Тодоровски и уште многу други.

Покрај пијанистичката, корепетиторската, вокалната кариера се реализира и во полето на диригирањето, поточно со хорот на црквата Пресвета Богородица од Скопје, со кој хор во 2012 и 2016 година оствари извонредни концерти во Виена во дворецот Шонбрун и во една од најголемите цркви во Виена „Св. Петар”. Во 2015 оствари турнеја низ Италија со хорот имајќи неколку концерти во Венеција, Бари, а хорот беше и дел од чествувањето на Св. Кирил и Методиј во Рим.

Во 2018 имаше мошне успешна агенда на неколку фестивали низ Европа, како „Епидариус” во Хрватска, фестивалот на класика во Италија и „Музика” во Германија.

Во мај 2013 година беше член во жири за пијанисти на Меѓународниот фестивал за Славјанска музика во Москва, каде што и оствари неколку настапи низ Москва, вклучувајќи го отворањето на фестивалот.

Поради своите извонредни способности и во актерството искоординирано со своите пијанистички способности во последните 6 години тој зема учество и остварено преку 700 претстави и други перформанси во детски проекти на Десанка Глигоријевиќ.

Во септември 2019 учествува на фестивалот „Мокрањчеви дани” во Неготин со хорот „Вардар” од Скопје и добива награда за најдобра изведба на негово дело од домашен репертоар.

Во 2014 година се запишува на оркестарско диригирање на ФМУ во класата на Саша Николовски-Ѓумар, и во септември 2019 ја диригира операта „Рита” во Македонска Опера и Балет како своја дипломска работа.

Во меѓувреме, додека студира на диригирање автор и реализатор е на првата стендап опера во која учествува како сценарист и диригент со целокупниот ансамбл на МОБ. Истата година настапува како дел од големиот јубилеј на маестро Томислав Шопов, 50 години уметничка дејност, со солистите Весна Гиновска и Борис Трајанов.

Вработен е во Македонската опера и балет, а од 2009 година работи како надворешен соработник на Факултетот за музичка уметност- Скопје.

Програма:
1. В.Белини – Циклус “Sei Ariette” – „Malinconia, Ninfa gentile“
2. В.Белини – Циклус “Sei Ariette” – „Vanne, o rosa fortunate“
3. В.Белини – Циклус “Sei Ariette” – „Almen se non poss’io“
4. В.Белини – Циклус “Sei Ariette” – „Per pietà, bell’idol mio“
5. В.Белини – Циклус “Sei Ariette” – „Ma rendi pur contento“
6. В.Белини – Арија на Џулиета од Операта „Капутели и Монтеки“ – „Oh, quante volte“
Исполнува: Ивона Нацевска
7. Џ.Капуро – Наполитанска песна „О sole mio“
Исполнува: Влатко Груевски
8. Ж.Бизе – Арија на Кармен од Операта „Кармен“
Исполнува: Мартина Аврамоска
9. Ф.Обрадорс – Шпанска песна „Chiquitita la novia“
Исполнува: Биљана Дабеска
10. С.В.Рахманинов – “Здесь Хорошо”
11. В.Ди.Киара – Шпанска песна „ La Spagnola“
12. Е.Kaлман – Aрија на Жозефина од Операта „Царица Грофица“ – “Мein Traum, mein Traum“
Исполнува: Ивона Нацевска
13. Е.Калман – Терцет од Операта „Војводката на чардашот“
Исполнуваат: Мартина Аврамоска, Влатко Груевски и Ивона Нацевска
14. Џ.Верди – Дует од Операта „Травијата“
Исполнуваат: Ивона Нацевска и Влатко Груевски

Култура

Објавено второ издание на „Идентитетот е приказна“ од Иван Антоновски – првата книга за есеистиката на Горан Стефановски

Објавено пред

Издавачката куќа „Полица“ објави второ издание на првата книга за есеистиката на Горан Стефановски – „Идентитетот е приказна“ од Иван Антоновски, најдобриот млад научник во хуманистичките науки во 2021 година, кому вчера му беше доделено признанието „Успешни млади“.

dobivaj vesti na viber

Второто издание на „Идентитетот е приказна“ се случува по само месец и половина од објавувањето на првото издание по повод 70 години од раѓањето на Горан Стефановски, кое веќе се исцрпува по големиот интерес на читетелите и одгласите на македонската книжевна наука, а веќе предизвика забележлив интерес и надвор од Македонија.

– Еве, конечно, едно не само пионерско, туку и професионално, методолошки точно поставено проучување на Горановата есеистика. Имено, таа методолошка „десетка во целта“ лежи во сфаќањето на Иван Антоновски дека „есејот на Горан Стефановски може да биде метажанр“ во однос на неговите пиеси. Антоновски беспрекорно ја покажува семио-осмозата меѓу драмите и есеите на Стефановски. Неговата студија е методолошки чиста, инвентивна, јасна и дескриптивно-остензивна. Со еден збор, сјајно напишана научна студија за светлината на нашата драмска книжевност и театар – Горан Стефановски, истакна универзитетскиот професор, книжевен критичар и писател, Венко Андоновски, при објавувањето на првото издание на „Идентитетот е приказна“.

Според универзитетската професорка и книжевна критичарка, Весна Мојсова-Чепишевска, оваа книга е исклучително проучување и на полето на современата македонска книжевна наука и на полето на македонската култура.

– Студиозна и високо книжевно-критичка анализа, која низ еден извонреден дијалог со есеите на Стефановски дава одличен импулс во книжевно-теориските истражувања на некои актуелни и нови теми и проблеми на македонското творештво. Горан Стефановски не можел да најде подобар соговорник од Иван Антоновски. Верувам дека оваа книга ќе поттикне и нови согледби и ќе отвори низа прашања кои може да станат појдовни точки за некои натамошни, нови истражувања, посочува Мојсова-Чепишевска.

Како што посочува универзитетската професорка и книжевна критичарка, Марија Ѓорѓиева-Димова, „Идентитетот е приказна“ не е само книга во којашто се толкува есеистичкиот корпус на еден исклучителен и автентичен интелектуалец.

– Ова е и книжевно-научна студија во вистинската смисла на зборот која проникливо, аналитично, аргументирано, но и полемички ги нотира актуелните состојби во книжевната наука, вклучително и македонската, давајќи конкретни предлози за понатамошни истражувања и во однос на есејот, вклучително и македонскиот, и во однос на есеистичкиот опус на Горан Стефановски, оценува Ѓорѓиева-Димова.

И второто издание на „Идентитетот е приказна“ е објавено во соработка со Здружението за промоција и зачувување на културното наследство на Горан Стефановски, и во него, покрај научната студија на Иван Антоновски, објавен е и последниот, тестаментален есеј на Стефановски – „Искрата што се измолкнува (наративи помеѓу чеканот и наковалната)“.

Досега, книгата доживеа две промоции во државава, а по интересот на читателите, на покана на локалните библиотеки и домовите на култура, веќе се закажани уште неколку за следниот период. Пред неколку дена, на покана на Универзитетот во Љубљана, Антоновски одржа и предавање за есеистиката на Горан Стефановски, на кое покрај словенечките студенти – македонисти и јужнослависти се вклучија и студенти од универзитетските центри во Загреб и Скопје, но и етаблирани македонисти и јужнослависти – истражувачи, книжевни преведувачи и писатели, вклучително и предавачи и книжевни преведувачи од Англија и Грција.

Инаку, Иван Антоновски е млад, но искусен и докажан автор, кој зад себе веќе има неколку публикации, а од крајот на 2021 година е асистент на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ при УКИМ. Првичната верзија на книгата „Идентитетот е приказна“ беше негов магистерски труд, со кој оствари обид за прочит и вреднување на есеистиката на Горан Стефановски. Дел од тезите за есеистиката на Стефановски, детално образложени во книгата „Идентитетот е приказна“ се претставени и во неколку од неговите одделни научни трудови за кои вчера од страна на претседателот на државата, Стево Пендаровски, му беше доделено високото признание „Успешни млади“.

Второто издание на „Идентитетот е приказна“ веќе е достапно за читателите во книжарницата на „Полица“ во Скопје, како и во другите поголеми книжарници во земјата.

Прикажи повеќе...

Култура

„Кино за млади“ во Кинотеката

Објавено пред

Два филма од поновата европска продукција, на 28 и 29 ноември (понеделник и вторник), бесплатно ќе се прикажуваат во Кинотеката на Македонија во рамките на проектот „Кино за млади“.

dobivaj vesti na viber

Програмата почнува на 28 (понеделник) во 12 часот, со проекција на швајцарската драма АТЛАС, во режија на Николо Кастели.

Кратка содржина

Алегра е млада жена полна со живот и со страст за качување на високи планини. Таа решава да отпатува во Мароко за да се искачи на врвот на планината Атлас, но нејзиното патување ненадејно завршува кога тројца нејзини пријатели ќе загинат во напад. Не можејќи да ја надмине траумата неколку месеци подоцна, таа се враќа во својот град. Таму ќе го запознае Арад, млад бегалец, кој ќе ѝ помогне да се соочи со реалноста, нејзините стравови и да ги залечи длабоките внатрешни рани.

На 29 ноември (вторник) во 12 часот ќе се прикажува италијанско-белгискиот трилер СМЕНАТА, во режија на Александро Тонда.

Кратка содржина

Брисел. Еден и Абдел, две 17-годишни момчиња, упаѓаат во нивното училиште за да извршат самоубиствен терористички напад, но Абдел се разнесува пред предвиденото време повредувајќи го Еден во експлозијата. Изабел и Адамо, двајца болничари, пристигнуваат на местото на настанот и го наоѓаат Еден повреден и онесвестен. Го внесуваат во амбулантното возило не знаејќи дека тој е еден од терористите. На пат кон болница тие сфаќаат дека Еден носи појас со експлозив, но веќе е доцна: Еден одеднаш се буди! И покрај повредите, младиот човек ги држи како заложници заканувајќи им се дека ќе ја активира бомбата и му наредува на Адамо да продолжи да вози.

Проектот „Кино за млади“ е во организација на дистрибутерската куќа „Узенгија“, а се реализира со поддршка од Град Скопје.

Прикажи повеќе...

Култура

Костадиновска-Стојчевска во бугарскиот КИЦ во Скопје: Уметничката креативност нека биде поле за културен натпревар

Објавено пред

„Во новите простории на Културно-информативниот центар на Бугарија во Скопје посакувам да се всели нова енергија во македонско-бугарските културни релации и со убава емоција да се разгори страста за уметничка креативност како ’поле за културен натпревар‘, во кој победник е културата. Во името на тоа пријателство отворете ѝ ги ширум портите на културата!“, порача денеска министерката за култура, Бисера Костадиновска-Стојчевска, која заедно со министерот за култура на Бугарија, Велислав Минеков, ги отвори новите простории на бугарскиот Културно-информативен центар во Скопје.

dobivaj vesti na viber

Костадиновска-Стојчевска додаде дека бугарскиот КИЦ во Скопје и нашиот, македонскиот, во Софија, ја имаат таа цел – да нė поврзат, да нė едуцираат едни за други и преку културата да нė доближат и како народи и како пријатели.

На свеченоста за улогата на културно-информативните центри во Скопје и во Софија говореше и министерот за култура на Бугарија, Велислав Минеков. Тој го изрази задоволството од отворањето на новиот простор во центарот на Скопје, кој се промовира речиси по 20 години од отворањето на бугарскиот КИЦ во земјата.

„Културно-информативните центри“, рече Минеков, „се мост што создава услови за просперитет и зближување на двете култури и кој го обезбедува заслуженото место на културата во општествата“.

Свеченото отворање беше проследено со изложба на дела од современи уметници од Македонија и Бугарија.

Претходно, министерката Бисера Костадиновска-Стојчевска имаше средба со својот бугарски колега Велислав Минеков, на која присуствуваа и амбасадорот на Бугарија, Ангел Ангелов, и директорката на бугарскиот КИЦ во Скопје, Антонија Велева.

На средбата министрите ја потврдија традиционалната соработка и го изразија своето задоволство од фактот што министерствата за култура на двете земји негуваат слични приоритети во својата културна политика, во делот на заштитата на културното наследство, како и во поттикнување на активностите на младите. Беа разменети мислења, ставови и идеи за подобрување и за унапредување на соработката во сите сегменти, како и за активности што би можеле да се реализираат како заедничка агенда на културно-информативните центри во двете држави.

Костадиновска-Стојчевска во оваа пригода го запозна Минеков и со идејата за отворање културно-информативен центар на Македонија во Благоевград изразувајќи уверување дека токму овие центри ќе придонесат за реализација на многу проекти и иницијативи преку кои бугарските и македонските автори и уметници ќе се претстават пред културната јавност во двете земји.

Прикажи повеќе...

Најново

Европа2 минути

Лавров: Украинскиот народ ќе биде ослободен од неонацистичките владетели

Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров, во документарен филм емитуван денеска, рече дека Украинците заслужуваат пријателски однос со своите...

Топ32 минути

Царина: Запленети 12 килограми екстази вредни 200.000 евра

Инспектори од мобилните тимови на Царинската управа запленија 26 илјади таблети екстази со вкупна тежина од околу 12 килограми, 84...

Македонија1 час

(Видео) Митева: Катастар пред банкрот, зголемување на давачките до 500 отсто

„Во услови на длабока сиромаштија, кризи и инфлација, СДСМ им воведе нови поскапи цени на услугите на Агенција за катастар...

Европа3 часа

САД распоредија осум беспилотни летала во Грција

САД распоредија осум беспилотни летала MQ-9 Reaper во Грција, објави Пентагон. Беспилотните летала се распоредени во воздухопловната база Лариса, дознава...

Свет4 часа

Канје Вест: Го поканив Трамп да биде мој потпретседател, тој врескаше по мене

Американскиот рапер Канје Вест објави дека му рекол на поранешниот претседател Доналд Трамп дека ќе биде одличен кандидат за негов...

Економија4 часа

СДСМ: 2023та ќе биде година за економска пресвртница, на нова надеж

„Економскиот пресврт наредната година е реална, остварлива цел, што ја потврдуваат сите економски показатели. Проекцијата на ЕБОР е дека македонската...

Свет4 часа

Џинпинг до Џонг-ун: Подготвени сме да соработуваме за мирот, стабилноста, развојот и напредокот на регионот и светот

Кинескиот претседател Си Џинпинг му рекол на севернокорејскиот лидер Ким Џонг-ун дека Пекинг е подготвен да соработува со Пјонгјанг за...

Македонија5 часа

ВМРО-ДПМНЕ: Македонија во топ 10 земји по инфлација на храната, народот ќе трпи за леб

„Поради владата на СДС и ДУИ, Македонија се соочува со економска катастрофа и драстично осиромашување на народот. Тоа го покажува...

Европа5 часа

Зеленски првпат од почетокот на војната јавно го критикува Кличко

Во ретко јавно несогласување меѓу украинските лидери, претседателот Володимир Зеленски го критикуваше градоначалникот на Киев, Виталиј Кличко дека не ја...

Европа5 часа

Столтенберг: Берлин сам да одлучи дали ќе го испрати ракетниот систем „Патриот“ во Украина

Откако Полска неодамна предложи противракетните системи „Патриот“ што ги нуди Германија да и бидат предадени на Украина, генералниот секретар на...

Македонија17 часа

Нема договор помеѓу историчарите од Македонија и Бугарија за Охридската архиепископија

Дводневниот состанок на мешовитата Комисија за историски прашања во Скопје заврши вечерва без договор. Единствената тема на која членовите на...

Свет19 часа

Велика Британија: Путин е очаен поради својата војска, затоа ја уништува инфраструктурата на Украина

Руските воздушни напади врз критичната инфраструктура на Украина се знак на очај на рускиот претседател Владимир Путин, изјави британскиот министер...

Економија19 часа

„Скопје Север“ исклучено од системот за гас по забраната од Град Скопје да користи мазут

Друштвото „Скопје Север“ АД информира дека денес е исклучено од системот за пренос на природен гас. „Во согласност со договорот со...

Македонија19 часа

МНР ја осуди изјавата на Костадинов, кој рече дека Македонија е втора бугарска држава

Министерството за надворешни работи соопшти дека ги осудува иредентистичките изјави, кои содржат и територијални претензии кон Република Северна Македонија, искажани...

Свет20 часа

Германија планира да ја олесни процедурата за добивање државјанство

Германската министерка за внатрешни работи, Ненси Фезер, презентира делови од предлог-законот што треба да го олесни стекнувањето германско државјанство и...

Македонија21 час

Бугарскиот пратеник Костадинов од Скопје: Македонија е втора бугарска држава

Бугарскиот пратеник Костадин Костадинов на отворањето на Културно-информативниот центар на Бугарија во Скопје го повтори радикалниот став дека Македонија е...

Македонија22 часа

Мијалков доби ослободување за случајот „Трезор“, Апелација го врати предметот на повторно судење

Сашо Мијалков по година и пол од изречената осум годишна казна затвор, доби ослободување за случајот „Трезор“. скопска апелација, го...

Регион24 часа

Ученик во Србија му се заканувал на професорот, го гаѓал со тестот во лице

Инцидент се случил во техничко-сообраќајното училиште во Владичин Хан во четвртокот за време на полагањето за возачи од Б категорија....

Македонија24 часа

Ковачевски се сретна со грчката амбасадорка: „Имаме интерес за стратешки инвестиции во енергетиката“

Претседателот на Владата, Димитар Ковачевски, денеска се сретна со новоименуваната амбасадорка на Република Грција, Софија Филипиду. Ковачевски ѝ посака топло...

Македонија1 ден

(Видео) Приватните автобуски превозници згрозени од однесувањето на градоначалничката Арсовска

Приватните превозници во јавниот градски превоз во Скопје се згрозени од однесувањето на градоначалничката на Град Скопје, Данела Арсовска, која...