Контакт

Македонија

(Видео) Шекеринска: Над 20 отсто од буџетот за одбрана наменети за опремување и модернизација

Објавено пред

Буџетот за 2021 година е буџет за одбраната на земјата како членка на НАТО Алијансата. Годинава покажуваме дека обврските, стандардите, критериумите кои што сме ги прифатиле како земја членка на НАТО ги почитуваме. Затоа Северна Македонија и оваа година го зголемува буџетот за 0,2% од БДП, движејќи се кон посакуваните 2%, но годинава за првпат целосно ја исполнуваме и втората обврските на земјите членки на НАТО која што произлезе од Самитот во Велс – а тоа е повеќе од 20% од буџетот за одбраната да се издвои за опремување и за модернизација, рече министерката за одбрана, Радмила Шекеринска, на денешната прес-конференција на која го презентираше одбранбениот буџет за 2021 година, кој трета година по ред расте и во 2021 година ќе достигне 1,57 посто од бруто домашниот производ, односно над 11 милијарди денари.

Таа кажа дека со буџетот за 2021 година ќе го продолжиме процесот на опремување и модернизација на Армијата, за што се обезбедени 38 посто повеќе средства отколку во буџетот за 2020 година.

Со овој буџет се добива и ново подмладување на Армијата, подобрување на стандардот на армиските припадници, квалитетна логистичка поддршка, реконструкција на армиските објекти, подобри услови на најголемиот полигон и Криволак и стабилно финансирање на Армија која е дел од Алијансата.

„Кризната состојба со КОВИД–19 во која што се наоѓаме најдобро покажува дека инвестирањето во Армијата е инвестиција во безбедноста на сите граѓани. Во овие три години, порастот на буџетот за одбраната ни овозможи да добиеме мотивирана, подобро обучена и подобро опремена Армија. Денес тоа не е само Армија на Република Северна Македонија, денес тоа е и армија на земја членка на НАТО. Подготвена да одговори на секој предизвик како што во моментов и помага на државата во справувањето со кризата“, информираше министерката и додаде дека во однос на овогодинешниот буџет, одбраната во 2021 година ќе има повеќе средства за речиси 10 проценти во однос на буџетот за 2020 година.

Министерката истакна дека изминатите три години фокусот на вниманието беше ставен на состојбата со персоналот, особено во Армијата каде платите беа зголемени за најмалку 16 проценти, а во некои категории и повеќе, и преземени беа и конкретни чекори како измени во Законот за служба во Армијата со цел, преку зголемување на интересот за воената професија, да се обезбедат квалитетни професионални војници и да се зајакне и подмлади старешинскиот кадар. Продолжува и исплатата на станарина за припадниците на Армијата која започна од први март годинава.

Пример за успешното зголемување на интересот, рече министерката, е последниот конкурс за професионални војници каде за едно место се пријавија 10 кандидати, споредено со конкурсите од претходните години кога за едно место имаше пријавено во просек по само 1 до 1,5 кандидати.

Шекеринска истакна дека до крајот на 2020 година ќе имаме вкупно 270 нововработени професионални војници, и најави дека следната година овој број ќе се зголеми за уште дополнителни 200 со што значително ќе се подмлади армискиот кадар, особено во делот на професионалните војници.

Продолжува и инвестирањето во човечките капацитети – во 2021 година се планира прием на 54 нови офицери, дел од Воената академија, но и од граѓани кои претходно завршиле цивилен факултет, а се од критични специјалности важни за Армијата.

По цели 11 години пауза, започнува процесот на обновување на подофицерскиот кадар, кој е ’рбетот на Армијата, истакна Шекеринска и додаде дека заради 11-те години без курс за подофицери во моментов има дури 456 подофицери помалку од потребниот број.

„Неодамна заврши конкурсот за избор на кандидати и во следниве четири месеци ќе имаме два курса во кои што по 60 професионални војници ќе добијат шанса да бидат подофицери на нашата Армија. Со тоа, во овој дел навистина ќе решиме еден проблем кој што траел една декада“, порача министерката за одбрана.

Како што беше најавено, од 2021 година започнува и стипендирањето на студенти за критичните специјалности во Армијата, што е потврда дека вложуваме во луѓето и во нивните знаења и вештини кои и се потребни на Армијата.

„За припадниците на Армијата во меѓународни мисии и операции, во буџетот имаме 447 милиони денари од кои најголемиот дел – 6 милиони евра се за плати и надоместоци, а останатиот дел за логистички трошоци“ рече министерката и дополни дека со тоа исполнуваме уште една задача во споделувањето на товарот на земјите членки на НАТО, а тоа е придонесот во меѓународни операции, кој го зголемуваме.

Дома, продолжуваме да ја подобруваме и логистичката поддршка на Армијата – ја снабдивме Армијата со униформи, чизми, материјални средства и муниција и не само што го решаваме само наталожениот проблем, туку „правиме систем во кој тој проблем не смее веќе никогаш да се појави“.

„Со средства во буџетот од 2021 година ќе обезбедиме целосен континуитет на редовно снабдување со потребните материјали, замена на униформи, чизми, ќе набавиме свечени униформи и комплетирање на целиот тој комплет. Даваме дополнително спортска целосна опрема која што ќе ги зајакне капацитетите и ќе ја зајакне кондицијата во нашата Армија. Но, се разбира обезбедуваме и опрема и муниција од секаков вид за вежби, со главен фокус на подготовка на нашата НАТО декларирана единица Лесната пешадиска борбена група“, рече министерката.

Но, главниот дел и многу важен дел од нашата работа во 2021 година, порача, ќе биде да го продолжиме процесот на опремување и модернизација на Армијата, за што се обезбедени 2,8 милијарди денари или 25 посто од одбранбениот буџет.

„Навистина инвестираме во следна генерација опрема, следна генерација вооружување, обезбедување на техника, обезбедување на соодветна опрема која што ќе доликува на земја членка на НАТО“, рече Шекеринска. Со повеќегодишни договори набавуваме нови оклопни возила, неборбени возила, логистичка опрема за декларираните единици, информатичка опрема и опрема за сајбер безбедност, опрема за пешадија, артилериски средства.

Продолжуваат и капиталните инвестиции и тоа со забрзано темпо – за реконструкција на објекти и инфраструктура во 2021 година ќе има 25 посто повеќе отколку во 2020 година, кога беа успешно завршени повеќе вакви проекти, меѓу кои и реновирањето и опремувањето на објектот во Куманово каде сега е сместена командата на Бригадата на Југоисточна Европа, како и целосното реновирање на два големи објекти во касарната „Илинден“.

Министерката информираше дека планираните 328 милиони денари за оваа намена ќе се инвестираат во реновирање на нови објекти, на патната инфраструктура и објектите за сместување и обука на полигонот „Криволак“, кој, рече, е еден од клучните капацитети со кои Северна Македонија дава придонес кон колективната безбедност на НАТО.

„Уште во 2021 очекуваме повторно на ’Криволак’ да бидеме домаќини на една голема воена вежба ’Одлучен удар 21’ каде што навистина ќе покажеме дополнително кои се капацитетите, кои се можностите на овој полигон, не само за нашата Армија, туку и за сите сојузници“, рече министерката. Додаде дека инвестициите и осовременувањето на овој полигон, ќе ни даде шанса не само да придонесеме во колективната безбедност, туку и да имаме некакви бенефити за нашата економија и за нашиот буџет.

„Со предложениот буџет за 2021 година во одбраната за нови 0,2 проценти од БДП, со издвојувањето на 25% за модернизација, покажавме дека на нашиот збор може да му се верува. Дека продолжуваме со исполнување на обврските како и во периодот кога чекавме на членство во НАТО. Тоа не го правиме, сета оваа инвестиција, вложување во луѓе и во опрема, не го правиме само за НАТО туку пред се го правиме за својата држава, за нашите граѓани и за нивната и наша заедничка безбедност. Добра држава значи и добра Армија, а во добра Армија треба да се инвестира. Она што го покажавме минатите години, ќе продолжиме да го правиме и во 2021. Да инвестираме таму каде што резултатите веќе се гледаат “, заклучи министерката.

Македонија

(Видео) Мицевски: СДСМ на сила го истурка Законот за попис, наместо статистичка ова ќе биде политичка операција

Објавено пред

На денешната 29. собраниска седница ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата не гласаа за законот за пописот на населението и домаќинствата, но тој беше усвоен во Собранието.

Според координаторот на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Мицевски, ова законско решение власта го истуркал на сила, со скратување на постапките и без јавна дискусија и јавни дебати.

„Не се прифатени 26 амандмани од ВМРО-ДПМНЕ, односно 37 на целокупната опозиција и ефектите од ваквото законско решение ќе се видат наскоро од страна на граѓаните, а одговорноста ќе биде на СДСМ и нивните коалициони партнери. Затоа ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата не гласаа за ваквото законско решение“, посочи Мицевски.

Според него, овој закон по скратена постапка, со европско знаменце, има само неколку козметички измени кои немаат, како што вели, никаква допирна точка со регулативите на Европскиот парламент.

„Последниве денови се лецитира со проценти и признавање, односно непризнавање на резултатите од пописот што треба да се спроведе. Што ми дава за право да констатирам дека нашите забелешки се оправдани и дека повеќето забелешки меѓу кои и врзаниот потпис на директорот и заменикот има некаква улога во ова законско решение и дека пописот од статистичка преминува во политичка операција“, изјави од собраниската говорница Мицевски.

Ваквото предложено законско решение нема да биде објективно и фер, рече тој.

Прикажи повеќе...

Македонија

(Видео) Маричиќ: Време е да сфатиме дека пописот е повеќе од само пребројување на етничките заедници

Објавено пред

Министерот за правда Бојан Маричиќ говорејќи денеска на онлајн конференцијата во организација на „Рома интеграцион центрум“ го поздрави донесувањето на Законот за попис во Собранието.

Министерот кажа дека е време да се престане да се гледа на пописот како на политичко прашање, кое служи само за да се пребројат етничките заедници во нашата земја и како општество да се фокусираме на тоа како пописот може да биде своевиден катализатор на развојот на државата и планирањето на политиките, особено за најранливите категории граѓани.

„Без да знаеме колку точно жители има некој град, село или населено место, што точно работат, какво образование имаат, со каков имот располагаат, што точно им е потребно, нема да можеме да креираме долгорочни развојни политики и да имаме соодветен слух за потребите на сите граѓани. Нашата држава повеќе не може да си дозволи ‘луксуз’ и да остане без попис уште неколку години. Дотолку повеќе што државите членки на Обединетите нации се обврзани спроведуваат попишување на населението и имотот“, изјави Маричиќ.

Министерот кажа дека покрај населението со потписот ќе се попишат и нашинците во странство, односно дијаспората, а во Заводот за статистика веќе се изработува и посебна промотивна кампања преку која на овие лица детално ќе им се објасни како да учествуваат во процесот, за сите да можат да го искористат своето право.

Прикажи повеќе...

Македонија

15 починати и 356 новозаразени од Ковид-19

Објавено пред

Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа се направени 1.906 тестирања, а регистрирани се 356 нови случаи на Ковид-19 во Скопје – 171, Куманово – 12, Тетово – 19, Прилеп – 15, Гостивар – 6, Штип – 7, Битола – 4, Велес – 10, Охрид – 20, Струмица – 8, Кавадарци – 19, Струга – 10, Кочани – 2, Кичево – 10, Свети Николе – 1, Гевгелија – 3, Неготино – 3, Ресен – 3, Крива Паланка – 3, Радовиш – 3, Берово – 4, Делчево – 3, Пробиштип – 7, Виница – 3, Демир Хисар – 1, Кратово – 1, Крушево – 4, Македонска Каменица – 1, Пехчево – 2 и еден во Демир Капија.

Институтот за јавно здравје денеска регистрирал 587 оздравени пациенти од Скопје – 426, Куманово – 18, Тетово – 7, Прилеп – 12, Гостивар – 14, Штип – 8, Битола – 11, Велес – 13, Струмица – 13, Кавадарци – 19, Кочани – 6, Кичево – 8, Свети Николе – 1, Гевгелија – 2, Неготино – 2, Крива Паланка – 8, Радовиш – 6, Берово – 3, Пробиштип – 5 Богданци – 2 и по еден во Валандово, Кратово и Пехчево.

Починати се 15 лица, пет пациенти од Скопје (65, 64, 82, 60 и 66 години), еден од Куманово (73), три пациенти од Тетово (78, 36 и 61 година), еден од Прилеп (69), еден од Кавадарци (73), еден од Кичево (51), еден од Крива Паланка (79), еден од Делчево (46) и еден пациент од Кратово (59). Од нив двајца се починати вон, останатите се починати во болнички услови.

Вкупната бројка на ковид-дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 89.817, бројката на оздравени пациенти е 75.387, на починати е 2.754, а бројот на активни случаи изнесува 11.676. Од вчера се евидентираат два контролни теста, а според досега завршените епидемиолошки анализи во моментов статистиката по градови е следна:

• Скопје 39.024, активни 6.767
• Куманово 5.062, активни 429
• Тетово 4.994, активни 463
• Прилеп 4.497, активни 269
• Гостивар 3.552, активни 308
• Штип 3.454, активни 166
• Битола 3.178, активни 219
• Велес 2.980, активни 307
• Охрид 2.684, активни 387
• Струмица 2.487, активни 360
• Кавадарци 2.430, активни 365
• Струга 2.162, активни 185
• Кочани 1.704, активни 116
• Кичево 1.681, активни 151
• Свети Николе 1.062, активни 48
• Гевгелија 957, активни 117
• Неготино 948, активни 155
• Дебар 725, активни 106
• Ресен 715, активни 116
• Крива Паланка 708, активни 66
• Радовиш 679, активни 50
• Берово 571, активни 52
• Делчево 541, активни 157
• Пробиштип 489, активни 35
• Виница 479, активни 43
• Валандово 325, активни 23
• Демир Хисар 242, активни 14
• Македонски Брод 239, активни 14
• Богданци 214, активни 30
• Кратово 210, активни 14
• Крушево 196, активни 37
• Македонска Каменица 190, активни 48
• Демир Капија 180, активни 37
• Пехчево 177, активни 15
• Дојран 81, активни 7

Направените 1.906 тестови се преку: ИЈЗ – 468, ЦЈЗ Скопје – 48, Авицена – 183, Биотек – 134, МАНУ – 120, Жан Митрев (Филип Втори) – 83, Систина со PCR метода – 166, лабораторија Лаор – 52, Судска медицина – 9, ЦЈЗ Битола – 60, Инфективна клиника – 5, Синлаб – 38, Ремедика – 16, лабораторија болница Козле – 19, ЈЗУ (рапид тест) – 504, УК Пулмологија со алергологија – 1. Досега во земјата се направени вкупно 437.267 тестирања на Ковид-19.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија2 часа

15 починати и 356 новозаразени од Ковид-19

Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа се направени 1.906 тестирања, а регистрирани се 356 нови случаи на...

Свет2 часа

(Видео) Најмалку петмина мртви во пожарот што ја зафати зградата на најголемиот светски производител на вакцини

Голем пожар избувна денес во Индискиот институт за серуми (SII), фабрика за производство на вакцини во градот Пуна. Пожарот го...

Македонија3 часа

Филипче: Првите вакцини од „Фајзер“ и од Србија ќе стигнат со интервентен увоз

Не постои законска пречка за прием на вакцините против Ковид-19 во нашата земја. Првите дози на вакцината од „Фајзер“, која...

Македонија5 часа

Собранието го изгласа законот за попис

По 19 години, во април ќе се одржи попис на населението во земјата. Собрането денеска со 62 гласа „за“, без...

Македонија6 часа

Брнабиќ: Ќе помогнеме вакцините на „Фајзер“ да се регистрираат во Северна Македонија

Српската премиерка Ана Брнабиќ за ТВ „Хепи“ изјави дека земјата е подготвена да испрати 8.000 вакцини во Северна Македонија и...

Македонија6 часа

Фетаи за „Монструм“: Овој чин не заслужува ништо помалку од доживотен затвор

Обвинителката Фатиме Фетаи, која го застапува случајот „Монструм“, преку анализа на доказите, односно вештачењата и сведочењата, му докажуваше на судот...

Македонија7 часа

Матурантите ја бојкотираат наставата

Матурантите го бојкотираат почетокот на второто поллугодие. Тие бараат да полагаат два наместо четири предмети од државната матура. „Сојузот на...

Македонија8 часа

Обвинение за двајцата насилници што во автобус на ЈСП се закануваа дека ќе стават патници во киселина

Скопското Обвинителство поднесе обвинение за двајцата насилници што во автобус на ЈСП се закануваа дека ќе стават патници во киселина....

Македонија8 часа

Министерството за здравство: Состојбата со коронавирусот е стабилна

Во согласност со неделните извештаи на Институтот за јавно здравје за изминатиот месец се бележи стабилизација на епидемијата во земјата,...

Европа9 часа

Научниците од „Оксфорд“ подготвуваат вакцина против новите видови коронавирус

Научниците од Универзитетот „Оксфорд“ се подготвуваат што побргу да произведат нови верзии на вакцина, кои ќе може да се борат...

Свет10 часа

По 10 години, демократите ја презедоа контролата и над Сенатот на САД

Тројца нови американски сенатори вчера положија заклетва непосредно по преземањето на претседателската функција на Џозеф Бајден давајќи ѝ на Демократската...

Македонија11 час

Угостителските објекти од денеска ќе работат до 21 часот

Рестораните и другите угостителски објекти од денеска, наместо до 18, ќе работат до 21 часот. Во согласност со одлуката на...

Свет21 час

Кина воведе санкции кон 28 лица од администрацијата на Трамп

Кина воведе санкции за 28 лица од Америка, вклучително и официјални лица од поранешната администрација на Трамп, обвинувајќи ги за...

Свет23 часа

(Видео) По силната експлозија во Мадрид, една зграда е уништена, три лица загинаа

Една зграда е уништена, а околните згради се оштетени од силната експлозија којашто се случи недалеку од туристичката атракција Пуерта...

Свет1 ден

(Видео) Бајден положи заклетва: Победи демократијата

„Ова е ден на Америка, ден на демократија. Денес го славиме триумфот не на кандидатот, туку на пораката. Се слушна...

Македонија1 ден

Заев: Пописот е статистички процес неопходен за креирање на долгорочни развојни економски политики

„Остануваме целосно посветени на успешното спроведување на пописот, на неговата афирмација во делот на спроведување и поддршка на самиот попис....

Спорт1 ден

Финишот на полувремето кобен за Македонија, пораз од Словенија со 21-31

Добрите две третини од првиот дел од мечот меѓу Македонија и Словенија во рамки на главната фаза од ракометниот Мундијал...

Економија1 ден

Стратешкиот чешки инвеститор Групацијата АРИКОМА најавува продолжување на инвестициите во ИТ- експерти во Северна Македонија

На денешната прес-конференција присуствуваа претседателот на Владата на Република Северна Македонија, г. Зоран Заев, амбасадорот на Република Чешка во Република...

Македонија1 ден

72 нови случаи на Ковид-19, починаа 13 лицa

Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа се направени 793 тестирања, а регистрирани се 72 нови случаи на...

Свет1 ден

(Видео) Трамп го одржа својот последен говор како претседател: Ќе се вратиме во некоја форма

Трамп последен пат ѝ се обрати на јавноста во својство на претседател на САД во воздухопловната база „Ендрус“, каде што се...

Досие