Контакт

Македонија

Иванов помилува 54 лица за Нова година, меѓу кои и Панде Лазаров и Весна Николиќ

Објавено пред

По повод Нова година, претседателот на Република Македонија Ѓорге Иванов помилува 54 осудени лица.

Според Одлуката на Претседателот, од натамошно извршување на казната затвор делумно се ослободуваат 54 осудени лица. Меѓу нив се имињата на поранешниот директор на ЕСМ Панде Лазаров, кој беше осуден на петгодишна затворска казна поради злоупотреба на службената положба, потоа Ѓорѓи Топаловски, кој беше осуден на осум години затвор за убиството што го извршил во 2007 година кај Зоолошката градина во Скопје, Весна Николиќ, која беше осудена на 10 години за аферата „Фиком“, Мариче Пецова, која со првостепената пресуда беше осудена на 11 години затвор за случајот „Керозин“, Флорим Малоку од Косово, осуден на осум години казна затвор за грабеж на Прокредит банка, како и Столе Трпевски кој за случајот „Детонатор“ беше осуден на казна затвор од една година и три месеци.

Во Одлуката, Претседателот се повикува на членот 84, став 1, алинеја 9 од Уставот на Република Македонија, во кој се пропишува дека Претседателот дава помилување во согласност со закон, и на членот 1 од Законот за помилување, во кој се пропишува дека Претседателот на Република Македонија дава помилување на поименично определени лица за кривични дела предвидени со закони на Република Македонија, во согласност со одредбите на Кривичниот закон и одредбите од Законот за помилување.

Делумно се ослободуваат од натамошно извршување на казната затвор осудените лица:
ЗОРАН НАСТЕ ЗДРАВКОВСКИ од Скопје, вo траење од 3 месеци
БЕРАТ ЈАКУП ЈАКУПИ од Скопје, во траење од 6 месеци
БЕКИМ ЗЕКИРИЈА ЈАХИЈА од Скопје, во траење од 6 месеци
ПАНДЕ НИКОЛА ЛАЗАРОВ од Скопје, во траење од 6 месеци
СИНИША ДАНЕ СПАСИЌ од с.Иванковци, во траење од 3 месеци
ИЛИЈА ЉУПЧО НАСТОВ од Кавадарци, во траење од 6 месеци
САШО МОМЧИЛО СТОИЛКОВСКИ од Скопје, во траење од 3 месеци
ЕНИС АКИФ ЏАФЕРОВСКИ од Скопје, во траење од 6 месеци
АЛЕКСАНДАР РАДЕ ДИМИТРОВСКИ од Скопје, во траење од 6 месеци
ИСНИ САДИК ЈАКУПИ од с.Паничари, Скопје, во траење од 6 месеци
ИЛЧО ЉУПЧО СПАСЕНОВСКИ од с.Глоѓи, Тетово, во траење од 6 месеци
ЗЛАТКО ДИМИТРИЈА ЃЕРАСИМОВСКИ од Скопје, во траење од 4 месеци
МАРИЧЕ НИКОЛА ПЕЦОВА од Неготино, во траење од 6 месеци
ВЕСНА СЛАВКО СТАЛЕВСКА НИКОЛИЌ од Скопје, во траење од 6 месеци
МИРЈАНА ИЛИЈА РИСТЕСКА ТРАЈКОВА од Охрид, во траење од 6 месеци
ВАЛЕНТИНА ЗЕФ МЕСУЛИ од Тетово, во траење од 3 месеци
АХМЕТ АРИФ АРИФИ од с.Копаница, Скопје, во траење од 6 месеци
БУРХАН ЌАНИ ТУША од с.Блаце, во траење од 6 месеци
СЕФЕДИН ВЕБИ РАМАДАНИ од Скопје, во траење од 6 месеци
САБИТ МУАМЕТ ДУРАКУ од с.Рашче, Скопје, во траење од 3 месеци
ОЛИВЕР БРАНКО СТАНКОВСКИ од Куманово, во траење од 4 месеци
ЏЕМАЛ ФАДИЉ МЈАКИ од Скопје, во траење од 3 месеци
ЗЛАТКО БЛАГОЈА РИСТЕСКИ од Прилеп, во траење од 6 месеци
ИРФАН АБДУЛБАРИ ИДРИЗИ од с.Џепчиште, Тетово, во траење од 6 месеци
НУХИЈА СЕЛАМ ЏЕМАЉЕДИН од Тетово, во траење од 6 месеци
НУРЕДИН ЏАФЕР НУРЕДИНИ од Скопје, во траење од 6 месеци
СЛАВЧО ЛУЈЗА МИШКОВ од Велес, во траење од 6 месеци
ДЕМИР ФАЗЛИ МЕМЕД од Скопје, во траење од 1 година
ФЛОРИМ МУСЛИ МАЛОКУ од Приштина, Република Косово, во траење од 1 година
ЃОРЃИ ВАСИЛ ТОПАЛОВСКИ од Скопје, во траење од 6 месеци
БЛАГОЈ ЈОВАН КОЦЕВ од с.Пиперево, Струмица, во траење од 3 месеци
САШКО МИРКО НИКОЛОВСКИ од с.Драмче, Делчево, во траење од 3 месеци
ПЕТРЕ БОРИС ВАСКОВ од Штип, во траење од 6 месеци
АЛЕКСАНДАР ВАНГЕЛ ДЕРЕБАНОВ од Охрид, во траење од 2 месеци
МЕДИН АСТРИТ КАБА од с.Велешта, во траење од 3 месеци
ИГОР СЛОБОДАН ЛАЗАРЕСКИ од Струга, во траење од 3 месеци
НИКОЛА РИСТО ЛАЗАРЕВСКИ од Битола, во траење од 3 месеци
ВАСИЛ ВЛАДО ЛАЗАРОВ од с.Прдејци, во траење од 3 месеци
МИОДРАГ ВОЈО ПЕТРУШЕВСКИ од Куманово, во траење од 3 месеци
АВДУЛА ЕСАТ АЗИЗИ од Куманово, во траење од 3 месеци
АЛИ ФАЗЛИ КАДРИЈА од с.Никуштак, во траење од 3 месеци
ЈАШАР ЕДИС БЕЈРАТ од Штип, во траење од 3 месеци
ЕНЕС ЌЕНАН САБЕДИН од Скопје, во траење од 6 месеци
РИСТО СТОЈАН ТИМОВ од Прилеп, во траење од 6 месеци
ЉУБИША ПЕТАР ТАСЕВСКИ од Скопје, во траење од 6 месеци
ЕЛВИР АВДУЛА РИЗВАНОВИЌ од Скопје, во траење од 3 месеци
ЉУБОМИР ДАНЕ СЛАВЕВСКИ од Скопје, во траење од 6 месеци
КОСТАДИН НИКОЛА ДУЛЕВ од Струмица, во траење од 3 месеци
СТОЛЕ ВАНЧО ТРПЕВСКИ од Кочани, во траење од 3 месеци
ЛОКМАН БАСТРИ ЗЕЌИРИ од с.Пирок, во траење од 6 месеци
ЉАТИФ АВДИЉ АЉИМИ од Ново Село, Тетово, во траење од 6 месеци
АЗИЗ РАХМАН АЗИЗИ од с.Падалиште, Гостивар, во траење од 6 месеци
ХАРУН САМЕТ СЕЈДИ од с.Џепчиште, во траење од 3 месеци
ИДРИЗ ЈАШАР РАМАДАНИ од с.Чегране, во траење од 3 месеци.

Оваа Одлука влегува во сила со денот на донесувањето, а ќе се објави во „Службен весник на Република Македонија“./крај/мф/бб

Македонија

Филипче се вакцинираше: Вакцините се безбедни и сигурни

Објавено пред

Министерот за здравство Венко Филипче денеска ја прими вакцината за заштита од Ковид-19 од кинеската „Синофарм“. Иако пред да стигнат вакцините ветуваше дека ќе се вакцинира со првата вакцина што ќе стигне во земјава, тој се предомисли и повеќе од два месеца го одложуваше вакцинирањето.

„Вакцините се сигурни, безбедни, развиени на безбедни платформи. Несаканите ефекти се мали. Контраиндикации има за одредени посебни категории граѓани кои нема да примат вакцини, а препораките за нив ги влечеме од научни испитувања. Јас примив ’Синофарм’“, рече министерот Филипче по вакцинацијата во салата „Борис Трајковски“.

Тој апелираше сите да се пријават за вакцина на vakcinacija.mk за што побрзо да добијат термин.

„Согласно тајмингот на пријавување сите ќе добијат известување преку СМС или е-пошта да се јават за вакцина“, објасни министерот.

Освен него, термини за вакцина во следните 14 дена добиле и сите останати министри оти нашата Влада одлучила дека треба да се вакцинира по вакцинирањето на Собранието како институции кои се клучни за функционирање на државата.

Министерот Филипче по вакцинирањето потсети на значењето на вакцината.

„Пандемијата нè научи да бидеме сплотени во почитување на мерките за заштита и превенција од ширење на вирусот. Сега треба да бидеме обединети во давањето приоритет на вакцинација за да се смени сликата на пандемијата кај нас. Вакцината е нешто што сите го чекавме долго време, фактор да се смени сликата за пандемија. Сега, соочени со една болест за која немаше вакцина знаеме што значи ако ја нема“, потсети министерот Филипче.

Покрај вакцинацијата по возрасни групи во тек е и вакцинација на критичната инфраструктура односно вработените во институциите кои ја менаџираат кризата или се директно изложени на вирусот. Вчера биле вакцинирани околу 10.000 граѓани на сите вакцинални пунктови. Од почетокот на вакцинацијата дадени се вкупно 104.000 вакцини, а од нив околу 24.000 граѓани се целосно вакцинирани, односно ги примиле двете дози од вакцината.

Прикажи повеќе...

Македонија

Нов зелен сквер кај „Млин Балкан“ во Центар

Објавено пред

Нов зелен сквер е отворен кај поликлиниката „Идадија“, во центарот на Скопје.

На локацијата кај „Млин Балкан“ целосно се преуредени површините на предниот и на задниот парк. Делот на паркот кој е лоциран пред амбулантата е уреден за да се искористи како место за одмор, а задниот парк е детско игралиште.

„Овој проект го водевме според интересите на граѓаните и анкетите што ги спроведовме, какви простори тие сакаат во нивната микросредина со цел просторот да го прилагодиме на нивните потреби. Како што може да видите, она што беше сериозно руинирано место сега е едно пријатно катче кое очекувам граѓаните да го користат според нивните потреби зашто е направено на нивно барање“, рече градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов.

Станува збор за редизајн на постојна зелена површина од 585 квадратни метри околу поликлиниката „Идадија“.

Инвестицијата на Град Скопје за овој проект изнесува околу 2,6 милиони денари, а локацијата е избрана од страна на граѓаните во рамките на Иницијативата на Скопје Лаб и УНДП која започна во 2018 година.

Шилегов најави реконструкција на улицата Митрополит Теодосиј Гологанов, на потегот од раскрсницата со булеварот Климент Охридски до кружниот тек кај Католичката црква.

„Постапката е веќе започната и очекувам летово да почнеме со работа, според оние стандарди што веќе ги внесовме, со велосипедски патеки, со ново зеленило, обнова на тротоарите и обнова на коловозот, така што во текот на ова лето овој простор во срцето на нашиот град ќе добие сосема нов изглед“, најави Шилегов.

Прикажи повеќе...

Македонија

(Видео) Лефков: Уплатата на Филипче и Заев на фантом-фирмата од Хонгконг не е гаранција, туку чиста исплата со акредитив

Објавено пред

Венко Филипче извршил уплата на аванс од 7.800.000 американски долари на фантом-фирмата од Хонгконг – „Стабри интернешенал“. Парите биле уплатени и се легнати на сметката на фантом-фирмата, а овој документ е доказ за тоа, изјави пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Миле Лефков.

„Не држат тезите на ДКСК кои очигледно се ставаат во одбрана на Филипче дека не бил уплатен аванс, туку дадена гаранција. Банкарската гаранција е потврда од банка со која се докажува дека одреден субјект има платежна моќ за да пристапи кон одреден договор, а ова што го направиле Филипче и Заев е чисто плаќање преку акредитив, кое било реализирано на 15 февруари. Филипче уплатил аванс. Првичните документи кои излегоа покажаа дека вкупната сума за 200.000 вакцини се движела околу 12.500.000 долари, што е цена од 62.5 долари по една вакцина. И тоа кога земјите од регионот и од светот ја купуваат истата вакцина за 30 долари, односно за двојно помалку од тоа“, рече Лефков.

Тој праша каде требала да заврши разликата. Според него, доволно е само да се погледнат цените на вакцините од регионот и лесно ќе се дојде до заклучокот дека Филипче требало да плати двојно повеќе.

„Филипче должи одговори и со што фантом-фирмата од Хонгконг го уверила дека е кредибилна фирма и може да ја изврши набавка, за на истата да ѝ уплати 7.800.000 долари. Фирмата нема ниту интернет-страница, ниту опис на интернет-просторот со што се занимава, а Филипче на истата ѝ префрлил 7.800.000 долари наши народни пари. Дали некој во владата размислувал за последиците кои можеле да се случат?

И додека сето ова се случувало, додека милиони долари наши народни пари се префрлале од сметка на сметка во Македонија починаа 5.000 луѓе. Илјадници од нив ќе беа спасени доколку Филипче наместо по провизии трчаше по вакцини“, порача Лефков.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија1 час

Филипче се вакцинираше: Вакцините се безбедни и сигурни

Министерот за здравство Венко Филипче денеска ја прими вакцината за заштита од Ковид-19 од кинеската „Синофарм“. Иако пред да стигнат...

Македонија5 часа

Вчера се вакцинирале 12.606 граѓани

Министерството за здравство соопшти дека вакцинацијата се одвива непречено на сите пунктови низ државата. Исто така се наведува дека интересот...

Свет5 часа

Пентагон: САД не планираат да ја соборат кинеската ракета која неконтролирано кружи околу Земјата

САД се надеваат дека кинеската ракета, која неконтролирано кружи околу Земјата, ќе падне на безбедно место и засега не планираат...

Регион5 часа

(Видео) Хаос во косовското Собрание: Пратеници се туркаа, опозицијата побара оставка од министерката

Во Собранието на Косово имаше тензии меѓу пратениците на Демократската партија на Косово и Самоопределување, при што дојде до турканици...

Македонија5 часа

Вархеји: Албанија би можела да ги почне разговорите за членство во ЕУ без Северна Македонија

Доколку продолжи бугарската блокада на Македонија, Брисел би можел да ги раздвои разговорите со Скопје и Тирана за членство во...

Регион5 часа

Хрватска ќе им донира вакцини од „Астразенека“ на земјите од регионот

Хрватска ќе донира 50.000 дози вакцини за земјите во регионот, и тоа 30.000 за Босна и Херцеговина и по десет...

Свет5 часа

Повторно пукање во училиште во САД: Ученичка пукаше во наставничката и соучениците

Повторно пукање во училиште во САД. Ученичка од шесто одделение извадила пиштол од ранецот и пукала во соучениците и наставничката....

Македонија22 часа

Во Македонија 324 нови случаи на коронавирус, починаа 26 лица

Во последните 24 часа во Македонија се потврдени 324 нови случаи на коронавирус, а пријавени се 1.178 оздравени и 26...

Македонија1 ден

Антикорупциска утврдила дека парите платени на приватна фирма за кинески вакцини се вратени

Документот кој го објави ВМРО-ДПМНЕ за исплата на пари од Министерството за здравство, со цел набавка на кинески вакцини, го...

Македонија1 ден

Заев: Само со нови докази повторно отворање на случајот за крвавиот упад во Собранието

Отворање на случајот одново само доколку има нови докази и моменти. Ова е ставот на премиерот Зоран Заев за барањето...

Европа1 ден

Фон дер Лајен: Сите земји да дозволат извоз на вакцини

Претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен, денеска изјави дека ЕУ е подготвена да го разгледа секој предлог што...

Македонија1 ден

(Видео) Премиерот Заев се вакцинираше со кинеската вакцина на „Синофарм“

Премиерот Зоран Заев се вакцинираше против коронавирус денеска на пунктот во спортската сала „Борис Трајковски“. Тој се вакцинираше со првата...

Македонија1 ден

Вчера се вакцинирале 9.123 граѓани

Министерството за здравство соопшти дека вакцинацијата се одвива непречено на сите пунктови низ државата и дека интересот за вакцинација секојдневно...

Регион1 ден

(Видео) Редици во трговски центар во Србија, покрај вакцинирање даваат пари и ваучери

Денеска во 9 часот наутро е отворен пункт за вакцинација во Трговскиот центар Ушче во Белград. Секој што сака да...

Свет1 ден

Болсонаро: Коронавирусот е направен за да се води биолошка војна

Бразилскиот претседател Жаир Болсонаро изјави дека новиот коронавирус е можеби направен во лабораторија со цел да се води биолошка војна....

Свет1 ден

Најново истражување: „Фајзер“ штити повеќе од 95 проценти од коронавирус

Најголемата студија за ефикасноста на „Фајзер/Бионтек“ против коронавирусот кај општата популација покажа дека вакцината обезбедува повеќе од 95 проценти заштита...

Свет1 ден

Трета доза од вакцината на „Модерна“ штити од бразилскиот и јужноафриканскиот вид

Податоците од студија на 40 лица покажуваат дека дополнителната доза го зајакнува имунитетот против бразилскиoт и јужноафриканскиот вид на коронавирус....

Свет1 ден

ОН: Во светот недостигаат 900.000 акушерки

Светот во моментов се соочува со недостиг од 900.000 бабици и тоа е третина од потребните акушерки, се наведува во...

Македонија2 дена

Владата ги поддржува активностите на Општина Охрид за отстранување на бесправните градби

Владата ги поддржува активностите за отстранување на бесправните градби на охридското крајбрежје, кои ги изведува Општина Охрид, со што ги...

Македонија2 дена

Затворски казни за издавање лажни пасоши на странци со криминално досие

Четири затворски казни и една условна за лицата што признаа дека изработувале лажни пасоши на странци со криминално досие. Судечкиот...

Досие