Контакт

Македонија

Отфрлена кривичната пријава против градоначалникот на Сарај за дивите платформи на Матка

Објавено пред

Основното јавно обвинителство Скопје ја отфрли кривичната пријава поднесена од Државната комисија за спречување на корупцијата против градоначалникот на општина Сарај, Блерим Беџети, за кривични дела злоупотреба на службената положба и несовесно работење во службата, а во врска со дивите платформи на Матка. Скопското Обвинителство соопшти дека Беџети спровел процедури во согласност со Законот за постапување со бесправно изградените објекти.

Иницијативата за кривично гонење ДКСК ја поднесе поради сомненија дека пријавениот свесно и намерно не презел дејства и не донел конкретни управни акти во постапките за утврдување на правниот статус на бесправно изградени објекти, со што на физички и правни лица им овозможил бесправно да изградат платформи на езерото Матка, да стопанисуваат со нив и да остваруваат противправна имотна корист за себе и за друг.

„Од податоците доставени од Државниот управен инспекторат произлезе дека инспекторите од овој инспекторат извршиле вонреден инспекциски надзор во Општина Сарај во врска со постапувањето во наведените предмети, при што на 10.6.2019 година бил составен записник со наод за утврдена состојба и констатирани недостатоци во управното и канцелариското работење. Притоа било донесено решение со кое градоначалникот на општина Сарај бил задолжен да преземе мерки и дејства во негова надлежност и во определен рок да ги отстрани недостатоците. На 21.8.2019 година инспекторите извршиле контролен инспекциски надзор, при што е утврдено дека градоначалникот целосно постапил по решението на Државниот управен инспекторат и ги отстранил претходно утврдените недостатоци и против него не се преземени наредни дејства“, се наведува во соопштението на скопското Обвинителство.

Од доставените известувања од градоначалникот на општина Сарај произлегува дека во првите четири предмети, по спроведена постапка, донесени се решенија со кои се одбиваат барањата за легализација по кои решенија подносителите на барањата доставиле жалби до Министерството за транспорт и врски. И покрај вложената жалба, Општина Сарај на 16.9.2019 година распишала јавна набавка за уривање на овие објекти, но на јавниот повик не се пријавил ниту еден економски оператор. Од овие причини Општина Сарај се обратила писмено до Државниот инспекторат за градежништво и урбанизам за помош за отстранување на платформите.

Инспекторатот ја известил Општината дека се работи за објекти од локално значење за кои е надлежна Општината и воедно ги предупредил дека кон уривање на објектите може да се пристапи само по конечноста на донесените решенија.

Во однос на петтиот предмет, решението за легализација било донесено од претходниот градоначалник на општина Сарај во 2017 година, но по поднесена иницијатива на МПЦ – Охридска ахиепископија, решението е огласено за ништовно со пресуда на Управниот суд.

Во врска со шестиот предмет опфатен во кривичната пријава, произлегува дека од Општина Сарај е составен записник за констатација, но за овие платформи одлучувала Општина Сопиште. Донесеното решение за легализација во овој предмет од страна на Одделението за урбанизам при Општина Сопиште подоцна било поништено од градоначалникот на општина Сопиште, а по жалба во предметот одлучувало Министерството за транспорт и врски.

Општина Сарај во врска со изградените платформи се обратила и до Град Скопје и до Министерството за животна средина за да провери дали од нивна страна биле издадени одобренија на лицата подносители на барањата за легализација да вршат превоз со чамци од манастирот „Св. Андреја“ до пештерата „Врело“. Имено, контролата на превозот со чамци е во надлежност на Министерството за животна средина, кое презема мерки во согласност со Законот за водите доколку се констатираат прекршоци од конкретни сторители.

Државниот инспекторат за животна средина исто така вршел инспекциски надзор по што до Општина Сарај доставил известување со насоки за натамошно постапување во однос на барањата за легализација, во кое се наведува дека против Општината нема да биде поведена инспекциска постапка бидејќи не се утврдени недостатоци во нивното работење во согласност со Законот за водите.

„Проучувајќи ги сите овие наводи, надлежниот јавен обвинител утврди дека во дејствата на пријавениот не се содржани суштествените елементи на кривичните дела – злоупотреба на службената положба и овластувањето и несовесно работење во службата ниту, пак, на друго кривично дело што се гони по службена должност“, соопштија од Обвинителството.

Во случајот, пишува во соопштението, градоначалникот во рамките на своите надлежности спровел процедури во согласност со Законот за постапување со бесправно изградените објекти и донел негативни решенија по барањата за утврдување правен статус на бесправно изградени објекти на подрачјето на кањонот Матка.

Постапката, во согласност со законот, продолжува во Министерството за транспорт и врски, а потоа и пред Управен суд. Со своето постапување, велат од Обвинителството, пријавениот не прибавил противправна имотна корист за себе или за друг, ниту причинил штета за кој било субјект.

Во однос на самите баратели или градители на бесправно изградени објекти на подрачјето на кањонот Матка, нивното постапување е предмет на проверки во друг предмет пред Основното јавно обвинителство Скопје за кој во тек е предистражна постапка. По преземање на потребните дејства и комплетирање на документацијата, Обвиинителството во овој предмет ќе донесе соодветна одлука во согласност со Законот за кривичната постапка.

Македонија

Битолчанка се обидела да изнесе ливче од гласачко место

Објавено пред

Државната изборна комисија (ДИК) добила неколку претставки за нарушено избирачко право и неколку приговори за повреда на избирачко право и повреда на избирачки молк. Претседателот на ДИК, Оливер Деркоски, вели дека тие не може да го нарушат избирачкиот процес.

„Во текот на изминативе часови се појавија одредени написи во одредени медиуми за одредени инциденти. На пример, во Липково, а претходно во Битола. По проверката, се надминаа инцидентите и гласањето продолжи. Имаше еден инцидент со гласачко ливче, гласачот го сликал ливчето. Од страна на МВР беше санкциониран. Исто така, има гласачка во Битола, која се обидела едно ливче да изнесе од гласачкото место. И таа е санкционирана, го заборавила, го оставила ливчето“, рече претседателот Деркоски.

Сите досегашни недоразбирања и инциденти ги решило МВР во соработка со изборните органи. Деркоски рече дека се во постојан контакт со изборните органи на терен и се надева дека успешно ќе го завршат изборниот ден.

Прикажи повеќе...

Македонија

ДИК: Одѕивот до 17 часот најголем во Крива Паланка – 58,7 отсто, во земјата 38,78 отсто

Објавено пред

Одѕивот на предвремените парламентарни избори до 17 часот е 38,78 отсто, а со оглед на ситуацијата во која се гласа овој одѕив е задоволителен, рече претседателот на Државната изборна комисија, Оливер Деркоски. До 17 часот на гласање излегле вкупно 703.597 гласачи.

Најголем одѕив до 17 часот има во Крива Паланка, каде што на гласање излегле 58,7 отсто од гласачите.

Во Првата изборна единица на гласање излегле 127.007 гласачи, односно одѕивот е 41,01 отсто. Во Втората изборна единица излегле 118.270, одѕивот е 36,98 отсто. Во Третата изборна единица одѕивот е 43,87 отсто, гласале 122.181 гласач. Четвртата изборна единица има одѕив од 43, 99 отсто, односно гласале 124.276 граѓани. Во Петтата изборна единица излегле 120.184 граѓани, одѕивот е 38,22 отсто, и во Шестата изборна единица повторно одѕивот е најмал – 29,6 отсто, гласале 91.678 гласачи.

„Голем одѕив има во општина Аеродром – 42,94 отсто, Карпош има одѕив од 44,11 отсто, во Кисела Вода одѕивот е 42,26 отсто и висок одѕив се бележи и во Македонски Брод, каде што 55,65 отсто од гласачите излегле да гласаат. Во Центар одѕивот е 43,69 отсто. Во Изборната единица 2 висок одѕив има во Бутел – 40,39 отсто, 36,55 отсто во Куманово. Во Третата изборна единица во Берово одѕивот е 48,32 отсто, во Крива Паланка 58,7 отсто, каде што одѕивот е најголем во државата, Лозово – 55,93, а во Изборната единица 4 одѕив од 44,84 има во Битола, каде што излегле 35.700 гласачи. Во Кичево – 39,27 отсто, во Охрид – 41,7 отсто и во Шестата изборна единица, Тетово, има одѕив од 33,75 отсто, Гостивар – 30,32 отсто, Јегуновце – 31,99 отсто. Одѕивот е задоволителен со оглед на ситуацијата во која се гласа и очекуваме до крајот на денот гласачите да си остварат правото и да им дадат легитимитет на овие избори“, рече претседателот Деркоски.

Тој нагласи дека добиле претставки за неколку нарушувања на изборниот процес и неколку приговори за повреда на изборен молк, кои веднаш биле решени и не може да го нарушат изборниот процес.

Прикажи повеќе...

Македонија

Комисијата за следење изборни нерегуларности: До 17 часот изборите се одвиваат во мирна атмосфера

Објавено пред

Комисијата за следење евентуални нерегуларности поврзани со извршување кривични дела против изборите и гласањето ја известува јавноста дека до 17 часот изборите се одвиваат во мирна атмосфера, без значителен број изборни нерегуларности.

Во основните јавни обвинителства и на електронската адреса [email protected], на која граѓаните може да пријават сомнение за сторено кривично дело поврзано со изборите и гласањето, пристигнаа вкупно 10 известувања за настани што се случиле денеска во текот на гласањето. Повеќето од нив се однесуваат на агитирање и давање поткуп за гласање за одредени политички партии. Две од известувањата се однесуваат на лица што го сликале сопственото гласачко ливче при остварување на правото на глас.

Комисијата продолжува со натамошна координација на основните јавни обвинителства, кои се организирани со дополнителни дежурства на јавните обвинители и постапуваат итно преземајќи дејства за расчистување на настаните и утврдување на фактите.​

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија43 минути

Битолчанка се обидела да изнесе ливче од гласачко место

Државната изборна комисија (ДИК) добила неколку претставки за нарушено избирачко право и неколку приговори за повреда на избирачко право и...

Македонија1 час

ДИК: Одѕивот до 17 часот најголем во Крива Паланка – 58,7 отсто, во земјата 38,78 отсто

Одѕивот на предвремените парламентарни избори до 17 часот е 38,78 отсто, а со оглед на ситуацијата во која се гласа...

Македонија2 часа

Нови 198 заболени и четворица починати од коронавирус во земјата

Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа се направени 1.382 тестирања, а регистрирани се 198 нови случаи на...

Македонија3 часа

ДИК: Гласањето во Бутел не е прекинато, се работело за недоразбирање

По обвинувањата дека на избирачко место во Бутел било фотографирано гласачко ливче, портпаролот на Државната изборна комисија, Адмир Шабани, вели...

Македонија3 часа

Поради неусогласени сериски броеви на ливчињата, имало кус прекин на гласањето во Лојане

На избирачкото место во селото Лојане, општина Липково, имало кус прекин на гласањето поради неусогласени сериски броеви на гласачките ливчиња,...

Македонија4 часа

МОСТ: Во сите изборни единици одзивот е околу 30 отсто, нема нерегуларности

Изборниот процес тече без неправилности, според потврдените информации добиени од набљудувачите и регионалните канцеларии на МОСТ. Според податоците добиени од...

Македонија5 часа

Експретседателот на кривичниот суд сам се пријавил во затворот во Шуто Оризари

Експретседателот на кривичен суд Владимир Панчевски сам се пријавил во затворот „Скопје“ во Шуто Оризари, откако вчера Основниот суд во...

Македонија6 часа

Пријавени случаи на организиран превоз, гласање во туѓо име и еден приведен на изборниот ден

Од отварањето на гласачките места до сега е регистрирано едно нарушување на јавниот ред и мир, соопшти на прес-конференција портпаролот...

Регион6 часа

Нови мерки во Србија: Забрана за собирање на повеќе од 10 лица, задолжително носење маски и на отворено

Српските медиуми јавуваат дека Кризниот штаб во Србија донел одлука за забрана на собирање на повеќе од 10 лица на...

Свет7 часа

Индиската компанија „Зидус“ го почна тестирањето на вакцина против коронавирус врз луѓе

Индиската фармацевтска компанија „Зидус“ потврди дека нејзините експерти почнале клинички да тестираат можна вакцина против Ковид-19 врз луѓето. „Првите дози...

Македонија8 часа

МОСТ: Гласањето се одвива непречено

Според потврдените информации добиени од набљудувачите и регионалните канцеларии на МОСТ, на гласачките места покриени од МОСТ нема неправилности, а...

Македонија10 часа

МОСТ: Избирачките места се отворени и гласањето се одвива безбедно

Граѓанската асоцијација МОСТ го следи денешното гласање со 900 набљудувачи. На 696 гласачки места, избрани според случаен и репрезентативен примерок,...

Регион10 часа

Црна Гора со најмногу активни случаи на Ковид-19 по глава на жител во регионот

Откако црногорскиот Институт за јавно здравје во системот ги внесе резултатите од 2.000 тестови кои претходно поради малиот капацитет во...

Македонија12 часа

Граѓаните може да пријавуваат прекршувања на избирачкото право во Хелсиншкиот комитет

Со оглед дека веќе почна гласањето во рамки на предвремените избори за пратеници во Собранието, Хелсиншкиот комитет за човекови права...

Македонија12 часа

Бесплатна телефонска линија на Народниот правобранител за пријавување повреда на избирачкото право

Во канцеларијата на Народниoт правобранител денеска во периодот од 7 до 21 часот ќе функционира беслатната телефонска линија: 0800-54321, на...

Македонија12 часа

Во Македонија се одржуваат десеттите парламентарни избори

Под специфични услови денеска во Македонија се одржуваат десеттите парламентарни избори, петти предвремени парламентарни избори од независноста, на кои право...

Македонија20 часа

На вториот ден гласаа околу 86 отсто од пријавените гласачи

На вториот ден од гласање своето избирачко право го искористиле 9.330 гласачи, соопшти вечерва портпаролот на Државната изборна комисија, Адмир...

Свет22 часа

Американска компанија почнува со завршни испитувања на вакцината против коронавирусот

Американскиот фармацевтски концерн „Модерна“ објави дека завршните клинички испитувања за вакцината против Ковид-19 ќе почнат на или околу 27 јули....

Македонија1 ден

Регистрирани 135 новозаразени од Ковид-19 и четири смртни случаи

Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа се направени 1.259 тестирања, а регистрирани се 135 нови случаи на...

Македонија1 ден

Се бара со потерница експретседателот на кривичниот суд Владимир Панчевски

Експретседателот на кривичен суд, Владимир Панчевски, се бара со национална потерница што ја распиша МВР по наредба на Основниот суд...

Досие