Контакт

Македонија

Со церемонија во Министерството за одбрана, Шекеринска ѝ ја предаде министерската функција на Славјанка Петровска

Објавено пред

Со церемонија во Министерството за одбрана, Славјанка Петровска ја презеде функцијата министерка за одбрана од досегашната министерка Радмила Шекеринска.

dobivaj vesti na viber

Петровска во својот прв говор како министерка за одбрана порача дека ја презема оваа функција во многу поинакви општествено-политички околности отколку оние што беа во 2017 година и дека денес нашата татковина е земја членка на НАТО за што требаа многу труд, посветеност и политичка пожртвуваност за сето ова да стане реалност. Министерката ѝ се заблагодари на досегашната министерка Шекеринска за нејзиниот влог и придонес кон исполнувањето на оваа стратешка определба.

„Членството во НАТО не е признание само на политичките процеси што се случуваа туку и на подготвеноста на нашата Армија да ги прифати НАТО-стандардите и принципите на дејствување и постапување на алијансата. Генерал-потполковнику Ѓурчиновски, Вам и на припадниците на Армијата ви честитам за досегашната посветеност на овој исклучително значаен процес, од кој несомнено сте битен дел. Заедно ќе продолжуваме понатаму по тој пат“, рече министерката.

Петровска порача дека ќе биде силен двигател на развојот во одбраната и на процесите што се веќе почнати, а кои ќе се реализираат со уште поинтензивна динамика.

„Еден од најважните приоритети во текот на мојот мандат ќе биде одржувањето на стабилното финансирање на одбраната и достигнување 2 % од БДП за одбранбениот буџет до 2024 година. Ќе продолжат да се имплементираат проектите за опремување и модернизација на Армијата, ќе продолжам да водам сметка за подобрување на условите за работа и животниот стандард на воениот и цивилниот персонал во Армијата. Ќе продолжат и подобрувањето и обновата на инфраструктурата на воените објекти, како и реновирањето објекти, со имплементација на обновливи извори на енергија и, секако, ќе продолжи инвестирањето во развојот на армискиот полигон ‘Криволак’, кој е вреден домашен и НАТО-ресурс“, рече Петровска.

Министерката порача дека ќе се одржи и високото ниво на транспарентност и интегритет во работењето, ќе се одржи сметка за правичната застапеност и имплементацијата на правилни родови политики во одбраната и Армијата.

За соработката со сојузниците со кои и споделуваме исти вредности, министерката Петровска порача дека ќе ја развиваме интероперабилноста и ќе продолжиме со учеството во меѓународните мировни операции и мисии.

Досегашната министерка за одбрана Шекеринска истакна дека изминатите 4 и пол години одбраната беше дел од нешто што е поголемо од нас самите и дека беше испишана историја што е вредна за паметење.

„Се сеќавам пред 4 и пол години кога реков дека ќе го смениме статус кво во одбраната. Денес, одбраната не препознава статус кво. Денес нема проблем што е нерешлив. Денес системот функционира. Успеавме да ја вратиме Република Северна Македонија во процесот на НАТО-интеграцијата – членка сме на НАТО, еднаква и рамноправна со другите, воено интегрирана во рекордно брзо време во седумдецениската историја на алијансата. Во 2017 реков дека припадниците на Армијата, кои ја чуваат оваа земја, ќе ги добијат достоинството и почитта што им припаѓа со повисок стандард и подобри услови за работа, со јасно покажана грижа од државата. Денеска тоа е реалност. Се обврзав на континуирано зголемување на буџетот на одбраната, но и максимална транспарентност пред јавноста, која мора да има увид како и каде се трошат парите. И едното и другото ги обезбедибме со 100 % успех. Покажавме дека имаме капацитет да рушиме бариери и да постигнуваме големи нешта. Денеска сето она што пред четири и пол години се чинеше невозможно полека стана реалност“, рече Шекеринска.

Досегашната министерка им се заблагодари на вработените во одбраната и на припадниците на Армијата зашто, како што рече, нивната искреност, чесност и професионалност беше инспирација и мотив за уште поинтензивна работа.

„Лидерството за мене никогаш не било прашање на функција на привилегија на статус или на позиција, туку исклучиво акција, одлуки, преземање одговорност и личен пример. Ви благодарам што ме поддржавте во тоа. Во вас гледам многу вистински професионалци што се достојни за уште подобри услови за работа. Ја направивме нашата институција прва по многу нешта – први во транспарентноста, во самиот европски врв според интегритетот во работењето. И тоа е најважно – да работиме со интегритет, со силен мотив и без задршка“, истакна таа.

Шекеринска порача дека единствениот совет што не го почитувала бил советот да ги менаџира очекувањата во одбраната и кај граѓаните зашто ако сакаме посилна нација, мораме да ги надминуваме и сопствените очекувања.

„Не ги менаџиравме очекувањата, туку ги подигнувавме, а потоа заедно ги надминувавме. Убедена сум дека во тоа ќе продолжите. Убедена сум дека резултатите ќе продолжат да се нижат и тоа ќе биде и моја лична сатисфакција дека системот што го поставувавме продолжил да расте. Отсекогаш знаев и дека ни е многу важна слободата дека заедно се изборивме за неа во неколку наврати. Она што го научив во последните неколку години е дека слободата оди само во тандем – живее, се брани и се развива заедно со одговорноста. Слободата навистина бара одговорност, одговорност да направиме разлика, да придонесеме, да подобриме и да постигнеме повеќе. Продолжете така да ги браните и татковината и слободата, со посветена работа и со видливи резултати“, заклучи Шекеринска во своето последно обраќање како министерка за одбрана.

 

Македонија

Владата ја проследи предлог-преговарачката рамка до Собранието

Објавено пред

Владата на Република Северна Македонија на денешната 59-та седница ја разгледа информацијата од Министерството за надворешни работи, за предлог-преговарачката рамка за Република Северна Македонија со ЕУ, претставена од Француското претседателство со Европската Унија.

dobivaj vesti na viber

На седницата Владата одлучи предлог-преговарачката рамка да ја проследи до Собранието на Република Северна Македонија на разгледување и донесување понатамошни заклучоци, согласно процедурите на Собранието на Република Северна Македонија.

Прикажи повеќе...

Македонија

(Видео) Милошоски ги претстави шесте забелешки кои ВМРО-ДПМНЕ ги посочи како клучни кон францускиот предлог

Објавено пред

Претеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Антонијо Милошоски на денешната прес-конференција подетално ги претстави шесте забелешки коишто ВМРО-ДПМНЕ ги има посочено како клучни кон францускиот предлог и за кои сметаат дека доколку се прифатат од страна на Владата можат да го подобрат квалитетот на овој предлог.

dobivaj vesti na viber

„Во двата документи коишто досега се достапни во јавноста, едниот е општиот став на ЕУ или т.н. преговарачка рамка, во тој документ имаме две забелешки, а тоа е во точката 3 зборовите ‘ЕУ ги зема предвид соодветните еднострани декларации на Бугарија и Македонија за македонски јазик’ да се избришат и да стои дека законодавството на ЕУ се преведува само на македонски јазик. И да нема никакви дополнителни декларации коишто би го обременувале јазикот или би го толкувале бидејќи ниедна трета држава нема право да толкува јазик на која било друга држава“ – вели Милошоски.

Во точката 5 од преговарачката рамка да се избрише последната алинеја којашто гласи:

„Имајќи го  предвид горенаведеното, посветеноста на Македонија за добрососедски односи и поблиска регионална соработка вклучително и преку постигнување  видливи резултати, спроведување на билатералните договори во добра волја, Договорот од Преспа со Грција, Договорот за добрососедски односи со Бугарија, како и годишните прегледи за негово ефективно спроведување според член 12“, смета Милошоски и посочува:

„Ова е замка бидејќи годишните прегледи коишто се повикуваат на член 12 преведено на поедноставен јазик за јавноста значи билатералниот македонски – бугарски протокол којшто  Владата сè уште го крие. И затоа сметаме дека не треба да го обременува овој документ бидејќи истиот нема да служи за постигнување стандарди туку ќе служи само некои политички конфронтации и тензии коишто нема да донесат добро ни на Македонија, ни на Бугарија, ниту, пак, на европските стандарди според Копенхашките критериуми“.

Во документот наречен „Заеднички став на ЕУ“ предлагаме 4 измени. Во точката 1 по зборчето „на“ да се избришат зборовите „првата фаза од“. Ова значи дека би сакале ние Македонија да не биде преседан и за Македонија да нема прва и втора фаза од почеток на преговорите затоа што во ваквиот документ очигледно е дека Македонија нема да ги почне преговорите во моментот кога членови на владата ќе имаат заедничка, фамилијарна фотографија со членови на ЕК. Туку со бришење на овие зборови да се знае дека почетокот на преговорите се склучува веднаш и не е поделен на фази – рече тој на прес-конференција.

Прикажи повеќе...

Македонија

Претседателот Пендаровски во посета на Берово

Објавено пред

Претседателот Стево Пендаровски денеска во Берово го посети Дневниот центар за лица со ментална или телесна попреченост при Јавната установа Меѓуопштински центар за социјална работа, каде што беа пуштени во употреба кабинети за физикална и хидротерапија, како и сензорна соба наменета за деца и лица со аутистичен спектар на нарушувања.

dobivaj vesti na viber

Под покровителство на претседателот Пендаровски, минатата година Амбасадата на Народна Република Кина во Република Северна Македонија обезбеди финансиски средства во износ од еден милион петстотини и четириесет илјади денари, наменети за реконструкција на овој Дневен центар, односно за опремување на кабинетите и на сензорната соба.

Во Дневниот центар претседателот Пендаровски беше запознаен со начинот на кој функционираат кабинетите и сензорната соба, како и со очекувањата за нивниот придонес кон овозможување поквалитетна услуга и личен развој на корисниците.

Претседателот Пендаровски изрази задоволство од успешно спроведениот проект, нагласувајќи ја потребата од натамошно актуелизирање на предизвиците со коишто се соочуваат лицата со попреченост, како и од континуирано подобрување на условите и грижата за најранливите категории граѓани, со цел унапредување на нивните права и достоинство. Во тој контекст упати благодарност до кинеската амбасада за севкупната поддршка во реализацијата на проектот којшто е од исклучителна важност за овој регион.

Претходно, претседателот ја посети Територијалната противпожарна единица Берово каде што се сретна со пожарникарите и со дел од волонтерите коишто учествуваа во справувањето со пожарите што минатата година го зафатија регионот. Претседателот Пендаровски беше информиран за предизвиците со коишто се соочуваат пожарникарите, за опремата со која располагаат, како и за капацитетите и подготвеноста на противпожарната единица ефикасно да одговори при евентуални непогоди во тековниот период.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија1 час

Ковачевски: Најостро го осудувам насилството на протестите

Премиерот Димитар Ковачевски на „Фејсбук“ остро ги осуди немилите настани на вчерашните протести, апелирајќи до граѓаните да го изразат својот...

Свет2 часа

(Видео) Борис Џонсон поднесе оставка

Премиерот Борис Џонсон ѝ се обрати на британската јавност и ја разреши дилемата дали поднесува оставка или не. Пред Даунинг...

Економија2 часа

Поевтинуваат бензините и дизелот

Малопродажната цена на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-95 се намалува за 3,00 ден/лит, додека малопродажните цени на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-98, ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е...

Македонија3 часа

Макрон: Се отвора историска можност, изборот е ваш

„Повторно Северна Македонија се наоѓа пред клучен момент од својата историја. Седумнаесет години по добивањето кандидатски статус, штотуку се отвора...

Македонија3 часа

Нови 355 заразени со ковид и двајца починати

Согласно податоците од Институтот за јавно здравје, Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа: Направени се 1.129 тестови,...

Македонија4 часа

Чулев: Оставки на Спасовски и Османи затоа што тргнаа против својот народ

„На вчерашниот протест Оливер Спасовски и неговите партиски пулени, исклучиво раководејќи се од партиски интереси и желба за зачувување на...

Македонија5 часа

Приведен 18-годишник кој фрли молотов коктел кон Собранието

Во текот на вчерашното деноноќие приведено е 18-годишно момче кое фрли молотов коктел кон зградата на Собранието, соопшти МВР. Станува...

Македонија7 часа

Вечерва нов протест во Скопје – „Ултиматум – НЕ благодарам“

„Нема враќање чекор назад. Нема отстапување од Македонија. Денес продолжуваме, масовно, мирно и гордо во 19:00 часот пред Влада, преку...

Македонија7 часа

Пендаровски: Неприфатливо е користење и поттикнување насилство во политички цели

Претседателот Стево Пендаровски се огласи по вчерашниот инцидент за време на протестите против францускиот предлог. „Неприфатливо е користење насилство и...

Економија7 часа

Лајен: Европа мора да се подготви за целосно прекинување на испораките на руски гас

Европската Унија мора да се подготви за потенцијално целосно суспендирање на испораките на руски гас, изјави претседателката на Европската комисија,...

Свет8 часа

Војната во Украина во фокусот на самитот на Г20 во Индонезија

Министрите за надворешни работи на Групата 20 (Г20) денеска доаѓаат на Бали, Индонезија, на разговори во кои ќе доминира конфликтот...

Македонија18 часа

Мицкоски: Подолго време добивам информации за моја елиминација

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, тврди дека на денешниот протест при инцидентите кај „Мавровка“ имало намера да се изгуби човечки...

Македонија20 часа

Демонстрантите нападнати со камења и шишиња кај „Мавровка“

Демонстрантите што протестираа против францускиот предлог беа нападнати со стаклени шишиња и камења од група луѓе кај плоштадот Скендербег по...

Спорт20 часа

Ексклузивно интервју со Калин Ивановски: Верувам дека в недела можам да го освојам Вимблдон

Од Лондон, Ненад Живановски Калин Ивановски, осумнаесетгодишниот русокос скопјанец, веќе втора година по ред како единствен ја претставува Македонија на...

Македонија22 часа

Маричиќ: Би можеле да ги завршиме преговорите до крајот на оваа деценија, шансата е сега

Вицепремиерот Бојан Маричиќ е убеден дека Македонија може да влезе во ЕУ ако го прифати францускиот предлог и ги почне...

Регион22 часа

Генчовска: Имаме џентлменски договор со Османи дека протоколите се прецизирани, нема да ги отвораме текстовите

Бугарија ќе преземе мерки против говорот на омраза што деновиве се случува Македонија, како што секогаш правиме, изјави бугарската министерката...

Македонија1 ден

(Видео) Митрески: Ќе дадеме наши предлог-заклучоци кои ќе се однесуваат на стратешките определби за членството во ЕУ

„Зборуваме за заклучоци коишто би се донеле евентуално по информацијата што ќе ја достави Владата до Собранието по која ние...

Македонија1 ден

(Видео) Порака со среден прст за францускиот предлог

Маж изведе перформанс пред Клубот на пратеници, испраќајќи порака до политичарите со среден прст. Тој со кацига на главата во...

Македонија1 ден

ДУИ: Се гледа кој е за Европа, а кој е против!

„Демократската унија за интеграција најостро го осудува антиевропското насилство на улиците на Скопје поттикнато и спроведено од проруските елементи во...

Македонија1 ден

Бибер: Францускиот предлог е катастрофа

Францускиот предлог за одблокирање на бугарското вето е катастрофа за проширувањето, смета експертот за Балканот, Флоријан Бибер. Бибер на Твитер...