Забава
Додека спиете, еден трик ја подмладува вашата кожа: заборавете на безброј чекори во вашата рутина за убавина
Негата на кожата на лицето е исклучително важна, а ако сте еден од оние луѓе кои мразат да нанесуваат повеќе производи секој ден, постои еден трик што може да ви помогне.
Се будите со сива, уморна или дехидрирана кожа дури и откако сте спиеле како бебе? Во ред, време е да научите за единствениот трик за убавина што навистина прави разлика без да додадете уште пет серуми во вашата рутина.
Затоа што ако има магичен момент кога вашата кожа се регенерира и се полни, тоа е додека спиете. И не, не зборуваме за цела рутина од десет чекори – само еден чекор што менува сè:
Overnight маска (или како што сакаме да ја наречеме – филтер за лице, но во форма на нега на кожа).
Овие маски се буквално „ноќните работници“ на вашата кожа – тие делуваат додека спиете, токму во моментот кога вашата кожа се обновува. Тие се со густа текстура, полни со активни состојки и делуваат како заштитен слој што ја заклучува целата влага и хранливи материи од серумите што сте ги нанеле претходно.
Резултатот? Разбудете се со лице кое изгледа како штотуку да сте имале спа третман. Свеж тен, еластична и сјајна кожа — дури и ако сте спиеле само пет часа (или сте гледале ТВ емисии до 3 часот наутро, ние не судиме).
Како да се користи:
– Исчистете го лицето како и обично (чиста кожа = подобра апсорпција)
– Нанесете серум со хијалуронска киселина или ниацинамид
– Наместо ноќен крем, нанесете тенок слој од sleeping маската на целото лице и врат
– И тоа е тоа — без плакнење, само спијте додека магијата делува
Што да барате во состојките:
Хијалуронска киселина за хидратација, пептиди за еластичност, витамин Ц за сјај и церамиди за заштитна бариера. Користете го неколку пати неделно за да ја забележите разликата.
Најдобриот дел? Ова е најлесното подобрување на убавината што можете да го додадете во вашата рутина вечерва.
фото: принтскрин
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
„Инстаграм“, конечно, ја добива функцијата што сите ја сакаат
Многу корисници ја бараа оваа функција, а „Инстаграм“, конечно, им ги исполни желбите.
„Инстаграм“, конечно, ги послуша своите корисници: популарната социјална мрежа воведува нова функција „Историја на гледање“, која ви овозможува да ги прегледате сите видеа од Reels што сте ги гледале претходно, дури и ако не сте ги лајкнале, зачувале или споделиле.
Досега, ако случајно сте „скролувале“ преку интересно видео од Reels и сте заборавиле да го зачувате, беше речиси невозможно повторно да го пронајдете. Новата функција го решава токму тој проблем.
Како што објаснува извршниот директор на „Инстаграм“, Адам Мосери, многу корисници барале начин да ги пронајдат видеата што претходно ги гледале, но не ги зачувале, а оваа функција е директен одговор на овие барања.
View this post on Instagram
Функцијата „Историја на гледање“ ќе биде достапна во делот „Ваша активност“. За да пристапите до неа, треба да го отворите вашиот профил, да ги допрете трите реда во горниот десен агол, потоа да изберете „Ваша активност“ и да ја пронајдете „Историјата на гледање“.
Корисниците ќе може да ги видат сите претходно гледани видеа подредени хронолошки, како и да ги сортираат според времето на гледање или авторот. Тие исто така ќе може да избришат поединечни ставки или целата историја одеднаш.
Новата функција се воведува постепено и треба да биде достапна за сите корисници во светот во наредните недели.
Фото: Принтскрин
Забава
(Фото) Забавата до зори ја уништува: познатата манекенка едвај оди, нејзиното лице ги растажи фановите
Познатата манекенка Кејт Мос се чини дека повторно почна да го живее својот стар начин на живеење, а во јавноста ја гледаме сè почесто и почесто под дејство на алкохол.

По скандалозното појавување на Неделата на модата во Париз кога беше придржувана пред еден клуб, сега ги имаше своите пет минути на роденденската забава на Ким Кардашјан.

Реалната ѕвезда организира забава за својот 45-ти роденден и собра многу познати холивудски ѕвезди, вклучувајќи ја и Кејт Мос.
Познатата манекенка ја напушти забавата со пријателка, а таа цело време се држеше за неа, наводно дури и не можела да стои. Според странските медиуми, Кејт се сопнала кога влегла во такси и изгледала многу поспано.

За роденденот на Ким Кардашјан манекенката избра краток црн фустан во комбинација со крзнено палто, но сето ова останало во сенка на нејзиното однесување по прославата, што ги навело фановите да помислат дека Кејт повторно пиела премногу.
фото: принтскрин
Забава
Постојат две причини зошто никогаш не треба да истурате масло во мијалникот?
Многу луѓе имаат навика да истураат употребено масло во мијалникот по готвењето, но експертите објаснуваат дека оваа практика може да предизвика големи проблеми.
Освен што ги затнува цевките во вашиот дом, насобирањето масло во вашиот канализациски систем може да создаде огромни наслојки од маснотии. Овие затнувања, составени од стврднато масло и влажни марамчиња, може да блокираат цели канализациски мрежи.
Многу луѓе не се сигурни што да прават со своето употребено масло, објаснува Сузан Мекензи, која рециклира масло за готвење.
„Маслото ги затнува одводите и канализацијата, што предизвикува голем број проблеми за компаниите за вода и животната средина. Поголемиот дел од отпадното масло што не завршува во одводот се фрла со обичниот отпад и завршува на депониите“, рече Мекензи.
Покрај затнувањето, излевањето масло е штетно и за реките и езерата.
„Кога маслото ќе влезе во водните патишта, тоа е катастрофално за дивиот свет. Го намалува нивото на кислород во водата, ги задушува живите суштества, ја прави водата токсична и го нарушува целиот екосистем“, рече Мекензи.
Некои веруваат дека течните масла, како што е маслиновото, се побезбедни затоа што остануваат течни на пониски температури. Мекензи, сепак, нагласува дека ова е погрешно.
„Никогаш не треба да се истура масло во одводот“, рече таа.
Дури и маслиновото масло бргу се стврднува на пониски температури, што го прави исто толку штетно како и поцврстите масти, како оние што остануваат од печење месо.
„Дури и маслата што остануваат течни на ниски температури ги обложуваат цевките, се стврднуваат со текот на времето, задржуваат други остатоци и предизвикуваат затнувања. На крајот, тие сепак ја загадуваат водата“, објаснува таа.
фото: принтскрин

