Контакт

Македонија

Георгиевски објави план во пет чекори за решавање на спорот со Бугарија

Објавено пред

Експремиерот и претседател на ВМРО-Народна, Љубчо Георгиевски, на социјалните мрежи објави акциски план за излез од, како што вели, ќориот-сокак во односите со Бугарија.

Тој предлага Македонија да даде гаранции дека нема претензии кон Источна Македонија и нема да го помага македонското малцинство во Бугарија. Понатаму, бугарскиот парламент во декларација да изјави дека под поимот македонска нација и македонски јазик подразбира само нација и јазик кои се формирани после 1944 година. Како четврта точка, Георгиевски се залага за промена на стратегијата на историските комисии, а последно тој предлага македонската страна да ја даде под концесија железничката пруга на бугарските железници со пресметан екстра профит да ја доградат.

Гледам дека Македонско-Бугарските односи се движат кон нов ќор-сокак а понатаму и кон нова ескалација на сите нивоа која…

Posted by Ljubco Georgievski on Saturday, February 27, 2021

Во продолжение во целост го објавуваме неговиот предлог.

„Гледам дека Македонско-Бугарските односи се движат кон нов ќор-сокак а понатаму и кон нова ескалација на сите нивоа која може да доведе до долгодишна омраза на двата народа. Затоа еве ке дадам еден предлог, патна карта или акциски план за излез. Обично на оваа тема пишувам и зборувам како читач на историјата но овој предлог има само политчко-дипломатски карактер:

1.Северна Македонија да даде гаранција дека нема никакава аспирација за Источна Македонија и во поимот Северна Македонија не влегува Источна Македонија. Погледнато од Скопје, Пиринска Македонија секогаш била Источна.

2.Северна Македонија да даде гаранција (најверојатно тоа ке биде шести пат, три пати во контекст на Грција и трет пат специјално за Бугарија) дека како држава со ништо нема да ги помага и подржува организациите кои бараат македонско малцинство во соседна Бугарија.

3.Бугарскиот парламент да донесе декларација во која ке изјави дека под поимот македонска нација и македонски јазик подразбира само нација и јазик кои се формирани после 1944 година и дека Бугарија со ништо не ги прифака тезите за кои смета дека се фалсификат и ја подржува бугарска историографија во одбрана на својата вистина. Оваа теза во Бугарија можеби ке биде прифатена како политичка игра тоа не е така, само ја нудам српската стратегија, како тие ги решаваат нивните проблеми .Имено, Србија го има истиот проблем со хрватскиот јазик, со босанската и црногорската нација и јазик па дури и со македонската нација и јазик. Но Србија политички ги има признаено сите четири нации и јазици дури и на својата територија. И хрватскиот и црногорскиот и босанскиот и македонскиот се службени јазици во повеке србски општини. Ама српската наука, историографија и лингвистика не го признава тој факт и секојдневно се бори со аргументи. Истата приказна е и со Македонија. Политиката максимално ја дава подршката за македонска нација и јазик ама секоја година се печатат книги за Македонија како стара Србија ,како тие ја ослободиле Македонија во балканските војни. Книги за српски манастири и цркви од време на Средновековието ,а изгледа ги има доста. Да не спомнувам пак дека за Српската црква ние сме тотално срби, а и изгледа дека БПЦ ги поткрепува во таа намера.

4. Зедничката историска комисија да ја измени малку стратегијата:
-Да се објават сите пет веке потврдени личности плус Делчев како општ, заеднички без многу детали и плус Глигор Прличев за кого прво се согласиле па бугарската страна се повлекла.
-Да се утврдат уште десет или петнаесет настани кои се општи без многу големи текстови и објаснение и да почнат да слават заедно. Може и сто и петнаесет ама тогаш политичарите само од прослава на прослава треба да одат.
-Бугарската страна под итно да направи список на места од македонските учебници кои се навредливи за нив и тие да се се избришат без да се чека општата дискусија.
-Да се направи нова специјална комисија која ке работи под најбрза постапка за прогонот и убиствата на Македонци со бугарска национална свест. Според бугарски извори 30.000 убиени и 120.000 малтретирани. Лично сметам дека тука некој лошо ја подводи бугарска јавност. Но и 1200 да се, демократијата треба да објави на виделина.
-Македонската страна да се задолжи во сите историски книги незвисно од државен или приватен издавач точно да го дава преводот посебно каде писателите пишувале македоци или бугари. Секој фалсификат да биде финансиски санкционран.
-Македонската историографија да ги корегира и да ги даде вистинските имиња на институциите, на пример Народна Федеративна Партија???
– Македонската историографија да ги потполни важните биографски моменти на важни личности. На пример фактот дека Гоце, Даме ,Ѓорче и стотици други биле учители на бугарската егзархија, не-мала работа која ја криеме.
-И конечно имам и предлог со кој може да го затвориме и проблемот со јазикот. Македонската страна да признае дека целата македонска преродба се обидувала да создаде заеднички јазик со Бугарскиот но врз база на македонските дијалекти бугарската интелегенција поради кратковидост кодифицирале јазик само врз база на североисточните дијалекти со што го отвориле патот на македонскиот јазичен сепаратизам, а на Српските лингвисти основа дека и шопските говори во Бугарија се српски јазик. Дека официјално писмо и јазик на сите македонски организации во османлискиот период бил Бугарскиот јазик и писмо што се лесно проверливи факти. А бугарската страна да прифати дека тоа е добар приод и да се затвори јазичното прашање.

5.Инфраструктурните прашања, Македонската страна да ја даде под концесија железничката пруга на бугарските железници со пресметан екстра профит да ја доградат. Бугарската страна, да ги изгрдат патиштата за граничните премини Клепало кој дваесет години има и пат и гранична зграда и преминот Црна Скала мегу Делчево и Ќустендил каде патот беше изграден но веќе и руиниран. Македонската страна како подарок на Бугарија да и изгради втора лента на преминот Делчево – Благоевград каде на секој празник лугето чекаат со часови“, наведе Георгиевски на социјалните мрежи.

Македонија

Јавниот превоз ќе продолжи да функционира до 20 часот

Објавено пред

Јавниот превоз ќе продолжи да функционира до 20 часот, согласно одлуката на Влада за продолжување на одлуката за забрана на движење на населението во период од 20 до 5 часот, заклучно до 27.04.2021 година, соопшти ЈСП Скопје.

Билетарниците и центрите за персонализација ќе работат од 7 до 18.30 часот.

И натаму не работи Жичарницата на Водно, а не сообраќаат ниту трите линии до Средно Водно (25, 25А и 25Б), како и туристичката линија „Сити тур“.

И натаму, не важи бесплатниот превоз за возрасни лица во вторник, петок, сабота и недела.

Градски линии – последни термини пред 20 часот (од 20-27.04.2021 год)

Линија 2 19.15 ч од Автокоманда 19.25 ч од Сарај

Линија 2А 17.34 ч од Железара 16.48 ч од Сарај

Линија 3 19 ч од Панорама 19 ч Сала Ј.Сандански

Линија 3Б 16.10 ч од Панорама 15.10 ч од Кванташки пазар

Линија 4 19 ч од Хром 18.20 ч од 11 Октомври

Линија 4А 16.25 ч од Усје 17.15 ч од Тафталиџе 1

Линија 5 19.13 ч од Н.Лисиче 19.13 ч од Дексион

Линија 7 19.14 ч од Г.Лисиче 19 ч од Карпош 3

Линија 8 19.20 ч од Влае 18.10 ч од Љуботенски пат

Линија 9 19.30 ч од Кл.центар 19.10 ч од С.Север

Линија 12 19.10 ч од Шишево 19.10 ч од Ск.саем

Линија 13 17 ч од К.Вода 16.25 ч од Железара

Линија 15 19.22 ч од Н.Лисиче 19.22 ч од Карпош 4

Линија 15А 16.12 ч од Н.Лисиче 17.10 ч од Карпош 4

Линија 16 19 ч од Пржино 19.06 ч од Железара

Линија 17 13.05 ч од Островска 13.45 ч од Музеј на сов.уметност

Линија 19 19.20 ч од Карпош 4 19 ч од Ш.Оризари

Линија 20 19.29 ч од Тр.центар 19.29 ч од Ш.Оризари

Линија 21 18.20 ч од Тр.центар 19.10 ч од Бардовци

Линија 22 19.07 ч од Тр.центар 18.56 ч од Лепенец

Линија 22А 19.02 ч од Кл.центар 18.12 ч од Лепенец

Линија 23 19.14 ч од Ченто 19.14 ч од Д.печат

Линија 24 19.16 ч од Припор 19.30 ч од Тафталиџе 2

Линија 27 18.58 ч од Д.печат 19.32 ч од Вардарска

Линија 35 16 ч од Н.Лисиче 16.45 ч од Ст.Север

Линија 41 19.19 ч од Тр.центар 19.27 ч од Драчево Типо

Линија 41А 17.50 ч од Кл.центар 18.40 ч од с.Драчево

Линија 42 19.30 ч од Железара 18.30 ч од с.Драчево

Линија 43 16.40 ч од Д.печат 16 ч од Јужноморавски бригади

Линија 45 19.13 ч од Тр.центар 19.13 ч од Ченто

Линија 50 19.35 ч од Хиподром 19.17 ч од Кл.центар

Линија 57 19.15 ч од Радишани 18.57 ч од Козле

Линија 59 19.05 ч од К.бара 18.15 ч од Карпош

Линија 65В 19.28 ч од Тр.центар 19.28 ч Стајковци, Бр.пат

Линија 65В 17.35 ч од Тр.центар 17 ч од Инџиково

Линија 73 16.20 ч од Ск.Саем 17 ч од Усје

Приградски линии последни терини пред 20 часот (20-27.04.2021 год)

Линија 11 19.20 ч од Тр.центар 18.20 ч Рашче

Линија 11а 18 ч од Тр.центар 19 ч Свиларе

Линија 18 19.15 ч од Тр.центар 18.40 ч од Визбегово

Линија 31 19.30 ч од Тр.центар 18.45 ч од Д.Лисиче

Линија 32 18.05 ч од Тр.центар 18.50 ч од Љубин

Линија 33 15.05 ч од Дом на печат 14.20 ч од Чатал – Д.Лисиче

Линија 47 18.50 ч од Тр.центар 18 ч од Љубанци

Линија 47А 15.05 ч од Тр.центар 15.45 ч од Љуботен до Бутел

Линија 51 18.20 ч од Тр.центар 17.40 ч од Студеничани

Линија 52 19.15 ч од Тр.центар 19.15 ч од Ржаничино

Линија 53 18 ч од Тр.центар 18.10 ч од Кат.бања

Линија 54 17 ч од Тр.центар 17.20 ч од Идризово

Линија 55 18.45 ч од Тр.центар 18 ч од Арачиново

Линија 55А 15.30 ч од Тр.центар 16.05 ч од Брњарци до Автокоманда

Линија 56 18.50 ч од Тр.центар 17.45 ч од Бојане

Линија 58 16.40 ч од Тр.центар 17.20 ч од Добри дол

Линија 58а 19.10 ч од Тр.центар 18.10 ч од Св.Петка

Линија 58б 18.25 ч од Тр.центар 17.30 ч од Брзовец

Линија 60 18.45 ч од Тр.центар 18 ч од Матка

Линија 61 19.10 ч од Тр.центар 18.10 ч од Побожје

Линија 62 18.35 ч од Тр.центар 17.40 ч од Огњанци

Линија 63 18.56 ч од Тр.центар 19.10 ч од Мралино

Линија 63а 18.40 ч од Тр.центар 19.30 ч од Ајватовци

Линија 64а 16.20 ч од Тр.центар 17.10 ч од Никиштани до Ѓ.Петров

Линија 65 18.30 ч од Тр.центар 17.30 ч од Раштак

Линија 65а 16.52 ч од Тр.центар 17.32 ч од Страчинци

Линија 65б 18.20 ч од Тр.центар 19 ч од Смилковци

Линија 66 18 ч од Тр.центар 19.05 ч од Бучинци

Линија 67 19.20 ч од Тр.центар 18.50 ч од Зелениково

Линија 68 17.20 ч од Тр.центар 18.40 ч од Сушица

Линија 70 18.45 ч од Тр.центар 18.05 ч од Батинци

Линија 71 19.30 ч од Тр.центар 18.40 ч од Бањани

Линија 74 16.30 ч од Тр.центар 15.30 ч од Количани

Линија 81 18.30 ч од Тр.центар до Горњани17.20 ч од Блаце

Линија 118 18.40 ч од Тр.центар 19.10 ч од Визбегово инд. зона

Линија 160 18.10 ч од Дексион 18.55 ч од Матка

Линија 164 19.20 ч од Волково 19.30 ч од Кучково

Линија 165 19.25 ч од Стајковци 19.30 ч од Виниче

Линија 167 18.15 ч од Зелениково до Н.Село 18.30 ч од Н.Село до Зелениково

Линија 180 19.10 ч од Драчево 17.40 ч од Цветово

Прикажи повеќе...

Македонија

Филипче: Капацитетот на производство на Институтот „Торлак“ е милион дози на месечно ниво

Објавено пред

Министерот за здравство, Венко Филипче, во рамките на денешната посета на Белград имаше предвидено и посета на Институтот „Торлак“, каде што заедно со српскиот државен секретар за здравство, Мирсад Черлек, имаше можност да дискутира во однос на капацитетите за производство на вакцините.

„Дојдовме да го посетиме Институтот за серуми и вакцини ‘Торлак’, каде што ќе се произведуваат не само вакцините што досега се произведени во календарот туку и веќе се припрема производство на вакцината ‘спутник В’. Капацитетот за производство е 1 милион дози на месечно ниво и сакаме навистина да покажеме солидарност како што тоа го правевме и до сега кога добивавме вакцини од нашите пријатели, тоа што овде ќе се произведува на Институтот ‘Торлак’ нема да биде само за потребите на Република Србија, туку и за потребите на целиот регион, а особено за нашите братски и комшиски држави, како што е Северна Македонија“, рече државниот секретар за здравство на Србија, Мирсад Черлекм, во изјавата за медиумите пред Институтот „Торлак“.

Министерот Филипче се осврна на заклучоците што произлегоа и од состанокот со министерот за здравство на Србија, Лончар, во кои речиси сите епидемиолошки анализи се покажаа како многу слични, односно исти, и ова се однесува и на пристапот, надградувањето на инфраструктурата и на препораките за третман на пациентите.

„По успешниот состанок со министерот Лончар, на кој разговаравме за навистина важни теми во делот на менаџментот на целокупната криза предизвикана од Ковид-19 и во делот на епидемиолошките мерки и препораки, како и во делот на третманот на пациентите, во делот на инфраструктура, надградувањето на инфраструктурата, разменивме искуства за нивниот и нашиот пристап во делот на правење на ковид-центрите, секако терапевтскиот пристап, секако разликите кај пациентите во клиничката слика, овој бран во споредба со тој од минатата година. Заклучивме дека многу работи се многу слични, односно исти, и дека, дефинитивно, во регионот има и практично идентични движења што се однесува на епидемијата“, рече Филипче.

Министерот Филипче изјави дека Институтот „Торлак“ е познат по својата екпертиза и постои веќе 100 години, а во целиот овој период преку него се снабдуваат сите околни земји со потребните вакцини. Тој е комплетно обновен пред неколку години и во моментот функционира со надградени капацитети.

Прикажи повеќе...

Македонија

Утре сончево со мала облачност и краткотраен дожд

Објавено пред

Времето утре ќе биде сончево со мала до умерена облачност. Утрото ќе биде свежо, а во текот на денот на места ќе има услови за краткотраен дожд и ретки грмежи, претежно во планинските подрачја. Ќе дува слаб до умерен ветер од западен и северозападен правец. Минималната температура ќе биде во интервал од -1 до 6, а максималната ќе достигне од 13 до 21 степен.

Во Скопје сончево со мала до умерена облачност. Ќе дува слаб до умерен ветер од северозападен правец. Минималната температура ќе се спушти до 3, а максималната ќе достигне до 18 степени.

Во следните два дена утринските температури на места ќе се спуштат околу нулата, а дневните ќе бидат во пораст. Од четврток кон крајот на денот до сабота, под влијание на нов влажен бран, ќе има врнежи од дожд, кои на места ќе бидат пообилни.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија2 часа

Филипче: Капацитетот на производство на Институтот „Торлак“ е милион дози на месечно ниво

Министерот за здравство, Венко Филипче, во рамките на денешната посета на Белград имаше предвидено и посета на Институтот „Торлак“, каде...

Македонија3 часа

Нови 766 заболени и 31 починат од Ковид-19

Во последните 24 часа се направени 3.171 тестирање, а регистрирани се 766 нови случаи на Ковид-19, и тоа во: Скопје...

Македонија5 часа

„Ќе можете ли да ни помогнете?“ – угостителите, игротеките и туристичките агенции на протест побараа финансиска помош

Континуирана финансиска поддршка за спас на туристичко-угостителскиот сектор побараа попладнево на протест угостителите, претставници на ноќните клубови, рестораните за свадби,...

Македонија6 часа

Србите ќе бидат ослободени од плаќање патарини во Македонија поради благодарност за вакцините

Српските граѓани ќе бидат ослободени од плаќање на патарините во Македонија, во знак на благодарност поради донираните вакцини. Ослободувањето ќе...

Свет7 часа

Научникот кој ги поврза „Астразенека“ и згрутчувањето на крвта добивал пари од „Фајзер“

Норвешкиот научник кој ја открил врската помеѓу згрутчувањето на крвта и вакцината „Астразенека“ добивал пет години пари од конкурентската компанија...

Македонија8 часа

Вработени во Агенцијата за вработување нелегално издале пријави за работа на над 80 странци

Единицата за економски и компјутерски криминал при СВР Скопје поднесе кривична пријава против Н.М.(48) од Скопје и В.З.(60) од Скопје,...

Македонија8 часа

Османи во разговор со Кулеба: Даваме недвосмислена поддршка на територијалниот интегритет на Украина

Mинистерот за надворешни работи Бујар Османи, по повод 26-годишнината од воспоставувањето на дипломатски односи меѓу Македонија и Украина, оствари телефонски...

Македонија8 часа

Приватните специјализанти бараат здравствено осигурување и покачување на платата

Решавање на проблемот со здравственото осигурување на приватните специјализанти, покачување на платите, како и платени дежурства, се дел од барањата...

Европа9 часа

Чешка нема да набави „спутник В“ и го исфрла рускиот „Росатом“ од тендерот за нуклеарна централа

Чешката влада објави дека го исклучува рускиот „Росатом“ од тендерот за нуклеарна централа вредна повеќе милијарди евра и се откажа...

Свет10 часа

Научници за носењето маски на отворено: Престојот надвор е многу побезбеден

Пандемијата предизвика позната глетка во многу градови низ светот – луѓе кои шетаат, возат велосипед или седат во парк со...

Македонија12 часа

Македонија во мај добива 119.000 дози, ЕУ ќе испрати 651.000 вакцини за регионот

Австрија потврди дека ЕУ планира да дистрибуира 651.000 дози вакцини на „Фајзер“ и „Бионтек“ против коронавирус во шест земји од...

Македонија23 часа

Стигнаа 10.530 дози од „Фајзер“, од среда ќе бидат распределени на пунктовите за вакцинација

Попладнево стигна првата пратка од вакцините на „Фајзер“, која властите ја обезбедиjа cо директни преговори со овој производител, информираат од...

Европа23 часа

Прага бара руската амбасада да го ослободи објектот, на таа локација ќе се прави парк

Властите во Прага бараат руската амбасада во Чешка да го напушти просторот што моментно го зафаќа на површина од пет...

Македонија24 часа

Груевски: Тие си знаат чиј имот замрзнале, но мој сигурно не е

Денес дознав дека деновиве ОЈО објавило дека замрзнале наводен мој имот, односно земјиште и два помали стана што ги бев...

Европа1 ден

Политичките лидери за Суперлигата: Богатите не може да ја присвојат убавината на фудбалот

Дванаесет големи европски фудбалски клубови синоќа објавија дека ќе стартуваат нова Суперлига, затворено натпреварување, во кое ќе играат само најсилните...

Македонија1 ден

35 починати и 135 нови случаи на Ковид-19

Oд Министерството за здравство информираат дека во последните 24 часа се направени 841 тестирањe, а регистрирани се 135 нови случаи...

Македонија1 ден

Рестриктивните мерки продолжуваат и во наредните седум дена, препорача Комисијата за заразни болести

Главниот кризен координативен штаб на денешната седница ги разгледуваше предлозите пристигнати од Комисијата за заразни болести и врз основа на...

Македонија1 ден

Џафери тврди дека ги консултирал институциите – заразените пратеници гласале според дополнителен протокол

Претседателот на Собранието, Талат Џафери, на денешната прес-конференција рече дека бил приморан да се потпре на дополнетиот протокол со кој...

Економија1 ден

Угостителите утре излегуваат на протест, бараат спас за секторот

Туристичко-угостителскиот сектор се наоѓа во исклучително тешка положба, а за негов спас е потребна сериозна и континуирана финансиска помош каква...

Македонија1 ден

Филипче: Состојбата со новозаразени е стабилна, бројот на пациенти намален

Министерот за здравство, Венко Филипче, информираше дека имал состанок со директорите на клиниките и на ковид-центрите на кој била направена...

Досие