Контакт

Општество

ИЈЗРМ: Во Македонија 95 проценти од населението има пристап до безбедна вода

Објавено пред

Институтот за јавно здравје на Република Македонија по повод Светскиот ден на водата 22 март, постави анкета за влијанието на безбедната вода за пиење врз здравјето на официјалната интернет страница (http://iph.mk/anketa).

Целта е да се вклучат што поголем број граѓани за да се добијат податоци за тоа колку јавноста е информирана за тоа која вода е безбедна за пиење, и дали прават разлика меѓу безбедна вода и квалитет на водата за пиење.

Особено е важно да се добијат податоци од каде јавноста најчесто се информира за тоа, и какво влијание има безбедната вода врз здравјето на населението, односно кои заболувања можат да бидат последица од небезбедна вода за пиење.

Заболувањата со потекло од небезбедна вода се причина за смрт на повеќе од 1,5 милиони деца во светот, годишно.

Податоците добиени преку анкетата ќе овозможат информациите од интерес за превенција на здравјето на населението да стасаат токму до целните групи за кои се наменети.

Безбедната и здравствено исправна вода за пиење во доволни количини обезбедена до потрошувачите ги подобрува условите за живот, ја подигнува здравствената култура на повисоко ниво и ја унапредува животната средина во целост.

Во 2011 година, на Светскиот ден на водата ИЈЗРМ анкетираше околу 200 граѓани, при што доби сознанија дека 52 проценти од испитаниците пијат повеќе од литро водна на ден, во најголем процент пијат вода од чешма, 34 проценти пијат комбинирано од чешма и пакувана, а 27 проценти пијат само пакувана вода. Речиси половина од испитаниците не внимаваат колку вода трошат во текот на денот. ИЈЗРМ подготвува годишни извештаи за квалитетот на водата за пиење во Република Македонија. Начинот и постапката за тоа се регулирани со Правилникот за безбедност на вода.

Во Македонија 95 проценти од населението има пристап до безбедна вода за пиење. Институтот за јавно здравје во координација со 10-те Центри за јавно здравје се грижи за безбедноста на водата во Македонија. ИЈЗРМ има цел преку прашалникот во таа насока да ја вклучи и јавноста.

Во светот, најмногу во земјите во развој, секоја година умираат 2,2 милиони луѓе од болести поврзани со вода.. Причина за тоа е небезбедно снабдување со вода за пиење, несоодветна санација и хигиена.

Институтот за јавно здравје на РМ веќе десет години на 22 март го одбележува Светскиот ден на водата со разни активности на разни локации во Скопје со цел, како превентивна институција да влијае врз подигање на свеста кај населението за значењето на безбедната вода за здравјето, и особено за зачувување на водените ресурси како непроценливо богатсво.

Водата е неопходна за живот. Улогата на водата е добро позната на сите, без неа луѓето можат да опстанат неколку дена. Сочинува 75% од телесната тежина на доенчињата до 55% кај постарите лица, неопходна за клеточната хомеостаза и животот. Водата сочинува 92% од крвта, 75% од мозокот и мускулите, 22% од коските. Најдобар е растворувач, ги пренесува хранливите материи до клетките, а ги изнесува штетните материи. Важна е за електролитната рамнотежа, регулација на телесната температура, помага преку бубрезите да се елиминираат токсичните материи, важна за работата на системот за варење, нервниот систем, правилна функција на зглобовите и коскениот систем.

Дневните потреби за вода се околу 2-2,5 литри. Како течности се внесува околу 1-1,2 литри, преку храната околу 1,1литри и од оксидационите процеси на метаболизмот околу 0,2-0,3 литри. Се излачува преку бубрезите (урината) околу 1,2-1,5 l дневно, преку кожата околу 0,5 l, преку белите дробови 0,5 l и со фецесот 0,1 l. Се разбира дека дневните потреби за вода зависат од физичката активност, тежината на работата, микроклиматските услови, одредени индивидуални карактеристики (возраст, пол, одредени физиолошки или патолошки состојби и др.) /крај/со/мф

Македонија

Николовски: Граѓаните во иднина нема да чекаат на шалтери за да добијат извод

Објавено пред

Целосна дигитализација на водењето на матичните книги најави денеска вицепремиерот Љупчо Николовски.

Граѓаните во иднина нема да чекаат во редови пред шалтерите за да добијат извод од матичните книги на родени, венчани и починати, туку тоа сите тие потврди ќе бидат заменети со само еден извод од Централниот регистар на население.

„Ова ќе се постигне преку измена на десетина соодветни закони во наредниот период“, најави Николовски.

Тој освен оваа мерка, презентираше и низа други кои се очекува да ја намалат корупцијата во државава.

„Анализите покажаа дека подигање на нивото на дигитализација и намалувањето на човечкиот фактор имаат улога во намалување на корупцијата“, рече Николовски.

Прикажи повеќе...

Македонија

Милевски: Со паметни еко зони до ублажување на климатските промени

Објавено пред

Нова иновативна еко зона е отворена преку проектот одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој.

Министерството за локална самоуправа поддржува проекти за ублажување на климатските промени во земјава во осум плански региони, информираше ресорниот министер Горан Милевски.

Целта на проектот, како што рече е создавање инспиративни јавни површини со еколошки иновации кои користат обновлива енергија и го прочистуваат воздухот, а со тоа ќе поттикнат и навики на еколошка одговорност кај граѓаните.

Проектот е со вкупен буџет од 3.360.600 денари од кои 2.160.000 денари се обезбедени преку министерство за локална управа и Швајцарската амбасада преку проектот Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој.

Милевски појасни дека овие иновативни еко-зони се наоѓаат на територија на три скопски општини, поточно првата е во рамки на Зоолошката градина која се наоѓа во општина Карпош, другата локација е дел од плоштадот „Јадран“ во општина Центар и детскиот Парк „Шопен“ во општина Кисела Вода.

На овие места се поставени смарт клупи кои имаат сензори за квалитет на воздух, се напојуваат од сончева енергија и имаат бесплатен бежичен интернет и се оплеменети со зеленило и заедно со кантите за селекција ја создаваат „Биди Зелен“ зоната.

Зоните како што информираат надлежните, се поставени на стратешки локации со можност да се едуцираат и најмладите за климатските промени, квалитетот на воздух, обновливи извори на енергија и рециклирањето на секундарни суровини. За промоција и едукација ќе се користи рециклирана садлива хартија која откако децата ќе прочитаат ќе ја засадат во саксија и ќе научат за циркуларната економија.

Прикажи повеќе...

Македонија

(Видео) Заев и Шахпаска: Целосно обновени градинка и народна кујна во Шуто Оризари

Објавено пред

Премиерот Зоран Заев и министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска, во посета на народната кујна во скопската населба Шуто Оризари.

„Општинската народна кујна е пример на кој може да се угледаат и другите општини каде што живее население во социјален ризик. Особено сакам да ја истакнам улогата на волонтерите во народната кујна, готвачите и оние што им ја разнесуваат приготвената храна на своите сограѓани. Сакам да им честитам на сите општествено одговорни компании и фондации што учествуваат со свои донации народната кујна секојдневно да ја исполнува својата хумана мисија“, рече Заев.

Во рамките на посетата премиерот Заев и министерката Шахпаска направија увид и на втората фаза на изградба на детската градинка и центарот за деца од улица.

„Целосната обнова на градинката ‘8 април’ и на Центарот за деца од улица, кои беа опожарени во 2017 година е во втората фаза, откако во првата беше завршен дел од градинката, кој веќе функционира со капацитет да згрижи 150 деца. Министерството за труд и социјална политика учествува во опремување на градинката во вредност од 6,5 милиони денари, а градежните активности се реализираат со 1,5 милион долари од Амбасадата на Кралството Норвешка во Белград преку УНДП“, објасни премиерот.

Додаде дека во новиот објект се обезбедени услови според највисоките стандарди за енергетска ефикасност, како и стандардите за пристапност за децата со попреченост да уживаат еднаков пристап со своите врсници.

Министерката Шахпаска ја поздрави иницијативата на Општина Шуто Оризари за отворањето на народна кујна, која обезбедува оброци за лицата од социјален ризик.

„Покрај грижата за најранливите, високо на агендата на Министерството за труд и социјална политика е и грижата за најмладите. Денеска ја посетивме градинката ‘8 април’, која е еден заеднички и партнерски проект со Кралството Норвешка и УНДП. Нашата цел е да се догради и вториот дел, со кој би се опфатиле вкупно 306 деца, од кои 70 во јасли. Ова значи и овозможување на мајките да се вклучат на пазарот на трудот“, истакна Шахпаска.

Изградбата на центарот за деца од улица е планирано да заврши во мај оваа година, со што се обезбедува згрижување на 100 деца од улица на возраст од 5 до 13 години со целодневен престој под грижа на 8 стручни работници.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија6 часа

(Видеоинтервју) Георгиевски: Србите биле три пати пожестоки, па не ги нарекуваме окупатори, зошто да не им простиме и на Бугарите

За експремиерот Љубчо Георгиевски нема ништо спорно ако македонската страна  ги смени во учебниците називите за Бугарите од типот окупатор, номад...

Македонија8 часа

Потврдени 726 нови случаи на коронавирус во Македонија, седум лица починаа

Во последните 24 часа во Македонија се потврдени 726 нови случаи на коронавирус, 368 оздравени и седум починати лица, соопшти...

Македонија8 часа

Заев за новиот систем против корупција: Ќе се дигитализираат сите обвинителства, нема веќе предмети во фиока

Ќе се екипираат и дигитализираат јавните обвинителства со оперативни истражни центри, за сите 23 јавни обвинителства во државата заедно со...

Свет10 часа

До 60 проценти од луѓето што прележале коронавирус може да се заразат со бразилскиот вид

Шест од 10 лица што прележале Ковид-19 се ранливи на бразилскиот вид П1, покажа истражувањето спроведено во градот Манаус, во...

Топ12 часа

Двајца Косовци осомничени дека пукале во полицаецот во Ѓорче Петров

Двајца Косовци се уапсени под сомнение дека го предизвикале вчерашниот инцидент во скопската населба Ѓорче Петров кога околу 16.30 часoт...

Македонија12 часа

На следниот конгрес СДСМ ќе го смени своето име во согласност со договорот од Преспа

Лидерот на СДСМ, Зоран Заев, вели дека името на партијата сè уште не е сменето поради пречките што ги предизвикала...

Европа14 часа

Во Диселдорф забрана за стоење во место: „Јадете само во движење“

Градската управа на Диселдорф донесе одлука граѓаните да не смее да стојат на едно место на главните шеталишта во градот...

Свет14 часа

Експертите на СЗО против употребата на лекот „хидроксихлорокин“

Лекот „хидроксихлорокин“, за кој поранешниот американски претседател Доналд Трамп тврдеше дека ќе го промени текот на пандемијата, не треба да...

Свет15 часа

Шок-бомби, кациги и импровизирани шлемови на протестите во Мјанмар

Полицијата во Мјанмар активира шок-бомби за да ги растера демонстрантите во Јангон, најголемиот град во Мјанмар. Тие се собраа пред...

Свет1 ден

Кина им забрани на наставниците да ги тепаат и навредуваат учениците

Кина воведе забрана за казнување во училиштата што може да предизвика физичка и психолошка траума, бидејќи неколку ученици починаа во...

Свет1 ден

Навални, Грета Тунберг, СЗО и Трамп номинирани за Нобелова награда за мир

Приближно 329 номинации пристигнаа за Нобеловата награда за мир оваа година, како одраз на бројни горливи прашања низ целиот свет...

Европа1 ден

(Видео) Франција и Германија сега уверуваат дека вакцината на „Астразенека“ е ефикасна

Поради бавниот напредок на вакцинацијата против Ковид-19, со оглед дека има недостиг на вакцини, француските и германските власти се обидуваат...

Свет1 ден

ОН: Русија е одговорна за труењето на Навални

Според меѓународното право, Русија е одговорна за труењето на рускиот опозициски лидер Алексеј Навални, наведуваат во прелиминарните наоди експертите за...

Македонија1 ден

234 нови случаи на Ковид-19 и седуммина починати

Според податоците од Институтот за јавно здравје, во последните 24 часа регистрирани се 234 нови случаи на Ковид-19 од направени...

Македонија1 ден

(Видео) Oрганизаторите на настани протестираа пред Владата: Наместо да пуштаме гласна музика, една година сме тивки

Со мотото „ПОМЕН – една година тишина“, со транспаренти во рацете „Спасете ја ивент-индустријата“, вработените во продукциските компании за организирање...

Македонија1 ден

Од мај почнува реконструкцијата на Универзалната сала, идејното решение е донација од архитектот

Универзалната сала во Скопје ќе биде реконструирана во постојниот облик и габарит задржувајќи го својот автентичен изглед со цел и...

Регион1 ден

Во Хрватска помалку од 100 новозаразени од коронавирус, од денес попуштање на мерките

Во последните 24 часа во Хрватска се регистрирани 91 нов случај на зараза со вирусот САРС-КоВ-2, а бројот на активни...

Македонија2 дена

Шекеринска: Можевме да не кажеме дека ни е вратен капарот за кинеската вакцина

Министерката за одбрана, Радмила Шекеринска, вели дека, доколку сакале, можеле да скријат дека кинеската компанија за производство на вакцини ни...

Европа2 дена

Германија ги попушта мерките, се отвораат фризерските салони

Фризерите во Германија од денес ги отвораат салоните по двомесечна забрана, што е уште еден претпазлив чекор кон отворање на...

Свет2 дена

„Модерна“ почнува да ја испитува вакцината против јужноафриканскиот вид коронавирус

Испитувањата на вакцината што ја разви лабораторијата на „Модерна“ против јужноафриканскиот вид ќе почнат во средината на март во САД,...

Досие