Забава
Оваа млечна напивка се пие со векови: зошто е подобар од јогуртот
Кефир со овошје, направен од кравјо или козјо млеко – овој природен пробиотик е сè попопуларен поради неговите корисни ефекти врз варењето, метаболизмот и имунитетот, како и здравјето на кожата.
Зошто кефирот е добар за телото?
Овој ферментиран млечен напиток се консумира со векови, пред се поради неговите благотворни ефекти врз цревната флора и варењето на храната. Помага при дигестивни проблеми, го забрзува метаболизмот и го зајакнува имунитетот. Покрај тоа, нутриционистите го препорачуваат како поддршка за здравјето на кожата, бидејќи може да ги ублажи симптомите на псоријаза и други проблеми со кожата. Кефирот, исто така, може да помогне да се намали воспалението и да се регулира нивото на гликоза и липиди во крвта.
Нутриционистот и фармацевт Пола Мартин Клерс истакнува дека кефирот содржи протеини, јаглени хидрати, калиум, калциум, магнезиум, фосфор и витамини А, Д и Б. Благодарение на високата содржина на протеини и ниската калорична вредност, тој е идеален за оние кои сакаат да ја регулираат својата телесна тежина.
Фармацевтот Марин Гарсија нагласува дека кефирот е богат со различни бактерии и квасци кои позитивно влијаат на цревниот микробиом, па често се споредува со природниот јогурт, кој има слични придобивки.
Дали кефирот помага при губење на тежината?
Иако кефирот е познат по своите пробиотски својства, помалку е познато дека може да игра значајна улога во регулирањето на тежината. Според д-р Изабел Дорст од научниот тим BIOMES, цревниот микробиом влијае на метаболизмот и може да придонесе за подобра обработка на хранливи материи, поефикасно согорување на маснотиите и намалување на воспалителните процеси во телото.
Кефирот го подобрува варењето на мастите и ја зголемува потрошувачката на енергија, а исто така делува како природен потиснувач на апетитот. Истражувањата покажуваат дека исхраната богата со пробиотици, како јогурт и кефир, придонесува за разновидност на микробиомот и ја намалува надуеноста.
Која е разликата помеѓу кефир и јогурт?
Иако и двата производи се ферментирани и богати со пробиотици, главната разлика е во методот и составот на ферментација. Јогуртот се добива со ферментирање на млеко со бактерии од млечна киселина, додека кефирот содржи специфични зрна кефир – мешавина од бактерии и квасец – што му дава побогат пробиотски профил. Исто така, кефирот е потечен, малку газиран и полесен за варење, особено за луѓето со нетолеранција на лактоза.
Како да се консумира кефир
Кефирот може да се пие наутро, попладне или навечер и може да биде дел од појадок, ужина или лесна вечера. Нутриционистот Ициар Дигон препорачува да се комбинира со чиа семе, бобинки и малку стевиа за совршен почеток на денот. Може да се консумира и после обилен оброк за да се помогне во варењето, но умерено, за да не се предизвика прекумерна зависност од регулација на варењето.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Високопреработената храна ги загрозува сите главни органи
Високо преработената храна ги оштетува сите главни органи на човечкото тело и претставува сериозна закана за глобалното здравје, според најголемиот светски преглед на истражувања објавени во списанието „Лансет“.
Високо преработената храна која, според „Гардијан“, денес сè повеќе ја заменува свежата храна во исхраната на децата и возрасните на сите континенти, е поврзана со зголемен ризик од неколку здравствени проблеми, вклучувајќи дебелина, дијабетес тип 2, срцеви заболувања и депресија.
Ненадејното зголемување на потрошувачката на високо преработената храна низ целиот свет ги охрабри корпорациите да користат агресивни методи за зголемување на продажбата, да манипулираат со научната дебата и да доведат до спречување на регулација, според студијата.
Серија од три научни трудови наведува дека милиони луѓе сè повеќе консумираат производи како што се готови оброци, житарки, протеински плочки, газирани пијалоци и брза храна.
Во САД и Велика Британија, повеќе од половина од просечната исхрана се состои од производи од високо преработената храна која за некои, особено помладите и посиромашните жители, сочинува до 80 проценти од исхраната.
Преглед на 104 долгорочни студии покажа дека 92 студии забележале зголемен ризик од хронични заболувања и предвремена смрт кај лица кои консумираат високо преработената храна.
Првиот труд во оваа серија покажува дека високо преработената храна ги оштетува сите главни органи. Луѓето не се биолошки прилагодени за нивната потрошувачка.
фото: ЕПА
Забава
Бојана Скендеровски: Подготовките за Филхармонија и за концертот со наслов „Бесмртна“ се во тек
Како што се приближува датумот за првиот солистички концерт со наслов „Бесмртна“, така возбудата за Бојана Скендеровски расте од ден на ден. Подготовките се во полн ек, а Бојана со голема посветеност работи на секој детаљ од вечерта, која ќе го обележи нејзиниот дводецениски музички пат.

„Со нетрпение го очекувам овој концерт. Секој ден сум во сала, во студио, во процес на доработки… Сакам публиката да го почувствува она што го носам во себе и сакам сите да имаме една посебна и, пред сѐ, вечер што ќе биде уживање за сите сетила. Во меѓувреме, подготвувам и едно мало музичко изненадување“, открива Бојана.
На 13 декември, во 20 часот, во Филхармонијата, публиката ќе ја доживее Бојана во едно ново светло – искрена, емотивна, уметнички зрела, подготвена да ја отвори својата душа на сцената. „Бесмртна“ ветува вечер исполнета со песни што допираат длабоко, чувства што траат и моменти што се паметат.

Овој концерт не е само уште едно појавување на сцената, тоа е голем чекор, затворање на 23-годишното поглавје и почеток на ново, уште посилно. Публиката ќе ужива во репертоар што ги спојува најубавите спомени со сегашноста и она што допрва доаѓа.
Забава
(Фото) Меланија Трамп воодушеви во гламурозна креација во боја на смарагд
Меланија Трамп важи за дама со стил и вкус. Деловната елеганција е нејзин заштитен знак и ретко избира раскошни креации за средби со официјални претставници на земјите. Сепак, таа знае и како да направи исклучок…
Претседателот на САД, Доналд Трамп, го прими саудискиот престолонаследник Мохамед бин Салман, неофицијалниот лидер на Саудиска Арабија, во Белата куќа.
На церемонијалниот пречек се придружи и Меланија Трамп, првата дама на САД, но и жена која ја знае добитната модна комбинација кога станува збор за официјални посети.

Иако деловната елеганција е нејзин заштитен знак, Меланија овој пат одлучи да направи исклучок и избра гламурозна креација за да го пречека саудискиот принц.
Станува збор за макси фустан во смарагдна боја кој ја нагласува фигурата. Со оглед на тоа што првата дама на САД ја краси тело на модел, таа немаше проблем со леснотија да ја носи оваа креација од либанскиот дизајнер Ели Саб.

Својот стил го комплетираше со дискретни додатоци, впечатлива шминка и едноставна фризура која слободно паѓаше по нејзините рамена.
фото: принтскрин

