Забава
Време е да се соочите со стравовите: по тежок период, на неколку знаци им следува олеснување
Нептун повторно влезе во Риби на 22 октомври, а оваа енергија носи важна порака – сè уште има многу работа пред планетата да влезе во Овен следната година.
Оваа надворешна планета би можела да донесе малку збунувачка и предизвикувачка атмосфера бидејќи ќе ги охрабри некои знаци повторно да се соочат со нерешените лекции. Сепак, со поддршката на Сатурн во Риби, ќе има повеќе практичност и можност овие знаци да станат посистематски и дисциплинирани во нивното донесување одлуки.
Севкупно, ова ќе биде сосема поинаква енергија од онаа што ја носи Нептун во Овен. Нептун во Риби ни покажува дека е време да се соочиме со стравовите, да забавиме и да учиме – за да не ги повториме старите грешки. Иако овој период може да биде предизвикувачки, Нептун носи и прекрасни подароци: раст, духовност, сочувство и подлабока врска со луѓето што ги цениме.
За овие четири хороскопски знаци, доаѓа можноста да го активираат својот целосен потенцијал, да ја преземат контролата врз своите животи и конечно да дозволат сè да си дојде на свое место.
Риби
Влегувањето на Нептун во вашиот знак ве подготвува за длабоки лекции што водат до подобро разбирање на себеси. Затемнувањето во вашиот знак минатиот месец беше потсетник дека сè уште имате работа, а враќањето на Сатурн во вашиот знак покажува дека е време за созревање и раст врз основа на искуства.
Универзумот сега ви ги испраќа последните тестови пред енергијата на Овен да преземе контрола. Нептун и Сатурн ви помагаат да ги симнете вашите розови очила и ве охрабруваат да ги гледате луѓето и ситуациите онакви какви што се навистина.
Ова не е период само за мечтаење, туку и за постигнување. Сатурн ве насочува да преземете акција, а Нептун ја буди вербата во вашите способности. Искористете го ова време за да се подобрите, да ја развиете вашата работна етика и да инвестирате во она што ве исполнува.
Близнаци
Во последно време чувствувате притисок, особено во вашата кариера и дневните обврски. Добрата вест е дека работите конечно се враќаат во рамнотежа. Враќањето на Нептун во Риби ви носи можност да го видите вашиот професионален пат со поголема јасност.
Сатурн и Нептун заедно ви помагаат да ги следите вашите соништа, но без импулсивни одлуки. Сега е вистинското време да учите, да ги надградите вашите вештини и да поставите цврста основа за иден успех.
Девица
Можеби во последно време се чувствувате преоптоварени во вашите врски и партнерства. Транзитот на Нептун во вашиот сектор на врски носи разјаснување и кревање на илузиите. Со поддршката на Сатурн, ќе ги гледате врските пореално и ќе преземете одговорност за вашиот дел од приказната.
Овој период носи можност за обновување на врските и создавање подлабока врска. Иако транзитот е ретрограден, тој отвора простор за искрена комуникација и поголемо чувство на автентичност во љубовта.
Стрелец
Вие сте во фаза на важни промени, и како што Нептун се враќа во Риби, фокусот се префрла на домот и семејството. Учите како да бидете поприсутни, како да се поврзете со вашите корени и да создадете хармонија во просторот што ве опкружува.
Проектите за декорирање, создавање тивок агол за себе или заеднички дом стануваат важни. Нептун ве учи како да внесете креативност во вашиот секојдневен живот и како да пронајдете внатрешен мир преку мали, но значајни промени.
фото: принтскрин
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Колку често треба да водите љубов за да бидете здрави
Сексот не е само пријатен, туку може да има и значајни здравствени придобивки, а ефектите зависат од тоа колку често се практикува. Професорката по сексуално и репродуктивно здравје, Кајл Велингс истакнува дека редовната сексуална активност може да го подобри имунитетот, менталното здравје и здравјето на срцето.
Истражувањата покажуваат дека секс еднаш до двапати неделно ја зголемува заштитата од инфекции.
Според студиите, исто така, секс еднаш во неделата позитивно влијае на линијата; 2 пати неделно – зајакнување на имунитетот; 3 пати неделно – двојно помал ризик од срцев удар; 4 пати неделно – подобар тен; 5 пати неделно – повеќе енергија, оптимизам и креативност.
Забава
Џејми Ли Кертис: Направив пластична операција на 25 години и се каам
Познатата актерка Џејми Ли Кертис откри дека направила пластична операција на 25 години и дека тоа денес го смета за една од најголемите грешки во животот. Одлуката ја донела по навредлив коментар на снимање во 1985 година, по што направила корекција на подочниците, но, како што вели, зажалила веднаш.
Таа истакна дека искуството ја поттикнало да стане силен поддржувач на природниот изглед и самоприфаќањето, предупредувајќи дека естетската индустрија и филтрите на социјалните мрежи создаваат нереални стандарди за убавина.
Кертис неодамна изјави дека масовната употреба на филери и операции претставува „геноцид над генерација жени“, додавајќи дека ваквите трендови го бришат природниот човечки изглед. Таа јавно ги советува и своите ќерки да не прават интервенции на лицето, нагласувајќи дека „кога еднаш ќе се вмешаш во лицето, нема враќање назад“.
Фото: depositphotos
Забава
Чоколадата би можела да исчезне до 2050 година, но научниците имаат „aс во ракавот“
Екстремните временски услови ја загрозуваат иднината на плантажите со какао ширум светот, што претставува сериозна закана за иднината на чоколадната индустрија. Поради тоа, научниците истражуваат други култури кои се поотпорни на климатските промени и од кои би можело да се создаде нова слатка алтернатива, пишува „Еуроњуз“.
Поголемиот дел од какаото (околу 60 проценти) доаѓа од западна Африка, од влажни земји како Брегот на Слоновата Коска и Гана, каде што високите температури и обилните врнежи се менуваат со кратки сушни периоди.
Сепак, во последните две години производството на какао опаднало и до 40 проценти. Поради тоа, цените на чоколадата пораснаа на нивоа какви што не биле забележани уште од 1970-тите години, а експертите предупредуваат дека свет без какао би можел да стане реалност веќе до 2050 година.
Како климатските промени ја загрозуваат чоколадната индустрија
Постојат повеќе фактори што укажуваат на можен недостиг на чоколада. Претходни извештаи како причини ги наведуваа нелегалното рударење злато, стареењето на какао-стеблата, па дури и шверцот, но истражувањата покажуваат дека главниот виновник е сè поизразениот контраст меѓу екстремните врнежи.
Институтот за клима и одржливост при Универзитетот Харвард наведува дека чувствителноста на какаото на временските услови не е новост, но дека климатските промени го „засилуваат интензитетот на обилните врнежи“ како што растат температурите.
За секое зголемување на температурата на воздухот за еден степен Целзиусов, атмосферата може да задржи околу седум проценти повеќе влага, што доведува до посилни и поинтензивни дождови.
„Основната физика е едноставна: потоплата атмосфера задржува повеќе влага, што ги засилува екстремните врнежи. Тоа доведува до задржување на вода во почвата, ерозија на земјиштето и создавање услови погодни за развој на габични заболувања“, објаснуваат истражувачите.
Можат ли научниците да ја спасат чоколадната индустрија?
Поттикнати од овој климатски предизвикан колапс, научниците од Националниот универзитет во Сингапур почнале потрага по решение.
Истражувачите го насочиле вниманието кон рогачот – климатски отпорна билка која се одгледува во Медитеранот и која постепено привлекува внимание како алтернатива на какаото.
За разлика од какаото, рогачот успева во топли и суви услови и бара многу малку вода. По печењето, ослободува специфична арома која потсетува на какао, иако неговиот вкус не одговара целосно.
За да го надминат тој проблем, тимот развил две техники за промена на вкусот на растението, користејќи ензими за да се засилат горчината и слаткоста.
Ензимскиот третман претставува едноставен и чист метод кој бара минимална обработка, за разлика од други постапки што вклучуваат агресивни хемикалии, како што е хлороводородната киселина, со цел подобрување на вкусот.
Со подобрување на ароматичниот профил на рогачот, истражувачите веруваат дека би можеле да ги охрабрат производителите на слатки да го користат рогачот во производи кои вообичаено бараат какао, како што се чоколадни табли, слатки напитоци и други производи на база на какао.
Доколку овие методи се применат во голем обем, тие би можеле „значително да ја намалат“ зависноста на чоколадната индустрија од какаото, правејќи ги синџирите на снабдување поотпорни на климатските промени и на појавата на болести кај посевите.
„Нашето истражување не е само обид да се репродуцира вкусот на какаото, туку и да се направи разновидност на состојките што ги користиме за создавање чоколадни алтернативи“, вели Манфред Ку, главен автор на научниот труд.
„Насочувањето кон издржливи, климатски отпорни култури како рогачот може да ѝ помогне на индустријата да се прилагоди на еколошките предизвици, а на потрошувачите да им понуди производ во кој ќе уживаат“, заклучува научникот.
Фото: pexels

