Контакт

Македонија

(Видео) Одбележан меѓународниот ден за борба против корупцијата

Објавено пред

„Борбата против корупцијата е процес за којшто ни треба единство, ни треба соработка и придонес од секого. Затоа, уште повеќе ќе ја зајакнеме координацијата меѓу надлежните институции, министерствата, независните институции како што се Државната комисија за спречување корупција и судовите, невладиниот и приватниот сектор за фокусирани стандарди и ефективни механизми за следење и за спречување на сите форми на корупција. Сега сме дел од НАТО и најблиску до ЕУ, свесни сме дека нашата волја и храброст е законот да важи за секој, да нема привилегирани и недопирливи, да нема неказнивост!“, истакна заменик-претседателот на Владата задолжен за борба против корупција, човечки ресурси и одржлив развој, Љупчо Николовски на денешната конференција, која по повод одбележувањето на Меѓународниот ден за борба против корупцијата, во организација на неговиот Кабинет се одржа во Скопје.

dobivaj vesti na viber

„Свесни сме дека корупцијата е сериозна закана за владеењето на правото, демократијата и економскиот развој. Освен закана тоа нѝ е и најголем мотив да не бегаме од таа тешка реалност, да не одлагаме повеќе, да не калкулираме туку одлучно да се спротивставиме и да одработиме за доброто на сите“, рече Николовски, во рамки на двочасовната конференција под мотото „Твое право, твоја должност! Кажи не за корупција!“ на која се обратија и учествуваа и претседателот на државата Стево Пендаровски, претседателот на Собранието, Талат Џафери, амбасадорката на Соединетите Американски Држави, Кејт Мери Брнз, заменик-шефот на Делегацијата на Европската Унија во Република Северна Македонија, Џулијан Васало, раководителката на програмската канцеларија на Советот на Европа, Лејла Дервишагиќ, раководителот на Канцеларијата на Обединетите нации за дрога и криминал (УНОДЦ), Бил Вуд, како и директорката на Регионалната антикорупциска иницијатива (РАИ) Десислава Готскова, како и одделни претставници на антикорупциски институции и независни тела.

Осврнувајќи се на Планот за борба против корупција и успешната реализацијата на владините заложби за остварување на реформите и воведувањето на функционални механизми за спречување на корупцијата и криминалот, Николовски ги спомена сите конкретни промени кои изминатите 10 месеци беа донесени и преземени во соработка со останатите министерства и антикорупциски институции, за кои беше презентирано и ретроспективно видео.

Николовски особено го нагласи воведувањето на Активната транспарентност, односно остварувањето и поставувањето на стандардот за пристап до сите информации и достапноста на граѓаните и медиумите за следење на секоја трансакција направена со парите на граѓаните. Имплементирани се повеќе препораки од ГРЕКО, воведена е јасна обврска за сите министри за објава на имињата на сите посебни советници и други надворешно ангажирани лица и донесена е нова Уредба за критериуми, начин на давање, пријавување и примање дарови.

Донесен е нов Кодекс за етичко однесување кој за прв пат ги опфати сите носители на јавни функции именувани од Владата, вклучувајќи ги и нејзините членови, кој беше применет и согласно неговите одредби беа разрешени повеќемина функционери поради неговото прекршување.

За институциите, додаде Николовски, се воведени нови обврски за изработка и јавно објавување на интерни процедури за јавни набавки, за прв пат се изработуваат антикорупциски програми, се назначуваат овластени лица за прием на пријави доставени заради заштитено внатрешно пријавување за постоење на евентуална корупција. Започна реализацијата на системот „Е-инспектор“ за дигитално спроведување на надзорите и контролите и за прв пат сериозно Владата работи на дигитална трансформација на општеството како една од клучните компоненти како механизам за намалување на ризик факторите за корупција со цел подобрување на квалитетот на живот на граѓаните и олеснување на нивната комуникација со институциите.

Во своето обраќање Николовски го спомена и новиот подготвен Закон за потекло на имот и воведувањето на граѓанска конфискација, со кој се воведува контрола на капиталот, со што се отвора патот за конфискација на имотот, за којшто не може да се докаже од каде потекнува, како и усвоената Национална стратегија за јакнење на капацитетите за водење на финансиски истраги и конфискација на имот со Акциски план 2021/23 година и за прв пат е активирана и Националната Комисија чија основна функција е следење на акциските планови на стратегијата.

Покрај измените и дополнувањата за Законот за јавни претпријатија и јавни установи, според кој се намалува бројот на членови на управни и надзорни одбори, беше спомената и Одлуката со која се ограничуваат трошоците за угостителски услуги за работни состаноци во угостителски објекти, која што важи за сите државни функционери, како и Уредбата, со која се регулира и користењето на службените возила на функционерите.

Воведен е систем за следење предмети кој им овозоможува на граѓаните и на правните лица да пријавуваат проблеми за непостапување на институциите по основ на конкретни услуги и предмети и електронско следење на нивното решавање. Со измените на законите за административни службеници се обезбедува департизација и обезбедување квалитет и јасни и еднакви критериуми за вработување и еднакви можности и шанси за секој. Мерки за спречување ризик од коруптивни дејства се и воведените аудио и видео надзори во работата на различен тип на службеници, инспектори и контролори, Предлог-мерката, воведување на Регистар на цени на стоки и услуги, се уредува процесот на планирање на јавните набавки и подготвувањето на годишните планови за јавни набавки и обврската на економските оператори да ги користат референтните цени истакнати во регистарот на цени при распишувањето на јавната набавка. Во соработка со стопанските комори предвидуваме да се воведат антикорупциски програми и правила за интегритет во приватниот сектор, за штитење на интегритетот на релевантните приватни компании“, информираше Николовски додавајќи дека се предвидува и нов електронски систем за пријавување корупција, електронски систем за распределба на предмети во Државното правобранителство, воспоставување на ревизорски комитет за ефективно потапување по препораките на државниот завод за ревизија.

Николовски, истакна дека Владата како партнер со граѓаните и невладиниот сектор и медиумите се заедно во борбата против корупцијата, кога гласно се известува и се разоткриваат случаи, во споредба со минатото кога тоа не беше воопшто можно, а отстранување на корупцијата од општеството се остварува со обезбедување одговорно, инклузивно и транспарентно донесување одлуки на сите нивоа, како и со развивање ефективни, одговорни и транспарентни институции.

Претседателот Пендаровски, во својот говор истакна дека корупцијата ја слабее државата, ги осиромашува граѓаните, ги компромитира демократските институции и цената ја плаќаат сите, особено, најранливите категории на луѓе меѓу нас.

Додавајќи дека независно од тоа дали причините за корупцијата ќе ги бараме во човековата природа, во системските и структурни недостатоци или законски празнини, Пендаровски оцени дека постои еден фактор што неспорно ја поттикнува оваа штетна појава, а тоа е културата на неказнивост.

„Многу е важно, санкционирањето да не се ограничи само на лица од вториот или третиот ешалон на власта, туку да ги опфаќа и најмоќните. Меѓутоа, она што посебно загрижува е што таквите поединци не само што не се санкционирани, туку отсуствува и елементот на јавен срам. На јавен срам треба да биде изложен секој за кој ќе се докаже дека е корумпиран. Наша должност е, борејќи се против корупцијата, да создадеме праведно општество на еднакви граѓани. Без тоа, демократијата и државноста ќе ни останат само на хартија“, упати порака претседателот Пендаровски на денешната конференција со мото: „Твое право твоја должност! Кажи не за корупција!“

Претседателот на Парламентот на Република Северна Македонија, Џафери ја оцени потребата од обединување и соочување на сите граѓани, а не само на државниот апарат, во борбата против корупцијата, која како што подвлече е глобален проблем.

„За да го постигнеме ова, мора да воспоставиме политики, систем и мерки за секој да може да се чувствува безбеден да зборува јавно и гласно кога ќе ѝ каже не, на корупцијата којашто на зачудувачки начин успева да најде плодно тло во секоја сфера на општеството, нанесувајќи притоа ненадоместлива штета на очекуваниот одржлив развој и напредок на земјата, злоупотребувајќи ги вредните ресурси кои се неопходни за обезбедување на стандардни услови за живот за сите наши граѓани и за обезбедување на поширок пристап до елементарните услуги како што се здравствената заштита и образованието, без притоа да се запостават напорите за обезбедување на здрава и чиста животна средина, постигнувањето на родова еднаквост и отворањето на нови работни места. Недоличното и неправилното постапување со јавните ресурси особено е штетно во ова време кога се тие најпотребни за одговор и закрепнување од пандемиската криза со КОВИД-19“.

Амбасадорката на САД, Брнз во своето обраќање подвлече дека за да напредуваат демократиите, мора да постојат одговорни институции, кои одговараат на потребите на граѓаните, притоа истакнувајќи дека повеќе од две децении, американската Влада е силен поддржувач на бројните антикорупциски напори преземени од Владата, како и независни тела за поддршка на силна, стабилна и просперитетна нација.

Заменик-шефот на Делегацијата на Европската Унија во Република Северна Македонија, Џулијан Васало во денешното обраќање на конференцијата, истакна дека ефикасната борба против корупцијата, заедно со почитувањето на правото и демократските принципи се главен предуслов за идното членство во Унијата. Тој додаде дека борбата против корупцијата подразбира пристап на целото општество и фундаментална промена од врвот до дното, бидејќи користа ќе биде за сите.

Раководителката во програмската канцеларија на Советот на Европа во Скопје, Лејла Дервишагиќ и шефот на програмската канцеларија на УНОДЦ во нашата земја Бил Вуд, во своите обраќања, како и директорката на Регионалната антикорупциска иницијатива (РАИ) Десислава Готскова, во видео обраќање се осврнаа на важноста на вклучувањето на секој поединец при почитувањето на воспоставените ефикасни механизми за успешно сузбивање на корупцијата и криминалот и за спречување на оштетување на државниот буџет, потенцирајќи дека остануваат отворени за поддршка и натамошна соработка, во полза на заедничките цели и приоритети.

Дел од конференцијата, на која присуствуваа и претставници на законодавната и извршната власт, меѓународната заедница и претставници на меѓународни организации, беа и видео пораки испратени од министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, министерот за правда, Бојан Маричиќ и повеќе директори и претставници на институции, кои соработуваат со Кабинетот на заменик-претседателот на Владата задолжен за борба против корупцијата и криминалот, одржлив развој и човечки ресурси, порачувајќи дека најсилната алатка за сочувување на една држава е спроведување на демократските процеси, почитувањето на правото и одговорното справување со криминалот и корупцијата преку почитување и унапредување на воспоставените механизми.

Македонија

Тешка сообраќајка во Чаир: Крв на улицата, еден возач однесен во болница

Објавено пред

Тешка сообраќајка се случи вечерва во Чаир, во близина на стадионот. Во несреќата учествувале автомобил марка „фолксваген“ и моторцикл. Според информациите на „Макфакс“ од терен, на асфалтот има траги од крв, а возачот на моторциклот со Брза помош е однесен во болница. На улицата е растечено и масло од моторциклот.

dobivaj vesti na viber

Неофицијално, до несреќата дошло кога автомобилот му го пресекол патот на моторциклот, а тој удрил во левата страна од „фолксвагенот“.

По сообраќајката, на помош притрчале минувачи, кои се обиделе да му помогнат на возачот на моторциклот. Се обиделе да му го спречат крварењето, а го потурале и со вода.

На терен е излезена и полицијата. „Макфакс“ се обрати за детали, кои се најавени за подоцна. Во тек е увид.

Прикажи повеќе...

Македонија

СДСМ: По сите скандали на Милошоски тој треба да си даде оставка, нема образ да зборува за македонските интереси

Објавено пред

После низата судски предмети и скандали поврзани со Антонијо Милошоски треба да си даде оставка од пратеничката позиција затоа што не е достоен да ја извшува, велат во соопштение од СДСМ.
Антонијо Милошоски е осудено лице во Германија, близок соработник на Груевски, обвинет во случајот Моќник, главен предводник на политички мотивираната лустрација и докажан извор на лажни вести. Милошоски, човекот кој го нарекуваше Блаже Конески „џуџето од Небрегово“ кој нарачуваше лустрација на Славко Јаневски, нема образ да говори за македонските национални интереси, стои во соопштението.
Од СДСМ велат дека Милошоски е соработник на режимот во којшто бевме изолирана и заробена држава, без меѓународна поддршка, 11 години заглавени во неизвесност а македонската дипломатија системски уништена и целосно партизирана.
Денеска работите се променети,  претседаваме со ОБСЕ, членка сме на НАТО и водиме преговори со ЕУ за полноправно членство како слободна и демократска држава а дипломатијата е професрионализирана и унапредена, додаваат од СДСМ.
Прикажи повеќе...

Македонија

Спасовски: Заврши времето на двојните стандарди, битката против криминалот не трпи селективност

Објавено пред

Во интервјуто за Радио Слободна Европа, министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, ги коментираше обвинувањата од опозицијата во врска со наводни повластени криминални структури, категоризирајќи ги како комплетни дезинформации кои никако не соодветствуваат со реалноста.

dobivaj vesti na viber

Наведувајќи дека располага со информации за средби на дел од овие криминални структури токму со највисоките претставници на опозицијата, најверојатно поттикнати дека на тој начин ќе може да се помогне во некој друг аспект, тој порача дека овие активности не смеат да бидат со цел да се даде некаква политичка поддршка на било кој криминалец во државата.

Покрај ова, Спасовски истакна дека најголемиот дел од криминалните групи коишто опозицијата ги посочува во своите дезинформации, веќе се наоѓаат на издржување казна затвор и дека станува збор за достапни и лесно проверливи информации, додека за сите други криминални групи кои се занимаваат со рекет, уцени и други криминални активности, борбата интензивно продолжува.„Не можете во исто време да имате борба против криминалните структури и да заштитувате некого. За тоа сведочат граѓаните, за тоа сведочат и сопствениците на угостителските објекти и оние кои ги посетуваат. Нема никаква селективност, бидејќи битката против криминалот не може да подразбира селективност. Заврши времето на наши и ваши, на заштитени и привилегирани, наспроти сите останати. Заврши времето во кое вие како политичар ќе преговарате за да амнестирате некои свои, кои што имаат криминални активности, визави т.н. „уставобранители“ коишто се во затвор, а за нив нема да гласате во Собранието. Знаете, тие двојни стандарди веќе не поминуваат“, потенцираше министерот Спасовски.Одговарајќи на прашањето до каде е истрагата за неодамнешното убиство на членови на криминални структури во угостителски објект под Кале, министерот Спасовски посочи дека има сериозен напредок во истрагата, со обезбедени добар дел аргументи, факти и докази коишто одат во прилог на целосна разврска на овој случај.„Мотивите се пресметки помеѓу криминални групи или внатре во криминална група и тоа на крај истрагата ќе го покаже и ќе го докаже. И токму тука сме насочени со акцијата ‘Безбеден град’ –  да се оневозможи такви криминални структури да ги загрозуваат мирот, стабилноста и јавниот ред и мир на граѓаните. Затоа ќе бидеме уште пожестоки и поинтензивни, а оваа акција во следниот период ќе ја прошириме и по другите градови, бидејќи не сакаме да оставиме простор такви криминални структури да бидат формирани во било кој град во државата“, беше категоричен Спасовски.

Прикажи повеќе...

Најново

Домашен9 часа

(Видео) По победата на Вардар, Чкембари испратени со специјалци и полициски возила од Аеродром

Битолската навивачка група Чкембари, со шест автобуси и едно комбе заминаа од салата „Јане Сандански“, откако Вардар го совлада Пелистер....

Македонија11 часа

Тешка сообраќајка во Чаир: Крв на улицата, еден возач однесен во болница

Тешка сообраќајка се случи вечерва во Чаир, во близина на стадионот. Во несреќата учествувале автомобил марка „фолксваген“ и моторцикл. Според...

Спорт12 часа

(Видео) Инциденти на ракометно дерби, прекинат натпреварот Вардар – Еурофарм Пелистер

Дербито во Првата македонска ракометна лига меѓу Вардар 1961 и Еурофарм Пелистер е прекинат попладнево во Скопје поради сериозни инциденти...

Свет14 часа

(Видео) Дрон камиказа падна во близина на Москва, се сомнева дека леталото било украинско

Во областа Тула во Русија, недалеку од поширокиот московски регион, се урнало и експлодирало беспилотно летало камиказа. „Две лица се...

Регион15 часа

Вучиќ: Предупредив дека доаѓа војна, не ми кажа Путин туку сам сфатив

Српскиот претседател Александар Вучиќ зборуваше за состојбите во светот. Тој вели дека Американците создаваат „нов блок во Европа, кој значително...

Македонија17 часа

(Фотогалерија) Охрид, Водно, Градски парк, Кучково – викенд места за прошетка на сонце

Убав пролетен ден не е за седење дома. На вакво мислење се голем број наши сограѓани кои сончевото време го...

Македонија17 часа

Заев вети, институциите исполнија, хотелот во Лагадин на чичко Никола е легален

По десетина поништени решенија на Општина Охрид и исто толку жалби од инвеститорот, две пресуди на Управен суд и нешто...

Македонија17 часа

Дабиќ: Во МНР масовно се впумпуваат партиски кадри, па се унапредуваат со злоупотреба

На денешната панел дискусија на тема „Алармантните состојби во македонската дипломатија“ обраќање имаше амбасадорот и претседател на Македонски дипломатски синдикат...

Македонија21 час

Спасовски: Лажните дојави за бомби се од група од Македонија и ќе одговараат за тероризам

Набргу група македонски државјани ќе добијат кривични пријави за тероризам и ќе одговараат за лажните дојави за бомби во училиштата...

Свет21 час

Нови гробови на историските гробишта во Украина: Победата е наша, но оваа е цената

Сместени во југоисточниот дел на Лавов, гробиштата Личакив се едни од најстарите во Европа и често се споредуваат со историскиот...

Македонија22 часа

Пратеник од ДУИ барал пари за да гласа уставни измени, тврди ВМРО-ДПМНЕ

Ковачевски знае дека ниту неговите пратеници нема да поддржат уставни измени и затоа е нервозен. Иста е состојбата и во...

Свет22 часа

Трамп: Јас сум жртва на лов на вештерки

Поранешниот американски претседател Доналд Трамп вчера во Тексас им порача на илјадници приврзаници дека е подложен на една по друга лажни...

Македонија23 часа

Македонските патарини лани собрале над 53 милиони евра

На наплатните станици во државава лани е остварен промет во износ од 53.242.070 евра, соопшти Јавното претпријатие за државни патишта...

Македонија23 часа

Времето денес сончево и топло

Времето денес ќе биде сончево со мала до умерена облачност, велат од УХМР. Ќе дува слаб до умерен ветер од...

Свет1 ден

Русија по грешка призна дека Украинците сепак ѝ потопиле воен брод

Украинските сили пред една година тврдеа дека рускиот воен брод Саратов е целосно уништен, што Русите постојано го негираа. На...

Свет2 дена

Каде ќе започне контраофанзивата?: Генерал изненади со најавата, Москва ја менува тактиката

Пролетта пристигна во Украина – при крајот на март температурите достигнаа највисоки 17 Целзиусови степени низ поголемиот дел од источниот...

Топ2 дена

Обвинителството со детали за девојчето во Струга: едниот силувач бил семеен пријател

Обвинителството бара притвор за тројцата кои силувале 14-годишно девојче во Струга. За случајот поведена е истрага против две лица, на...

Топ2 дена

Филмска потера на автопатот кај Тетово – полицијата пукала во тркалата на автомобил со кој бегале дилери на дрога

Полициска бркотница се одвивала синоќа на автопатот Гостивар-Тетово кога дилери на дрога ја забележале полицијата и одлучиле да се дадат во...

Македонија2 дена

Оштетувања на дигесивниот тракт има битолчанецот кој испил корозивно средство во кафуле, а нарачал кисела вода

Веќе петти ден на Клиниката за Токсикологија е хоспитализиран битолчанецот поради испиено корозивно средство во кафуле. Според информациите што вчера...

Македонија2 дена

Од што починала петгодишната Јана ќе покаже обдукцијата – се чека наодот додека се испитуваат лица

Обдукцијата на телото на петгодишната Јана Христовска, ќе треба да го дадат одговорот од што починало девојчето во битолската болница...