Контакт

Изложби

„Плажарење“ – изложба на фотографии од Катја Штркова-Кочовска

Објавено пред

Во Културно-информативниот центар – Скопје, салон „Империјал 1“, на 9 јуни 2023, во 20.30 часот, ќе се одржи изложба на фотографии од Катја Штркова-Кочовска со наслов „Плажарење“.

dobivaj vesti na viber

Катја Штркова-Кочовска е родена 1989 година во Скопје и веќе 10-ина години работи како графички дизајнер. Досега се има претставено со две самостојни изложби на фотографии, Tributes (2012 година) и „Во текстури“ (2016 година). „Плажарење“ е нејзина трета самостојна изложба на фотографии, со мотиви од леснотијата на секојдневието и спокојот на летните денови поминати на плажа во последните неколку години.

Мирот на човекот покрај вода, во природно опкружување. Слободата да се биде гол. Без оптоварување од погледите на другите. Светот е таму некаде далеку… Плажарење засекогаш!

Изложбата ќе биде отворена до 19.6.2023 година.

Изложби

Прва самостојна изложба „Мрак“ на скулпторот Озбек Ајваз

Објавено пред

На 23 август 2023 година, во 19.30 часот, во мобилната/монтажната галерија при Центарот за современи уметности во Паркот на франкофонијата, ќе биде отворена првата самостојна изложба „Мрак“ на скулпторот Озбек Ајваз, на која ќе бидат изложени скулптурите изработени од рециклирано железо.

dobivaj vesti na viber

„Среде темнината што се шири една светилка се појавува како симбол на надеж. Незиниот нежен сјај се пробива низ мракот, кој го открива патот пред нас, давајќи чувство на утеха…“

Изложбата е финансиски поддржана од Министерство за култура на РСМ.

Озбек Ајваз е роден 1999 година во Скопје, РС Македонија. Дипломирал на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Факултет за ликовни уметности во Скопје, отсек вајарство, со модул сценографија во 2021 година, под менторство на проф. м-р Жарко Башески и проф. м-р Беди Ибрахим. На магистерски студии е на Факултетот за ликовни уметности во Скопје, остек вајарство, под менторство на проф. м-р Жарко Башески.

Во периодот од 2019 до 2023 година учествува на повеќе групни изложби, симпозиуми и колонии во Македонија, Турција, Косово и во Црна Гора.

Во 2021 година ја добива наградата за надежен млад уметник во Истанбул, Р. Турција.

Од 2023 година е член на ДЛУМ – Друштвото на ликовните уметници на Македонија.

Скулптурите што ги изработува се од рециклирано железо во апстрактна и геометриска форма. Неговиот уметнички израз е под влијание на Пабло Пикасо, Александар Архипенко, Марсел Дишан, и Џулио Гонзалес.

Прикажи повеќе...

Изложби

Отворање на изложбата „Имагинариум“ – илустрации за деца на академскиот уметник Христина Мазнеска

Објавено пред

Имагинацијата претставува најголема слобода и креативна активност во животот на децата преку која невино ја градат и неуморно ја развиваат својата интелигенција. Со замислувањето свет креиран според личните убедувања и желби најмладите создаваат автентичен и независен поглед и вредности.

dobivaj vesti na viber

Детската литература придонесува во развојот на нивната интелигенција, емотивност, креативност и имагинација. Книгата проследена со восхитувачки илустрации им помага на најмладите да замислат или создадат имагинарен свет управуван од лични правила и да се одвојат од светот на возрасните, кој е преплавен од обврски и правила. Впечатливата сликовитост на илустрациите во детската литература е незаменлива во изградбата на богата имагинација како најсуштинска творечка активност во детството. Разигрувајќи ја моќната фантазија на детските умови со помош на визуелните ликовни интерпретации на пишаните зборови, децата стекнуваат способност бргу да учат и правилно да расудуваат. Сказновидните и чудесни настани преку ликовната илустрација стануваат јасни и разбирливи. Безбројните фантазии на уметникот исткаени во невообичаените настани што им се случуваат на ликовите одеднаш добиваат смисла.

„Имагинариум“ претставува самостојна изложба на академскиот уметник Христина Мазнеска, која ја сочинуваат 50-ина креативни колоритни илустрации за деца изработени во периодот меѓу 2018 и 2022 година. Ингениозноста и сестраниот креативен потенцијал на Мазнеска најдобро се одразуваат преку нејзиниот разновиден сликарски и илустраторски творечки опус. Многубројните илустрации за деца се изработени во дигитален медиум (таблет за цртање и дигитален софтвер). Како резултат на успешната и плодна соработка меѓу авторите од разни земји (САД, Канада, Австралија, Велика Британија и Бугарија) и Мазнеска произлегуваат многубројни раскошни и разиграни дигитални илустрации коишто на невините детски умови визуелно им ја пренесуваат убавината на светот и ги подучуваат на моралните доблести – идни водилки, кои треба да ги применуваат во текот на животот.

Во ликовниот стилски израз на Мазнеска одѕвонува привлечна естетика која потсетува на легендарните Дизниеви цртани, особено во: прикажувањето на особините на ликовите во приказната (храброст, лојалност и љубопитност), употребата на широка колоритна палета, која овозможува создавање живописни амбиенти, кои предизвикуваат разни емоции и инвентивна сложена наративност со многубројни специфични детали во разиграните илустрации. Преку бујната и инвентивна ликовна интерпретација на сказновидните настани и бајковитите авантури на неповторливите ликови уметничката со автентичен семиотички јазик го обединува вистинитото и измисленото.

Христина Мазнеска е сестрана уметница, која работи во доменот на визуелните и применетите уметности. Родена е во Прилеп во 1995 г. Дипломирала на Факултетот за ликовни уметности при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје во 2018 година, во класата на проф. Жанета Вангели, на отсекот сликарство, со модул графички дизајн. Како добитничка на стипендиите „Еразмус+“ и CEEPUS за студентска мобилност во текот на своите студии студира и на Академијата за ликовни уметности во Загреб, Хрватска, како и на унгарскиот Универзитет за ликовни уметности во Будимпешта, Унгарија. Имала четири самостојни изложби во земјата, а била учесничка на повеќе од триесет групни изложби и креативни работилници. Од 2018 година работи како илустратор на многубројни креативни проекти. Досега има илустрирано и дизајнирано десетина странски книги за деца. Освен тоа, како уметник работела и на четири видеоигри. Живее и работи во Скопје. Има дневник за цртање, каде што доловува моменти од секојдневието и убавините на природата.

Изложбата трае до 30 август.

Прикажи повеќе...

Изложби

Изложба на македонскиот уметник Стефан Димовски во Котор

Објавено пред

Денеска, во Котор, Црна Гора, се отвора самостојната изложба на македонскиот уметник Стефан Димовски. Изложбата ќе биде отворена во 21 часот во Градската галерија „Котор“.

dobivaj vesti na viber

Стефан Димовски е роден 1983 во Скопје, во уметничко семејство. Сериозно почнува да се занимава со акварел во 1995 година. Долгогодишниот престој во Франција му овозможува да воспостави контакти со познати акварелисти и да ја усоврши акварелната техника до перфекција.

Досега има учествувано на повеќе групни изложби во Сан Рафаел, а исто така своите дела ги изложувал во повеќе галерии на југот на Франција.

Во 2010/2011 година дел од неговите акварели се селектирани во 11-тото издание на Интернационалниот каталог за модерна уметност (Италија, Рим). Во 2011 добива награда за акварел во конкуренција на 60 сликари и акварелисти на 12. саем за сликари и акварелисти во Сан Рафаел, Франција. Во 2011 година исто така добива втора награда за скулптура изработена од отпад за рециклирање, во организација на „Пакомак“ – Скопје. Истата година учествува на изложба на акварели во организација на Општина Карпош – Скопје. Во 2013 година ја оствари својата прва самостојна изложба во Музејот на град Скопје, а во 2014 година ја реализира и својата втора хуманитарна изложба во ликовниот салон на „НЛБ галерија“ во Скопје. Истата година реализира трета изложба заедно со својот татко Ангел Димовски-Чауш во Народниот музеј во Велес (ликовен салон). Во 2014 година исто така ги изложува своите дела и прави перформанс во „Попова кула“.

Во 2015 година станува член на ДЛУМ (Друштвото на ликовните уметници на Македонија) и учествува на „Експериментален цртеж“ – 2015, „МиниАРТура“ – 2015, Годишна изложба на ДЛУМ – 2015, „Новогодишни честитки – Концепт 37“ – 2015, „Хуманитарна аукција во Домот на АРМ“ – 2015, „Мал формат“ – КИЦ “Скопје“ – 2015.

Во 2016 учествува на 16-тиот „Зимски салон“ – Скопје, во 2016 реализира 4 самостојна изложба во „НЛБ галерија“ -„Поинаков поглед “ и учествува на „Експериментален цртеж“ – 2016, Годишна изложба на ДЛУМ – 2016, „МиниАРТура“ – 2016, „Мал формат“ – КИЦ „Скопје“ – 2016. Во 2017 година учествува на „Експериментален цртеж“ – 2017 и ја реализира својата петта самостојна изложба во Домот на културата „Кочо Рацин“ во Скопје. Во 2017 добива награда „Златна четка“ од ДЛУМ на „МиниАРТура“ во „НЛБ галерија“. Во 2018 година заедно со Ангел Димовски-Чауш, Трајче Чатмов и Љупчо Илиевски ја претставува Македонија на WORLD ART DUBAI во организација на Matchboox gallery Skopje, каде што истата галерија е номинира во 10 најдобри галерии во конкуренција од 42 галерии и 157 уметници. Во 2018 година учествува на изложбата „МиниАРTура“ во Белград, галерија „Сингидунум“, како и во „НЛБ галерија“ во Скопје; во 2018 учествува на изложбата „Зелените покриви се нашите урбани зелени оази“ во галерија „Ко-Ра“, Скопје. Во 2018 учествува на изложбата „Мал формат“ во Пловдив, Бугарија, како и на годишната изложба на ДЛУМ. Во 2018 година ја реализира и својата шеста самостојна изложба во „МКЦ галерија“, Скопје. Во 2019 е избран за член на уметничкиот совет на ДЛУМ. Во 2019 учествува на изложбата „60 македонски автори во Вашингтон“, САД, и во Отава, Канада. Во 2019 учествува на „МиниАРTура“ во „НЛБ галерија“ во Скопје, „Мал формат“ во Скопје, како и на годишната изложба на ДЛУМ.

Во 2020 година неговите дела се селектирани за соработка со една од најголемите светски онлајн-галерии „Сингуларт“, Париз, Франција. Во 2020 година учествува на годишната изложба на ДЛУМ во Националната галерија – објект „Мала станица“, „Мал формат“ и „МиниАРТура“. Во 2021 година учествува на изложбите „Експериментален цртеж“ во галеријата MC New York, USA; „Мал формат“ во КИЦ, Скопје; „МиниАРТура“ во КИЦ, Скопје; јубилејна изложба 75 години ДЛУМ, Националната галерија „Мала станица“. Во 2022 година учествува на биеналето „Зимски салон“ во националната галерија „Чифте амам“; „Вечно танго – Астор Пијацола“, галерија „Ко-Ра“, Скопје; „Пролет и денови на екологија“, галерија „Ко-Ра“, Скопје; „Нашата визија за Европа“, галерија „Ко-Ра“, Скопје; „Фестивал на светлоста“ – Котор, Црна Гора, исто така ја реализира и својата осма самостојна изложба во галеријата „Ко-Ра“.

Негови дела се наоѓаат во повеќе институции и приватни колекции во земјата и странство. Во неговите дела, покрај чистиот акварел, присутна е и комбинирана техника (акварел, колаж, акрилик, сепија, пастел).

Прикажи повеќе...

Најново

Регион3 минути

Косово врие од лажни евро монети – уапсени и лица од Македонија кои внеле над 10.000 такви монети во Приштина

Келнерите во едно кафуле во Приштина се откажаа од проверката дали монетите од две евра се оригинални или не, бидејќи...

Македонија23 минути

Уставниот суд пресече за преспанскиот договор: „Донесен е во согласност со Уставот“

Уставниот суд одлучи да не поведе постапка за преспанскиот договор, со кој се стави крај на долгогодишниот спор за уставното...

Топ43 минути

Тинејџер со украдено возило усмртил жена на тротоар во Скопје и побегнал

Обвинителството бара притвор за 18-годишник од Скопје кој на 30 август во период од половина час украл автомобил, прегазил пешак...

Македонија2 часа

Груевски до членството: Тргнете се од ботовите и платените пропагатори

Експремиерот Никола Груевски порача до членството да се оддалечат од ботовите и платените пропагатори, коментирајќи дека има многу начини да...

Македонија8 часа

Отровен пестицид во пиперки увезени од Македонија откриен во Хрватска

Забранет отровен пестицид е откриен во зеленчук увезен од Северна Македонија, објави Европскиот систем за брзо предупредување за сообраќај со...

Македонија8 часа

„Гардијан“: Северна Македонија и Србија имаат најзагаден воздух во Европа

Европа се соочува со голема јавно здравствена криза бидејќи речиси сите Европејци живеат во области со опасни нивоа на загаденост...

Топ8 часа

(Видео) На Скопска Црна Гора запленети 400 кубици бесправно исечено огревно дрво, приведени 10 дрвокрадци

На 19 и 20 септември, на местото наречено Рамно на планината Скопска Црна Гора, во заедничка акција на Одделот за...

Македонија9 часа

ЦУК: Сите 18 пожари на отворено се изгаснати

Пожари на отворено утрово нема – сите 18 се изгаснати, според информациите од Секторот за операции и координација во Центарот...

Македонија10 часа

Османи пред Советот за безбедност на ОН: Постои закана и самиот мултилатерализам да стане жртва на руската агресија

Во својство на претседавач со ОБСЕ, министерот за надворешни работи, Бујар Османи, денеска, се обрати пред Советот за безбедност на...

Свет11 часа

(Видео) Полицијата во Венецуела ја врати контролата врз затвор со кој управуваа криминалци

Властите во Венецуела ја вратија контролата над најпознатиот затвор во Венецуела, „Токорон“, кој беше целосно под контрола на криминалци. Околу...

Европа11 часа

Руски воздушен напад врз Киев, седум ранети, меѓу нив и девојче

Руските сили рано утринава извршија воздушен напад врз Киев, соопштија властите во главниот град на Украина. Во објава на „Телеграм“,...

Европа11 часа

Полска објави: Повеќе не испраќаме оружје во Украина

Конфликтот меѓу Полска и Украина вчера дополнително ескалира. Полска повеќе не испраќа оружје за Украина, изјави полскиот премиер во интервју...

Македонија1 ден

Задолжително носење маски во здравствените установи, препорачува Комисијата за заразни болести

Задолжително носење маски во здравствените установи, оваа препорака ја донела Комисијата за заразни болести по денешниот состанок, информира портпаролот на...

Македонија1 ден

Собранието изгласа: ќе се формира анкетна комисија за случајот на Онкологија

Пратениците во Собранието со 82 гласа „за“ донесоа одлука за формирање анкетна комисија за скандалот со лекови на Клиниката за...

Македонија1 ден

Пензионерите на протест побараа минималната пензија да биде 18.000 денари и линеарно покачување

Пензионерите од повеќе градови во државата, денес, по повод Меѓународниот ден на пензионерите – 20 Септември, излегоа на протест пред...

Економија1 ден

Бектеши: Од наредната недела намалени цени на пијалаците

Министерот за економија, Крешник Бектеши, денеска, на својот фејсбук-профил информира дека цените на безалкохолните и алкохолните пијалаци ќе се намалат...

Македонија1 ден

Мицкоски бараше измени на Кривичниот законик, но се откажа оти се оддалечи од Груeвски, тврди ДУИ

Демократската унија за интеграција будно ја следи големата загриженост во редовите на ВМРО- ДПМНЕ и длабоките поделби што се појавуваат...

Македонија1 ден

Напади врз Бугари и клубови, етикетирање на Бугарите како фашисти – Европската комисија против расизам со извештај за Македонија

Европската комисија против расизам и нетолеранција (ЕКРИ) при Советот на Европа го објави својот извештај за Македонија, притоа во делот...

Македонија1 ден

Мицкоски до Груевски: Жалам што се одлучи да правиш јавна пародија, за Македонија не смее да има пазар и договори под маса

По јавните преписки меѓу лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, и поранешниот претседател на оваа партија, Никола Груевски, Мицкоски повторно со...

Економија1 ден

Од денеска гарантирани пониски цени на одделни прехранбени производи, Бектеши најави проширување на листата

Од денеска до 30 ноември издвоени прехранбени производи во маркетите ќе се продаваат за најмалку 10 отсто пониски цени отколку...