Забава
(Видео) Чистењето на стаклото од рерната никогаш не било полесно: ќе свети за 5 минути, без никакви хемикалии
Поради честата употреба на рерната, маснотиите и остатоците од храна се натрупуваат на нејзините шуплини и врати, кои со текот на времето стануваат тврдоглави наслаги.
Рерната е еден од оние домашни апарати без кои е тешко да се замисли секојдневниот живот: во неа печеме леб и колачи, подготвуваме неделни ручеци и семејни вечери, но и покрај ова, ретко обрнуваме внимание на неа и одлучуваме да ја исчистиме.
Чистењето на рерната, а особено на нејзиното стакло, честопати изгледа како најнеблагодарна домашна работа. Сепак, како што советува корисникот на TikTok, Марко, од профилот @probablyworthsharing, постои лесен начин да го вратите сјајот на вратата од рерната, и тоа за само пет минути, користејќи природна состојка што веќе ја имате во вашата кујна.

Трикот на Марко не бара никакви посебни алатки или скапи решенија; клучот е обична сода бикарбона. Овој природен лек, познат по своето неутрализирање на мирисите и благо абразивно дејство, се покажа како исклучително ефикасен во отстранувањето на маснотиите и изгорените дамки од стаклото на вратата од рерната.
Постапката е многу едноставна: прво посипете сода бикарбона на стаклото од рерната, доволно за целосно да го покриете со тенок слој. Потоа земете влажен сунѓер и нежно протријте го по површината. Водата ќе ја претвори содата во паста што делува како природно средство за чистење. Ако не се претвори во паста, додадете уште малку вода и продолжете со триење додека содата не се распредели рамномерно.
@probablyworthsharing Clean your oven door! It only takes 5 minites. #kitchenhacks ♬ original sound – Marko
Оставете ја површината подготвена на овој начин да дејствува на неа околу пет минути. Во тоа време, содата бикарбона почнува да „делува“ – нејзините мали честички нежно ги отстрануваат наслагите, а во исто време апсорбираат маснотии и нечистотија. Откако ќе отстои, доволно е нежно да ја избришете со сунѓер и поголемиот дел од нечистотијата ќе исчезне без премногу напор. Ако на некои места останат тврдокорни дамки, Марко советува едноставно да додадете уште малку сода, бидејќи таа делува како благ абразив што дополнително ги раствора маснотиите, објавува Express.co.uk.
Конечно, избришете го стаклото со сува крпа и оставете го да се исуши. Вратата, како што вели Марко, ќе биде „како нова“. Освен што не бара груби хемикалии, овој метод не остава непријатни мириси, а во исто време ја штити површината од гребнатини.
Содата бикарбона ја менува бојата за време на чистењето, од бела во кафеава, што е знак дека ги вади маснотиите и дамките од стаклото. Иако овој природен процес трае малку подолго од комерцијалните средства за чистење рерни, предноста е што е целосно безбеден, еколошки и ефикасен.
Ако досега го одложувавте чистењето на вашата рерна затоа што ви изгледаше макотрпно и комплицирано, овој едноставен совет би можел да ја промени вашата рутина, а најдобро од сè – нема хемикалии, непријатни мириси или досадно триење.
фото: принтскрин
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
„Инстаграм“, конечно, ја добива функцијата што сите ја сакаат
Многу корисници ја бараа оваа функција, а „Инстаграм“, конечно, им ги исполни желбите.
„Инстаграм“, конечно, ги послуша своите корисници: популарната социјална мрежа воведува нова функција „Историја на гледање“, која ви овозможува да ги прегледате сите видеа од Reels што сте ги гледале претходно, дури и ако не сте ги лајкнале, зачувале или споделиле.
Досега, ако случајно сте „скролувале“ преку интересно видео од Reels и сте заборавиле да го зачувате, беше речиси невозможно повторно да го пронајдете. Новата функција го решава токму тој проблем.
Како што објаснува извршниот директор на „Инстаграм“, Адам Мосери, многу корисници барале начин да ги пронајдат видеата што претходно ги гледале, но не ги зачувале, а оваа функција е директен одговор на овие барања.
View this post on Instagram
Функцијата „Историја на гледање“ ќе биде достапна во делот „Ваша активност“. За да пристапите до неа, треба да го отворите вашиот профил, да ги допрете трите реда во горниот десен агол, потоа да изберете „Ваша активност“ и да ја пронајдете „Историјата на гледање“.
Корисниците ќе може да ги видат сите претходно гледани видеа подредени хронолошки, како и да ги сортираат според времето на гледање или авторот. Тие исто така ќе може да избришат поединечни ставки или целата историја одеднаш.
Новата функција се воведува постепено и треба да биде достапна за сите корисници во светот во наредните недели.
Фото: Принтскрин
Забава
(Фото) Забавата до зори ја уништува: познатата манекенка едвај оди, нејзиното лице ги растажи фановите
Познатата манекенка Кејт Мос се чини дека повторно почна да го живее својот стар начин на живеење, а во јавноста ја гледаме сè почесто и почесто под дејство на алкохол.

По скандалозното појавување на Неделата на модата во Париз кога беше придржувана пред еден клуб, сега ги имаше своите пет минути на роденденската забава на Ким Кардашјан.

Реалната ѕвезда организира забава за својот 45-ти роденден и собра многу познати холивудски ѕвезди, вклучувајќи ја и Кејт Мос.
Познатата манекенка ја напушти забавата со пријателка, а таа цело време се држеше за неа, наводно дури и не можела да стои. Според странските медиуми, Кејт се сопнала кога влегла во такси и изгледала многу поспано.

За роденденот на Ким Кардашјан манекенката избра краток црн фустан во комбинација со крзнено палто, но сето ова останало во сенка на нејзиното однесување по прославата, што ги навело фановите да помислат дека Кејт повторно пиела премногу.
фото: принтскрин
Забава
Постојат две причини зошто никогаш не треба да истурате масло во мијалникот?
Многу луѓе имаат навика да истураат употребено масло во мијалникот по готвењето, но експертите објаснуваат дека оваа практика може да предизвика големи проблеми.
Освен што ги затнува цевките во вашиот дом, насобирањето масло во вашиот канализациски систем може да создаде огромни наслојки од маснотии. Овие затнувања, составени од стврднато масло и влажни марамчиња, може да блокираат цели канализациски мрежи.
Многу луѓе не се сигурни што да прават со своето употребено масло, објаснува Сузан Мекензи, која рециклира масло за готвење.
„Маслото ги затнува одводите и канализацијата, што предизвикува голем број проблеми за компаниите за вода и животната средина. Поголемиот дел од отпадното масло што не завршува во одводот се фрла со обичниот отпад и завршува на депониите“, рече Мекензи.
Покрај затнувањето, излевањето масло е штетно и за реките и езерата.
„Кога маслото ќе влезе во водните патишта, тоа е катастрофално за дивиот свет. Го намалува нивото на кислород во водата, ги задушува живите суштества, ја прави водата токсична и го нарушува целиот екосистем“, рече Мекензи.
Некои веруваат дека течните масла, како што е маслиновото, се побезбедни затоа што остануваат течни на пониски температури. Мекензи, сепак, нагласува дека ова е погрешно.
„Никогаш не треба да се истура масло во одводот“, рече таа.
Дури и маслиновото масло бргу се стврднува на пониски температури, што го прави исто толку штетно како и поцврстите масти, како оние што остануваат од печење месо.
„Дури и маслата што остануваат течни на ниски температури ги обложуваат цевките, се стврднуваат со текот на времето, задржуваат други остатоци и предизвикуваат затнувања. На крајот, тие сепак ја загадуваат водата“, објаснува таа.
фото: принтскрин

