Контакт

Македонија

Средба на Џафери со началникот на НАТО за врски, полковник Јанкович

Објавено пред

Претседателот на Собранието на Република Северна Македонија, Талат Џафери, го прими во проштална посета началникот на Канцеларијата на НАТО за врски во Скопје, полковник Зоран Јанкович.

Претседателот Џафери му се заблагодарил за ангажманот во оваа Канцеларија.

Полковник Јанкович истакнал дека заслугите за реализација на оваа значајна придобивка за државата се на сите досегашни влади, парламенти и претседатели, но улогата на Собранието е круцијална во рафинирањето на политичкиот дијалог и консензус за членство во најмоќниот и најдолговечен воено-политички сојуз на глобално ниво.

Соговорниците размениле мислења за идните активности во НАТО, кои ќе бидат фокусирани на перманентна трансформација и модернизација, како и градење стабилни одбранбени системи.

„Сојузништвото со сите земји членки на НАТО заедно, но и врз одвоени билатерални основи, претставува натамошен предизвик за земјата кон постигнувањето на основната цел на алијансата – заштитник на глобалниот мир и безбедност“, констатирале соговорниците на средбата.

Со одбележувањето една година од полноправното членство на Република Северна Македонија во НАТО престанува да функционира Канцеларијата на НАТО за врски во Скопје бидејќи од консумент државата стана рамноправен контрибутор во сите активности на НАТО како на политички така и на воен план, информираат од кабинетот на Џафери.

Македонија

Јавниот превоз ќе продолжи да функционира до 20 часот

Објавено пред

Јавниот превоз ќе продолжи да функционира до 20 часот, согласно одлуката на Влада за продолжување на одлуката за забрана на движење на населението во период од 20 до 5 часот, заклучно до 27.04.2021 година, соопшти ЈСП Скопје.

Билетарниците и центрите за персонализација ќе работат од 7 до 18.30 часот.

И натаму не работи Жичарницата на Водно, а не сообраќаат ниту трите линии до Средно Водно (25, 25А и 25Б), како и туристичката линија „Сити тур“.

И натаму, не важи бесплатниот превоз за возрасни лица во вторник, петок, сабота и недела.

Градски линии – последни термини пред 20 часот (од 20-27.04.2021 год)

Линија 2 19.15 ч од Автокоманда 19.25 ч од Сарај

Линија 2А 17.34 ч од Железара 16.48 ч од Сарај

Линија 3 19 ч од Панорама 19 ч Сала Ј.Сандански

Линија 3Б 16.10 ч од Панорама 15.10 ч од Кванташки пазар

Линија 4 19 ч од Хром 18.20 ч од 11 Октомври

Линија 4А 16.25 ч од Усје 17.15 ч од Тафталиџе 1

Линија 5 19.13 ч од Н.Лисиче 19.13 ч од Дексион

Линија 7 19.14 ч од Г.Лисиче 19 ч од Карпош 3

Линија 8 19.20 ч од Влае 18.10 ч од Љуботенски пат

Линија 9 19.30 ч од Кл.центар 19.10 ч од С.Север

Линија 12 19.10 ч од Шишево 19.10 ч од Ск.саем

Линија 13 17 ч од К.Вода 16.25 ч од Железара

Линија 15 19.22 ч од Н.Лисиче 19.22 ч од Карпош 4

Линија 15А 16.12 ч од Н.Лисиче 17.10 ч од Карпош 4

Линија 16 19 ч од Пржино 19.06 ч од Железара

Линија 17 13.05 ч од Островска 13.45 ч од Музеј на сов.уметност

Линија 19 19.20 ч од Карпош 4 19 ч од Ш.Оризари

Линија 20 19.29 ч од Тр.центар 19.29 ч од Ш.Оризари

Линија 21 18.20 ч од Тр.центар 19.10 ч од Бардовци

Линија 22 19.07 ч од Тр.центар 18.56 ч од Лепенец

Линија 22А 19.02 ч од Кл.центар 18.12 ч од Лепенец

Линија 23 19.14 ч од Ченто 19.14 ч од Д.печат

Линија 24 19.16 ч од Припор 19.30 ч од Тафталиџе 2

Линија 27 18.58 ч од Д.печат 19.32 ч од Вардарска

Линија 35 16 ч од Н.Лисиче 16.45 ч од Ст.Север

Линија 41 19.19 ч од Тр.центар 19.27 ч од Драчево Типо

Линија 41А 17.50 ч од Кл.центар 18.40 ч од с.Драчево

Линија 42 19.30 ч од Железара 18.30 ч од с.Драчево

Линија 43 16.40 ч од Д.печат 16 ч од Јужноморавски бригади

Линија 45 19.13 ч од Тр.центар 19.13 ч од Ченто

Линија 50 19.35 ч од Хиподром 19.17 ч од Кл.центар

Линија 57 19.15 ч од Радишани 18.57 ч од Козле

Линија 59 19.05 ч од К.бара 18.15 ч од Карпош

Линија 65В 19.28 ч од Тр.центар 19.28 ч Стајковци, Бр.пат

Линија 65В 17.35 ч од Тр.центар 17 ч од Инџиково

Линија 73 16.20 ч од Ск.Саем 17 ч од Усје

Приградски линии последни терини пред 20 часот (20-27.04.2021 год)

Линија 11 19.20 ч од Тр.центар 18.20 ч Рашче

Линија 11а 18 ч од Тр.центар 19 ч Свиларе

Линија 18 19.15 ч од Тр.центар 18.40 ч од Визбегово

Линија 31 19.30 ч од Тр.центар 18.45 ч од Д.Лисиче

Линија 32 18.05 ч од Тр.центар 18.50 ч од Љубин

Линија 33 15.05 ч од Дом на печат 14.20 ч од Чатал – Д.Лисиче

Линија 47 18.50 ч од Тр.центар 18 ч од Љубанци

Линија 47А 15.05 ч од Тр.центар 15.45 ч од Љуботен до Бутел

Линија 51 18.20 ч од Тр.центар 17.40 ч од Студеничани

Линија 52 19.15 ч од Тр.центар 19.15 ч од Ржаничино

Линија 53 18 ч од Тр.центар 18.10 ч од Кат.бања

Линија 54 17 ч од Тр.центар 17.20 ч од Идризово

Линија 55 18.45 ч од Тр.центар 18 ч од Арачиново

Линија 55А 15.30 ч од Тр.центар 16.05 ч од Брњарци до Автокоманда

Линија 56 18.50 ч од Тр.центар 17.45 ч од Бојане

Линија 58 16.40 ч од Тр.центар 17.20 ч од Добри дол

Линија 58а 19.10 ч од Тр.центар 18.10 ч од Св.Петка

Линија 58б 18.25 ч од Тр.центар 17.30 ч од Брзовец

Линија 60 18.45 ч од Тр.центар 18 ч од Матка

Линија 61 19.10 ч од Тр.центар 18.10 ч од Побожје

Линија 62 18.35 ч од Тр.центар 17.40 ч од Огњанци

Линија 63 18.56 ч од Тр.центар 19.10 ч од Мралино

Линија 63а 18.40 ч од Тр.центар 19.30 ч од Ајватовци

Линија 64а 16.20 ч од Тр.центар 17.10 ч од Никиштани до Ѓ.Петров

Линија 65 18.30 ч од Тр.центар 17.30 ч од Раштак

Линија 65а 16.52 ч од Тр.центар 17.32 ч од Страчинци

Линија 65б 18.20 ч од Тр.центар 19 ч од Смилковци

Линија 66 18 ч од Тр.центар 19.05 ч од Бучинци

Линија 67 19.20 ч од Тр.центар 18.50 ч од Зелениково

Линија 68 17.20 ч од Тр.центар 18.40 ч од Сушица

Линија 70 18.45 ч од Тр.центар 18.05 ч од Батинци

Линија 71 19.30 ч од Тр.центар 18.40 ч од Бањани

Линија 74 16.30 ч од Тр.центар 15.30 ч од Количани

Линија 81 18.30 ч од Тр.центар до Горњани17.20 ч од Блаце

Линија 118 18.40 ч од Тр.центар 19.10 ч од Визбегово инд. зона

Линија 160 18.10 ч од Дексион 18.55 ч од Матка

Линија 164 19.20 ч од Волково 19.30 ч од Кучково

Линија 165 19.25 ч од Стајковци 19.30 ч од Виниче

Линија 167 18.15 ч од Зелениково до Н.Село 18.30 ч од Н.Село до Зелениково

Линија 180 19.10 ч од Драчево 17.40 ч од Цветово

Прикажи повеќе...

Македонија

Филипче: Капацитетот на производство на Институтот „Торлак“ е милион дози на месечно ниво

Објавено пред

Министерот за здравство, Венко Филипче, во рамките на денешната посета на Белград имаше предвидено и посета на Институтот „Торлак“, каде што заедно со српскиот државен секретар за здравство, Мирсад Черлек, имаше можност да дискутира во однос на капацитетите за производство на вакцините.

„Дојдовме да го посетиме Институтот за серуми и вакцини ‘Торлак’, каде што ќе се произведуваат не само вакцините што досега се произведени во календарот туку и веќе се припрема производство на вакцината ‘спутник В’. Капацитетот за производство е 1 милион дози на месечно ниво и сакаме навистина да покажеме солидарност како што тоа го правевме и до сега кога добивавме вакцини од нашите пријатели, тоа што овде ќе се произведува на Институтот ‘Торлак’ нема да биде само за потребите на Република Србија, туку и за потребите на целиот регион, а особено за нашите братски и комшиски држави, како што е Северна Македонија“, рече државниот секретар за здравство на Србија, Мирсад Черлекм, во изјавата за медиумите пред Институтот „Торлак“.

Министерот Филипче се осврна на заклучоците што произлегоа и од состанокот со министерот за здравство на Србија, Лончар, во кои речиси сите епидемиолошки анализи се покажаа како многу слични, односно исти, и ова се однесува и на пристапот, надградувањето на инфраструктурата и на препораките за третман на пациентите.

„По успешниот состанок со министерот Лончар, на кој разговаравме за навистина важни теми во делот на менаџментот на целокупната криза предизвикана од Ковид-19 и во делот на епидемиолошките мерки и препораки, како и во делот на третманот на пациентите, во делот на инфраструктура, надградувањето на инфраструктурата, разменивме искуства за нивниот и нашиот пристап во делот на правење на ковид-центрите, секако терапевтскиот пристап, секако разликите кај пациентите во клиничката слика, овој бран во споредба со тој од минатата година. Заклучивме дека многу работи се многу слични, односно исти, и дека, дефинитивно, во регионот има и практично идентични движења што се однесува на епидемијата“, рече Филипче.

Министерот Филипче изјави дека Институтот „Торлак“ е познат по својата екпертиза и постои веќе 100 години, а во целиот овој период преку него се снабдуваат сите околни земји со потребните вакцини. Тој е комплетно обновен пред неколку години и во моментот функционира со надградени капацитети.

Прикажи повеќе...

Македонија

Утре сончево со мала облачност и краткотраен дожд

Објавено пред

Времето утре ќе биде сончево со мала до умерена облачност. Утрото ќе биде свежо, а во текот на денот на места ќе има услови за краткотраен дожд и ретки грмежи, претежно во планинските подрачја. Ќе дува слаб до умерен ветер од западен и северозападен правец. Минималната температура ќе биде во интервал од -1 до 6, а максималната ќе достигне од 13 до 21 степен.

Во Скопје сончево со мала до умерена облачност. Ќе дува слаб до умерен ветер од северозападен правец. Минималната температура ќе се спушти до 3, а максималната ќе достигне до 18 степени.

Во следните два дена утринските температури на места ќе се спуштат околу нулата, а дневните ќе бидат во пораст. Од четврток кон крајот на денот до сабота, под влијание на нов влажен бран, ќе има врнежи од дожд, кои на места ќе бидат пообилни.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија2 часа

Филипче: Капацитетот на производство на Институтот „Торлак“ е милион дози на месечно ниво

Министерот за здравство, Венко Филипче, во рамките на денешната посета на Белград имаше предвидено и посета на Институтот „Торлак“, каде...

Македонија3 часа

Нови 766 заболени и 31 починат од Ковид-19

Во последните 24 часа се направени 3.171 тестирање, а регистрирани се 766 нови случаи на Ковид-19, и тоа во: Скопје...

Македонија4 часа

„Ќе можете ли да ни помогнете?“ – угостителите, игротеките и туристичките агенции на протест побараа финансиска помош

Континуирана финансиска поддршка за спас на туристичко-угостителскиот сектор побараа попладнево на протест угостителите, претставници на ноќните клубови, рестораните за свадби,...

Македонија5 часа

Србите ќе бидат ослободени од плаќање патарини во Македонија поради благодарност за вакцините

Српските граѓани ќе бидат ослободени од плаќање на патарините во Македонија, во знак на благодарност поради донираните вакцини. Ослободувањето ќе...

Свет7 часа

Научникот кој ги поврза „Астразенека“ и згрутчувањето на крвта добивал пари од „Фајзер“

Норвешкиот научник кој ја открил врската помеѓу згрутчувањето на крвта и вакцината „Астразенека“ добивал пет години пари од конкурентската компанија...

Македонија8 часа

Вработени во Агенцијата за вработување нелегално издале пријави за работа на над 80 странци

Единицата за економски и компјутерски криминал при СВР Скопје поднесе кривична пријава против Н.М.(48) од Скопје и В.З.(60) од Скопје,...

Македонија8 часа

Османи во разговор со Кулеба: Даваме недвосмислена поддршка на територијалниот интегритет на Украина

Mинистерот за надворешни работи Бујар Османи, по повод 26-годишнината од воспоставувањето на дипломатски односи меѓу Македонија и Украина, оствари телефонски...

Македонија8 часа

Приватните специјализанти бараат здравствено осигурување и покачување на платата

Решавање на проблемот со здравственото осигурување на приватните специјализанти, покачување на платите, како и платени дежурства, се дел од барањата...

Европа9 часа

Чешка нема да набави „спутник В“ и го исфрла рускиот „Росатом“ од тендерот за нуклеарна централа

Чешката влада објави дека го исклучува рускиот „Росатом“ од тендерот за нуклеарна централа вредна повеќе милијарди евра и се откажа...

Свет10 часа

Научници за носењето маски на отворено: Престојот надвор е многу побезбеден

Пандемијата предизвика позната глетка во многу градови низ светот – луѓе кои шетаат, возат велосипед или седат во парк со...

Македонија12 часа

Македонија во мај добива 119.000 дози, ЕУ ќе испрати 651.000 вакцини за регионот

Австрија потврди дека ЕУ планира да дистрибуира 651.000 дози вакцини на „Фајзер“ и „Бионтек“ против коронавирус во шест земји од...

Македонија23 часа

Стигнаа 10.530 дози од „Фајзер“, од среда ќе бидат распределени на пунктовите за вакцинација

Попладнево стигна првата пратка од вакцините на „Фајзер“, која властите ја обезбедиjа cо директни преговори со овој производител, информираат од...

Европа23 часа

Прага бара руската амбасада да го ослободи објектот, на таа локација ќе се прави парк

Властите во Прага бараат руската амбасада во Чешка да го напушти просторот што моментно го зафаќа на површина од пет...

Македонија24 часа

Груевски: Тие си знаат чиј имот замрзнале, но мој сигурно не е

Денес дознав дека деновиве ОЈО објавило дека замрзнале наводен мој имот, односно земјиште и два помали стана што ги бев...

Европа1 ден

Политичките лидери за Суперлигата: Богатите не може да ја присвојат убавината на фудбалот

Дванаесет големи европски фудбалски клубови синоќа објавија дека ќе стартуваат нова Суперлига, затворено натпреварување, во кое ќе играат само најсилните...

Македонија1 ден

35 починати и 135 нови случаи на Ковид-19

Oд Министерството за здравство информираат дека во последните 24 часа се направени 841 тестирањe, а регистрирани се 135 нови случаи...

Македонија1 ден

Рестриктивните мерки продолжуваат и во наредните седум дена, препорача Комисијата за заразни болести

Главниот кризен координативен штаб на денешната седница ги разгледуваше предлозите пристигнати од Комисијата за заразни болести и врз основа на...

Македонија1 ден

Џафери тврди дека ги консултирал институциите – заразените пратеници гласале според дополнителен протокол

Претседателот на Собранието, Талат Џафери, на денешната прес-конференција рече дека бил приморан да се потпре на дополнетиот протокол со кој...

Економија1 ден

Угостителите утре излегуваат на протест, бараат спас за секторот

Туристичко-угостителскиот сектор се наоѓа во исклучително тешка положба, а за негов спас е потребна сериозна и континуирана финансиска помош каква...

Македонија1 ден

Филипче: Состојбата со новозаразени е стабилна, бројот на пациенти намален

Министерот за здравство, Венко Филипче, информираше дека имал состанок со директорите на клиниките и на ковид-центрите на кој била направена...

Досие