Контакт

Македонија

(Видео) Во Македонија сѐ уште владеат селективната правда и партизирањето на администрацијата, тврди Народниот правобранител

Објавено пред

Народниот правобранител, Иџет Мемети, денеска го презентираше годишниот извештај за степенот на почитување, унапредување и заштита на човековите права и слободи во кој констатираше дека сѐ уште се присутни селективната правда и партизираната јавна администрација на централно и локално ниво.

– Ова е сериозна пречка во остварувањето на правата на граѓаните, лошиот систем на извршување особено го погодува најсиромашниот слој граѓани. Социјалната заштита останува систем со кој не се надминува социјалниот ризик на граѓаните, вели Мемети.

Според него, голем проблем е и појавата на дискриминација по сите основи, неефикасното судство и обвинителство кои поттикнуваат недоверба кај граѓаните. Минатата година Народниот правобранител почнал 4.185 претставки од кои во 1137 случаи се констатирани повреди на човековите права и слободи. Од овие 1137 случаи, прифатени се 970 интервенции на омбудсманот. Споредбено со 2016 година кога во 1523 случаи се констатирани повреди на човековите права, оваа стапка е намалена за 5.9 отсто помалку во однос на 2017 година.

-Правната регулатива за јавната администрација, како и партизираната и непрофесионална структура создаваат сериозни проблеми на граѓаните. Утврдени се одредби кои не се применливи и услови кои ни оддалеку не гарантираат стручна, квалитетна и неполитизирана администрација, вели Мемети.

Тој смета дека партиските вработувања во администрацијата на локално ниво и натаму се присутни и особено се видливи во непродолжувањето на договорите на определено работно време во образовниот процес.

-Ваквата појава особено е карактеристична по изборниот процес, што наведува на заклучок за наградување на партиски лојалните и класична злоупотреба на трудот на претходно ангажираните лица, рече Мемети по што го повика министерот за информатичко општество итно да пристапи кон порадикални промени во овој систем со што ќе обезбеди стручна и ефикасна администрација ослободена од партиски влијанија.

Омбудсманот упати забелешки и кон полицијата, Јавното обвинителство и правосудството во Република Македонија за кои смета дека не ги извршувале работите на потребното ниво со што биле повредени човековите права во голем број од случаите.

-Полицијата непрофесионално постапува применувајќи двојни аршини во работата со што се потврдија укажувањата за длабока партизираност на овој орган, што е за секаква осуда. Јавното обвинителство не покажа сериозна намера за откривање и соодветно казнување на сторителите на кривични дела. Препорачувам Обвинителството објективно да постапува согласно со надлежностите и да не дејствува селективно, изјави Мемети.

Народниот правобранител исто така констатираше дека правосудството е област во која граѓаните најмногу се жалат на неефикасното решавање на предметите и времетрањето на ниво комплетирање.

-Управното судство остана немоќно пред органите на управата, без можност да обезбеди извршување на своите одлуки од органите на државната управа, кои наместо да постапат согласно со правните ставови во судските одлуки и дадените укажувања, носеа исти одлуки како претходно поништените, рече Мемети, кој препорача да се направат измени во Законот за управните спорови и воведување императивни одредби за задолжително одржување јавни расправи.

Мемети информираше и дека работата на Народниот правобранител била попречувана во имплементацијата на новата надлежност да дејствува како „пријател на судот“ што подразбира овластување да учествува во сите фази од постапката со право да дава предлози и мислења кои судот треба да ги земе предвид.

-Во некои случаи каде што побаравме вклучување во постапките, не ни беше дозволено со образложение дека Народниот правобранител на рочиштата може да присуствува само како јавност и дека ваквото дејствување не е пропишано во процесните закони, вели Мемети.

Виктор Јованов

Македонија

Заев: Судии, обвинители, поротници – ослободете се, ниту Мицкоски, ниту ВМРО-ДПМНЕ не ви можат ништо

Објавено пред

„Сите предмети ќе имаат правна разрешница врз основа на фер и траспарентни постапки. На обвинетите ќе им се суди врз база на докази. Нема амнестија ниту за стари, ниту за нови случаи. Секој што го прекршил законот ќе одговара. Нашиот народ е жеден за правда, за брза и ефикасна правда“, порача лидерот на СДСМ, Зоран Заев, од пред судовите во Скопје, на „Маршот за правда“ којшто вечерва го организираше партијата.

Според него, парламентот ги донесе законите за судски совет за судовите, Законот за јавното обвинителство и цела лепеза на закони од правосудството и сега тоа е на потег.Според Заев, Собранието вчера отвори ново поглавје во реформите на правосудството.

„Со овој закон е гарантирана судска разрешница на сите судски постапки започнати и иницирани од СЈО, сите предмети ќе имаат правна разрешница врз основа на фер и траспарентни постапки. На обвинетите ќе им се суди врз база на докази. Нема амнестија ниту за стари, ниту за нови случаи. Секој што го прекршил законот ќе одговара. Нашиот народ е жеден за правда, за брза и ефикасна правда“, порача Заев.

Според него, со овој закон се гарантира дека политичарите нема да може да бираат и менуваат обвинители, ниту да одлучуваат за иднината на предметите. „Нема веќе тефтерчиња, а тие што се виновни за старите тефтери ќе одговараат. Тоа е важно за правдата, за државата и за еднаквоста на сите граѓани пред законите. Покажавме пред граѓаните и пред меѓународните партнери дека имаме демократски капацитет да создадеме силни и независни институции.Забрзано чекориме кон интеграции во ЕУ и затоа денеска дополнително се радуваме“, рече Заев и додаде:

„На ред е ЕУ и нејзините земји членки. Ние нашите ветувања ги исполнуваме, ред е ЕУ да го исполни ветувањето и конечно да ги отвори првите поглавја. Ветивме интеграција во ЕУ и НАТО, подбар живот, ветивме правда и правична држава. ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски се поразени на темата правда – успеавме да обезбедиме двотретинско мнозинство“.

Заев порача сите да се охрабрат. „Судии, обвинители, поротници – ослободете се, ниту Мицкоски, ниту ВМРО-ДПМНЕ, ниту нивните инсталации не ви можат ништо. Не сме задоволни од испорачаното во однос на правната држава, затоа решивме дека ни е потребно правосудство кое ќе ја донесе правдата, а не да застарува предмети. Можеше да има и побрза правда, но требаше Заев да се јавува по телефони и да нарачува пресуди. Но, за тоа ли се боревме? Ние го ослободивме судството, но будно го следиме. Денеска чекориме затоа што сме жедни, затоа што сакаме правда во нашата земја. Правдата доаѓа бавно, но доаѓа, ако ги ослободиме обвинителите и судиите да судат подеднакво за сите, тоа не значи дека можат да забегаат во друга крајност. Законодавството е донесено, нема да дозволиме, овде сме со будното око да следиме и да чекаме правна разрешница на сите случаи. Ни треба правна држава, ни треба закон еднаков на сите“, рече лидерот на СДСМ.

Експремиерот вели дека не смее и нема да се мешаат во судската власт, но дека имаат обврска да бараат судската власт да се менува. „Ќе го бараме тоа постојано сè додека граѓаните не добијат правда. Северна Македонија не смее да биде заложник на лични криминални и партиски интереси кои сè уште го држат судството во заложништво“, додаде тој.

Прикажи повеќе...

Македонија

(Видео) Спасовски учествуваше на донаторска конференција „Заедно за Албанија“ во Брисел

Објавено пред

„Владата и народот на нашата земја активно ќе учествуваат во координираната донаторска иницијатива за санирање и ублажување на последиците од трагичниот земјотрес – ‘Заедно за Албанија’ и за таа цел е формирана работна група со учество на претставници од релевантни институции, кои ќе изработат план за помош за обнова на земјата и за справување со последиците од земјотресите, порача техничкиот премиер Оливер Спасовски на донаторската конференција за Албанија во Брисел.

Во своето обраќање на конференцијата во организација на претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен, на која освен земјите членки на ЕУ учествуваат и земјите од Западен Балкан, премиерот Спасовски истакна дека народот со голема загриженост го дочека утрото на 26 ноември минатата година и ги следеше информациите за трагичните последици од силниот земјотрес во Албанија во Драч и во околината на овој град.Уште истиот ден, Владата донесе одлука тимови составени од 42 припадници на републичките сили за заштита и спасување, координирани од Дирекцијата за заштита и спасување, да заминат за Албанија и да помагаат во координираните акции на спасувачките екипи на локалните власти.

„Во името на солидарноста како темел врз која се гради идејата за Европската Унија, Северна Македонија веднаш упати тимови за прва помош и спасување кои ги ставија на располагање сите свои капацитети, сите свои вештини за да помогнат да се спаси и да се згрижи секој човечки живот и болка. Тоа беше не само професионална должност, тоа беше човечки, солидарен одговор на секој поединец во спасувачките екипи за да им се помогне на луѓето, на нашите пријатели во Албанија во неволја“, истакна Спасовски.

Владата истиот ден кога се случи земјотресот донесе одлука да се издвојат шест милиони денари како првична финансиска поддршка за санирање на последиците од земјотресот во Република Албанија. Спасовски нагласи дека Владата внимателно го разгледа извештајот за проценката на штетите од земјотресот, подготвен од страна на Делегацијата на Европската Унија во Тирана, и дека е подготвена соодветно да одговори на потребите детектирани во извештајот и да се вклучи во континуираната поддршка и помош за санирање на штетите и за ублажување на последиците од земјотресот.

„Европската Унија, меѓу другото, е заедница на вредности. Една од тие темелни вредности е солидарноста, и оваа конференција потврдува дека земјите членки на Европската Унија ја негуваат и афирмираат оваа вредност. Република Северна Македонија и Албанија не се земји членки на Европската Унија, но грижата што ја покажува Европската комисија ги охрабрува владите и народите на овие две земји и им дава за право и охрабрување дека прифаќањето на европските вредности е сериозен влог во нивните аспирации еден ден да го остварат својот стремеж и да бидат рамноправни членки на Европската Унија“, рече Спасовски на донаторската конференција за Албанија во Брисел.

Своето обраќање пред Европската комисија во Брисел и пред претставниците на владите на земјите членки на ЕУ и на земјите од Западен Балкан, Спасовски го заврши со пораката во името на народот на Северна Македонија, дека предлогот за новата методологија за процесот на проширување на Европската Униј, донесе нови очекувања и дека во претстојниот период ќе ја дочекаме убавата вест од Брисел за старт на преговорите.

Прикажи повеќе...

Македонија

Заев се сретна со високи претставници од Република Чешка

Објавено пред

Претседателот на СДСМ, Зоран Заев, денеска оствари средба со високи претставници од Република Чешка предводени од специјалната претставничка за Западен Балкан за надворешни работи на Чешка, Јанина Хребичкова.На средбата се разговараше за актуелната политичка состојба во државата, како и реформите и напредокот што го постигна државата изминатиот период .

Претседателот Заев зборуваше за последните случувања во нашата држава и успесите кои ги постигнавме за краток период од 2.5 години. Во таа насока ги посочи Договорот од Преспа и Договорот со Бугарија, кои беа клучни во градењето на добрососедски односи , коешто е пак многу важно за целиот регион, односно целиот Балкан. Со тоа се затвори едно отворено повеќедецениско прашање, а истовремено беше поздравено како голем чекор напред на нашата држава.

Благодарение на тие храбри чекори и историски одлуки денеска нашата држава Република Северна Македонија станува рамноправна членка на НАТО-сојузот, а останува уште формалноста на ратификација во парламентот на Шпанија, истакна Заев.

Претседателот Заев посочи дека Република Северна Македонија испорача вистински резултати преку вложување на многу труд, со крупни чекори и одлуки, носење важни реформи, затворање на едно големо прашање на Балканот, а при тоа бевме посочени како светол пример во регионот. Затоа очекувањата на сите граѓани на нашата држава е дека што поскоро треба да добиеме датум за почеток на преговори со ЕУ, затоа што се што беше побарано, беше испорачано.

Од своја страна специјалната претставничка за Западен Балкан за надворешни работи на Чешка, Јанина Хребичкова, посочи дека Република Северна Македонија е препознаена како земја која многу вложи и сè уште работи напорно на спроведување на реформите во државата и целосна трансформација на општеството, со цел носење на европските вредности и станување на еднаква со европските држави и токму затоа има огромна поддршка од Република Чешка и заслужува да биде дел од големото европско семејство.

Претседателот Заев истакна дека нашата земја отсекогаш имала добра соработка со Република Чешка и се надева дека таа соработка во иднина ќе стане уште поголема со оглед на тоа дека двете држави имаат слични ставови по многу прашања, се наведува во соопштението.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија1 час

Заев: Судии, обвинители, поротници – ослободете се, ниту Мицкоски, ниту ВМРО-ДПМНЕ не ви можат ништо

„Сите предмети ќе имаат правна разрешница врз основа на фер и траспарентни постапки. На обвинетите ќе им се суди врз...

Македонија2 часа

(Видео) Спасовски – Лајен: Напредoкот на Северна Македонија е импресивен и ги исполни високите очекувања

Техничкиот премиер Оливер Спасовски во рамките на програмата за учество на донаторската конференција „Заедно за Албанија“, што ја организира Европската...

Македонија5 часа

Јанева пред апсењето одела во СЈО, салони за убавина и адвокатски канцеларии

Во кривичниот суд на судењето за случајот „Рекет“ беше презентиран извештајот за тоа каде се се движела ексшефицата на СЈО...

Топ5 часа

Пронајдено безживотно машко тело на Шар Планина

Планинар од тетовско планинарско друштво, кој се движел на тој терен со група планинари, пријавил дека над тетовското с. Вејце,...

Македонија6 часа

Таткото на обвинетата сведочеше на судењето за убиството на Пино – Ангела криела дека Фуркан ѝ е дечко

На денешното рочиште за убиството на Пино Секондо, таткото на обвинетата Ангела, Златко Ѓорѓиевски, сведочеше како сведок на одбраната. Обвинителката...

Македонија7 часа

Јовановски двапати бил во куќата на Јанева – снимки од тајното следење пуштени на судењето за „Рекет“

Од посебните истражни мерки што биле спроведувани од 21 јуни 2019 година кон обвинетиот Бојан Јовановски и осудениот Зоран Милески...

Македонија8 часа

Мицкоски го повика Заев на ТВ-дуел: Се надевам ќе се охрабри и ќе ја прифати поканата

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, го повика претседателот на СДСМ, Зоран Заев, на ТВ-дуел. Тој вели дека добил покана од...

Македонија8 часа

Пуштен билетот за едно возење во ЈСП

ЈСП информира дека во употреба е пуштен билетот за едно возење и може да се купи директно во автобус и...

Свет10 часа

Над 160 милиони луѓе во Кина нема да се вратат на работа поради коронавирусот

Во Кина и во светот продолжува борбата со епидемијата на коронавирусот. Речиси 160 милиони луѓе сепак нема да се вратат...

Топ10 часа

Тешко повреден пешак во сообраќајна несреќа во Охрид

Шеесет и двегодишна жена е тешко повредена во сообраќајна несреќа што се случила вчера во Охрид. Според информациите на полицијата,...

Свет11 час

Над пет тони кокаин пронајдени на Костарика

Властите на Костарика соопштија дека заплениле над пет тони кокаин, што е најголема таква заплена во оваа централноамериканска земја. Министерството...

Свет11 час

(Видео) Вооружени крадци во Хонгконг украле стотина ролни со тоалетна хартија

Вооружени крадци утрово украле стотина ролни тоалетна хартија во вредност од речиси 130 долари во Хонгконг, каде што поради коронавирусот...

Свет12 часа

Орбан: Унгарија е иднината на Европа

Премиерот на Унгарија, Виктор Орбан, синоќа, во обраќањето пред нацијата, рече дека Будимпешта научила дека не мора да ѝ се...

Македонија1 ден

Рот: Законот за ЈО е клучен чекор за европската иднина, останува ЕУ да испорача

Законот за Јавното обвинителство е клучен чекор за владеењето на правото и европската иднина на Северна Македонија, напиша на „Твитер“,...

Македонија1 ден

Митрески: Законот за Советoт на јавни обвинители не се носи со двојно мнозинство

Координаторот на пратеничката група на СДСМ, Јован Митрески на социјалните мрежи сподели листа на закони кои се носат со двојно...

Македонија1 ден

(Видео) Мицкоски: Изгласувањето на Законот за ЈО е спротивно на процедурите

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, на прес-конференција изјави дека изгласувањето на Законот за јавно обвинителство било „се, само не правда,...

Македонија1 ден

Пендаровски ги потпиша Законите за ЈО и за Советот на јавни обвинители

Претседателот Стево Пендаровски, попладнево ги потпиша Указите за прогласување на повеќе закони кои беа усвоени во Собранието. Потпишани за законите...

Македонија1 ден

Димовски: Законот за Советот на јавни обвинители не е донесен, немаше бадентер

Законот за Советот за јавни обвинители не е донесен, истакна пратеникот од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, Илија Димовски и рече дека...

Македонија1 ден

Се распушти Собранието

Со 108 гласа „за“, без против или воздржани Собранието се распушти, што значи дека предвремените парламентарни избори ќе се одржат...

Македонија1 ден

Заев: Со Законот за ЈО гарантирана е разрешница на сите судски процеси почнати од СЈО

Им честитам на сите 80 пратеници, кои презедоа одговорност, го препознаа овој момент како клучен за владеењето на правото и...

Досие