Контакт

Македонија

Тимот на Катица Јанева преслушал над 85% од бомбите – анализира и дополнителни 100 илјади снимки

Објавено пред

Специјалното јавно обвинителство го објави најновиот, петти по ред, шестмесечен извештај за сработеното. Во Извештајот пишува дека СЈО продолжило со преслушување, обработка и анализа на вкупно 606.555 аудиоснимки со кои располага ова јавно обвинителство, при што обработени се 85% од вкупниот број аудиоснимки, што е 15% повеќе во споредба со претходниот извештај.

„Заклучно со датумот на поднесување на овој Извештај се анализираше содржината на 515 572 аудиоснимки, односно во обработка се 85% од вкупниот број аудиофајлови со кои располага ова јавно обвинителство при што се изработени 1784 транскрипти каде што врз основа на преслушаните разговори постои индикација за сторено кривично дело“, пишува во Извештајот.

Од вкупниот број анализирани разговори, 515.572, издвоени се 193.753 аудиоснимки, за кои се утврдило дека се приватни разговори. Ова јавно обвинителство анализира и повеќе од 100.000 аудиофајлови кои се прибавени при спроведени претреси кај неколку лица и во тек е утврдување дали и во колкав број овие аудиоснимки претставуваат предмет на незаконско следење на комуникациите. Голем дел од материјалите со кои располага ова јавно обвинителство повеќепати се обработуваат и анализираат.

Во извештајниот период заведени се 136 нови предистражни предмети. Од нив 23 СЈО формирало по сопствена иницијатива, а 113 предмети се формирани врз основа на пријави од други подносители. Заедно со претходно отворените 99 активни предистражни постапки во ова јавно обвинителство, во моментот се во работа вкупно 235 предистражни постапки. Во периодот од 15 септември 2017 година до 15 март 2018 година ова јавно обвинителство отвори 7 нови истражни постапки, против вкупно 17 физички лица. Најголем дел од кривичните дела кои се во работа се кривични дела против службената должност.

Македонија

Притвор за пет лица поради физичката пресметка во Гостивар

Објавено пред

На тројца од петте лица осомничени за физичката пресметка што во Гостивар се случи минатата недела, судот им определи притвор во времетраење од 30 дена. За двајца од осомничените определен е куќен притвор, соопшти Обвинителството.

Петмината осомничени учествувале во физичка пресметка во Гостивар, каде на 14 ноември годинава, во 14 часот во центарот на градот, на прометната улица „Браќа Ѓиновски“ нападнале две лица употребувајќи физичка сила и дрвени палки.

Од Обвинителството велат дека мотивот за нападот е предмет на натамошно утврдување во истражна постапка која ја води надлежен обвинител од Основното јавно обвинителство Гостивар.

 

Прикажи повеќе...

Македонија

„Анима мунди“ со законски измени за Законот за заштита на животните

Објавено пред

Организацијата за заштита на животните „Анима мунди“ изготви и до надлежните институции достави коментари и предлог-законски измени на постојниот закон за заштита и благосостојба на животните со цел суштинско и квалитативно унапредување на законот и изнаоѓање трајно и хумано решение за проблемот со бездомните животни во Македонија.

Од „Анима мунди“ велат дека амандманите се изработени од нивното здружение и дека се поддржани од 11 македонски здруженија за заштита на животните. Предложените законски решенија, како што додаваат, се меѓусебно поврзани, лесно применливи и прават една сеопфатна правна и апликативна целина.

Во фокусот на предложените законски измени се:

1. Регулирањето на одговорното сопствеништво и дефинирање забранети постапки затоа што неодговорното чување миленици (неконтролиран расплод/напуштање/немање никаква евиденција) се причинител број 1 за постоење на овој проблем.

2. Јасна децидна забрана за евтаназија како механизам за справување со бездомната популација затоа што откако знаеме се применува и не донела резултат, го продлабочила проблемот, дала можност на надлежните (општините) наместо трајно решавање, само да симулираат привидно намалување фокусирајќи се на краткорочни ефекти (на пример, само за времетраење на сопствениот мандат), а потоа драстично продлабочување на проблемот.
Рутинското убивање не само што не го решило проблемот, туку  ги изложил/ги изложува граѓаните на опасност. Во овој контекст не само земји како Романија, Бугарија, Унгарија, туку и Македонија е пластичен пример и показател за неуспех кој се должи на континуирана примена на погрешни мерки и стратегии.

3. Воведување нови законски одредби кои би овозможиле примената на законот да биде пофлексибилен, општините во недостиг на финансиски средства или инфраструктура или по процена на ефект да може да спроведуваат програма за намалување на бројката на бездомни животни во соработка со здруженија, ветеринарни станици, граѓаните (на пример, ваучер-систем или мобилни клиники што би опслужувале повеќе општини и сл.). Ова го сметаме за исклучително важно бидејќи досега Законот оневозможува сè друго, освен дејствување во рамките на стационари, што е скапо, непотребно, неодржливо.

Со законот да се дозволи здруженијата за заштита на животните да стерилизираат бездомни животни. Од здружението потенцираат дека ова досега не им било дозволиво со закон, иако сакале само да помогнат, инспекциски служби вршеле проверка дали стерилизираат противправно бездомни животни бидејќи, како што велат, тие не биле надлежни.

Бараат со законот да се дозволи соработка со меѓународни организации и нивно ангажирање во земјата со цел намалување на бројката на бездомни животни. Според здружнието, ова е неопходно со цел во иднина повторно да не се пропуштаат шанси, како понудите за помош од најсилни меѓународни организации, „Ворлд вет“ и ЕНПА.

4. Законско овластување на здруженијата за заштита на животни за спроведување одредени одредби на законот, вршење надзор, проверка на одговорното сопствеништво, т.е. измени од кои би произлегла  можноста за наменски овластена служба за заштита на животните формирана од претставници на здруженијата за заштита на животни. Во моментот единствено надлежна да постапува во случаи на мачење, злоупотреба, занемарување, неодговорно сопствеништво и напуштање на животните во Република Македонија е ветеринарна инспекција при Агенцијата за храна и ветеринарство. Меѓутоа, ветеринарна инспекција има десетици други надлежности и не е специјализирана за заштита на животните. Како последица на тоа, сведоци сме на неодговорно сопствеништво, кое е основен причинител за постоење бездомни животни на улиците; нелегална купопродажба на животните, борби со кучиња, пред сè, во руралните средини, при што повеќе “неупотребливите“ единки најчесто завршуваат на улица, како и исклучително многубројни и екстремни случаи на насилство врз животните во Р. Македонија, кои без двоумење укажуваат на агресија и насилство во македонското општество – девијантни појави кои е неопходно да се превенираат или кои доколку се случат, неопходно е да бидат строго санкционирани. Таквите случаи се најчесто истражувани, откривани и пријавувани од здруженијата за заштита на животните. За жал, фактичката состојба укажува дека по нив не се постапува соодветно, т.е. дека иако здруженијата ги евидентираат и пријавуваат, случаите не добиваат адекватна правна завршница.

Почитувани, имајќи ги предвид досегашните трагични и негативни случувања, како и заклучокот на Владата од 6 ноември, МЗШВ, АХВ и ЗЕЛС, во соработка со здруженијата за заштита на животните, да изнајдат законско решение за трајно решавање на проблемот со кучињата скитници, од „Анима мунди“ се надеваат дека конечно и сериозно ќе се земат предвид нивните предлози, кои, како што велат, се исклучиво во интерес на граѓаните и хуманиот третман на животните во Република Македонија.

Прикажи повеќе...

Бегството на Груевски

Груевски: Добив азил во Унгарија, продолжувам да ја барам правдата

Објавено пред

Поранешниот премиер Никола Груевски, на неговиот „Фејсбук“ профил, ги потврди информациите дека добил политички азил во Унгарија. Тој себе си се опишува како жртва на политички прогон и тврди дека во затворот во Скопје му подготвувале ликвидација.

Неговиот „Фејсбук“ статус го пренесуваме во целост.

„Денес, Република Унгарија, земја членка на ЕУ и НАТО, одговори позитивно на моето претходно поднесено барање за добивање политички азил поради политичкиот прогон во Република Македонија.

Во барањето за политички азил наведов дека го барам поради политичкиот прогон од новата Влада предводена од партијата СДСМ.

Наведов дека Владата сака да ми ја одземе слободата користејќи недемократски чекори и методи и злоупотребувајќи го обвинителскиот и судскиот систем во Македонија.

Објаснив како сè почна – со почетокот на објавувањето на нелегално стекнатите аудиоматерјали, назначувањето специјален јавен обвинител, кој стана партиска алатка на партијата СДСМ, исто како и судот, ги опишав сите неправди, нерегуларности, незаконското работење, дискриминацијата, конструираните судски процеси и пресуди, конкретните судски постапки против мене и тортурата која по формирањето на новата Влада, ја трпам јас, но и голем број други мои соработници давајќи конкретни примери и конкретни докази и завршив со многуте закани за мојот живот со кои се соочував во последните денови пред да ја напуштам Република Македонија.

Посочив и приложив конкретни примери дека во Република Македонија не постојат услови за фер и законски судски процес ниту, пак, начин во една ваква атмосфера на политичка хајка од страна на Владата да го заштитам мојот живот од многуте закани што ми беа упатени.

Во Македонија се соочив со судии кои за секое мое барање или на мојата одбрана чекаат инструкции од Владата како да одлучат или, пак, од специјалниот јавен обвинител, од кого и самите судии се плашат и кого го гледаат како претставник на актуелната влада.

Посебно ги објаснив неколкуте фундаментални прекршувања на законите, меѓу кои, спротивно на законот, користењето нелегално стекнати аудиоматеријали, кои под надворешен притисок, судот ги прогласи за легални, користењето копии, кои не се споредени со оргиналот како докази врз основа на кои се носат пресуди, користењето вештаци, кои спротивно на законот прават вештачења без лиценца за вештачење, флагрантното кршење на законот за приватност и игнорирањето од страна на судот на сето ова, работењето на македонските судови спротивно на праксата на судот во Стразбург, како што е примерот со отфрлањето на актите за прекин на постапка издадени од страна на претседателот на Македонија во два конкретни случаја и нивно прифаќање во земја членка на ЕУ, недавањето можност и доволно време за подготовка на одбраната преку свесно набивање судења секој ден, понекогаш и по цели денови, издаденото мислење на Комисијата за заштита од дискриминација, која наведе дека сум предмет на директна дискриминација од страна на судијата Добрила Кацарска и од страна на Основниот суд Скопје 1, објавувањето на пресудата за случајот „Тенк“ во смисла дека ќе бидам прогласен за виновен од страна на актуелниот премиер 10-ина дена пред судијата да ја објави одлуката и огромен број други факти и докази што ги образложив и од кој се состави огромен записник од над 30 страници.

Судот и Обвинителството се претворија во инструмент за политичка уцена и пресметка со политичките неистомисленици, како и покривање на неработењето на Владата.

Последните одмазднички притвори на Миле Јанакиески и Кирил Божиновски, кои очигледно се притворени само за Владата да ја ублажи критиката по моето заминување од земјата и барање политички азил поради политички прогон, со лажни, фабрикувани и непостојни докази, само ја потврдуваат атмосферата во која денес живее Република Македонија.

Денес, во Република Македонија се живее во услови на репресија од страна на Владата, дискриминација, прогон, политички апсења и целосна контрола на Владата врз судскиот и обвинителниот систем, вадење и ставање во притвор или затвор според политичките пригоди и потреби.

Наместо унапредување на судскиот систем, Македонија има уназадување. Судот и Обвинителството се користат како политичка алатка на Владата за остварување на своите политички цели и уцени.

Јас одлучив да се спротивставам на сето ова и со мојот чекор да го издигнам ова прашање на повисоко ниво. Некој може да ме сака или да не ме сака, да се согласува или да не се согласува со мене, да смета дека водам добри или лоши политики, но не може да го негира или да ги затвори очите пред она што се случува во Македонија во овој период, а кој јас го опишувам.

Јас одлучив да не му ја исполнам желбата на СДСМ и додека тој ги разграбува и ги распродава државата и националните интереси, да седам затворен со политичка одлука и секојдневно да се борам за преживување во затворот за каде што добив сознание дека ми се подготвува ликвидација.

Одлучив да ја продолжам борбата за македонската кауза, за каузата на Република Македонија, на начин на кој единствено можам во моментот, на начин на кој многу други личности низ историјата кога имале можност го правеле. И како што кажав во претходната објава, јас никогаш нема да се откажам од таа кауза.

Јас не избегав од правдата, туку користејќи други меѓународно правно регулирани методи, продолжувам да ја барам правдата и за мене и за сите други жртви на политичкиот прогон во Македонија.

Јас до последен момент, иако гледав колку неправедно ме обвинуваат и судат, иако беше видливо дека судиите уште пред да го почнат судењето и пред да ги разгледаат доказите, ја знаеја пресудата, секојдневно, како никој досега, се соочував со правдата сè до моментот кога актуелната Влада не одлучи неправедно и со политичка одлука да ме стави во затвор, а потоа и да ме ликвидира.

Јас јавно кажав дека сум подготвен да одам во затвор доколку Заев се откаже од погубните политики за Македонија и малтретирањето други луѓе.
Но, тој очигледно сака сè. Сака и да ја реализира распродажбата на националните интереси, и да го реализира разграбувањето на државата, и да ги суди и осуди стотици мои соработници и мене да ме затвори и ликвидира.
Одлучив да се борам и да му се спротивставам на овој кукавица, кој безочно секојдневно го лаже и краде својот народ и ја злоупотребува државната функција на која дојде на нечесен начин.

Македонија не смее да остане земја каде што Владата владее со судскиот систем и каде што има политички прогони секој ден. Огромен број луѓе се под политички прогон во Македонија. Тоа мора да запре.

Македонија треба да стане членка на НАТО и ЕУ, но не смее да се дозволи под превезот на оваа цел актуелната недемократска власт да се пресметува со политичките неистомисленици и да им конструира судски случаи и затворски казни со цел да може непречено да прави криминал, корупција и распродажба на државните и националните интереси“, напиша Груевски на социјалната мрежа „Фејсбук“.

Прикажи повеќе...

Најново

Бегството на Груевски1 час

Груевски: Добив азил во Унгарија, продолжувам да ја барам правдата

Поранешниот премиер Никола Груевски, на неговиот „Фејсбук“ профил, ги потврди информациите дека добил политички азил во Унгарија. Тој себе си...

Бегството на Груевски2 часа

Министерството за правда го испрати барањето за екстрадиција на Никола Груевски

Министерството за правда го испрати барањето за екстрадиција на Никола Груевски до Министерството за правда на Република Унгарија. „Барањето за...

Бегството на Груевски2 часа

Исполнети се условите за Груевски да стане азилант во Унгарија, пишуваат унгарските медиуми

Експремиерот Никола Груевски и официјално е азилант во Унгарија, објавуваат унгарските медиуми повикувајќи се на се уште непотврдени информации кои...

Македонија5 часа

Сведокот ги препозна двајцата напаѓачи што го претепаа Никола Саздовски

На денешното рочиште за убиството на 20-годишниот навивач на групата „Комити“ повеќе од два часа сведочи сведокот Миле Алексовски, кој...

Свет5 часа

(Видео) Девојка со српско потекло меѓу убиените во Чикаго

Една од трите жртви на пукањето во болницата „Мерси“ во Чикаго е 25-годишна девојка со српско потекло, пишуваат српските медиуми....

Македонија5 часа

При апсењето на Бошкоски пронајдени се пиштол и хрватски пасош

Денешното рочиште за случајот „Тортура“, кој се однесува на апсењето на претседателот на партијата ОМ, Љубе Бошкоски, продолжи со репродуцирање...

Афера „Банки“6 часа

(Видео) Афера „Банки“ – како банката му ја одзеде болницата на доктор Адил Мустафа!?

Приватната болница „Шендети“ во Мала Речица, Тетово, неколку години по отфрлената кривична пријава од Обвинителството, остана со катанец на вратата....

Бегството на Груевски6 часа

(Видео) Дескоска: Ќе бараме екстрадиција на Груевски и да му е доделен азил

Македонија, денеска, или најдоцна утре ќе го достави барањето за екстрадиција на поранешниот премиер Никола Груевски. Министерката за правда, Рената...

Бегството на Груевски6 часа

Груевски добил азил во Унгарија?

Канцеларијата за имиграција и азил во Унгарија донела одлука за барањето на бегалецот Никола Груевски, но оттаму, нема детали дали...

Европа7 часа

(Видео) Избоден полицаец во напад во Брисел, напаѓачот повреден

Во историскиот центар во Брисел утрово непознат напаѓач со нож нападна еден полицаец кој се збоди со повреди. По нападот...

Македонија8 часа

Дисциплинска за полицаец кој употребил сила врз актерката Ирена Ристиќ

Одделот за внатрешна контрола при МВР поведе постапка за дисциплинска одговорност на полицаец од полициската станица Центар, кој пред два...

Македонија8 часа

Вучиќ: Груевски во Србија влезе со важечки документи, прашање е како ја напуштил Македoнија

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ изјави синоќа дека поранешниот премиер Никола Груевски со регуларни документи влегол во Србија, дека во...

Македонија20 часа

ДЗС: Спасени четири лица завеани на Пелистер

Подрачното одделение Битола при Дирекцијата за заштита и спасување од СВР Битола доцна синоќа, во 00:30 часот, добило известување дека...

Свет20 часа

Путин: Повлекувањето на САД од договорот не може да остане без наш одговор

Рускиот претседател, Владимир Путин, изјави дека Кремељ ќе има одговор доколку САД се повлечат од договорот за нуклеарните сили со...

Македонија22 часа

„Груевски е ВИП-мигрант на Орбан“ – унгарската опозиција постави транспарент на зградата на парламентот

Унгарската опозиција ги критикуваше потезите на владата на премиерот Виктор Орбан во врска со барањето  азил на поранешниот македонски премиер...

Македонија22 часа

МНР му врачи протестна нота на унгарскиот амбасадор поради бегството на Груевски

Во Министерството за надворешни работи денеска беше повикан амбасадорот на Унгарија во Република Македонија, Ласло Дукс, на средба кај државниот...

Македонија1 ден

Министерот Филипче и градоначалникот Темелковски ќе се соочат со граѓаните за дислокација на Центарот за зависници

Решение на проблемот со Центарот за зависници е најдено, а на граѓаните заеднички ќе им го презентираат градоначалникот на општината,...

Регион1 ден

Дармановиќ: Кога Груевски помина низ Црна Гора, немаше потерница по него

Македонија не издаде никакви сигнали со кои на другите земји ќе им даде до знаење дека експремиерот, Никола Груевски, е...

Крвав четврток1 ден

Јане Ченто: Ме држите 11 месеци со препишани решенија за притвор

Во Апелациониот суд во Скопје се одржа јавна седница за продолжувањето на притворот на обвинетиот Јане Ченто за настаните од...

Македонија1 ден

(Видео) Рауфи: Комуникациите не докажуваат ништо против обвинетите во „Монструм“

Убедени сме, а тоа ќе се воспостави и во текот на постапката, дека во комуникациите нема ништо што ги инкриминира...

Досие