Контакт

Култура

Јапонија ни донираше над 600.000 евра за набавка на музички инструменти и техничка опрема во Националната опера и балет

Објавено пред

Во фоајето на НУ Национална опера и балет (НОБ) денеска се одржа прес-конференција по повод реализацијата на проект од јапонската програма за развој на културата во висина од 79.800.000 јапонски јени (663.000 евра) што во целост беше финансиран од Владата на Јапонија, а беа набавени музички инструменти за музичарите, опрема за озвучување и осветлување за потребите на Националната опера и балет.

Координацијата и испораката на оваа донација како странска помош беше спроведена преку Секретаријатот за европски прашања, во соработка со Амбасадата на Јапонија во Северна Македонија, Јапонската агенција за меѓународна соработка (ЏАЈКА) и Министерството за култура. Во својство на национален координатор за странска помош, вицепремиерот Димитров нагласи дека Јапонија е традиционален пријател и донатор на Северна Македонија во повеќе области, а со овој проект се продлабочува културната соработка помеѓу двете земји.

„Јапонија е земја на инспирација и иновација, што географски е далечна од нас, но со поддршката од јапонската Влада, посветеноста и подготвеноста за соработка на Амбасадата и Јапонската агенција за меѓународна соработка, успешно се реализираат проекти преку кои се зближуваат нашите граѓани. Со овој проект во областа на културата верувам дека врските помеѓу двете земји дополнително ќе се зајакнат, како пример за глобално поврзување“, истакна Димитров.

На прес-конференцијата се обрати и јапонскиот амбасадор Н.Е. Савада Хинорори, којшто истакна дека во рамките на Иницијативата за соработка со Западен Балкан, Јапонија е сериозно посветена во поддршката за Северна Македонија кон одржлив економски и социјален развој, клучен за интеграцијата во Европската Унија. Тој посочи дека од 2001 година навака, ова е втор грант што Јапонија го доделува на Северна Македонија во полето на културата, имплементиран од страна на ЏАЈКА: „Освен за подобар перформанс на Националната опера и балет, би сакал оваа културна размена да придонесе и за размена на уметници“- заклучи амбасадорот Савада.

Заблагодарувајќи се за донацијата, во таа насока и министерката за култура Ирена Стефоска посака што поскоро на сцената на НОБ да настапат нашите и јапонските уметници: „Оваа донација ќе ги мотивира уметниците за поголема креативност на сцената и страст во музицирањето, што на крајот ќе биде врвно уживање за публиката, па дозволете ми, вредноста на оваа донација да ја опишам со три збора – мотив, квалитет, аплауз“ – додаде министерката Стефоска.

Претставникот на ЏАЈКА за овој регион Такеичи Џиро го изрази своето задоволство од оваа соработка со која се потврдува желбата за културна размена и поврзување.

Директорот на НОБ, Васо Ристов, се заблагодари на сите вклучени страни за успешната реализација на овој проект што претставувал голем предизвик за целиот тим, но отвора нови можности за соработка и унапредување на квалитетот на изведбите.

Култура

„Последната лента на Крап“ и за разговорите за претставата

Објавено пред

Проф.д-р Ана Стојаноска, театролог и писателка за претставата „Последната лента на Крап“

„Театар не постои без публика. Како што и е важна претставата на публиката, така публиката (треба да) им е важна на театарските уметници. Идејата на актерот, режисер и продуцент Ѓорѓи Јолевски на претставата „Последната лента на Крап“ од Семјуел Бекет, (изведена на малата сцена на Македонскиот народен театар), да разговара со публиката после изведбата ја прифатив непосредно и искрено, затоа што и повеќе од потребно во денешно време ни е да комуницираме и со претставата, но и претставата со нас. Од срце му благодарам на Ѓорѓи за можноста да споделиме размислувања, да поставиме прашања, да си ги размениме емоциите (затоа што, верувајте ми имаше емоции од сите страни, а ќе речете се игра претстава на апсурд) и истовремено и претставата, но и разговорот ме поттикнаа да напишам рецензија која ќе биде објавена деновиве.

„Последната лента на Крап“ е претстава што треба да се види, претстава за која треба да се разговара и претстава која уште долго ќе остане во нашата и интимна и колективна меморија, затоа што ни го покажува театарот во неговата соголена суштина – како исклучително моќен емотивен однос меѓу актерот и публиката.“

Со изјавата на проф.д-р Ана Стојаноска, театролог и писателка, МНТ ја најавува следната изведба и разговор со првенецот на МНТ, Ѓорѓи Јолевски, како и гостинот Владимир Јанчевски, историчар на уметност, куратор и преведувач и драматург на претставата, на тема: „Македонскиот јазик во преводот на ‘Последната лента на Крап’ и фазите на подготовки во општествените околности“.

Изведбата и 30-минутниот разговор се закажани на 3.11. на малата сцена со почеток во 20:00 часот, а публиката има можност билетите да ги купи онлајн преку веб-страницата www.mnt.mk

Прикажи повеќе...

Култура

Форум на креативните градови за филм од мрежата на УНЕСКО во Битола

Објавено пред

Трет Форум на креативните градови за филм од мрежата на УНЕСКО денеска и утре се одржува во Општина Битола и во Центарот за култура – Битола. Темата на форумот е „Креативните индустрии – мост на иднината меѓу културата и креативната економија / Ковид-19 предизвици“.

За време на форумот ќе бидат вклучени високи претставници на креативните градови за филм од мрежата на УНЕСКО – Сиднеј, Галвеј, Чјингдао, Бусан, Тераса, Брадфорд, Потсдам, Сараево, Софија, како и претставници од домашните релевантни институции, невладиниот и бизнис-секторот кои работат во креативните индустрии и филм.

Форумот е од исклучителна важност за градот Битола, како рамноправен член на креативните градови за филм од мрежата на УНЕСКО од 2015 и е еден од 18-те градови кои се дел од овој филмски кластер на УНЕСКО, единствен од земјава и еден од ретките од регионот заедно со Софија и Сараево. Мрежата е клучен партнер на УНЕСКО.

Официјалното отворање е закажано за денеска од 13 часот во салата за седници на Советот на Општина Битола. Дводневната програма предвидува повеќе дискусии и презентации, а во неформалниот и неколку интересни и обмислени проекции на филмови, неформални средби и посета на возобновеното кино на браќата Манаки и реновираниот Офицерски Дом. Во рамките на првиот ден презентации ќе одржат повеќе домашни учесници, а ќе бидат прикажани и неколку кратки филмови од градовите-членки на мрежата за филм на УНЕСКО во малата сала при НУ Центар за култура Битола.

На утрешната програма од 11 часот во Општина Битола е предвидено вклучување на високи претставници на креативните градови за филм од мрежата на УНЕСКО – Тераса (Шпанија), Сиднеј (Австралија), Чјингдао (Кина), Бусан (Јужна Кореја), Сараево (БиХ), Софија (Бугарија), Галвеј (Ирска) и други градови членки на кластерот филмски градови на УНЕСКО. Презентации ќе одржат повеќе домашни претставници од креативните индустрии и филм. Од 12:30 часот ќе се одржи и дискусија на тема „Креативните индустрии – мост на иднината меѓу културата и креативната економија / Ковид-19 предизвици“. Обраќањата и дискусиите ќе се одвиваат на два начина, во живо со присуство на домашни гости и преку интернет и пренос во живо.

Форумот го организира Здружението за филмска уметност „Центар за филм“ Битола во насока на зголемување на соработката помеѓу градовите во областа на креативните индустрии и размена на искуства и добри практики. Интернационалниот форум на градовите од мрежата на УНЕСКО: „Креативните индустрии – мост на иднината меѓу културата и креативната економија“, поддржан од УНЕСКО преку Министерството за култура на Република С Македонија во рамките на Програмата за партиципација на УНЕСКО за 2020-2021 година.

Прикажи повеќе...

Култура

Впечатоци за претставата „Последната лента на Крап“ во изведба на маестралниот Ѓорѓи Јолевски

Објавено пред

Можноста што ја имавме ние, гледачите, да поразговараме со актерот и режисер Ѓорѓи Јолевски непосредно по изведбата на неговата (и Бекетова) претстава „Последната лента на Крап“ во Македонскиот народен театар ни покажа колку е важен живиот и отворен разговор за уметноста денес и како се преплетуваат уметничката креација и човечката егзистенција.

Поаѓајќи од одговорот на прашањето што значи да се поставува драмски текст за самонаметната, доброволна изолација во време на сеопшта изолација, Јолевски ни ги толкуваше поттекстите низ кои ова драмско дело, напишано пред повеќе од шеесет години, говори за нашата реалност, за она што се случува сега и овде, или уште поточно: сега и насекаде во светот. Одговарајќи на нашите прашања за неговата режисерска поетика и актерска изведба, Јолевски ни го образложи своето сфаќање на целокупното творештво на Бекет како откривање на светлина во темнината и ја посочи својата верност на ремарките во делото на овој автор како начин да ѝ дозволи на тишината да проговори и како предуслов да го оствари своето поимање на „Последната лента на Крап“ како музичка симфонија во која зборот и молкот се контрапунктирани.

Тоа чувство на благодарност кое како гледачи и соговорници го понесовме со себе по гледањето на претставата „Последната лента на Крап“ и по разговорот за неа со Јолевски верувам ќе го имаат и сите идни гледачи и соговорници, затоа што произлегува од проникнувањето на достоинството на уметничкото творење и на достоинството на доживувањето на едно уметничко дело.

Гоце Смилевски, писател

Со оваа изјава на писателот Гоце Смилевски ја најавуваме следната изведба и разговор со првенецот на МНТ, Ѓорѓи Јолевски, како и гостинот Владимир Јанчевски, историчар на уметност, куратор и преведувач и драматург на претставата, на тема: „Македонскиот јазик во преводот на ‘Последната лента на Крап’ и фазите на подготовки во општествените околности“.

Изведбата и 30-минутниот разговор се закажани на 3.11. на малата сцена со почеток во 20:00 часот, а публиката има можност билетите да ги купи онлајн преку веб-страницата www.mnt.mk, како и на билетарницата во МНТ.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија28 минути

(Видео) Петровска: И сопругот на Данела Арсовска има бугарска лична карта

СДСМ објави дека и сопругот на кандидатката за градоначалничка на Скопје поддржана од ВМРО-ДПМНЕ, Данела Арсовска, има бугарска лична карта....

Македонија35 минути

ВМРО-ДПМНЕ има мнозинство во Советот на Град Скопје, рече Митева

Парламентарната опозиција во македонското собрание согласно бројот на освоени гласови на претстојните локални избори има апсолутно мнозинство во Советот на...

Македонија1 час

Судење за „Плацови на Водно“ – сведок кажуваше како се купувале плацовите и становите на Груевски

Александар Ивановски-Теранова, во својство на сведок во случајот „Плацови на Водно”, посочуваше како биле купувани плацовите, но и становите на...

Свет1 час

Во Москва започнаа принудните неработни денови

Во Москва започнаа принудните неработни денови, кои, според претходната најава на градоначалникот Сергеј Собјанин, ќе траат речиси недела и половина...

Забава3 часа

Пиштолот на Алек Болдвин испукал оловен проектил, вели шерифот

Револверот „колт“ со калибар 45, користен на сетот на филмот „’Рѓа“, не бил темелно проверен пред да му го дадат...

Македонија3 часа

Лични карти ќе можат да се подигнат и во сабота и недела

Во пресрет на одржување на вториот круг од локалните избори, што ќе се одржи в недела, на 31 октомври 2021...

Свет4 часа

Рекордни 48 милиони внатрешно раселени лица во светот

Бројот на внатрешно раселените лица поради конфликтот ширум светот достигна 48 милиони на крајот на 2020 година, што е највисока...

Регион5 часа

Во Србија сè поголем број деца заразени со Ковид-19, на респиратор приклучени и бебиња

Уште 64 лица починаа од инфекција со коронавирус во Србија вчера. Истиот ден шест деца биле приклучени на респиратор и...

Европа5 часа

(Видео) Ураганот продолжува да ја уништува Сицилија, драматични сцени од поплави

Југот на Италија се подготвува за уште два дена разорни дождови и поплави, додека реткиот медитерански ураган наречен Медикен го...

Свет16 часа

(Видео) Тројца ракувале со пиштолот со кој пукаше Болдвин – пронајден смртоносниот куршум

Полицијата тврди дека поседува куршум испукан од пиштолот што го користел актерот Алек Болдвин кога случајно ја застрела и уби...

Македонија20 часа

Регистрирани нови 444 случаи на Ковид-19, починале осум луѓе

Министерството за здравство информира, согласно податоците од Институтот за јавно здравје дека во последните 24 часа: Направени се 3.210 тестирања,...

Свет23 часа

Шпанија ќе им ги врати парите на граѓаните казнети за прекршување на карантинот

На сите шпански државјани што беа казнети поради прекршување на мерките за време на минатогодишното тримесечно заклучување ќе им бидат...

Македонија1 ден

(Видео) Петровска: Данела Арсовска има и бугарска лична карта

Данела Арсовска, освен бугарско државјанство, има и бугарска лична карта, издадена во 2017 година, тврди пратеничката од СДСМ, Славјанка Петровска....

Македонија1 ден

(Видео) „Името го добив по дедо ми Дане“ – Арсовска тврди дека не го менувала своето име и нема бугарско државјанство

Независната кандидатка за градоначалник на Скопје, поддржана од ВМРО-ДПМНЕ, Данела Арсовска, и денеска на прес-конференција ги негира обвинувањата дека поседува...

Македонија1 ден

Италија забрани туристички патувања за нашите државјани, Данска ги олесни ковид-правилата за влез

Со најновата одлука на италијанските власти Република Северна Македонија се преместува од листата Д во листата Е, со што не...

Свет1 ден

Два процента од богатството на Илон Маск ќе го реши гладот ​​во светот

Мала група исклучително богати поединци може да помогнат во справувањето со гладот ​​во светот само со мал дел од нивното...

Регион1 ден

САД размислуваат за укинување на визите за Бугарија

Бугарија е една од земјите за кои американскиот министер за внатрешна  безбедност, Алехандро Мајоркас, изјави дека САД размислуваат да ги...

Македонија1 ден

Бројот на заразени од коронавирус од почетокот на пандeмијата во Македонија надмина 200.000 лица

Вкупната бројка на ковид-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата веќе изнесува 200.412 по вчерашните потврдени нови 511...

Македонија1 ден

Заев: Куманово повторно ќе држи лекции, сочувајте го социјалдемократскиот дух на Куманово

„Куманово и на овие избори ќе одржи лекција по социјалдемократија по прогресивност и, секако, по обединување и ќе даде пример...

Свет1 ден

Вакцината на „Фајзер“ за деца од 5 до 11 години одобрена од експерти на американската агенција за лекови

Советодавниот одбор на американската Администрација за храна и лекови (ФДА), составен од реномирани американски здравствени експерти, ја одобри употребата на...

Досие