Контакт

Книги

Објавена новелата „Марика и стравот“ – дебитантска книга на Емилија Славковска

Објавено пред

Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ од Скопје деновиве ја објави новелата „Марика и стравот“ – дебитантска книга на младата писателка Емилија Славковска.

Во новелата „Марика и стравот“ има необична и нестандардна раскажувачка постапка – се раскажуваат приказни и мисли на различни луѓе наназад, секоја наредна приказна се случува една година порано. Започнува со тажен крај, а завршува со среќен почеток.

Темите во приказните содржат многу прашања и индивидуални заклучоци за љубовта, смртта, внатрешните конфликти и мисли кои би можеле да се наречат абнормални или нереални, иако притоа е речиси незабележлива границата меѓу реалноста и иреалноста.

Сепак, ова дело овозможува поглед на реалноста од длабоко интерен (индивидуален) аспект, необјективен но искрен, издлабен со вистинско чувство и емоција од вистинска личност и дава можност да се искуси нечиј внатрешен свет од објективен читател.

Рецензентот Ѓоко Здравески, меѓу другото, за книгата на Славковска пишува: „’Марика и стравот` е ракопис што ќе внесе свежина во македонската книжевна продукција. Жанровски може да се дефинира како хибрид што во себе ги содржи трите книжевни рода: епскиот, лирскиот и драмскиот… `Марика и стравот` лесно може да се дефинира како постмодернистички, не само поради хибридноста, туку и поради својата фрагментираност, но и поради клучните онтолошки прашања што се отвораат во него, како што се прашањето за двојникот или прашањето за постоењето на паралелни стварности… Иако се работи за дебитантски ракопис, од аспект на содржината, станува збор за дело на автор со јасно изграден светоглед, дело во кое се отвораат важни филозофски прашања, но и за дело што е оригинално по својата форма, дело какво што, колку што ми е мене познато, сè уште не се јавило на нашата книжевна сцена.“

Ова необично и постмодернистичко дело носи авторска зрелост, смелост и автентичност и претставува авангарден исчекор на младата македонска книжевна сцена. Емилија Славковска ги комбинира видовите на книжевно изразување, па иако целата книга е во форма на роман, елементите на стихови, одделни раскази, дијалози и драмски минијатури се вешто искомбинирани. Сите раскази и стихови, иако читани одделно се комплетни и самостојни, со последната реченица од секое поглавје успева ненаметливо да создаде причинско-последична поврзаност на ликовите и настаните. Авторката не експериментира само со формите, туку и со просторот и времето, оформувајќи ја книгата како двонасочна, па може да се чита од почеток кон крајот, и од крајот кон почетокот, опфаќајќи период од дваесет години, почнувајќи со сегашноста и навраќајќи се кон минатото, и симболично, секој настан се случува на истиот датум, претходната година. Сè започнува и завршува со Марика, главниот лик околу кого циркулираат другите ликови. Расказите претставуваат некогаш болни, а некогаш весели случки и опсесии на широката палета ликови, прикажувајќи ги разните делови на авторот во нивните карактери. Со комбинација на реалното и надреалното, преку една низа нелогичности, зборува за смислата на животот, значењето на смртта, телесното и бестелесното, патот на душите и пронаоѓањето и поврзувањето на сродните души, објаснувајќи дека љубовта не е доволна за да се биде среќен и слободен.

Книги

Објавена книгата „Утехи“ од Сенека

Објавено пред

Од

Деновиве книгоиздателството „ВиГ Зеница“ од Скопје, во превод од латински на Билјана Чаловска-Караевска, ја објави книгата „Утехи“ од големиот римски филозоф, писател и драматург Лукиј Анеј Сенека. Станува збор за три текста што во вид на епистоли ги напишал староримскиот мислител, секоја од нив именувајќи ја Утеха и адресирајќи ги своите философски писма на утехи, до три различни личности: првото до Маркија, ќерката на римскиот историчар Аул Кремуриј Корд,доблесно посветена на татко си до самиот крај на неговиот живот, второто до благородниот Полибиј, инаку советник за литература на римскиот императорот Клавдиј којшто кон својот советник, инаку ослободеник, негувал особена почит; и третото утешно писмо „до мајката Хелвија“…

Лукиј Анеј Сенека бил роден во античка Кордуба на Пиринејскиот Полуостров речиси  пред прагот од нашава ера (4 година пред новата ера) и го живеел самиот нејзин почеток (сè’ до 65 година од новата ера). Бил син на Сенека Постариот познат како Реторот и на спомнатата Хелвија, и како припадник на високиот римски слој во хиспанската провинција на вечниот град се здобил со завидно образование. Лукиј А. Сенека уште како момче негувал љубов кон реториката и кон поезијата, потоа и кон филозофијата и кон науката. Кога созреал, најнапред станал адвокат, а потоа извршувал и сè’ повисоки државни функции: најнапред избран за квестор за време на владеењето на Калигула, а за во времето на царот Клавдиј бил назначен за претор и за воспитувач на идниот император Нерон, при што во времето на првата управа на Нерон Сенека станал и конзул и, во текот на неколку години, практично владеел со Римската Империја. Откако новиот цар ја покажал својата тиранска природа, Сенека се повлекол од Рим, на својот имот во Кампанија на Апенинскиот Полуостров. Карактерните одлики и едукацијата го однеле кон философијата на опстојувањето под ударите на судбината.
Сенека се смета за најзначајниот претставник на римската гранка на филозофската школа на стоицизмот. Зад себе оставил дела од филозофијата, етиката, дела од областа на географијата, фисиката и природните науки, сатири и осум трагхедии кои во подоцнежните векови извршиле големо влијание врз делото на Шекспир, како и на авторите од француската драмска книжевност… Иронијата на судбината сакала токму неговиот воспитаник да стане и негово најголемо, трагично искушение, зашто Нерон го обвинил за соучесништво во заговор против императорот и, осудувајќи го на смрт, му ја подарил „милоста“ самиот да си го одземе животот.

Пред книгата „Утехи“, исто така во превод на Биљана Чалоска-Караевска и во издание на „ВиГ Зеница“, пред неколку години беше објавена книгата со уште два философски списа од Лукиј Анеј Сенека: „За спокојството на душата и До Паулин – За краткоста на животот“. Меѓу двете книги појавени во инаку исклучителниот превод на македонски, постои и една подлабока врска: имено, се смета дека „Утехата за Полбиј“, втората епистола од новообјавената книга на „ВиГ Зеница“, всушност е продолжение на расправата „За краткоста на животот“ објавена 2011 година.

Двете исклучителни објави ги исполнуваат мудрите мисли, филантропски совети и обраќања и објасненија на еден од најголемите автори на антиката. Книгите се проследени со коментарите на превдувачката Б.Чаловска-Каевска.Двете спомнати книги со делата на Сенека се објавени во библотеката „Pro bono publico“ на книгоиздателството „ВиГ Зеница“ од Скопје.

Прикажи повеќе...

Книги

Промоција на книгата „Везеница“ од Стојан Тарапуза

Објавено пред

Од

Во мултимедијалниот културен центар „Матица ексклузив“ денеска ќе биде промовирана најновата книга за деца и млади со наслов „Везеница“ од познатиот македонски писател Стојан Тарапуза.

За време на промоцијата за делото, кое е во издание на издавачката куќа „Панили“, ќе зборува и професор Кристина Николова.

Прикажи повеќе...

Книги

Најавтобиографскиот роман на Пауло Коелјо достапен за македонските читатели

Објавено пред

Од

Неодамна од печат излезе „Хипи“, новата книга на миленикот на читателската публика Пауло Коелјо како издание на издавачкиот центар „Три“.

Ова е 20. книга на Пауло Коелјо, најчитаниот и најпреведуван писател во светот, со над 225 милиони продадени книги, преведен на 80 јазици и објавен во 170 земји.

„Во својот најавтобиографски роман досега авторот ни раскажува за едно непознато поглавје од својот извонреден живот и го споделува со нас сонот на хипи-генерацијата за послободен и помирен свет. Коелјо нè води на едно неверојатно патување со Волшебниот автобус, од Амстердам, преку Истанбул, Кабул, Делхи до Катманду, навраќајќи се на своето духовно патување и повторно оживувајќи ги спомените на тие интензивни времиња“, наведуваат од издаваштвото.

Оттаму додаваат дека со секоја своја страница „Хипи“ го внесува читателот во неповторливите години на радост и љубопитност, во кои навистина се верувало дека револуцијата може да се направи со цвеќе и дека соништата можат да се остварат.

Прикажи повеќе...

Најново

Свет7 часа

Бил Козби осуден на 3 до 10 години затвор за сексуален напад

Познатиот комичар Бил Козби е осуден на три до 10 години во државен затвор за дрога и сексуално малтретирање на...

Регион9 часа

(Видео) Пожар на Пељешац, гори борова шума – жителите ги бранат куќите

Во пожар што избувна кај местото Мокало на хрватскиот полуостров Пељешац гори густа букова шума. Според последните информации, огнот го...

Македонија10 часа

Се намалуваат трошоците во постапките пред нотарите и извршителите

На предлог на Министерството за правда, Владата ги прифати предлог-законите за изменување и дополнување на Законот за извршување и на...

Македонија11 час

Заев: Одлучуваат тие што гласаат, тие што не гласаат не се ни бројат

За успешноста одлучуваат тие што гласаат, а тие што не гласаат не се ни бројат, порача премиерот Заев пет дена...

sobranie, 27 april nasilstvo krvav cetvrtok sobranie, 27 april nasilstvo krvav cetvrtok
Крвав четврток12 часа

Чавков наредил да им ја отворам вратата на колегите од УБК, сведочеше собраниска полицајка за oдзмените харддискови

По наредба на директорот на БЈБ, обвинетиот Митко Чавков, било одземањето на дисковите со снимките од безбедносните камери во Собранието, потврди собраниската...

Крвав четврток12 часа

Судот им ги одби гаранциите на Крсто Мукоски и Љубен Арнаудов да се бранат од слобода

Обвинетите пратеници Крсто Мукоски и Љубен Арнаудов, како и активистот Богдан Илиевски и обезбедувачот Оливер Радулов, и натаму остануваат во...

Топ13 часа

Градоначалникот на Куманово добивал закани, поднесена кривична пријава против едно лице

Градоначалникот на Куманово до СВР Куманово пријавил дека во два наврата му биле испратени СМС-пораки со заканувачки содржини кон него...

Крвав четврток14 часа

Се надевам дека ќе одговараат нарачателите за 27 април, рече обвинителката Русковска

По првиот дел од судењето во кривичниот суд за настаните од 27 април, обвинителката Вилма Русковска, на новинарско прашање, рече...

Investigative story15 часа

Антикорупциската комисија се сомнева во злоупотреби со монографии на Филозофскиот факултет

Антикорупциската комисија има доставено иницијатива за поведување постапка за кривично гонење поранешен декан на Филозофскиот факултет до Јавното обвинителство,поради сомневања...

Крвав четврток16 часа

„Влатко Ѓорчев ги молеше како Господ да не нè напаѓаат“, се расплака телохранителот на Оливер Спасовски

(Фото: Ацо Ангеловски во средина) „Лево од мене слушнав наредба – убијте ги! Масата одеднаш тргна кон нас. Бидејќи не...

Регион16 часа

Додик: Јавна тајна е дека опозицијата подготвува немири на улиците

Претседателот на Република Српска, Милорад Додик, изјави дека е јавна тајна дека опозицијата во тој српски ентитет има план да...

Виница Виница
Македонија17 часа

Вонредни контроли по масовното труење со храна во Виница

Aгенцијата за храна и ветеринарство во наредните денови во Виница ќе изврши вонредни контроли кај сите оператори што произведуваат, подготвуваат...

Свет17 часа

Кина: САД ни ставаат „нож под грло“, губиме и едни и други

Продолжувањето на кинеско-американските трговски преговори е тешко откако САД на Кина и ставија „нож под грло”, рече заменик-министерот за трговија...

Свет17 часа

САД ја предупреди Русија: С-300 во Сирија ќе биде голема грешка

САД ја предупредија Русија дека распоредувањето на модерниот анти-ракетен систем С-300 во Сирија е голема грешка и дека одлуката треба...

Топ17 часа

Осумнаесетгодишно момче од Скопје загина во сообраќајна несреќа

На улицата „Јадранска магистрала“ во Скопје ноќеска се случила сообраќајна несреќа во која животот го загуби 18-годишниот Д.К. од Скопје....

Свет21 час

НАСА откри две нови далечни планети

Орбиталниот телескоп на НАСА, кој е во потрага по нови светови надвор од Сончевиот систем, открил две нови далечни планети...

Спорт1 ден

Модриќ е „кралот“ на светот

Лука Модриќ очекувано е избран за најдобар фудбалер во изборот на ФИФА, комплетирајќи ја неверојатната година во која со Реал...

Македонија1 ден

„Најди некој со сила од Унијата на жени, некој непознат“, Јанакиески вртел телефони за да бара противкандидат за градоначалник

На продолжението од судењето за предметот на специјалното јавно обвинителство, познат со кодното име „Титаник“, во доказната постапка се репродуцираат...

Македонија2 дена

(Вознемирувачки фотографии) Смртоносни отрови расфрлани во повеќе градови, реагира „Анима мунди“

Исклучително силни смртоносни отрови се расфрлани во повеќе градови и села во целата држава – Валандово, Велес, Охрид, Куманово, Тетово,...

Македонија2 дена

Поднесено обвинение против Васе Доневски за скандалот со „Секјуриком“

Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција поднесе обвинение против поранешниот директор на Службата за општи и заеднички...

Досие