Контакт

Македонија

(Видео) Панова: Владата без решение за згрижување на децата од 6 до 10 години

Објавено пред

Власта целосно го занемарува фактот дека во согласност со здравствените протоколи училишните часови ќе бидат скратени 10 минути, односно за оние ученици до 10 години часовите ќе траат по 30 минути, а сè уште нема никаква одлука за функционирањето на дневниот престој во училиштата. Според информациите од училиштата, првата смена за настава за учениците до 10 години ќе трае од 8 часот до 10.15 часот, а втората смена почнува во 10.30 часот, а ќе трае до 12.45 часот, изјави Ели Панова, пратеничка од ВМРО-ДПМНЕ.

„Власта создава целосен хаос и крах на системот. Родителите, граѓаните, се оставени на избор – дали да дадат откази на работните места или децата до 10-годишна возраст да ги остават сами на себе? Ако се посетува физичка настава, децата од прва смена по 10.15 часот, треба да бидат оставени сами на себе. Ако, пак, треба да следат онлајн-настава, треба да бидат оставени сами дома, незгрижени и, внимавајте, сами да се снаоѓаат пред компјутерот со целосно нов некаковси приод кон онлајн-учење?

Тоа се однесува и за оние деца што ќе бидат втора смена – кој ќе ги однесе до училиштето во 10.30 часот или, пак, кој ќе ги земе во 12.45 часот? Тука станува збор за деца од 6, 7, 8, 9 и од 10 години.

Е ,па, Зоран Заев и неговите пулени Филипче, Шахпаска и Царовска треба да одговорат:
Дали владата намерно турка систем во кој децата од 6 до 10 години ги остава незгрижени?
Ова ли е тоа општество и власт што се грижат за доброто на децата?
Ова ли се мерките што ќе произведат, оние што со сила ги враќаат на работа, целосно безгрижно да се посветат на работата?
Ова ли се вистинските мерки за децата и вистински воспитно-образовен процес со два до три часа физична настава, а потоа децата да останат незгрижени, затоа што државата нема решение за згрижување на децата од 6 до 10-годишна возраст?

Мила Царовска како поранешна министерка за труд и социјална политика, а сега министерка за образование, треба да е свесна дека ова се вистинските проблеми што задираат во правата на децата, задираат во принципите на заштита на правото на живот и развој на детето, заштита на најдобриот интерес на детето, почитување на правото на слобода и безбедност на личноста, услови за здрав живот.

Дури и да е во ред епидемиолошката состојба, а не е, ваквото однесување на власта кон вработените и севкупно кон граѓаните е ништо помалку од насилничко. Заборавени и фрлени во неволја се цели групи граѓани, еднородителски семејства, семејства што немаат каде да ги остават децата на згрижување, уште повеќе семејства што немаат доволно приходи за да плаќаат некој секојдневно да се грижи за нивните деца.

Пред да се донесе мерката Владата не пристапила сериозно кон собирање релевантни податоци за тоа дали и колку од ова поради нивната мерка ризичната група на деца од 6 до 10 години има или може да се потпре на помош од поширокото семејство ниту, пак, дали воопшто би требало да се бара помош од ризична група поради животозагрозувачкиот вирус, кој се уште пламти. Но, најголемиот проблем е што Владата донесе одлука, без да обезбеди државата на кој било начин да ги згрижи децата на возраст од 6 до 10 години.

Забеганата власт вака испраќа порака дека децата и нивната добробит не ѝ се важни.

Инсистираме, Владата да ја повлече оваа избрзана одлука, да отвори јавна дебата и пред носење нова одлука да ги земе предвид барањата и потребите на родителите и, пред сè, во фокусот да ја стави грижата за доброто на децата. И овој пат изборот е или мафијата или Македонија“, заклучи Панова.

Македонија

Шилегов: Би ги укинал централните инспекции, да не постои државен инспекторат

Објавено пред

На дебатата „Како до ефикасни и независни инспекциски служби во Скопје“ што ја организираше НВО Инфоцентарот, градоначалникот Петре Шилегов се осврна на неколку проблеми со кои се соочуваат општинските инспекторати, како и на потребата од итно менување на постојната регулатива.

„Јас би ги укинал централните инспекции, целосно да не постојат, да не постои државен инспекторат. Може да постои државен орган којшто ќе врши контрола на инспекторирањето на општинските инспекции, дури ни пазарната инспекција не смее да биде централна. Различни ни се приоритетите како органи. Недавањето на градоначалниците моќ или оставањето можност за институционален пинг-понг е причина поради која се наоѓаме во ваква состојба на терен. На пример, јас сакам да спроведам акција на Битпазар. Треба да се молам со Пазарна. Да не бидам лошо разбран, не велам дека е лоша соработката. Но, мојата правна позиција е дека треба да се молам со пазарната инспекција. Понатаму, во Железара има улица која ги дели општините Гази Баба и Бутел. Инспектор за животна средина од Бутел фаќа на лице место сторител како исфрла шут, човекот се легитимира, но шутот го исфрла десно, во Гази Баба. И инспекторот не му може ништо. Скопје е многу поспецифично од другите единици на локална самоуправа имајќи го предвид дуализмот во локалната самоуправа, затоа одлучивме дека е паметно ова што го имаме како концепт, додека не се реши системски што со комуналната полиција. Еве да го отвориме предизвикот – да ги укинеме државните инспекции, имаме најкатастрофален Државен инспекторат за животна средина, со многу субјективни слабости, јас така ги дефинирам некои појави за кои сме сите свесни дека постојат. Па, Градскиот инспекторат излегува да мери ниво на загаденост на реки, па градски инспекторат фаќа криминал со медицински отпад. Медиумите се тука, прашајте ги обвинителите до каде се со тој предмет. Знаете дека стои? По прес-конференцијата тогаш, пред пандемијата, се крена малку фама, почнаа некои дописи, дојдоа некои истражители, фати пандемијата и се е под радар. Затоа системот за кој ние воочуваме дека е нефункционален треба да се исправи, со законски измени“, рече Шилегов.

Затоа, се надоврза тој, и се предлага регионален пристап во инспекторирањето, имајќи предвид дека не сите општини имаат капацитет да издржат инспекторат на свој грб, ниту пак имаат толкав човечки потенцијал.

„За мене, со целосна почит, имањето лиценца за „инспектор за …“ е една од поголемите глупости. Или си инспектор за сите области, или не си. Така ќе супституираме многу од луѓето кои ни фалат, на пример, имаме инспектор за животна средина, ама немаме градежен. Што ни фали истиот човек да може да ја обавува инспекциската работа? Јас сакам чекор по чекор да ги реализирам работите – ќе го направиме унифицирањето на инспекциските служби во општините од територијата на Град Скопје, ќе инсистирам до крај за носење на закон за комунална полиција која што не е само скопска, туку напротив, предвидува можност за регионализација, па ќе дојдеме до тоа дека треба да се укинат лиценците за инспекции, па ќе го предизвикаме државниот инспекторат. Ако државниот инспекторат за градежништво утврдил дека е „англиска кралица“, поднел иницијатива да му се смени статусот да биде активен во предметите или си седат сега? И викаат „ние немаме моќ“. Тоа е типично македонско однесување, „ова не е моја надлежност“. Па, Градот се вмешува во работи што не се негова надлежност – да утврди состојба на вода во река Вардар, да утврди дека на определена локација се прават глупости со медицински отпад, па дигаме на граница на законот возила зашто немаме наша комунална сообраќајна полиција и не можеме со сообраќајна полиција да се договориме каде е приоритетот“, објасни Шилегов.

Тој додаде дека категоријата на морална и човечка одговорност, надвор од политичката одговорност, за носителите на јавна функција е сериозен недостаток на нашето општество.

„Или ќе ја оправиме работата или ќе треба да си заминеме. „Ама ние немаме законска ингеренција“, а имате ли поднесено иницијатива да добиете законска ингеренција? Секој во микросветот во којшто ги водиме институциите знае каде се аномалиите и знае зошто не може да интервенира во некој случај. Па чекајте, многу е едноставно, правите допис – иницијатива, пишувате до Влада, Секретаријат, законодавство, се составува работна група, се подготвува текст, за месец дена излегуваат измените и дополнувањата. Особено, ако го знаете, може и готов текст да пратите во Влада, како што ние пративме за закон за комунална полиција. Мислам дека е многу покомотна позицијата да кажуваме дека немаме ингеренции. А дефинитивно не се сложувам дека тоа треба да се централизира. Како вие овде во Скопје, како државен градежен инспекторат, ќе знаете дека Гевгелија има дивоградба? Па, таму Поцков ќе си има свои инспектори и ќе си ја заврши работата регионално – Гевгелија, Валандово… ги кажувам единиците на локална самоуправа што немаат капацитет, но во ред е, ќе ги здружиме. Ние во Скопје ако се здружиме ќе имаме над 100 луѓе на терен. Ако ја тргнеме ступидноста на имањето лиценци тогаш ќе имаме 100 и кусур луѓе на терен за се. Е, тогаш ќе се прашаме дали ќе имаме случаи како Матка и Мавровка, ги кажувам како најекстремни. Имаме зад параван, каде што не се гледа, милион такви случаи. Треба поодговорно да ја сфатиме функцијата која што ја имаме и да овозможиме да се формира систем кој што е функционален. Добриот дел од работата е што во СДСМ тоа го имаме увидено. И во програмата на Владата, ако видите, добар дел од овие работи за кои зборувам, а за кои сме се бореле внатре во партијата да влезат во приоритети, влегоа во приоритети и се во Програмата на Владата како измени на законски текстови или носење закони“, рече Шилегов.

Преговорите со Европската Унија, додаде тој, не ни ги носат вредностите на Европската Унија, туку нашето менување во категоријата одговорност во работата што ја работиме ќе не однесе во квалитетно функционирање на институциите, како што впрочем сите посакуваме.

„Ама, никако да се централизира, не! Да се дисперзира, да се знае кој е крив. Ние сега имаме позиција дека градоначалниците можеби се добар чадор, политички гледано. Пример, паркирање на кеј. Логично е како граѓанин да викате „што прави градоначалникот“? Логично е. Затоа треба да внимаваме кога посакуваме централизација. Не, ние треба да дисперзираме, да унифицираме во смисла на лиценци и тогаш ќе може слободно да кажеме „е, сега, не е толку лесно и едноставно да ни се случуваат некои работи, како што ни се случуваат“, нагласи Шилегов.

Прикажи повеќе...

Македонија

Денеска ќе биде погребан Амди Бајрам

Објавено пред

Лидерот на Сојузот на Роми, Амди Бајрам, кој почина вчера на 64-годишна возраст, во текот на денот ќе биде погребан.

Погребот е закажан за во 14 часот во Али Пашината џамија и во 15 часот на гробиштата во Бутел во Алеата на Великаните, соопшти Сојузот на Ромите.

Министертството за здравство изразува сочувтсво до семејството и апелира, во интерес на заштита на нивното здравје, во целост да соработуваат со надлежните служби. Дополнително порачуваат дека неопходно е да се избегнат сите погребни ритуали, а погребот да се спроведе согласно протоколите, како превенција од понатамошно ширење на инфекцијата од Ковид-19.

Амди Бајрам бил донесен во приватна болница во веќе егзитирана состојба. На починатиот му бил земен брис, а резултатот потврдил присуство на вирусот Ковид-19.

Прикажи повеќе...

Македонија

СДСМ на онлајн конгрес за изборните резултати и досега сработеното

Објавено пред

Денеска со почеток во 13 часот, СДСМ ќе одржи 25. Конгрес, коj за прв пат во земјава ќе биде дигитален, користејќи современи дигитални платформи и алатки.

Како што најавија од владејачката партија, Конгресот ќе го отвори ќе го води претседателот на СДСМ, Зоран Заев и ќе биде за анализа на изборните резултати.

Генералниот секретар на СДСМ, Љупчо Николовски минатата недела рече дека ќе стане збор за досега сработеното, со осврт на изборниот резултат, победата на парламентарните избори и визијата за следниот четиригодишен мандат даден од граѓаните.

Состанокот ќе има отворен и работен дел со пренос во живо. Дополнително, по завршувањето на настанот, претседателот на партијата, Зоран Заев, ќе одржи прес-конференција на која ќе ги презентира одлуките донесени на Конгресот.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија37 минути

Шилегов: Би ги укинал централните инспекции, да не постои државен инспекторат

На дебатата „Како до ефикасни и независни инспекциски служби во Скопје“ што ја организираше НВО Инфоцентарот, градоначалникот Петре Шилегов се...

Македонија1 час

Денеска ќе биде погребан Амди Бајрам

Лидерот на Сојузот на Роми, Амди Бајрам, кој почина вчера на 64-годишна возраст, во текот на денот ќе биде погребан....

Македонија2 часа

СДСМ на онлајн конгрес за изборните резултати и досега сработеното

Денеска со почеток во 13 часот, СДСМ ќе одржи 25. Конгрес, коj за прв пат во земјава ќе биде дигитален,...

Македонија2 часа

Во болниците се лекуваат 595 пациенти од коронавирус, капацитетите се прошируваат

Со вчерашните нови 404 случаи со Ковид-19 регистриани во земјава, во болниците низ Македонија се лекуваат 595 пациенти. Од нив...

Македонија2 часа

Маричиќ: Судството покажа дека може да функционира онлајн

Судството покажа дека може да функционира онлајн, вели министерот за правда Бојан Маричиќ по повод Европскиот ден на правдата. „Ова ново...

Македонија14 часа

Амди Бајрам бил позитивен на коронавирус, епидемиолозите ќе прават анкети со семејството

Министерството за здравство информира дека кај починатиот Амди Бајрам постмортем е утврдено дека бил позитивен на Ковид-19. Од страна на...

Македонија17 часа

Починаа 14 лица, регистрирани 404 новозаразени

Денеска се регистрирани 404 нови случаи на Ковид 19, оздравени се 182 пациенти, а починаа 14 лица. Министерството за здравство...

Регион17 часа

На Балакнот рекордни бројки на заразени со коронавирус

Дел од државите на Балканот денеска регистрираа рекордни бројки на заразени со коронавирус од почетокот на пандемијата. Во Србија рекордни...

Свет17 часа

(Видео) Трамп гласаше на претседателските избори во САД

Претседателот на САД, Доналд Трамп гласаше на претседателските избори во САД. „Само што гласав! Голема чест“, напиша Трамп на социјалните...

Свет19 часа

Американските компании продолжуваат со тестирање на вакцината против Ковид-19

Фармацевтската компанија „Астра Зенека“ ќе продолжи со клиничките испитувања на својата експериментална вакцина против Ковид-19 во САД, откако доби одобрение...

Македонија21 час

Филипче најави проширување на болничките капацитети и надополнување на кадарот

Прширување на болничките капацитети и надополнување на кадарот најави министерот за здравство Венко Филипче, кој денеска ги посети болниците во...

Македонија22 часа

Почина Амди Бајрам

Поради кардиоваскуларни проблеми, почина Амди Бајрам, експратеникот и претседател на Сојуз на Ромите. Тој починал на приватна клиника во Скопје....

Економија22 часа

(Видео) Компаниите кои се потешко погодени од кризата ќе добијат поголема финансиска поддршка

Со измените на Законот за поддршка на исплата на плати, компаниите кои се потешко погодени од кризата, ќе добијат поголема финансиска...

Регион24 часа

Грција воведе дополнителни мерки, вклучително и полициски час во Атина и Солун

Поради зголемувањето на ширењето на Ковид-19, Грција воведе дополнителни мерки, вклучително и полициски час во Атина и Солун. Мерките стапуваат...

Македонија1 ден

Георгиевски во Софија: Историската комисија има направено големо поместување

Претседателот на ВМРО-Народна партија, Љубчо Георгиевски при својата посета во соседна Бугарија оствари средби со министерката за надворешни работи, Екатерина...

Свет1 ден

СЗО работи на насоки за употреба на Ремдесивир

Светската здравствена организација објави дека работи на развој на упатства за употребата на лекот Ремдесивир за третман на пациенти со...

Македонија1 ден

Активни 6.861 случаи на заразени со коронавирус во земјата

Во моментов бројот на активни случаи со коронавирус во земјата изнесува 6.861 лице, откако вчера потврдени 518 новозаразени, 200 оздравени...

Македонија1 ден

Ноќва почнува зимското сметање на времето

Со поместување на часовникот за еден час наназад, од ноќва почнува зимското сметање на времето, со што времето во 3...

Македонија2 дена

Филипче: Лабораториите за тестирање работат во три смени

Министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче информира дека силниот есенски бран ги оптерети лабораториите за тестирање, но се работи...

Македонија2 дена

518 нови случаи на Ковид-19 во земјава, починаа девет лица

Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа се направени 2367 тестирања, а регистрирани се 518 нови случаи на...

Досие