Контакт

Македонија

(Видео) За неполна година поднесени 33 кривични пријави против полицајци и вработени во МВР

Објавено пред

Министерот Оливер Спасовски во обраќањето на денешната дебата организирана од „НВО инфоцентар“ и Хелсиншкиот комитет за човекови права рече дека целта на реформите кои во МВР не е само за да се донесат нови закони или измени, туку овие законски решенија да добијат практична примена.

„Денеска, токму на една година од крвавите настани во Собранието, зборуваме за надворешната контрола над полицијата.  Ако се потсетам на овој ден во 2017 година, а како еден од учесниците и една од целите на напаѓачите, имам на што да се потсетам. И од друга страна, кога ќе погледнам наоколу и гледам за што денес дискутираме и во каква атмосфера, навистина се чувствувам задоволно“, рече министерот Спасовски. Како една од жртвите на овој настан, рече Спасовски, не сакам да побудам сожалување или симпатии кај вас, туку сакам да ја испратам пораката дека граѓанското општество е многу битен сегмент во нашето општествено живеење.

„И можеби тој нема своја формална позиционираност во уставното уредување на нашата земја, но верувајте дека е суштински за контрола за тоа каде се движиме. Затоа дебатите мора да бидат аргументирани, неоптоварени со лична нетрпеливност, политички несогласувања или обиди за клиентелизам. Кога го почнав мојот трет мандат како министер за внатрешни работи, ама прв со целосни надлежности, се определивме за неколку клучни реформи: реформа на системот на следење на комуникациите, реформа на контролата на полицијата и внатрешни реформи и оспособување на капацитетите и опременоста на полицијата.

Министерот Спасовски сподели и податоци за работата на Одделот за внатрешна контрола и професионални стандарди. „За периодот од јуни 2017 до 15 април 2018 година, поднесени се 31 кривични пријави против 33 сторители за вкупно 36 кривични дела. Тие се пријавени за ‘злоупотреба на службена положба и овластување’,  ‘употреба на исправа со невистинита содржина’, ‘несовесно работење во службата’, ‘изнуда’, ‘уништување или прикривање на необработен архивски материјал’, ‘лажно пријавување кривично дело’, ‘насилство’ и ‘фалсификување исправа’,  ‘загрозување со опасно орудие при тепачка или караница’, ‘телесна повреда’, ‘примање поткуп’ и ‘помагање во врска со измама’. Ова се податоци само за поднесени пријави за кривични дела, а Одделот во периодот од 1 јули 2017 до 1 април 2018 иницирал поведување на дициплинска постапка против 291 вработен“, рече Спасовски.

„Земајќи ги предвид сериозните забелешки на меѓународни, но и домашни организации, за постапувањето на полицијата и особено за инструментите за нејзина контрола почна проект кој имаше за цел зајакнување на овие капацитети“, рече Спасовски.

„Спасовски рече дека се воспоставува зајакнат систем на надворешен механизам кој ќе гарантира непристраност и објективност во оценувањето и контролата над работата на полицијата. Со новината која се воведува се предвидува законска можност и обврска по прием на кривичната пријава дека работник на Министерството со статус на полициски службеник или овластено службено лице сторило кривично дело, Министерството без одлагање да го извести Одделението за истражување и гонење кривични дела сторени од лица со полициски овластувања и припадници на затворската полиција во Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција.

Македонија

Зелените од ДОМ со план за одржлив развој по коронавирусот

Објавено пред

Со цел успешно справување со здравствените и социо-економските последици од корона кризата, Зелената партија ДОМ предлага Зелен пост-корона план, за економски развој, заштита на здравјето, животната средина и климата. Овој Зелен план ги вградува принципите на одржливост, солидарност и отпорност на евентуални идни кризи. Мерките за пост-корона економската трансформација мора да се насочат на заштита на луѓето и планетата.

Главни столбови на Зелениот план се Зелена економија, социјална правда, владеење на правото и почитување на човековите права.

ДОМ смета дека во пост-корона периодот економскиот развој треба да се базира на принципите на Зелената економија. Главните инвестиции треба да се насочат кон намалување на загадувањето на животната средина, на потрошувачката на енергија и промовирање на употребата на чиста енергија. Со цел замена на фосилните горива со обновливи извори на енергија инсистираме на интензивно стимулирање на користење на сонцето и ветерот, како и на реновирање на објекти со цел да се зголеми енергетската ефикасност на зградите во јавниот, комерцијалниот сектор и домаќинствата, како и примена на концептот на паметни зелени градови.

Грантови за помош на бизнис секторот да се доделуваат на социјално и еколошки одговорни компании што инвестираат во зелени технологии и отворање зелени работни места.

Во иднина не смее да се отвораат нови рудници за експлоатација на јаглен и металични суровини. Да не се доделуваат концесии за изградба на мали хидроелектрични централи во заштитени подрачја и на реки коишто се притоки на вештачките хидроакумулации што се користат за водоснабдување, наводнување, производство на електрична енергија, спорт и рекреација.

ДОМ се залага за имплементирање на Зеленото сценарио на Стратегијата за енергетика, како и отстранување на употребата на јагленот за производство на електрична енергија до 2025 година.

– Да се обезбеди најмалку 40% учество на обновливи извори на енергија од сонцето и ветерот до 2040 година

– Да се субвенционира производството на електрична енергија од обновливи извори на енергија во домаќинствата

– Да се поттикне формирање енергетски кооперативи

– Да се субвенционираат индивидуалните земјоделски производители и земјоделски стопанства за користење обновливи извори енергија во производството

Зелениот пост-корона план предвидува инвестирање во:

– Енергетска ефикасност на зградите, индустриските процеси и транспортот

– Зелени паметни градови што имаат еколошки и ефикасен јавен транспорт, велосипедски патеки и слободни пешачки зони

– Зелена инфраструктура формирана од паркови и зелени коридори долж реките и булеварите, најмалку 25м2 зеленило по глава на жител

– Железничка мрежа и електрификација на транспортот

– Дигитализација, истражувања и иновации

– Одржлив и алтернативен екотуризам, со цел зголемување на приходите на локалното население

– Локално органско производство на храна

– Проекти за реализирање на препораките на УНЕСКО за Охридскиот регион да го зачува статусот на светско природно и културно наследство

Зелениот план предвидува и:

– Препрогласување на Националниот парк Маврово, Споменикот на природата Матка и парк-шумата Водно

– Ревалоризирање и заштита на Споменикот на природата Охридско Езеро

– Да се прогласи Шар Планина за Национален парк, а Осоговските Планини за Заштитени предели

– Да се изградат сите регионални санитарни депонии и да се санираат сите диви депонии до 2027 година

– Да се санираат сите “жешки еколошки точки” со историско загадување до 2030 година

– За ефикасна борба против загадувањето на воздухот, водата и почвата, Зелениот план предвидува:

– Ригорозно да се казнуваат субјектите што ги прекршуваат одредбите од интегрираните еколошки дозволи и елаборатите за заштита на животната средина

– Да се изврши ревизија на А и Б интегрираните еколошки дозволи и еколошките елаборати

– Да се зголеми ефикасноста на инспекцискиот надзор и да се координираат активностите на инспекциските служби на национално и локално ниво.

– Да се подобри пристапот до правда во животната средина и да се санционира еколошкиот криминал.

Прикажи повеќе...

Македонија

Битолчаните кои претрпеле штети од поројниот дожд ќе може да аплицираат за помош од општината

Објавено пред

По обилните врнежи од дожд, кои синоќа ја зафатија Битола и по целоноќните интервенции на терен од страна на екипите, денес увид на најпогодените локации во градот, изврши битолската градоначалничка Наташа Петровска, заедно со директорите на јавните претпријатија.

„За жал во текот на вчерашниот ден, краткотрајно но сепак драматично, Општина Битола ја зафати невреме. 36 литри на метар квадратен наврнаа за само 15 минути, или во текот на 24 часа, 54 литри на метар квадратен, а само за споредба, во Прилепско наврнаа 12 литри на метар квадратен. Тоа потврдува дека бевме на удар на невремето. Но, веднаш, по првите повици, јавните претпријатија, вклучително и пожарната делуваа на терен, се одржа Кризен штаб на кој се информиравме што дотогаш е направено и се дадоа натамошни напатствија на делување. Се работеше во текот на целата ноќ на расчистување на критичните точки, а она што следува во текот на денот е расчистување и дезинфекција која е значајна, особено во овие околности“, рече Петровска.

Надлежните служби во Битола во текот на ноќта веднаш по обилните дождови реагирале на терен со севкупната механизација.

Интервенциите се одвивале во населбите Карпош, Јени Маале, на влезот во Битола М5, кај бензинската станица на Лук Оил, кружниот тек на Дулие, Горно Оризари, кај училиштето Тодор Ангелевски, на улицата Дебарска во населбата Баир и на други локации по повик на граѓаните.

„Карактеристично и забележително беше тоа што веднаш по запирањето на дождот, од повеќето критични точки водата се повлече, што покажува дека сепак повеќе дискутабилна била поројноста на дождот, отколку канализациониот систем. Денес ќе имаме нов кризен штаб, на кој ќе имаме согледување за состојбата, но и да имаме целосна подготвеност за она што евентуално би следувало“, посочи Петровска.

Битолчанецот Крсте Трајчевски, чија визба била целосно поплавена, а половично и неговиот автомобил, истакна дека овој проблем жителите на неговата улицата го имаат откако се затворил каналскиот систам поради изградбата на улицата „Железничка“ пред десетина години.

„Заврна голем дожд, дојде водата и нема кај да избега, зошто каналот, испустот према пругата е затворен. Со новиот пат кога го правеа, со новиот колектор, не пуштија цевка. Каналот ќе се наполни, кога ќе дојде оваа вода од нашата улица тој е веќе полн и водата нема каде да оди. Тоа е голем проблем кој ни го направија. Претходно си имаше канал, си одеше водата надолу. Но кога ја правеа улица Железничка пред околу десетина години ни го затворија и сега со секој поголем дожд имаме проблеми“, рече Трајчевски.

Градоначалничката Петровска посочи дека општината на својата веб-страница денеска ќе истакне повик до граѓаните кои што претрпеле штети да достават барање, за по комисискиот увид да им се даде одредена помош.

Прикажи повеќе...

Македонија

(Видео) Заев: Покажавме дека можеме многу подобро од ВМРО-ДПМНЕ, кои знаат само да земаат од граѓаните

Објавено пред

Време е за нови инвестиции, време е за нови иницијативи, за нови успеси на кои се обврзуваме и пред граѓаните и пред нашата економија, порача на прес-конференција во Струмица пртетседателот на СДСМ и носител на листата во четвртата изборна единица, Зоран Заев.

„Економски патриотизам е зголемување на минималната плата на 20.000. Тоа е за 120% повеќе од оние 9.000 денари месечно што ги наследивме од ДПМНЕ. Економски патриотизам е зголемување на просечната плата на 34.000 денари, до крајот на мандатот. Економски патриотизам е кога платите во здравството ги покачуваме секоја година за 10 отсто или вкупно 40 отсто до 2024 година, за лекарите да бидат мотивирани уште повеќе и уште подобро да се грижат за нашето здравје“, рече Заев во своето обраќање.

Тој ги спомена и проектите за зголемуваме на пензиите за, како што кажа, над 21 отсто за оние со најниски пензии во следните 4 години, како и 18-те милиони евра издвоени за платежна картичка за поддршка на угостителството, за купување домашни производи и услуги и плус 10 милиони евра за ваучери за туризам.

Рече и дека предвидено е зголемуваме на субвенциите за земјоделците од 160 на 200 милиони евра годишно со навремена исплата и редовна исплата.

„800 милиони евра за 4 години, директно кај нашите македонски земјоделци, во нашето земјоделство, во нашето стопанство. Обезбедуваме и бесплатна зелена нафта за земјоделците“, порача претседателот на СДСМ.

Додаде дека за отворање на сопствени фирми, за млади и жени, обезбедени се грантови до 15.000 евра.

„Обезбедуваме повисока социјална помош за 34.000 домаќинства и детски додаток за 65.000 деца! Градиме 777 социјални станови низ целата држава! Ова е нашата понуда за следниот четиригодишен мандат. Понуда зад која гордо застануваме и убедени сме дека ќе ја исполниме во новиот чист мандат“, кажа Заев и нагласи дека со ваква програма нема дилема дека коалицијата „Можеме“ е победник на изборите на 15 јули.

„СДСМ го реализира концептот Парите назад кај граѓаните, ВМРО-ДПМНЕ е против секоја мерка со која парите одат кај граѓаните. Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ покажаа дека не знаат економија, знаат само да земаат од граѓаните“, истакна лидерот на СДСМ и носител на листата во четвртата изборна единица.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија44 минути

Битолчаните кои претрпеле штети од поројниот дожд ќе може да аплицираат за помош од општината

По обилните врнежи од дожд, кои синоќа ја зафатија Битола и по целоноќните интервенции на терен од страна на екипите,...

Македонија1 час

Уролог од Тетово е прв починат доктор со Ковид-19 во земјава

Министерот за здравство, Венко Филипче, на социјалните мрежи објави дека во градската болница ,,8 Септември” во Скопје, на 64 годишна...

Топ2 часа

Еден загинат и тројца ранети во пресметка со ножеви и пиштол во Батинци

Во вечерните часови на 4 јули во скопската полиција било пријавено дека во градската болница „Св. Наум Охридски“ со повреди...

Европа3 часа

Курц: Правиме сè за да спречиме ново затворање порди коронавирусот

Австрискиот канцелар Себастијан Курц истакна дека сака да спречи ново затворање на земјата, поради што е важно брзо да се...

Свет5 часа

Раперот Канје Вест најави дека влегува во претседателската трка, доби поддршка од Илон Маск

Американскиот рапер Канје Вест во саботата на „Твитер“ објави дека ќе се кандидира на претседателските избори во ноември и ќе...

Свет17 часа

СЗО: Забележан нов рекорд на новозаразени во еден ден

СЗО објави дека во последните 24 часа во светот се регистрирани 212.326 нови случаи на коронавирус, што претставува рекордно зголемување...

Македонија20 часа

147 новозаразени и шестмина починати во изминатите 24 часа

Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа се направени 1.296 тестирања за Ковид-19, а регистрирани се 147 нови...

Европа21 час

Рација во 15 италијански региони поради снимање и споделување на детска порнографија

Три лица се уапсени во Италија, а 50 се под истрага поради порнографска злоупотреба на деца, вклучително и новороденчиња. Сликите...

Македонија22 часа

Сафет Бишевац позитивен на коронавирус

Сафет Бишевац, кандидат за пратеник од листата на ВМРО-ДПМНЕ, на Фејсбук објави дека е позитивен на коронавирус. Тој вели дека...

Регион23 часа

Расте бројот на заразени туристи во Грција, на Скијатос слетала Србинка позитивна на коронавирус

По случајот со семејство од Белград кое било „депортирано“ од Грција, откако било утврдено дека мажот е позитивен на коронавирус,...

Македонија24 часа

Болницата „8 Септември“ тврди: Ова е ковид болница, нема листа на чекање за итни операции

Болницата „8 Септември“ во Скопје соопшти дека не постои листа на чекање за итни хируршки интервенции. „ЈЗУ ГОБ „8 Септември“...

Европа24 часа

Истрага против поранешниот француски премиер и министри поради Ковид-19

Францускиот специјален суд нареди да започне истрага против поранешниот премиер Едуард Филип и двајца министри за здравство во врска со...

Спорт1 ден

Поддршка за Ѓоковиќ од центарот на Загреб (Фото)

Голем транспарент со поддршка за Новак Ѓоковиќ се појави во центарот на хрватската престолнина Загреб. „Имаме право да дишеме. Стоп...

Регион1 ден

На Косово 114 новозаболени од коронавирус – жариште има на подножјето на Шар Планина

Националниот институт за јавно здравје во Приштина објави дека во Косово се регистрирани 114 нови случаи на Ковид 19, пишува...

Свет1 ден

Русија ќе подготви 70 милиони дози вакцини за Ковид-19, привичните тестови се успешни

Две недели откако започнаа клиничките тестирања врз група волонтери на руската вакцина против Ковид-19, нема никакви негативни ефекти, со што...

Свет1 ден

За коронавирус тестирани 10 милиони луѓе во Кина

Градските власти во Пекинг објавија дека 10,4 милиони луѓе, или околу половина од жителите на кинеската престолнина,се тестирани за присуство...

Свет1 ден

Четири лица загинаа, а 97 се повредени во експлозијата во Турција

Четири лица загинаа, а 97 од 186 вработени се повредени при експлозијата во фабрика за пиротехника во Турција. Фабриката е...

Свет1 ден

Првите резултати од лекот против Ковид-19 се очекуваат за две недели

Светската здравствена организација ги очекува во следните две недели првичните резултати од клиничкото тестирање на лекови кои би можеле да...

Регион2 дена

Се запали авион со 164 патници и членови на екипаж, принудно слета во Грција

Авион на ирската компанија „Рајанер“ со 164 патници и членови на екипаж принудно слета на аеродромот во Солун, бидејќи во...

Свет2 дена

Тенгел: Наместо да се смеетe на шведскиот модел, научете нешто од нас

Наместо да се смеете на нашиот модел на борба против Ковид-19, подобро би било да научите нешто од нашето искуство,...

Досие