Забава
Данскиот ресторан Noma го поврати приматот најдобар на светот
Ресторанот „Noma” во данската престолнина Копенхаген, ја поврати титулата најдобар на светот, заземајќи го првото место во рангирањето на најдобрите 50 локали во кои се служи храна во изборот Pellegrino Worlds 50 Best Restaurants кој се први на годишно ниво од страна на британскиот магазин Restaurant Magazine, објави списанието на својата интернет страница.
Во изборот учествуваат 900 меѓународни експерти, од готвачи до гастрономски критичари. Секој гласа за седум ресторани, меѓу кои најмалку три треба да се странски, во кои морале да јадат во последните 18 месеци.
Во 2013 година за најдобар ресторан беше прогласен шпанскиот ресторан „El Celler de Can Roca” во Гирона истиснувајќи го од првото место копенхашкиот „Noma” во кој главниот готвач е Рене Реџепи по потекло од Македонија, кој три години по ред, од 2010 до 2012 година, беше на самиот врв, така што со оваа има вкупно четири престижни титули.
Титулата најдобар ресторан на светот „Noma”ја загуби по незгодниот инцидент во февруари 2013 година кога 63 гости се затруја со храна. Ресторанот „Noma издаде по тој повод официјално извинување. Се претпоставува дека за тоа беше одговорен за заболен вработен во ресторанот.
Како што изјави за британскиот магазин Реџепи, кој е сопственик и главен готвач, по триумфот во 2012-тата, „Noma” влегла во „кризата на средните години” поради трите последователни победи. Сепак, во текот на изминатата година „ресторанот уште еднаш се реформирал со нова енергија и нов пристап”, истакнува уредништвото на Restaurant Magazine.
Ресторанот е отворен во 2004 година, а познат е по детално аранжираната храна и употребата на свежи продукти, а главниот готвач Рене Реџепи, по потекло од Македонија, го опишуваат како „носител на Новото нордиско движење”. Просечна вечера во ресторанот „Noma” без пијалак чини 260 американски долари, а маса мора да се резервира со месеци однапред.
На второто место годинава е рангиран минатогодишниот победник каталонскиот ресторан „El Celler de Can Roca” во Гирна кој има три Мишлен ѕвездички, го водат тројца браќа при што Жоан е задолжен за кујната, Жорди е слаткар а Жозеп е главен сомелие.
И годинава на третото место се пласираше е авангардниот ресторан „Osteria Francescana” на сопственикот Масимо Ботура во Моедена во северна Италија. Ресторанот од 2010 година постојано е пласиран во првите десет најдобри на светот.
Покрај, споменатите три ресторана, во првите десет се пласирани уште и „Eleven Madison Park” во Њујорк, „Dinner by Heston Blumenthal” во Лондон, уште еден шпански ресторан „Mugaritz” во Сан Себастијан во Баскија, „D.O.M.” во Сао Паоло во Бразил, „Arzak” исто така во Сан Себастијан во шпанската покраина Баскија, „Alinea” во Чикаго и „The Ledbury” во Лондон.
Интересно е што Французите изразија отворено сомневање во регуларноста на изборот непосредно пред објавувањето на годишната листа на „Педесетте најдобри ресторани во светот”, откако минатата година ниеден француски ресторан не се најде меѓу првите десет. Најдобриот француски ресторан на Ален Пасар „L’Aprege” во Париз минатата година беше дури шеснаесетти, што оди во прилог на тврдењата дека познатата француска кујна ја надминало времето.
Најголемите француски мајстори на готвењето се сомневаат во изборот кој го организираRestaurant. Според, нив магазинот е во сопственост на прехранбената индустрија и неговата методологија е многу проблематична. Стотиците оценувачи рестораните ги избираат по сопствените афинитети, сметаат Французите, без јасно утврдени мерила и критериуми./крај/мф/сн
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Мрачните страни на секој од хороскопските знаци
Секој хороскопски знак носи своја темна страна која може да биде предизвик, но нуди и можност за личен раст и развој. Разбирањето и прифаќањето на овие помалку светли аспекти на нашите астролошки профили може да ни помогне да станеме подобри верзии на себе.
Што се крие во сенката на секој хороскопски знак.
Овен: Импулсивност и агресивност
Овните се познати по својата храброст и енергија, но нивната импулсивност може да ги доведе во неволја. Тие се склони кон ненадејни реакции и понекогаш агресивно однесување кога работите не одат според нивниот план.
Бик: Посесивност и материјализам
Бикот ја цени сигурноста и удобноста, што може да ги доведе до прекумерна посесивност и материјализам. Тие имаат тенденција да акумулираат имот до тој степен што може да ги задуши другите аспекти од нивниот живот.
Близнаци: Неконстантност и дволичност
Близнаците се прилагодливи и комуникативни, но нивната способност да ги гледаат работите од различни перспективи може да ги направи непостојани, а понекогаш и со две лица, збунувајќи ги оние околу нив.
Рак: Преосетливост и манипулативност
Раковите се исклучително емотивни и сочувствителни, но нивната пречувствителност може да ги доведе до емоционална манипулација со цел да го заштитат своето ранливо срце.
Лав: Егоизам и доминација
Лавовите се родени како лидери и сакаат да бидат во центарот на вниманието, но нивното его може да прерасне во себичност и потреба да доминираат, што може да ги отуѓи другите.
Девица: Перфекционизам и критичност
Девиците се познати по тоа што се методички и аналитички настроени, но нивниот перфекционизам може да доведе до парализа на анализата и прекумерна критика кон себе и кон другите.
Вага: Неодлучност
Вагите се стремат кон хармонија и рамнотежа, но нивната потреба да им угодат на сите може да резултира со неодлучност. Исто така, нивната фасцинација со убавината може да ги наведе да прават површни проценки на луѓето и ситуациите.
Шкорпија: Опсесивност и одмаздољубивост
Шкорпиите се интензивни и страсни, но нивните длабоки емоционални вложувања можат да станат опсесивни. Кога се повредени, можат да бидат крајно одмаздољубиви.
Стрелец: Непромисленост и тактичност
Стрелците се познати по својата искреност и оптимизам, но нивната директност може да биде непромислена и да ги повреди другите. Исто така, нивната желба за слобода може да ги доведе до неодговорно однесување.
Јарец: Песимизам и непопустливост
Јарците се дисциплинирани и амбициозни, но нивната тенденција да го гледаат светот црно-бело може да ги направи песимисти и крајно непопустливи.
Водолија: Отсуство и студенило
Водолиите се иновативни и неконвенционални, но нивната потреба за индивидуалност може да ги направи емотивно отсутни и ладни, што го отежнува градењето длабоки врски.
Риби: Се жртвуваат и бегаат од реалноста
Рибите се сочувствителни и интуитивни, но нивната тенденција да се жртвуваат за другите може да ги истроши. Исто така, нивната желба да избегаат од реалноста може да ги доведе до нездрави облици на бегство.
Забава
Во новата сезона на „Симпсонови“ убиен еден од важните ликови од серијата
Серијата „Симпсонови“, која со голем успех се емитува повеќе од триесет години, во новата епизода остана без еден од своите постојани ликови, Лери – редовен гостин во Moe’s Tavern, а Хомер, Мо, Лени и Карл присуствуваа на неговиот погреб.
Тие сфаќаат дека знаеле многу малку за нивното познанство, а Хомер се прашува дали тие можеби се „ужасни луѓе“, особено откога мајката на Лери ги нарекува негови „најдобри пријатели“.
Потоа четворката од таверната има задача да ја однесе пепелта на Лери.
Иако беше тивок лик, кој немаше централна улога во серијата, Лери е редовен гостин во Moe’s Tavern уште од првите епизоди во 1989 година, што ја прави неговата смрт значајна за многу фанови на „Симпсонови“, пишува NME.
Инаку, ова е 35-та сезона на „Симпсонови“, а потврдено е дека ќе се снима и следната.
Забава
(Видео) Бијонсе ја покажа природната коса: Погрешно е мислењето дека луѓето кои носат перики немаат долга и здрава коса
Најголемата музичка ѕвезда на денешницата, Бијонсе, за прв пат во кариерата ја покажа целосно природната коса, се со цел да ја промовира својата нова линија на производи за коса која ја нарече „Cécred“.
Бијонсе често носи перики и навистина ретко ја покажува својата природна коса, но во видеото кое го објави на Инстаграм го покажа целиот процес од фризерскиот салон.
„Погрешно е мислењето дека луѓето кои носат перики немаат долга и здрава коса“, изјави поп дивата и објасни дека косата ја суши на средна температура и се труди што повеќе да ја спаси од топол воздух. Таа користи четка од стар стил за да ја исправи косата, ја фарба и не користи третмани како минивал и слично.
„Ја чувам мојата природна коса русокоса веќе 25 години и тоа одигра голема улога во идејата за лансирање на овие производи“, објасни Бијонсе.
Нејзиното видео за 24 часа е прегледано два милиони пати.