Контакт

Македонија

Детски креативен камп во Охрид, најмладите да црпат инспирација од вистинската уметност

Објавено пред

Од денес до сабота Охрид ќе биде домаќин на креативен камп за музика, сцена, лично и тимско усовршување, кој ќе го одржат Дејан Лилиќ, Андријана Јаневска и Сони Петровски.

„Идејата за еден ваков креативен летен камп потекна од културно-едукативниот центар „Креатив“, односно е заеднички проект на неколку луѓе што се активни во областа на музичко-сценските активности. Во земјата има повеќе вакви кампови кои претежно се поврзани со спортот, што, според мене, е одлично, но добро е да се внесе и една ваква новина, односно еден ваков креативен летен камп, кој ќе се занимава со малку поинакви теми. Имаме повеќе активности, но меѓу најважните се: правилно дишење, артикулација, изговор, трема и како да се справите со трема, сцена и однос кон публика, соло пеење, пеење во група, темпо, ритам, динамика, однос кон микрофон и подигнување личен и тимски дух. Сите теми се проследени со теорија и вежби. Всушност, ќе имаме седум работилници во текот на три дена, а секоја ќе трае по 3 часа. Ќе се одвиваат во Музичкото училиште во Охрид, каде што имаме одлични услови за работа и каде што 40-ина деца, кои се веќе пријавени, ќе може професионално да се запознаат со теми што не се третираат во голема мера во редовниот образовен процес. Овие седум работилници ќе ги завршиме в сабота со фестивалот „Детски свет“, вели актерот Дејан Лилиќ, кој е дел од организацијата на овој настан.

Според музичарот Андријана Јаневска, Охрид е идеално место за еден ваков камп. „Самиот град е многу креативно место. Имаме малку време, но ќе биде сосема доволно за сите деца што ќе се пријават. Ќе се обидеме да ги запознаеме со сè она што е важно за секој пејач – правилно дишење, опсег на гласот, правилно пеење, пронаоѓањето на вистинската боја, односот со микрофон… На сето ова ќе работиме во текот на овие денови и ќе им дадеме шанса на најмладите да добијат една ваква обука“, вели Јаневска.

Организаторите се надеваат дека кампот ќе прерасне во традиција не само во Охрид туку и во други градови каде што ќе работат со младите. Активни во „Детски свет“ и „Креатив“ се луѓе што значат нешто во државата. Еден од нив е Сони Петровски, композитор на забавна музика.

„Едукативниот центар ‘Креатива’ започна со работа пред една година и е фокусиран на неформалното образование на младите, односно поттикнување и развој на нивните таленти. Застанавме зад повеќе млади уметници кај кои препознавме потенцијал за формирање тинејџерска и младинска сцена во Република Македонија, кој многу ни недостига. Едно од тие лица е токму едно младо момче, Симеон Коруновски, кое живее во Охрид и зад него стои цел стручен тим кој придонесува за успешниот развој на неговата кариера. Симеон веќе има две песни кои се познати во македонскиот етер, учествуваше на еден меѓународен фестивал, од каде што се врати со Гран при, снима видеоспот и се надеваме дека како центар ќе поттикнеме уште вакви млади таленти“, вели Петровски.

Двата проекта се начин како децата да се мотивираат да одат и во театар, балет и на опера, од каде што ќе може да црпат инспирација од вистинската уметност.

„Сакаме да бидат вљубеници во уметноста преку која може да исцрпат многу искуства што ќе им користат како уметници, новинари и активни граѓани на оваа држава, додаваат организаторите. Нашиот камп ќе заврши со тоа што на младите ученици ќе им дадеме шанса да учествуваат на фестивалот ‘Детски свет’, кој ќе се одржи на малиот плоштад пред ТЦ „Амам“ в сабота на 16 јуни во периодот од 12 до 15 часот. Испраќаме голема благодарност до Општина Охрид и до сите што даваат несебична подршка на проектот. За сите млади од Охрид учеството е бесплатно, што според нас ќе биде дополнителен мотив за сите да земат активно учество на настаните“, додаваат организаторите.

Македонија

Спасовски: Отвараме нови можности за комуникација меѓу граѓаните од двете држави

Објавено пред

Од

Министерот за внатрешни работи на Македонија, Оливер Спасовски денеска заедно со група на граѓани од општина Маврово-Ростуше преку граничниот премин Стрезимир на македонско–косовската граница ги посети граѓаните од место Рестелица во регионот на Гора.

„Заедничката посета на општината Драгаш во Косово, каде живеат наши луѓе заедно со граѓани од општина Маврово – Ростуше, што ја организиравме со градоначалникот Медат Куртовски е многу значајна активност. Посетата на Рестелица отвара нови можности и нови коридори за комуникација на нашите граѓани од двете држави и е исклучително важна“, изјави министерот Спасовски.

Тој по пристигнувањето во општина Маврово-Ростуше во месноста Трница, додаде дека тука е за да се укаже на важноста на овој регион.

„Мора сите да придонесеме овој регион да добие на значење и граѓаните да го добијат тоа што го заслужуваат, и заедно да го развиеме овој крај“, додаде Спасовски.

Во врска со актуелната безбедносна состојба во Република Македонија министерот Спасовски посочи дека имаме стабилна безбедностна состојба и за тоа граѓаните не треба да се грижат.

Следното изјаснување за реферндумот е од историско значење за Република Македонија, вели министерот и додава дека сега е моментот да се одлучи за Европската иднина и за НАТО, бидејки тоа значи и безбедност но и економија.

Министерот Спасовски заедно со голем број на граѓани од општина Маврово-Ростуше потоа заминаа за Косово преку преминот „Стрезимир“ кој е отворен времено од 18 до 20 август.

 

K.M

Прикажи повеќе...

Македонија

(Видео) Царовска: Младите успешно се вработуваат, оперативниот план се реализираше за шест месеци со буџет двојно поголем од 2016 година

Објавено пред

Од

Десетина мерки и програми од оперативниот план за вработување се речиси 100 процентно реализирани, заклучно со минатата недела. Пилот програмата Младинска гаранција се покажа како исклучително ефикасна, а постојано се зголемуваат и парите наменети за оперативниот план, соопштија министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска и директорката на Агенцијата за вработување Билјана Јовановска.

Годинава буџетот за вработување е за 100 милиони денари поголем од лани и изнесува 987,5 милиони денари, односно е речиси двојно поголем од 2016 година кога за истата намена претходната власт издвои 552,6 милиони денари, додадоа Царовска и Јовановска на заедничката прес конференција која се одржа во Вадата.

„Овие мерки даваат резултати, трендовите се позитивни и со тоа очекуваме позитивно да влијаат на невработенoста, особено кај младите во Македонија.Трендот на зголемување на буџетот за оперативниот план ќе продолжи и во следните години, а по завршувањето на пилот програмата Гаранција за младите, Владата ќе направи темелна анализа за тоа колку пари ќе се издвојат за идната година“, изјави Царовска.

Директорката на Агенцијата за вработување, Билјана Јовановска, пак рече дека една од програмите за која има најголем интерес кај невработени лица е програмата за самовработување, и со неа годинава се опфатени 1.176 лица.

„За оваа програма за учество аплицираа 2.184 невработени лица, а 1.521 од нив успешно ги завршија обуките за развој на претприемаштвото и развој на бизнис план. Во 2018 година беа креирани 920 бизнис планови, од кои 361 се веќе селектирани за регистрација на фирми“, рече Јовановска.

Во изминатите 5 месеци од имплементација, во Гаранција за млади бea вклучени 1.979 млади лица до 29 години. Од нив 586 веќе се вработиле, 705 се вклучени во некоја обука или пракса, а 952 лица се вклучени во услугата за посредување при вработување, се посочува во владиното соопштение испратено по завршувањето на заедничката прес конференција на министерката за труд и социјална политика и директорката на Агенцијата за вработување.
.

Прикажи повеќе...

Македонија

Од иницијативата „Не низ Водно” одговараат на официјалниот став на Владата во врска со изградбата на гасоводот низ Водно

Објавено пред

Од

Откако Владата во својот официјален став изнесен на 29 минатитот месец посочи дека гасоводот низ Водно е еколошки проект со минимален ефект врз животната средина, денеска преку соопштение реагираа од иницијативата „Не низ Водно“.

Оттаму во соопштението посочуваат дека со недвојбени факти одговораат на официјалниот став на Владата во врска со изградбата на гасоводот низ Водно.

„Градење во заштитено подрачје, каде живеат ендемични, ретки и загрозени видови од Светската црвена листа на видови кои исчезнуваат, видови строго заштитени со анексите на Бернската конвенција за заштита на европскиот див свет и природните живеалишта и ЕУ директивите за живеалишта и птици, кои имаат статус на меѓународна заштита; заштитено подрачје каде што е присутна 1/3 од флората на цела Македонија, каде биолошката разновидност според Рио-Конвенцијата за биодиверзитет државата има обврска да ја штити; градење низ ерозивно подрачје со енормно сечење на вегетацијата, отстранување на хумусната површина, нарушување на природната состојба на тлото, деструкција на карпите на помали фракции и нивно поместување, појава на ерозија и свлечишта, нарушување на движењето на докажаните површински и подземни води, затнување на одводните канали, деструкција на воспоставените хабитати на флора и фауна и сл.; а со режим на заштита кој забранува сеча, поткастрување, кршење, насилно оштетување на дрвја, стебла, корења, гранки; менување на растителни услови, како отстранување на земја; градење на поголеми постојани објекти или градби на подрачјето на непосредниот растителен реон“, реагираат преку соопштение од „Не низ Водно“ и велат дека не може под ниту едни услови ова да се нарече еколошки проект со минимален ефект врз животната средина.


Од иницијативата додаваат дека излегле на терен и дека во овој момент нема градежни активности, но тек се подготвителни активности за препроектирање на трасата.

Во соопштението  посочуваат и дека изработен предлог и конечна одобрена измена на трасата со издадено одобрение за градење се две сосема различни работи.

„За да се работи на терен, како што се работело помеѓу 25 и 27 јули, изменетата траса требало да е одобрена со издадено одобрение за градење, но не била и се работело на старата траса. Постои ширина на траса додека се работи на поставување на гасоводот и ширина на траса која останува после изградбата на гасоводот. Првата не може да е под 20-25 метри за нормално и безбедно работење. Втората, според сите стандарди не смее да е помала од 15 до 20 метри и тој појас мора да остане чист и на него не смеат да се садат дрва. Дополнително, ширината на трасата нема да може да се намали по цела нејзина должина, туку само каде е можно, ако воопшто, според тоа како стандардите налагаат, а и според она што гледаме на терен.  Делови со густа дрвна маса ќе се исечат и со новата изменета траса и тоа во потег од околу 2 до 2.5 километри. Срамнувањето на околу 200 метри од сртот со багери е градежна активност која се одвивала на старата траса во ширина на старите 25 метри“, стои во соопштението на иницијативата „Не низ Водно“.

Од „Не низ Водно“ додаваат дека во наредниот период планирани се активности во деловите каде не е предвидена измена на трасата, односно деловите каде нема загрозување на животна средина, а деловите каде не е предвидена измена на трасата се деловите на качување на трасата по Водно низ Сопиште и Горно Соње и спуштање на гасоводот низ Грчец и Шишево, низ ерозивни подрачја и густа шума, велат од иницијативата во нивното соопштение.

Оттаму посочуваат дека се работи за терен со пад од 41% и неизбежен ризик од појава на свлечишта и ерозија, со опасност по жителите во тој регион.

Противречно, велат од „Не нив Водно“ е да се каже дека има делови во парк шумата Водно каде нема загрозување на животната средина, бидејќи такви делови, велат нема.

 

Прикажи повеќе...

Најново

Регион4 минути

Дачиќ во Анталија: Србија нема да биде дел од никаква коалиција против Турција

Шефот на српската дипломатија, Ивица Дачиќ, денеска од Анталија изјави дека Србија е верен и искрен пријател на Турција и...

Свет2 часа

Францијa: Кај 840 мостови постои ризик од евентуално уривање

Околу 840 мостови во Франција имаат сериозна штета и се изложени на голем ризик од нивно можно уривање, покажуваат податоците...

Свет3 часа

Земјотрес со јачина од 8,2 степени по рихтер го погоди Фиџи

Силен земјотрес со јачина од 8,2 степени според рихтеровата скала е регистриран во реонот на Фиџи, соопшти Геофизичкиот институт на...

Европа6 часа

(Фото и Видео) Најмалку три лица загинаа, а 38 се повредени во автобуска несреќа во Полска

Најмалку три лица загинаа, а 38 се повредени во автобуска несреќа што се случила доцна синоќа во југоисточниот дел на...

Европа7 часа

Матарела бара гаранции дека сите патишта во земјата се безбедни

Италијанскиот претседател, Серџо Матарела побарал гаранции од надлежните дека сите национални патишта се безбедни. Ваквото барање на Матарела следува по...

Економија7 часа

Во вторник ново задолжување од 6,5 милиони евра за да се вратат стари долгови

Во вторник, 21 август, Министерството за финансии од домашните банки ќе побара заем од 6,5 милиони евра. Станува збор за...

Свет7 часа

Нов силен земјотрес го погоди индонезискиот остров Ломбок

Силен земјотрес со јачина од 6,2 степени според рихтеровата скала денеска го погоди индонезискиот остров Ломбок, соопшти американскиот геолошки институт....

Македонија8 часа

На Богородица и Табановце се чека од 15 до 30 минути за влез и излез од државата

Интензитетот на сообраќајот на патните правци надвор од градските средини е умерен, а на граничните премини Богородица и Табановце се...

Свет9 часа

Oд понеделник во Гана еднонеделна жалост по смртта на поранешниот Генерален секретар на ОН

Претседателот на Гана, Нана Акуфо Адо од понеделник прогласи еднонеделна жалост по смртта на поранешниот Генерален секретар на Обединетите нации...

Македонија1 ден

Кривична против двајца малолетници за палењето на палмата пред „Жан Митрев“

Против две лица на возраст од 17 години, поднесена е кривична пријава поради палењето на палмата пред клиниката „Жан Митрев“,...

Македонија1 ден

На воениот стадион во Скопје изложба на оружје и воена опрема на АРМ

По повод одбележувањето на Денот на АРМ, денеска, на воениот стадион во Градскиот парк во Скопје, од 10 до 14...

Скопје, плоштад, фонтана, Воин на коњ Скопје, плоштад, фонтана, Воин на коњ
Македонија1 ден

Претежно сончево време со температура до 36 степени

Времето денеска ќе биде претежно сончево, попладне во планинските подрачја на места облачноста ќе се зголеми. Вредноста на УВ-индексот ќе...

невреме, Охрид невреме, Охрид
Македонија2 дена

Општина Охрид апелира до граѓаните да пријават штети по невремето

Општина Охрид апелира до сите граѓани да информираат за сите локации каде им е потребна помош и има поголемо задржување...

Вести2 дена

Присуството на Путин на свадбата на министерката ги скара политичарите во Австрија

Очекуваното присуство на рускиот претседател, Владимир Путин, на свадбата на шефицата на австриската дипломатија, Карин Кнајсл, им создава проблеми на...

Македонија2 дена

Инсулинот во Македонија е со уреден рок на употреба, велат од Министерството за здравство

Инсулинот во Република Македонија, без исклучок, е со уреден рок на употреба, уверува Министерството за здравство откако во јавноста се...

Македонија2 дена

„Врти им на Војче и на Љубинка од антикорупциска да отворат предмет за Б.Ц.“, бара Јанкулоска од Котевски

Во разговор од 2011 година ексминистерката за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска, на експомошник-министерот во МВР, Иво Котевски, му дава нарачки...

Македонија2 дена

Заев се сретна со членовите на ДИК: Должни сме сите професионално да си ја завршиме работата

Премиерот Зоран Заев, придружуван од министерот за комуникации, отчетност и транспарентност, Роберт Поповски, денеска се сретна со претседателот на ДИК,...

Европа2 дена

Меркел-Марковиќ: Германија и Црна Гора се согласни да нема промена на границите на Балканот

Црна Гора и Германија се согласиле да нема промени во границите на Балканот, ова била главната порака по средбата меѓу...

Свет2 дена

(Фото) Багери ги расчистуваат урнатините од надвозникот во Џенова, потрагата по исчезнатите и натаму е во тек

Багери почнаа да ги расчистуваат урнатините од надвозникот во италијанскиот град Џенова. И три ден по несреќата, потрагата по лицата што...

Македонија2 дена

„Копиле скапано“, вели Протоѓер за адвокатот на Мијалков, Шврговски

Во една од бомбите што беше пуштена во судницата, Мартин Протоѓер на ексминистерката за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска, ѝ вели...

Досие