Контакт

Македонија

Фетаи: Судот да го прибави решението за притворот на Јанева, па потоа да се одлучува за одложување

Објавено пред

По барањето на одбраната за одложување на предметот „Шлаканиците во Центар“ од причина што специјалната јавна обвинителка Катица Јанева се наоѓа во притвор, обвинителката Фетаи упати предлог до судот да го прибави решението за притворот на Јанева па потоа да се одлучи што понатаму, односно дали предметот ќе продолжи со судската постапка.

„Точно е дека по 3 точки е определен притвор за Катица Јанева. Сметам дека е потребно прво да се прибави решението на Кривичниот суд со кое е определена мерка притвор према Катица Јанева, да се види кој е опфатот на таа мерка, односно што точно се штити па да се види дали има пречка за натамошно постапување“, рече Фетаи.

Обвинителката напомена дека за мислење за понатамошното дејствување СЈО се има обратeно и до Советот на јавни обвинители.

Адвокатот на обвинетите во случајот „Шлаканиците во Центар“, Димитар Дангов, во своето излагање по настанатата правна ситуација рече дека од причина што специјалната јавна обвинителка се наоѓа во притвор поради можноста за влијание врз сведоци потребно е постапката за овој, но и за другите предмети што ги води СЈО да бидат запрени.

Тој исто така истакна дека обвинителите Фатиме Фетаи и Гаврил Бубевски како застапници на Катица Јанева не можат повеќе да го водат предметот од истата причина што и Јанева повеќе не е правен застапник на обвинението.

„Оваа правна ситуација претставува пречка за продолжување на овој предмет, но и за сите предмети кои ги застапува СЈО. Предлагам судот да донесе решение со кое ќе ја одложи главната расправа . Додека пречките постојат, расправата не може да се води бидејќи во овој предмет не постои овластен тужител“, рече Дангов.

Судијата ја одложи главната расправа со образложение дека треба да се почека мислењето на Советот на јавни обвинители за разрешување на специјалната јавна обвинителка Катица Јанева.

Македонија

„Левица“: Незаконски избркани 250 работници од конфекција „Стоби“, властите го штитат газдата

Објавено пред

„Левица“ поднесе пријава до Државниот инспекторат за труд против велешката конфекција „Стоби“, откако неколку работници алармирале до партијата, дека директорот Сашко Крстевски, како што велат, заштитен од сите институции, спроведувал невидено самоволие и закани спрема работниците.

„Двеста педесет работници ќе останат на улица без отпремнина, без здравствено осигурување и сите права кои законски им следуваат, додека трудовиот инспектор од Велес кој очигледно го штити газдата на конфекцијата, не успеал да утврди никакви прекршувања!

Работниците во „Стоби“ со години биле изложени на силна екплоатација, приморани да работат за време на празници и викенди без да бидат пријавени и без да добијат соодветни дневници. Дополнително, газдата на конфекцијата „Стоби“ ги пријавувал на скратено работно време без нивно знаење, со што голем дел од работниот стаж никаде не е пријавен. За конечно, во период од 40 дена да бидат избркани 250 работници, со тоа што при бркањето им било кажано дека добиваат бланко лист кој има намена за обнова на договорот, а добиле спогодбени договори за отказ.

Дел од работниците кои сакаат да ги остварат своите законски права дури добиле и директни закани од газдата дека доколку некој се осмели да го тужи, ќе заврши лошо – затоа што се работи за локален моќник заштитен од сите досегашни власти! За ваквото насилничко однесување и тортура врз работниците ниту една институција нема преземено мерки, додека работниците кои се осмелиле да пријават до инспекторат подоцна биле изложени на дополнителни закани од газдата на конфекцијата!

Ваквата тортура и експлоатација врз работниците системски се врши од страна на СДСМ, ДПМНЕ и ДУИ, кои целосно отуѓени од потребите на народот, се претворија во робовладетели врз сопствениот народ. И како такви ќе бидат казнети и елиминирани токму од својот народ“ порачаа од „Левица“.

Прикажи повеќе...

Македонија

Ешерихија коли пронајдена во повеќе бунари, извори и чешми во Скопско

Објавено пред

Од ЈЗУ Центар за јавно здравје – Скопје известуваат дека е пронајдена ешерихија коли и други бактерии во повеќе бунари, извори и чешми во Скопје. Како што информираат од Центарот за управување со кризи, водата за пиење – каптиран извор – јавна чешма сретсело во Чучер Сандево – општина Чучер Сандево не одговара на правилникот за безбедност на водата поради наод на ешерихија коли и зголемен број колиформни бактерии.

Исто така, водата за пиење – каптиран извор – чешма со осум шопурки – село Чучер Сандево – општина Чучер Сандево не одговара на правилникот за безбедност на водата поради наод на ешерихија коли и зголемен број колиформни бактерии.

Водата за пиење – каптиран извор – чешма во Свети Никита – село Горњане – општина Чучер Сандево не одговара на правилникот за безбедност на водата поради наод на Pseudomonas Spp и зголемен број колиформни бактерии. Водата за пиење – каптиран извор – чешма во Свети Николе не одговара на правилникот за безбедност на водата поради зголемен број колиформни бактерии, како и водата од чешма сретсело во Горњане – општина Чучер Сандево.

Водата за пиење – каптиран извор – стара чешма во село Горњане – општина Чучер Сандево не одговара на правилникот за безбедност на водата поради наод на ентерококус, а водата за пиење – каптиран извор – јавна чешма сретсело во Бањани – општина Чучер Сандево не одговара на правилникот за безбедност на водата поради наод на ешерихија коли и зголемен број колиформни бактерии.

Понатаму, се додава дека и водата за пиење – каптиран извор – јавна чешма во дворот на „Свети Илија“ – село Бањани – општина Чучер Сандево не одговара на правилникот за безбедност на водата поради зголемен број колиформни бактерии. Водата за пиење – каптиран извор – чешма во дворот на „Свети Илија“ – село Бањани – општина Чучер Сандево не одговара на правилникот за безбедност на водата поради наод на Pseudomonas aeruginosa.

Водата за пиење – каптиран извор – јавна чешма Сељац – село Бањани – општина Чучер Сандево не одговара на правилникот за безбедност на водата поради наод на ешерихија коли и зголемен број колиформни бактерии, како и водата од чешмата до рибникот „Дуло“ – село Бањани – општина Чучер Сандево, чешма во Горно Маало – село Мирковци – општина Чучер Сандево. Водата за пиење – каптиран извор – чешма сретсело во Мирковци – општина Чучер Сандево не одговара на правилникот за безбедност на водата поради зголемен број колиформни бактерии.

Бактерии се пронајдени и во водата за пиење – каптиран извор – селска чешма долна во село Мирковци – општина Чучер Сандево, кој не одговара на правилникот за безбедност на водата поради зголемен број колиформни бактерии. Водата за пиење – каптиран извор – чешма – село Мирковци – општина Чучер Сандево не одговара на правилникот за безбедност на водата поради зголемен број колиформни бактерии и зголемен вкупен број колонии на 37 Целзиусови степени. Водата за пиење – каптиран извор – јавна чешма сретсело во Бразда – општина Чучер Сандево не одговара на правилникот за безбедност на водата поради зголемен број колиформни бактерии. Водата за пиење – каптиран извор – јавна чешма сретсело во Глуво – општина Чучер Сандево не одговара на правилникот за безбедност на водата поради наод на ешерихија коли.

„Водата за пиење – дупчен бунар – чешма во двор – село Кучевиште – општина Чучер Сандево не одговара на правилникот за безбедност на водата поради наод на ешерихија коли.
Водата за пиење – каптиран извор – јавна чешма сретсело во Побожје – општина Чучер Сандево не одговара на правилникот за безбедност на водата поради наод на ешерихија коли и зголемен број колиформни бактерии. Водата за пиење – каптиран извор – чешма во Горно Маало – село Кучевиште – општина Чучер Сандево не одговара на правилникот за безбедност на водата поради наод на ешерихија коли. Водата за пиење – каптиран извор – чешма Попова – село Кучевиште – општина Чучер Сандево не одговара на правилникот за безбедност на водата поради наод на ешерихија коли.

Водата за пиење – каптиран извор – чешма Усова – село Кучевиште – општина Чучер Сандево не одговара на правилникот за безбедност на водата поради наод на ешерихија коли. Водата од чешмата во црквата – општина Чучер Сандево не одговара на правилникот за безбедност на водата поради наод на ешерихија коли. Водата од чешмата во црквата „Свети Архангел“ – село Кучевиште – општина Чучер Сандево не одговара на правилникот за безбедност на водата поради наод на ешерихија коли.

Водата за пиење од јавна чешма во дол – општина Чучер Сандево не одговара на правилникот за безбедност на водата поради наод на ешерихија коли. Водата за пиење од чешма сретсело во Кучевиште – општина Чучер Сандево не одговара на правилникот за безбедност на водата поради зголемен број колиформни бактерии. Водата за пиење од јавна чешма во дол – село Бразда – општина Чучер Сандево не одговара на правилникот за безбедност на водата поради наод на ешерихија коли и зголемен број колиформни бактерии, како и од копан бунар – двор – село Кучевишка Бара – општина Чучер Сандево. Неисправна е и водата за пиење – каптиран извор – кај Чамите – село Боговиње – општина Чучер Сандево, која не одговара на правилникот за безбедност на водата поради зголемен број колиформни бактерии“, се наведува во соопштението.

Од ЦЈЗ Прилеп известуваат дека бактериолошки и физичко-хемиски се неисправни водите за пиење во следните населени места: с. Сланско – двор, с. Модриште – продавница, с. Самоков – продавница, ОУ во село Д. Манастирец, село Манастирец – продавница, с. Пласница – продавница, ОУ во с. Пласница, с. Преглово – здравствена станица. Додека само бактериолошки се неисправни водите од регионалниот водовод с. Лисичани – двор и ОУ „Браќа Миладиновци“, село Самоков.

Прикажи повеќе...

Македонија

Заев: Пензиите ќе се покачат од 850 до 900 денари

Објавено пред

Буџетот за 2020 година превидува зголемување на пензиите како резултат на зголемување на минималната и просечната плата.

„Пензионерите ќе добијат покачување од 850 до 900 денари. За жал, минималната пензија е 8.940 денари, а просечната пензија 14.000 денари“, рече премиерот Зоран Заев на денешната презентација на предлог -буџетот за 2020 година.

Премиерот Заев најави зголемување на платите на медицинскиот персонал, а од 1 јануари и на просветните работници.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија1 час

Ешерихија коли пронајдена во повеќе бунари, извори и чешми во Скопско

Од ЈЗУ Центар за јавно здравје – Скопје известуваат дека е пронајдена ешерихија коли и други бактерии во повеќе бунари,...

Македонија2 часа

Заев: Пензиите ќе се покачат од 850 до 900 денари

Буџетот за 2020 година превидува зголемување на пензиите како резултат на зголемување на минималната и просечната плата. „Пензионерите ќе добијат...

Топ3 часа

Загина пешак на патот Крива Паланка – Куманово

Шеесет и седумгодишен маж од кривопаланечкото село Градец почина кога вчера во него удри автомобил на магистралниот пат Крива Паланка...

Македонија3 часа

Владата ги повлече најавените измени на Законот за јавните собири

Владата ги повлекува предлог-измените на Законот за јавните собири. Од владината прес-служба информираат дека ги слушнале забелешките на граѓанските организации за...

Македонија3 часа

Таткото на Боки 13 призна дека го тепал попот, пресуда в понеделник

Обвинетиот Миле Јовановски, татко на неформалниот сопственик на „1ТВ“, Бојан Јовановски, утрово во судот призна дека е виновен оти го...

Регион3 часа

Ердоган со нова закана: Ќе ви испратам терористи

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган ја предупреди ЕУ дека неговата држава би можела да ги ослободи припадниците на Исламска држава...

Македонија5 часа

Собранието ќе избира заменик-министер за здравство

На денешната седница во Собранието треба да биде избран нов заменик-министер за здравство. Владата го предлага Арменд Арслани, кој е...

Свет5 часа

Џими Картер хоспитализиран поради крвавење во мозокот

Поранешниот американски претседател Џими Картер е хоспитализиран во Атланта заради крвавење во мозокот, што го предизвикало и неговото скорешно паѓање....

Регион5 часа

Во Црна Гора се појави ретка болест којашто ја пренесуваат животните

Во Црна Гора се појави ретка болест којашто ја пренесуваат животните. Паразитското заболување лајшманиоза коешто го пренесуваат комарците, се појави...

Македонија16 часа

Макрон го пречека Пендаровски во Париз

Претседателот на Франција, Емануел Макрон, го пречека македонскиот претседател Стево Пендаровски во Париз. „Вечерва имав чест да присуствувам на вечерата...

Свет17 часа

(Видео) Грета Тунберг има двојничка во Русија која сака да ја исчисти планетата

Говорот на активистката Грета Тунберг (16) за климатските проблеми наиде на силен одѕив во светот. Два месеца по нејзиниот говор...

Македонија22 часа

(Видео) Постигнат е договор за зголемување на платите на здравствените работнии

Постигнат е договор за зголемување на платите на здравствените работници и соработници, почнувајќи од февруари в година. Платите на лекарите...

Економија23 часа

Горивата поскапуваат

Бензините и дизелот од ноќеска на полноќ ќе поскапат за половина и за еден денар, соопшти Регулаторната комисија за енергетика....

Македонија23 часа

Забрана за работење на компанијата што го загадуваше воздухот во Кочани

Државниот инспекторат за животна средина го забрани работењето на компанијата што учествуваше во загадувањето на воздухот во Кочани. Инспекторатот на...

Македонија24 часа

Заев: Жал ми е ако обвинетиот добие казна бидејќи има малолетни деца, но таа вечер други деца можеа да останат без родител

„Му се извинувам и на премиерот и на сите загрозени таа вечер во Собранието на 27 април 2017 година. Бев...

Македонија24 часа

Одговорните и натаму бараат решение за најопасниот отпад што се чува во ОХИС

Винилхлоридот, една од најопасните материи, се чува на специјална температура, под 20 степени, затоа што е лесно запалива. Има физичко...

Македонија1 ден

Тимоние: До крајот на годината Франција ќе го ратификува протоколот за НАТО

Франција до крајот на годината ќе го ратификува протоколот за членството во НАТО, изјави францускиот амбасадор, Кристијан Тимоние. Одговарајќи на...

Македонија1 ден

Анализите покажаa метил акрилат мономер, но не во воздухот, туку во цевките

Во воздухот нема отровни супстанции, покажаа анализите на штипскиот универзитет по истекувањето во фабриката ОХИС. Траги од метил акрилат мономер...

Свет1 ден

(Видео) Хаос во Хонгконг: запален човек, полицијата пука со вистински куршуми

Еден постар маж е запален во Хонгконг, каде што полицијата претходно пукаше на демонстрантите за време на ескалацијата на насилството...

Македонија1 ден

Заев: Во Охрид договоривме мерки за подобар Западен Балкан

Во Охрид договоривме мерки за олеснување на движењето и брз проток на трговијата, услугите и граѓаните во сите земји од...

Досие