Контакт

Македонија

Дијабетичарите принудени меѓу себе да си позајмуваат инсулин бидејќи го нема во аптеките

Објавено пред

renata-jakimovic

На повидок е нова инсулинска криза во Република Македонија, дијабетичарите со месеци мака мачат да дојдат до лекот од кој им зависи животот. Резервите треба да траат до ноември, но ние веќе се соочуваме со дефицит на инсулин. Дијабетичарите се принудени меѓу себе да си позајмуваат инсулин бидејќи не може да го најдат во аптеките, вели претседателката на Здружението на лицата со дијабетес „Алегрија“, Рената Јакимовиќ, за „Макфакс“.

– Има поплаки од целата држава дека нема инсулин. За жал, во 21 век сме доведени лицата со дијабетес да немаат редовна достава на инсулин, односно не може да го подигнат инсулинот од аптеките и сето тоа се должи на паралелниот увоз и нередовната достава. Тоа предизвикува огромен проблем кај лицата со дијабетес затоа што тие живеат од лекот и не смеат да се доведат до степен да отидат во инсулинската аптека и од таму да кажат дека нема инсулин – вели Јакимовиќ.

Лицата со дијабетес, поради недостиг на инсулин, се принудени меѓу себе да си позајмуваат пенкала за да имаат за цел месец, а потоа, кога ќе стигне редовната достава, ги враќаат инсулините од каде што ги позајмиле и така во круг.

– Дијабетичарите од целата држава контактираат меѓу себе преку социјалните мрежи и на тој начин си позајмуваат инсулин. Праќаме преку луѓе што ги знаеме или преку автобуси, нешто што во никој случај не смее да биде практика, а за нас тоа е секојдневие – вели Јакимовиќ.

Според претседателката на „Алегрија“, целиот проблем настанал пред неколку години со одлуката увозот на инсулин да се врши преку паралелен увоз. Како што вели таа, со паралелниот увоз компаниите што го доставуваат увозот не може да ги извршат набавките како што треба и веќе неколку години дијабетичарите се соочуваат со истиот проблем од енормни размери како за младите така и за постарите.

Покрај недостигот на инсулин, дијабетичарите имаат уште еден дополнителен проблем, а тоа е квалитетот на глукометрите со кои се мери висината на шеќерот во крвта. Јакимовиќ вели дека во Сојузот на здруженијата на лицата со дијабетес доста се дискутира за квалитетот на глукометрите и другите помагала. Како што вели, порано дијабетичарите користеле квалитетни глукометри, но квалитетот на сегашните, кои одат преку Фондот за здравство, е и тоа како доведен во прашање.

– Глукометрите што сега се користат не ги задоволуваат последните ИСО-стандарди. Нам денот ни зависи од таа бројка што ја гледаме во тој апарат и од круцијално значење е апаратите за мерење шеќер да бидат легитимни и да работат како што треба – рече Јакимовиќ.

Како главни виновници за лошите услови во кои живеат дијабетичарите, Јакимовиќ го посочи претходното раководство на Министерството за здравство, на чело со ексминистерот Никола Тодоров, во чие време е распипшан тендерот за набавка на инсулин и глукометри.

– Секој тендер се распишува со рок на траење од две години, овој тендер што моментно трае е распишан пред две години, што значи дека виновникот треба да го бараме кај оној што го распиша – вели Јакимовиќ.

Таа истакна дека акутелнот тендер бил распишан така што сите ставки и критериуми за точност и квалитет на глукометрите и инсулините биле тргнати.

– Можам слободно да кажам дека буквално ако некој произведува инсулин и глукометри во гаража, можеше да поминат на тендерот – вели таа.

Од Сојузот на здруженијата на лицата со дијабетес упатуваат апел надлежните институции, конкретно Министерството за здравство и Националната дијабетес-комисија, да застанат на нивна страна и со набавка на квалтитетни инструменти и квалитетен инсулин да покажат дека се грижат за дијабетичарите затоа што, како што вели, од тој лек тие живеат.

– Сојузот на здруженијата на лицата со дијабетес со сите сили се труди да го реши овој проблем на долгорочен план, односно да ги превенира овие проблеми што ги имаме последните неколку години. Во меѓувреме си помагаме со тоа што си позајмуваме инсулин, па потоа го враќаме кога ќе дојде редовната достава и на тој начин се покриваме, нешто што го нема никаде во Европа, па ниту во Африка, доведени сме до ниво во една демократска држава да живееме на ваков начин – вели Јакимовиќ.

Виктор Јованов

Македонија

Поповски: Концептот за медиумска писменост е еден од начините за борба против лажните вести

Објавено пред

Mинистерот задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност, Роберт Поповски, во хотелот „Холидеј ин“ учествуваше на дебата за перспективите на истражувачкото новинарство во организација на Центарот за граѓански комуникации, БИРН и НВО Инфо-центар.

Дебатата, на која учествуваа новинари, медиуми и претставници на нивните здруженија и невладини организации, опфати две панел-дискусии, а беа презентирани резултати од мониторингот на медиумите за квантитетот и квалитетот на истражувачкото и аналитичкото новинарство во рамки на проектот „Истражувачко новинарство за поттикнување реформи“, финансиран од Европската Унија, за периодот од 2016-2018 година.

Во презентацијата беше споменато дека за последните три години најголем процент на истражувачки стории бил забележан во последните три години. Во овие новинарски стории доминирале темите од политиката и економијата, а најзастапени биле анализите за државните институции.

Министерот Поповски, кој учествуваше во првиот дел, на дебатата, кој беше фокусиран на прашањето „Дали зголемениот број на истражувачки стории во медиумите е долгорочен тренд или само краткотрајна промена“ подвлече дека за разлика од претходната пракса, актуелната Влада обезбеди услови за гласност за секое прашање од важност за граѓаните, што е еден од предусловите за истражувачките стории кои бележат долгорочен тренд на пораст.

Оценувајќи ја дебатата како исклучително квалитетна поради учеството на професионалци во медиумската сфера, министерот Поповски истакна дека таа може многу да придонесе за развојот на новинарството вклучително и истражувачкото новинарство.

„Верувајте мене лично не ме задоволува овој процент. Да, можеби и во светски рамки, 5,6 пати поголема застапеност е задоволителна, но мислам дека на Македонија ѝ треба многу повеќе. За таа работа своја улога и одговорност има Владата и институциите, но и новинарската професија, медиумските работници и медиумската индустрија“, подвлече Поповски констатирајќи дека само заедничката соработка и укажувањата на слабостите и на едната и на другата страна можат да доведат до подобрување на информираноста на граѓаните и остварување на интересот на јавноста во една демократска држава.

Министерот Поповски истакна дека на врвот на политиките на актуелната Влада е концептот на отворена влада, која максимално ги поддржува сите идеи за концептот за медиумска писменост како еден од начините за борба против лажните вести.

Тој додаде дека Владата го укина надоместокот за добивање информации и документи од јавен карактер, кои сега секој може да ги добие бесплатно во електронска форма на дигитален носач или преку електронска пошта, со што се олеснува работата на новинарите со слободен пристап до извори на информации од посебно значење за истражувачкото новинарство.

Како поддршка на истражувачкото новинарство и сториите ги наведе и достапноста на „Алатката за јавните трошења на владините функционери“, доставувањето на увид на јавноста на 21 документ од министерствата, е-порталот и внесувањето на најголем број од сугестиите на медиумските работници во новиот текст на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер.

„Заробената држава, сериозно ги има оставено ефектите кај некои луѓе од администрацијата, кои се плашат да комуницираат. И тоа е менување на политичката одлука. Огромна обврска и наша и ваша е да ни укажувате секаде каде има проблеми за да можеме брзо да реагираме бидејќи детектирањето е многу попрецизно кога доаѓа од ваша страна“, подвлече министерот Поповски. Тој додаде дека Владата колку што е можно повеќе ја намалува улогата на владините регулативи во медиумските реформи, останувајќи и понатаму посветена на силна и целосна поддршка кога е во прашање саморегулацијата и подигањето на професионалните стандарди.

Истакнувајќи дека секоја влада што се декларира како демократска и прогресивна ќе најде секогаш начини и можности да ги помага и јакне капацитетите на истражувачките новинари, секогаш водејќи сметка да не ја помине црвената линија што ја гарантира нивната слобода и независност, министерот Поповски посебно се осврна на поддршката која Владата ја дава за вмрежувањето на истражувачките новинари во регионални, европски и глобални мрежи, како дел од настојувањата да се истражуваат криминалните меѓународни мрежи за сите видови криминал, особено оној во кој се вмешани политички функционери.

Министерот задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност, Поповски, ги повика сите медиумски работници да учествуваат во дебатите што се однесуваат на потребите од регулации на одредени прашања за кои сметаат дека е потребно, како и да се изјаснуваат јавно при донесувањето на законите што ја регулираат оваа сфера.

Во вториот дел од дебатата посветена на прашањето на „Отворени податоци: Придонесуваат ли базите на податоци кон подобрување на истражувачкото новинарство?“, заедно со новинари и претставници на граѓанските организации, свој осврт за можноста за користење податоци на новинарите во нивните истражувања даде министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски.

Прикажи повеќе...

Македонија

Заев се сретна со Хан и Столтенберг: Поддршка за интеграциите во ЕУ и НАТО

Објавено пред

Претседателот на Владата, Зоран Заев, придружуван од заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања и за координација со економските ресори, Кочо Анѓушев, и од министерот за економија, Крешник Бектеши, во рамките на агендата за време на неговото учество на владината делегација на Светскиот економски форум во Давос, Швајцарија, денеска оствари средби со комесарот за проширување на ЕУ и за соседска политика во Европската Комисија Јоханес Хан, и со генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг.

На средбата со еврокомесарот Хан беше констатирано дека спроведувањето на историскиот договор од Преспа се одвива според планираното и дека сега е време сиот напор на политичките процеси во Република Македонија да се фокусира на нагласена имплементација на реформите за да се овозможи старт на преговорите за членство во ЕУ.

Во разговорот со генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг, уште еднаш беа афирмирани пораките за поддршка и охрабрување што и понатаму стигаат од НАТО, да се финишира спроведувањето на договорот од Преспа, како и очекувањето на почетокот на ратификацијата на протоколот за членство.

Премиерот Зоран Заев потенцираше дека нашата земја е целосно подготвена за тој значаен чин, како еден од двата врвни приоритети на Република Македонија на меѓународен план во 2019 година.

Прикажи повеќе...

Македонија

Арсовски: Градот Скопје ќе вработува 700 партиски војници во ЈСП и Комунална

Објавено пред

Мега скандал е што во изборна година Градот Скопје и Петре Шилегов носат планови за вработување на над 700 партиски војници во само две јавни претпријатија, изјави на прес-конференција портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ, Димче Арсовски.

„Од овие 700 вработувања, во ЈП ‘Комунална хигиена’ се вработуваат 300 нови работници, а во ЈСП се планира вработување на 403 лица. И двете претпријатија опстојуваат поради субвенции на градот Скопје и бележат загуби, а сега граѓаните ќе мора да ги плаќаат и овие нови партиски војници коишто ќе ги вработи СДСМ. Овие 700 вработувања на партиски војници не може никако да се толкуваат поинаку освен како корумпирање гласови пред изборите“, подвлече Арсовски.

Портпаролот истакна дека додека се вработуваат 400 лица ЈСП, во пензија одат само 30 луѓе во првата година, а во ЈП „Комунална хигиена“ се вработуваат 300 луѓе при што само 29 ќе одат во пензија, односно 10 пати повеќе се вработуваат од онолку колку што одат во пензија.

„Ова се вика натрупување на државната администрација со партиски војници. Се работи за раководни звања, раководители на сектори, на одделенија, заменик-раководители, советници“, рече Арсовски.

Тој праша дали Заев и Шилегов со планот за 700 нови партиски вработувања прават вовед во изборен фалсификат на следните претседателските избори, но и како ќе се има доверба во кредибилноста на изборниот процес кога се корумпираат гласови со планови за 700 нови вработувања.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија58 минути

Ќосето до Ѓорчев: Требаше досега да ги посетиш фамилиите на затворените за 27, а не откако најави кандидатура за претседател

Горан Ангелов – Ќосето обвинет за случувањата од крвавиот четврток, преку социјалните мрежи му се обрати на пратеникот Влатко Ѓорчев...

Македонија60 минути

Агенцијата за медиуми го испитува сопствеништвото на 1ТВ

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиуми поведува постапка против 1 ТВ поради наводно скриено сопствеништво. На утрешната седница на дневен...

Македонија2 часа

СЈО бара да им биде продолжен куќниот притвор на Камчев и Мијалков

За сите осомничени во истрагата ,,Империја”, СЈО бара да им биде продолжен куќниот притвор бидејќи сè уште постојат причините за...

Македонија3 часа

Граѓаните на пешачки маратон во МРТ, лифтовите на поправка

Речиси една недела не работи ниту еден од четирите лифтови во зградата на Македонската радио-телевизија каде што се сместени и...

Регион4 часа

Грчките пратеници вечерва ќе гласаат за ратификација на договорот за името

Вториот ден од дебатата за преспанскиот договор, на пленарната седница во грчкиот парламент, ќе биде заокружена доцна вечерва, кога се...

Македонија4 часа

(Видео) Закани до обвинителите на СЈО: „Фатиме е наша, а на тој каурот ќе му ја расплачеме фамилијата“

Во кривичниот суд во Скопје повторно се одложи рочиштето за предметот на СЈО „Титанк 3“, во кој обвинети се Ејуп...

Македонија4 часа

Мијалков на 31 јануари ќе го испрашува свиркачот Лазаревски

Судењето за предметот „Таргет-Тврдина“, кое се однесува на незаконското следење на комуникации, е одложено за 31 јануари. Свиркачот Ѓорги Лазаревски...

Македонија6 часа

Каракамишева: Венециската комисија поради притисоците испрати писмо до Османи и Заев

Венециската комисија испратила писмо до Кабинетот за вицепремиерот за евроинтеграции, Бујар Османи, и до премиерот Зоран Заев во кое се...

Свет6 часа

Кинески воени авиони ,,покажувале сила” летајќи во близина на Тајван

Кинески воен авион „сухој Су-30“и транспортен авион „шансји Ј-8“ на Ослободителната војска на Кина (ПЛА) прелетале над каналот Баши меѓу...

Македонија6 часа

На 12 март одново ќе почне судењето за набавката на 300 полициски „шкоди“

На 12 март, во 10 часот, во кривичниот суд во Скопје одново ќе почне судењето за предметот „Триста“ на СЈО,...

Свет6 часа

Најмалку 5 мртви во заложничката криза во банка на Флорида

Вооружен напаѓач упаднал во банка во Флорида и се забарикадирал внатре, а потоа се јавил на бројот за итни случаи...

Свет7 часа

САД одбиваат да ги повлечат дипломатите од Венецуела

Американскиот државен секретар, Мајк Помпео, одби да ги повлече американските дипломати од Каракас тврдејќи дека владата што ги прекинала дипломатските...

Македонија22 часа

ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ не сакаат да се договорат за една изборна единица

Многуте повици од помалите партии за измени на Изборниот законик, со кои ќе се воведе една изборна единица и отворени...

Анализи22 часа

Политиката го подели СЈО на табори

„Чарлиевите ангели“ ги нема. Катица Јанева, Ленче Ристоска и Фатиме Фетаи речиси една година не се појавуваат на заеднички прес-конференции....

Македонија23 часа

Ѓорчев: Не се грижам кој ќе биде противкандидат од СДСМ, тие го излажаа народот

Без да одговара на новинарски прашања, пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Влатко Ѓорчев ја објави кандидатурата за претседател на државата. Тој повеќе...

Истражувања1 ден

(Видео) „Лимак“ и Градот ги изиграа скопјани, се гради хотел место прво да се изгради подземната сообраќајница

Место прво да ја изгради подземната сообраќајница па потоа да ги гради содржините над земја, турската компанија „Лимак“ кај Стара...

Македонија1 ден

Врховните судии ќе расправаат дали СЈО може да отвора истраги и да презема предмети

Адвокати на обвинети во предметите на специјалното јавно обвинителство, преку неколку иницијативи, бараат од Врховен начелно правно мислење за постапките...

Македонија1 ден

Нимиц: Длабоки и опасни последици ако не успее преспанскиот договор

Специјалниот пратеник на Обединетите нации, Метју Нимиц, предупредува дека пропаѓањето на преспанскиот договор би имало опасни последици за двете страни,...

Свет1 ден

Шпанските спасувачи во трка со времето – ќе успеат ли да го извлечат двегодишното дете од бунарот

Шпанските спасувачи се во трка со времето и неизвесно е дали ќе успеат да го извлечат двегодишното дете кое пред...

Македонија1 ден

Протестот за воздухот в сабота за едни политички за други неопходен

Нова најава за протест против загадувањето на воздухот од синоќа ги подели скопјани на верници и луѓе кои повеќе не...

Досие