Забава
(Видео) Перфектна спојка: Слаткар и „Некст тајм“ ја лансираа „Океани“ во етерот

Се познаваат повеќе од 30 години, ги делеле школските клупи, заедно пораснаа на улиците во Ново Лисиче и после толку време решија да влезат во студио и да создадат музичко ремек-дело, кое по се изгледа ќе остане запишано во аналите на македонската музичка историја.
Марко Маринковиќ или познат како Слаткар и близнаците од дуото Некст Тајм ја објавија нивната прва музичка соработка со наслов „Океани“.
Позади овој проект стојат многу луѓе, но најзаслужните за ова да звучи така како што звучи се Слаткар и Лазар Цветкоски кои се потпишуваат како автори на музиката, текстот е дело на Стефан, Лазар и Слаткар, а аранжманот пак е заслуга на Лазар.
„Песната ја работевме година ипол, две. Излезе една фина и емотивна песна. Со близнаците се познаваме цели 31, 32 години и дури сега се споивме. Дури сега најдовме начин како да ги споиме нашите музики. Чудно е, тешко се спојуваат ама успеавме сите заедно и нормално со Лаки кој е мајстор“, изјави познатиот рапер Слаткар.
Ниту момците од Некст Тајм не го криеја задоволството од крајниот резултат.
„Мислиме дека создадовме одлично музичко дело, песна што веруваме дека ќе остане. Тоа е за нас најважно, да имаме што да оставиме на генерациите кои доаѓаат“, куси беа познатите муичари.
За „Океани“ се сними и видеоспот кој го режираше токму Мартин од Некст Тајм, додека Кристијан Теодоров беше задолжен за камерата. Спотот е снимен на неколку локации, а главни актери се тројцата другари од Ново Лисиче…
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Музичкиот свет се збогува со Ози: „Спиј мирно, пријателе мој. Се гледаме горе“

Веста за смртта на Ози Озборн ја потресе музичката индустрија, а социјалните медиуми беа преплавени со пораки на сочувство и сеќавања на големиот музичар.
Меѓу првите што проговорија беа неговите долгогодишни пријатели и колеги, рок легенди. Рони Вуд од Ролинг Стоунс со тага се присети на нивната последна средба: „Многу сум тажен поради смртта на Ози Озборн… Каков прекрасен проштален концерт имаше во Бирмингем“.
Елтон Џон сподели фотографија од двајцата на Инстаграм со трогателните зборови: „Тој беше драг пријател и огромен иноватор кој си го обезбеди местото во пантеонот на рок боговите – вистинска легенда. Тој беше и еден од најсмешните луѓе што некогаш сум ги запознал. Многу ќе ми недостига.“
Род Стјуарт се збогува во свој стил: „Збогум, Ози. Почивај во мир, пријателе мој. Се гледаме горе – се надевам подоцна.“
Музичари од различни жанрови му оддадоа почит. Кемпбел од UB40 го нарече „неоспорен крал на хеви металот“, додавајќи: „Не само што ја обликуваше културата, туку ја дефинираше. Водеше од првите линии и никогаш не се осврнуваше назад.“
Раперот Флејвор Флејв напиша дека „му е скршено срцето“ и дека нивното пријателство датира од многу одамна. Фронтменот на Вајтснејк, Дејвид Ковердејл, го нарече денот „многу тажен“ и изрази сочувство до семејството, додека американскиот бенд Пантера порача: „Ви благодариме за сè што направивте за металот и за Пантера. Не би биле тука без вас.“
Помладите музичари исто така се изјаснија. Били Џо Армстронг од „Грин деј“ објави слика од Ози со едноставна порака: „Без зборови. Те сакаме, Ози“. Пејачот на „Буш“, Гевин Росдејл, го опиша како „топол, љубезен и забавен човек“, додека „Јангблуд“, кој неодамна настапи со него, напиша: „Срцето ми е скршено. Еднаш ме праша дали можеш нешто да направиш за мене и ќе го кажам повторно – музиката беше доволна. Нè поведе сите на твојата авантура, онаа што започна сè“.
Влијанието на Ози ги надмина границите на музиката. Поранешниот професионален боксер Френк Бруно го нарече „вистински лик, забавен човек и легенда што никогаш повеќе нема да ја видиме“. Ѕвездата на „Аквамен“, Џејсон Момоа, сподели фотографија од Ози и неговата сопруга Шерон, изразувајќи ја својата благодарност што имал можност да ги запознае.
Озборн почина само неколку недели откако повторно се соедини со своите колеги од бендот „Блек Сабат“ на сцената за огромниот проштален концерт, „Назад кон почетокот“. Официјалниот профил на бендот му оддаде почит на нивниот фронтмен со слика и едноставните, но моќни зборови: „Ози засекогаш!“
Фото: принтскрин
Забава
Светот зборува за новата холивудска романса помеѓу Остин Батлер и Зои Кравиц: тие сè уште мудро молчат…

Актерката Зои Кравиц и актерот Остин Батлер беа фотографирани заедно во Њујорк, каде, според медиумските извештаи, уживале во заеднички викенд.
Како што посочија неколку извори, актерите присуствувале на претставата „Viola’s Room“, а потоа „побегнале“ од очите на јавноста.
Двојката предизвика гласини за потенцијална романса на почетокот на април оваа година. Дури и некои извори блиски до актерите коментирале за нивната врска.
Zoe Kravitz, Austin Butler spotted out together at immersive NYC show after sparking romance rumors https://t.co/10UpuJSc7a pic.twitter.com/2f0WZPMGry
— Page Six (@PageSix) July 20, 2025
„Тие се сложуваат добро, а хемијата меѓу нив е подеднакво добра и зад камерата и пред неа“, вели изворот.
Врската на Остин и Зои доаѓа како мало освежување, бидејќи актерите претходно беа во долги врски.
Додека Батлер беше лудо заљубен во манекенката Каја Гербер, ќерка на поранешната топ-моделка Синди Крафорд, Зои беше верена со холивудскиот згоден актер Ченинг Тејтум.
Двајцата ја раскинаа свршувачката минатата година.
Фото: принтскрин
Забава
Грешки поради кои вашиот домашен сладолед е неуспешен

Кога правите домашен сладолед, клучот е да избегнете пет вообичаени грешки што го прават неуспешен.
1. Формирање на ледени кристали
Ледените кристали се формираат кога молекулите на водата во смесата полека замрзнуваат, дозволувајќи да растат поголеми кристали. За да спречите формирање кристали, користете стабилизатори како што е 1/4 лажичка желатин.
2. Сладоледот е тврд како карпа
Ова се случува кога има премногу вода или нема доволно масти и шеќер за да се намали точката на замрзнување.Решението е да додадете 1-2 лажици алкохол (како вотка или рум) на 500 мл база за да се намали точката на замрзнување или да ја зголемите содржината на масти со користење на повеќе крем или жолчки од јајца, за да создадете помека текстура.
3. Мек и премногу течен сладолед
Ова може да се должи на недоволно време на замрзнување, премногу шеќер или премногу алкохол во смесата.Решението е основата да се олади на најмалку 4°C пред мешањето и машината за сладолед да се постави на соодветна температура за мешање. Доколку е потребно, намалете ја содржината на шеќер за 10-20%.
4. Коагулирана основа
Ова се случува кога јајцата се загреваат пребрзо или на превисока температура, што предизвикува нерамномерно згрутчување. Решението е да ја загреете смесата на тивок оган и постојано да мешате. Ако се згрутчи, брзо процедете ја смесата и веднаш ставете ја во фрижидер.
5. Нерамномерна распределба на смесата
Ако парчињата чоколадо, јаткасти плодови или овошје не се рамномерно распределени во сладоледот, причината е што се додадени прерано во процесот на матење или кога се премногу тешки за основата на сладоледот.Решението е да ги додадете тие состојки во последните неколку минути од мешањето за да бидете сигурни дека се добро соединети без да потонат на дното.