Контакт

Култура

Оставнината на Петре Прличков како почеток на акција за создавање театарски музеј

Објавено пред


Со оставнината на Петре Прличков се започна акција за создавање театарски музеј, по повод стотата јубилејна изведба со втората постава на театарската претстава „Сомнително лице“, во режија на Синиша Евтомов

Легендарниот актер, Прличков со главната улога на Јеротије Пантиќ и актерот Тодор Никовски, во режија на Димитар Ќостаров, одиграле вкупно 262 претстави.Оваа претстава е најизведуваната во историјата на МНТ, која утревечер ќе одбележи вкупно 362 изведби од премиерата на 3 април 1945 година.Личните предмети на Прличков ги донираше неговата сопруга Нада Прличкова. Меѓу нив се голем дел од неговите актерски награди, магнетофонот, очилата, карикатурата, негов портрет и легендарниот прстен кој не го вадел до крајот на животот.„Специјалната метода на учење текстови на Прличков, беше пишувањето на улогата во тетратки. За потоа да го сними текстот на магнетофон што веднаш го преслушуваше. И секогаш прв го знаеше текстот“ изјави театрологот и професор на Факултетот за драмски уметности во Скопје, Јелена Лужина.Таа додаде дека наградата „Бранко Гавела“ која се доделувала во Хрватска за најдобар актер била доделена на Прличков. Награда била ексклузивна бидејќи се доделила само еднаш и токму на македонски актер.Театарското минато се темели на Петре Прличков кој до крајот на својот живот (1907-1995) останал верен на театарската сцена.

Култура

„Чудна шума“ на Шукарова, Еагли и на Емин ќе го одбележи меѓународниот Ден на танцот

Објавено пред

Од

Искра Шукарова, кореограф и професор на Факултетот за музичка уметност, и Урсула Еагли, кореограф од САД, заедно со студентите од катедрата за современ танц при ФМУ, на 29 април (недела) со современ танцов перформанс ќе го одбележат меѓународниот Ден на танцот. Настанот ќе почне во 20 часот, најпрвин во фоајето, а потоа ќе продолжи во Камерната сала на Македонската филхармонија.

Оваа вечер има цел да направи пресек на уметничкиот и едукативниот современ танцов процес. Публиката ќе има можност да го види работниот процес на студентите при ФМУ и самостојното дело на Урсула Еагли, остварено во склоп со кореографското дело на Шукарова, а со наслов „Чудна шума“.
На овој современ танцов настан поканет е музичкиот уметник Џијан Емин, кој ќе биде вклучен како соработник во креирањето на музичкиот концепт. Заедно со Јошико Чума од Јапонија, Џијан Емин во 2007 година во Њујорк веќе оствари соработка со Шукарова и со Еагли на проектот „Страница надвор од редот“.
Еагли и Шукарова првпат ги соединија своите креативни сили во Њујорк, заедно со Јошико Чума. Две години по нивната соработка, тие лансираа заеднички проект, исто така во Њујорк, во 2008 година. Заедно соработуваа и во 2010 година во Драмскиот театар во Скопје со поддршка на Dance Theater Workshop’s Suitcase Fund, потоа во 2011 како дел од NYC’s Performance Mix Festival и со поддршка на Trust for Mutual Understanding и во 2015 година како дел од фестивалот „Локомоушн“ во Скопје.

Програмата што ќе биде претставена на Денот на танцот – 29 Април, ќе биде изведена како перформанс на кој, како што велат и двете кореографки, ќе се обидат да ја воспостават нишката на структурираното општествено живеење пренесувајќи ја публиката низ суспендираните магични базени од танци. Во проектот „Чудна шума“ учествуваат: Урсула Еагли, Искра Шукарова, Деана Антевска, Јована Јанчовска, Бојан Мицев, Јана Петровска, Росана Стефанова, Ана Маркоска, Марија Ристеска, Теодора Ежовска, Христина Ангеловска, Стефанија Лефтеровска, Милена Гаврилова, Тања Василевска, Елена Костадинова, Бисера Димчева, Ангела Костадиновска и Олга Серафимова.

На овој настан ќе биде промовирана и работата на катедрата за балетска педагогија – отсек современ танц, која е формирана во 2010 година на ФМУ. За одбележувањето на 29 Април – меѓународниот Ден на танцот, ќе се сподели пораката од македонскиот автор Марко Мицов од страна на Македонскиот интернационален театарски институт, кој оваа година слави 70-та јубилејна година. Пораката оваа година ќе ја прочита Нина Костовска од Центарот за Даунов синдром во Македонија, со кои Шукарова соработува преку проектот „И јас сакам да бидам балерина“, а поддржан од УНИЦЕФ.

Танцовиот перформанс е овозможен со поддршка од Македонската филхармонија, а во соработка со ФМУ-УКИМ, како и од фондот GPS-Global Practice Sharing/Trust for Mutual Understanding and Movement Research. Воедно, оваа програма е уште еден настан од проектот инициран од Шукарова, Nomad to Nomad, како дел од NGO Nomad Dance Academy-Macedonia.

Прикажи повеќе...

Книги

„Поглед низ времето“, прва монографија на 45-годишното пензионерско здружение во Гази Баба

Објавено пред

Од

Здружението на пензионери – Гази Баба по 45 години постоење ја доби првата монографија, „Поглед низ времето“. Низ документи, фотографии и сеќавања на пензионерите, монографијата го прикажува постоењето на Здружението од формирањето во 1972 година до денес.

„ Во девет заглавја во монографијата се сместени случувањата и премрежјата низ кои минувале пензионерите од Гази Баба. Документирани се настани од тегнење јаже и пивтијада до траорот што го преживеаја пензионерите во оваа општина за време на поплавите. Ми беше голема чест, но во исто време и голем предизвик да ја подготвам монографијата, посебно поради тоа што има години, посебно по формирањето на Здружението, во кои за неговото функционирање не е оставен ниту еден пишан документ“, вели новинарот и публицист Васил Пачемски, автор на монографијата.

Книгата „Поглед низ  времето“ денеска пред пензионерите од Гази Баба, но и од други општини ширум земјава ја промовираа професорот Васил Дрвошанов и Магдалена Спировска, претседателка на Комисијата за култура во Здружението на пензионери – Гази Баба.

„Од монографијата може да се добие јасна слика за целокупноста на Здружението благодарејќи на деталниот опис што го дава авторот, спасувајќи од заборав низа личности и настани“, рече Дрвошанов на промоцијата.

Тој нагласи дека монографијата е проткаена со прецизни податоци во врска со организациската структура за Здружението и со нивната делотворност, со наведување имиња и личности и бележење факти за значајните настани на локален, регионален и на меѓународен план.

Прикажи повеќе...

Археологија

Фосилот на слонот пронајден во Долни Дисан е стар осум милиони години

Објавено пред

Локалитетот во близина на Долни Дисан, Неготинско, каде што беа пронајдени фосилни остатоци од изумрен слон од пред околу осум милиони години, денеска беше посетен од страна на министерот за култура, Роберт Алаѓозовски. При посетата министерот Алаѓозовски разговарал со екипата на Природонаучниот музеј од Скопје и нивните колеги истражувачи од Бугарија, кои во меѓусебна соработка го откриле големиот палеонтолошки наод.

Палеонтолошките екипи од Природонаучниот музеј на Македонија и Природонаучниот музеј во Софија последните неколку дена почнаа со ископување на фосилните остатоци од изумрен вид слон (Choerolophodon pantelici). Досега откриените коски укажуваат дека се работи за зачуван значаен дел од скелетот на слонот. Фосилни остатоци од овој вид слон се најдени на повеќе локалитети во Македонија и ширум Евроазија, но комплетен скелет од ова животно досега не ѝ е познат на науката. Ова го прави наодот уникатен во светски рамки затоа што ќе одговори на повеќе прашања за изгледот и начинот на живот на овој предок на денешните слонови.

Како што информираат од Министерстото за култура, според првичните согледувања, најверојатно станува збор за остатоци од околу 50-годишно животно, тешко околу 10 тони.

„Македонија има неколку исклучително ретки наоди и ова е едно од поспектакуларните откритија. Тоа ја сместува Македонија и на палеонтолошката мапа на Европа и светот и драго ми е што ние имаме капацитет вакви наоди прво научно да ги истражиме, а потоа да ги ставиме на увид на јавноста, со што нашите музеи, особено специфичноста на Природонаучниот музеј, добива на значење“, истакна Алаѓозовски, кој воедно информираше дека Министерството за култура ќе ја поддржи и понатамошната работа на овој тим на истражувачи и ќе ја овозможи сета понатамошна обработка и презентација на материјалот.

Билјана Гаревска од Природонаучниот музеј од Скопје истакна дека се работи за фосилен остаток на еден од предците на слоновите, род што е општопознат во Македонија и во Европа, но интересно е тоа што за првпат се пронајдени повеќе коски од истиот вид на исто место.

„Се работи за две коски од екстремитети и катници. Катникот ни дава можност да дознаеме за староста и возраста на животното и останатите коски кои дополнително ќе треба да ги извадиме. Пронајдокот е од пред осум милиони години, според геолошката карта“, објасни Гаревска.

Николај Спасов, професор на бугарската Академија на науките и директор на Националниот природоначуен музеј при Академијата, кој е дел од екипата истражувачи, посочи дека ова е едно најинтересните палеонтолошки откритија од доцниот миоцен на Македонија, кога природата на Балканот била многу поблиску до африканската фауна.

„Се радуваме бидејќи ја направивме првата експедиција на Музејот на Македонија и на Националниот природонаучен музеј на Бугарија при БАНУ и горд сум што успеавме да го направиме ова“, рече Спасов.

Методија Велевски, в.д. директор на Природонаучниот музеј, нагласи дека идејата е до крајот на годината овој наод да биде изложен во постојаната изложба на Природонаучниот музеј.

„Тоа не е ни малку лесна работа. Материјалот е многу ронлив и ќе биде потребно многу време да се состават повторно тие фрагменти, да се заштитат, да се подготви практично презентација и промоција на овој наод“, објасни Велевски.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија7 часа

Грчкото МНР: Хан да не дава погрешна слика за преговорите за името

Грчкото Министерство за надворешни работи преку соопштение го повика еврокомесарот Јоханес Хан да не создава погрешна слика за спорот за...

Македонија11 час

(Видео) Заев не верува дека спорот за името ќе се реши за две недели

Посакувам, но не верувам, дека спорот за името со Грција ќе биде решен за две недели, изјави премиерот Зоран Заев...

Македонија12 часа

(Видео) Формирана групата „Охрид“ за интеграција на Македонија во НАТО

Премиерот Зоран Заев на денешната заедничка прес-конференција со поранешниот генерален секретар на НАТО, лорд Џорџ Робертсон, изјави дека е составена...

Македонија12 часа

(Видео) Робертсон: Македонија во 2001 беше пред распад, но сега е пред портите на ЕУ и НАТО

Последен пат во Скопје давав изјава пред 17 години, но тогаш бев присутен во државата во време на криза, а...

Македонија13 часа

Хан: Решение за спорот меѓу Македонија и Грција за 15 дена

Спорот меѓу Македонија и Грција би можел да се реши во следните 15 дена, вели еврокомесарот за проширување Јоханес Хан...

Македонија16 часа

(Видео) Сервер: Можеби звучи болно, но македонскиот пат за НАТО и ЕУ минува преку Атина

Познавачот на Балканот, Даниел Сервер, на седницата на Комисијата за eвропски прашања пред присутните истакна дека САД сака сите земји...

Македонија16 часа

(Видео) Тунтев: Неизвесно е дали ќе има решение за проблемот со Грција

Во Македонија се вратија надежта и перспективата за развивање општество, вели координаторот на СДСМ, Томислав Тунтев, според кого извештајот од...

Македонија17 часа

(Видео) Заев: Преговорите за членство во ЕУ ќе ги водат најдобрите луѓе од институциите

Премиерот Зоран Заев преку седницата на Комисијата за европски прашања вели дека по одлуката за почнување преговори за членство во...

Македонија17 часа

(Видео) Жбогар до политичарите: Интеграцијата во ЕУ не е техничка вежба со мапи

Амбасадорот на Европската Унија во Македонија, Самуел Жбогар, смета дека извештајот го потврдил напредокот на Договорот од Пржино, како и...

Македонија17 часа

(Видео) Груби: Свесни сме дека годинава нема да станеме дел од ЕУ и НАТО

Свесни сме дека оваа година нема да станеме дел од ЕУ и НАТО, но треба да почнеме преговори, истакна Артан...

Свет18 часа

(Видео) Напаѓачот од Торонто барал од полицајците да го застрелаат за време на апсењето

Агентите кои го истражуваат нападот со комбе во Торонто, во кој во понеделникот беа убиени 10, а повредени 15 лица,...

СЈО18 часа

(Видео) Тачи и Мијалков се сретнаа во судница

Лидерот на ДПА, Мендух Тачи, и поранешниот прв човек на тајната служба Сашо Мијалков се сретнаа во судницата на кривичниот...

Македонија19 часа

Заев домаќин на поранешниот генерален секретар на НАТО, Робертсон

Висока делегација од истакнати дипломати, предводена од поранешниот генерален секретар на НАТО, Џорџ Робертсон, денеска ќе престојува во Скопје. Делегацијата...

Свет20 часа

Уапсен напаѓачот кој прегази десет луѓе во Торонто

Возачот кој со комбе прегази десетмина пешаци во Торонто е приведен. Според последните информации, станува збор за 25-годишниот Алек Минасиан....

Македонија21 час

Димитров ќе се обрати на Парламентарното собрание на Советот на Европа во Стразбур

Министерот за надворешни работи на Република Македонија, Никола Димитров, денеска ќе има обраќање на априлската сесија на Парламентарното собрание на...

Македонија2 дена

На Преспанското Езеро се продаваат вили „Јелена Карлеуша“ и „Лепа Брена“

Битолчанец ги спои српските ѕвезди Јелена Карлеуша и Лепа Брена. Капм-приколките опшиени со лимени тараби во автокампот „Крани“ ги крстил...

Македонија2 дена

Димитров в среда ќе се сретне со Коѕијас и Нимиц во Виена

Министрите за надворешни работи на Македонија и Грција, Никола Димитров и Никос Коѕијас, в среда (25 април) во Виена во...

Македонија2 дена

Извештајот за СЈО ќе се разгледува в среда

Седницата за Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците се одложи поради координацијата на политичките партии, по барање на...

Македонија2 дена

Мендух Тачи и Сашо Мијалков утре седнуваат на обвинителна клупа за „Титаник 2“

Утре почнува судењето за Мендух Тачи, Сашо Мијалков и поранешните членови на Државната изборна комисија, Сашо Срцев, Бедредин Ибраими, Анета Стефановска...

Македонија2 дена

Советот на јавни обвинители ќе ги интервјуира кандидатите за шефовските позиции на организиран криминал и скопското обвинителство

Советот на јавни обвинители оваа и следната недела ќе ги интервјуира кандидатите за обвинители и кандидатите за шефовите на скопското...

Досие