Контакт

Македонија

„Го сакам Водно“: Од сите владини заклучоци итно се испочитува само тој да продолжи изградбата низ шумата

Објавено пред

По месечна борба на претставки и жалби, стигнавме до амбис, велат од граѓанска иницијатива „Го сакам Водно“ во врска со градежните активности за изградба на гасовод низ оваа планина.

Од иницијативата јавно ги прашуваат надлежните како планираат да донесат закон за Водно кога во исто време се копа и корне низ него.

„Пред повеќе од месец дена Министерството за животна средина требаше да подготви предлог-закон за Водно, за Матка и за парк-шумата Гази Баба, за која тогаш, меѓудругото, никој не кажа дека има веќе донесен закон. Дали Град Скопје донесе програма за рекултивација и пошумување? Ветувања многу, реализација нема. Од сите донесени заклучоци на Владата пред два месеца, само еден се испочитува, и тоа веднаш. МЕР да продолжи со изградбата на гасоводот низ парк-шума Водно“, се наведува во соопштението.

Оттаму додаваат дека за да се донесе закон за Водно најпрво треба да се дополни инвентарот со нови податоци за природни живеалишта и видови во парк-шумата Водно од национално и ЕУ значење.

„Како да се направи тоа кога на дневна основа се уништуваат природните живеалишта и видови со продолжување на овој ужасен проект?! Мисли ли некој во оваа држава на општото добро? На почитување на закони и прописи? Законот за Водно требаше да го донесете за 30 дена, кон крајот на септември. За да е готов, треба да се направи биомониторинг на живеалишта и видови, а тоа е невозможно да се направи ако се гради низ Водно. Или планот ви е прво да го изградите гасоводов, да уништите живеалишта и видови, па после да носите мртов Закон за немање потреба од заштита на Водно“, ги прашуваат од граѓанската иницијатива, надлежните.

Од „Го сакам Водно“ истакнуваат дека студијата за оцена на влијанието врз животната средина (ОВЖС) на овој проект е можен фалсификат.

„Еден од професорите потпишан како соработник сам, јавно се иззема, изјавувајќи дека прв пат слуша дека бил дел од изработката на ваков проект. Директорката на фирмата ‘Технолаб’, која стои зад изработката на студијата потврди пред сите, пред Реџепи, Макрадули, Шилегов, пред член од инспекцискиот совет, пред професорот од шумарски Иван Блинков и редица други, дека е во прашање печатна грешка каде што стои името на професорот Мицевски како соработник“, објаснуваат од „Го сакам Водно“ и велат дека несфатливо е како лажирано име на соработник може да се изедначи со печатна грешка и сите глумат дека не е страшно што имаат потенцијален фалсификат во рацете.

Од иницијативата од каде за борат за заштита на шумското подрачје и еко-системот на Водно, додаваат дека на спустот кон Шишево багерите се на ивица од провалија и прашуваат дали се потребни жртви за да запре, како што велат, лудилото.

„Се работи на исклучително тежок терен со наклони од 63% во должина од 107 метри, од 71% во должина од 163 метри, итн. Работниците треба да ги носат багерите во амбис, зошто така оди трасата на гасоводот. Неколку дрвја се гледаат напред и после тоа пука видик, зошто дрвјата се удолу. Треба да го ризикуваат својот живот за да се продолжи лудилово – по секоја цена гасовод низ Водно“, се наведува во соопштението на граѓанската иницијатива од каде додаваат дека досега до разни инспекторати имаат испратено околу 30 претставки и жалби во кои укажуваат на пропусти и недозволени состојби.

Од „Го Сакам Водно“ нагласуваат и дека мерките за заштита од ерозија не се применуваат, зошто, како што истакнуваат, постапката за јавна набавка за избор на фирма која ќе ги спроведе не е завршена.

„Дали некој од надлежните излезе со став да не се гради зошто нема кој да ги спроведе мерките за заштита од ерозија? Не. Се има правосилно одобрение за градење. Толку. Преведено на јазикот на институциите: може да се прави што се сака, по секоја цена“, стои во соопштението.

Од иницијативата пишуваат и за симптоматично обновување на решението за сеча од скопскиот градоначалник Шилегов.

„Решението за сеча на Град Скопје, истото она што истече пред повеќе од месец дена, е бесправно издадено, бидејќи е издадено за реализација на правосилно одобрение за градење, но проектираната траса не е користена за да се пресмета проценката за штета и висината на средствата од МЕР исплатени на Град Скопје, што е предуслов за да се издаде Решението. За тоа е користена изменета траса, која не е дел од тоа одобрение за градење и која сè уште не е одобрена. Владеење на правото? Секако дека не. На ова вакво истечено Решение од повеќе од три недели, после нашето алармирање, МЕР бара да му се измени рокот и Град Скопје веднаш го менува од 30 дена, до 1 март 2019. Ние, граѓаните и жители на Скопје, не сме имале право да се жалиме на ова бесправно Решение за сеча во парк-шума Водно, добро од јавен интерес, бидејќи не сме била странка“, потенцираат од „Го Сакам Водно“.

Оттаму како недозволен го сметаат и фактот што не постои дозвола односно мислење од Министерство за одбрана за градба во непосредна близина на бункери и загрозување на јавната безбедност.

„Го сакам Водно“ ги повикуваат сите движења, организации, професори кои се бават со правата на работниците и човековите права да се огласат и да го дигнат својот глас против спроведувањето на гасоводот низ Водно, кои, како што наведуваат оттаму, го става на ризик и животот на обичниот работник.

Воедно ја повикуваат и министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска да преземе итни мерки веднаш и го запре загрозувањето на животот на работниците, а министерката Шекеринска да се изјасни по прашањето на загрозување на јавната безбедност, во контекст на бункерите и гасоводот.

„Ги повикуваме да ги прекинат сите понатамошни дејствија и повикаат на ревизија на проектот, во надлежност на министерот Сугарески, за да се запре лудилото пред да биде предоцна“, се наведува во соопштението на граѓанската иницијатива „Го сакам Водно“.

Македонија

Претставен новиот план за унапредување на велосипедскиот сообраќај во Скопје

Објавено пред

На денешната отворена трибина на тема „Градот Скопје за подобра мобилност“ беше претставен новиот План за унапредување на велосипедскиот сообраќај 2019-2021 кој треба да биде усвоен за два дена, на претстојната седница на Советот на Град Скопје. Пред присутните граѓани, експерти од областа на животната средина и сообраќајот и пред претставниците на невладините организации беа претставени и активностите на Град Скопје за зголемување на безбедноста во сообраќајот, подготовката на проектот за рехабилитација на централното градско подрачје и зголемување на пешачката зона и проектите за заштита на пешаците со дополнително осветлување на пешачките премини и поставување копчиња на семафорите.

„Во текот на минатата година изградивме и реконструиравме рекордни 14,6 километри велосипедски патеки во вредност од 56,5 милиони денари. Оваа година градиме и реконструираме велосипедски патеки во должина од над 16 километри. Изградивме и реконструиравме велосипедски патеки и велосипедски ленти на улиците Московска, 4.Јули и Даме Груев, како и на булеварите Србија и Киро Глигоров. По реконструкцијата што е во тек, ќе бидат изградени велосипедски и пешачки патеки и на улицата Благоја Стефковски. На булеварот АСНОМ кој го прошируваме во првата фаза, а потоа со мост преку Вардар ќе ги поврзува Аеродром, Центар и Гази Баба, исто така, е предвидено да има велосипедски и пешачки патеки од двете страни на коловозот. Булеварот Христијан Тодоровски Карпош, кој е во изградба, исто ќе добие велосипедски и пешачки патеки. Поврзувањето на северната и јужната страна на градот со велосипедски патеки е можеби најголемиот предизвик што го имаме, а кој очекувам да го надминеме. Со гордост можам да најавам дека за две години од сега Скопје ќе биде велоград со развиена велосипедска мрежа што ќе ги поврзува сите населби во градот“ рече градоначалникот Шилегов.

Развивањето на велосипедската мрежа е основен предуслов за унапредување на велосипедизмот како одржлива алтернатива на автомобилскиот транспорт. Со тоа, Град Скопје се бори и против сообраќајниот метеж предизвикан од прекумерната употреба на автомобилите и против аерозагадувањето кое во еден дел е предизвикано и од употребата на нееколошки горива за автомобилите.

„Годинава доделивме 12 милиони денари субвенции за набавка на велосипеди со што стимулиравме над 4.000 граѓани да набават велосипеди. Доделивме субвенции и за набавка на електрични тротинети кои се исклучително популарни и се почесто можат да се видат на велосипедските патеки. Засадуваме дрвореди, живи огради и ниско зеленило за пешачењето да биде попријатно. Водиме отворена „војна“ со непрописното паркирање на тротоарите и на велосипедските патеки. За таа цел, со поставување заштитни столпчиња ослободивме пешачки и велосипедски површини во должина од над шест километри. Не знам дали се сеќавате дека до неодамна пред Министерството за правда немаше каде да се стапне од паркирани возила? Ги памтите ли Бит-пазар и улицата Максим Горки со паркирани возила на тротоарите и на велосипедските патеки? Во моментов, го ослободуваме делот кај поранешна „Мисла“ за слободно движење на пешаците и велосипедистите. Сите овие состојби кои до скоро беа дел од нашето секојдневие, сега се минато“ нагласи Шилегов.

Тој додаде дека на терен интензивно работи пајак-службата на ЈП „Градски паркинг“, а значително е зголемен и бројот на казни за непрописно паркирање.

Град Скопје по 9.пат се придружува на градовите кои ја одбележуваат Европската недела на мобилност со богата агенда исполнета со квалитетни содржини за промоција на пешачењето, велосипедизмот и користењето јавен превоз како одржливи форми на урбана мобилност. Оваа година, тема на Европската недела на мобилност е „Пешачи со нас – Сигурно пешачење и возење велосипед“, и во нејзиното одбележување ќе се вклучат 2.784 градови од 48 држави од Европа и од светот. Годинешната кампања има за цел да ги поттикне граѓаните да ги сменат навиките и почесто да користат активни начини на движење или да го комбинираат пешачењето и возењето велосипед со јавниот транспорт.

Прикажи повеќе...

Македонија

Синдикатот на Клинички центар го поддржува протестот против насилството врз здравствени работници

Објавено пред

Синдикатот на Клинички центар го поддржува протестот под мотото „Стоп за насилство врз здравствени работници“ организиран од Асоцијацијата на специјализанти и млади лекари и го повикува своето членство масовно да се придружи на протестот закажан за среда, 18 септември, во 11 часот на хелиодромот во Клинички центар.

Од таму велат дека членовите на Синдикатот својата получасовна пауза ќе ја користат од 11 до 11 и 30 часот со цел да можат да се приклучат на протестот.

„Во оваа прилика сакаме да истакнеме дека Синдикатот на Клинички центар во целост се согласува со Министерот Филипче дека насилството врз докторите, медицинските сестри и другите вработени во здравството е рецидив од минатото и резултат на претходните популистички политики, но истовремено го прашува што направи тој во изминатиот период за да го реши тој рецидив. Според зачестените, а не повремени и инцидентни напади на вработените во здравството очигледно ништо, или со бројки изразено, ако неговиот претходник пред 5 години, се соочувал со 5 случаи на напади на доктор годишно, Министерот Филипче се соочува со 15 случаи на напад на доктор за изминатите 9 месеци од оваа година“, велат од Синдикатот.

Како и за многу други битни работи во здравството, велат од таму, министерот Филипче го исклучи Синдикатот на Клинички центар од учеството во дебатите за решавање на проблемот со насилството во здравството. Со таа постапка, додаваат, ги остави вработените во Клинички центар без влијание во креирањето на политиките на надлежните институции во решавањето на овој многу важен проблем.

„Од овие дебати за изнаоѓање решенија за спречување на насилството ја исклучи и Асоцијацијата на специјализанти и млади лекари, иако е организатор на протестот на кој го најави своето присуство и рече дека ќе го предводи. Со ваквиот селектиран и нетранспарентен пристап, дебатата во Деканатот на Медицински факултет – Скопје доживеа несакан, но предвидлив исход. На самата дебата присуствуваа повеќе излагачи од слушатели, а претседателот на Асоцијацијата на специјализанти и млади лекари јавно ги прогласи организаторите на дебатата за неподобни на протестот. На крајот да прашаме како може да прави дискриминација на вработените во ЈЗУ и на едните да им обезбеди професионално обезбедување, а на другите да им посака добра среќа поради фактот дека по негови проценки се со помала веројатност дека некој ќе ги нападне“, велат од Синдикатот.

Прикажи повеќе...

Македонија

ГОБ „8 септември“ добива линеарен акцелератор за малигни заболувања

Објавено пред

Во Градската општа болница „8 Септември“ се финализира инсталацијата на нов линеарен акцелератор. Станува збор за врвна технологија за третман на малигните заболувања. Апаратот е од еден од водечките светски производители и претставува најдобра платформа достапна на пазарот во оваа област, соопшти Министерството за здравство.

Пред инсталацијата на апаратот, изграден е комплетно нов бункер за кој се обезбедени 58 милиони денари од буџетот на Министерството за здравство.

Линеарниот акцелератор овозможува максимална прецизност во планирање и изведување третмани, имајќи предвид дека насочувањето на третманскиот зрак се врши со рубини, додека кај сите останати апарати се врши со огледала.

„Со примената на оваа технологија се овозможува управување со радиотераписките процедури, планирање и креирање распореди, резервација на термини, следење на пациентите, следење на реализацијата на третмани, креирање електронски записи за историјата на болеста, ревизија и споредба на сликите добиени со електронскиот портал-детектор на акцелераторот, со сликите добиени од системот за планирање на третманот“, велат од МЗ.

Од таму потсетуваат дека Владата на седница ја усвои информацијата со иницијатива за соединување односно централизирање на дејноста онкологија и радиотерапија, во рамки на Универзитетската клиника за радиотерапија и онкологија-Скопје со основање подрачни одделенија во Градската општа болница „8-ми Септември”–Скопје, Клиничката болница Штип и Клиничката болница Битола, како и низ останатите градови во Републиката.

Овој чекор, велат од Министерството, ќе обезбеди стручна, навремена и технолошки напредна радиолошка терапија за пациентите низ целата држава.

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија38 минути

ВМРО-ДПМНЕ предлага анкетна комисија за работењето на СЈО

Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ денеска поднесе до Собранието предлог одлука за основање на анкетна комисија за утврдување на евентуалното нестручно,...

Македонија42 минути

Апелациониот суд ги потврди доживотните затворски казни за „Диво Насеље“

Апелациониот суд Скопје ги одби жалбите на обвинетите во предметот „Диво Насеље“ и во целост ја потврди првостепената пресуда за...

Македонија48 минути

Антикорупциската комисија ќе побара Иванов да ја пресели канцеларијата од „Џеваир“

Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) ќе побара од Службата за општи и заеднички работи при Владата (СОЗР) да...

Македонија2 часа

(Видео) Туск: Северна Македонија направи сè што се очекуваше за влез во ЕУ

Претседателот на Европскиот совет, Доналд Туск, по денешната средба со премиерот, Зоран Заев, изјави дека Северна Македонија направила сè што...

Македонија2 часа

(Видео) Заев: „Рекет“ е силен тест за судството

„Рекет“ е силен тест за судството и успехот во правосудните реформи. Со решавање на овој случај и законот за Јавното...

Македонија4 часа

„02 Иницијативата“: Ништо не е реализирано од програмата за намалување на загадувањето за 2019 година

Од програмата за намалување на аерозагадувањето за 2019 со два милиона евра нема ништо реализирано, а објавена e само една...

Свет5 часа

Путин, Ердоган и Рохани: Да се формира одбор за изработка на нов Устав во Сирија

Лидерите на Турција, Русија и на Иран, Реџеп Таип Ердоган, Владимир Путин и Хасан Рохани, се согласија на состанокот во...

Свет5 часа

Трамп: Иран стои зад нападот на Саудиска Арабија, но ќе почекаме да се докаже

Треба да се почека додека со сигурност не се дознае извршителот на нападот на Саудиска Арабија, изјави американскиот претседател Доналд...

Свет6 часа

Хамнеи: Никогаш нема да преговараме со САД

Иран никогаш нема да преговара со САД, политиката на Вашингтон заснована на максимален притисок ќе пропадне, изјави врховниот ирански верски...

Македонија6 часа

Пратеници формираа иницијатива за една изборна единица

Во Собранието на Северна Македонија се формира иницијатива за една изборна единица, во која се вклучија 12 пратеници од 10...

Македонија7 часа

Почнува внатрешното уредување на собите во студентскиот дом „Гоце Делчев“

Државниот студентски центар преку Министерството за образование и наука почнува со внатрешното  уредување на собите во В и Г-блоковите во...

Свет18 часа

Путин ѝ понуди оружје на Саудиска Арабија

Рускиот претседател Владимир Путин во Анкара ѝ понуди на Саудиска Арабија да ѝ продаде свое оружје, по нападите на нафтените...

Свет18 часа

(Видео) Еруптира најактивниот вулкан во Јапонија, исфрли пепел до 4.000 метри висина

Еруптира еден од најактивните вулкани во Јапонија, Сакуријам, и над кратерот исфрла облак од пепел на најмалку 1.000 метри висина,...

Македонија20 часа

(Видео) Активисти за заштита на животните упаднаа на собир на Шилегов и Марин

Активисти за заштита на животните упаднаа на собир во скопската населба Аеродром каде што средба со граѓаните имаа градоначалниците на...

Македонија1 ден

Укинат притворот на Стевчо Јакимовски

Судот му го укина куќниот притвор на поранешниот градоначалник на општина Карпош, Стевчо Јакимовски, и му определи мерки на претпазливот....

Македонија1 ден

(Видео) Фатиме Фетаи се враќа во скопското Обвинителство, Лиле Стефанова во Радовиш

Советот на јавните обвинители на денешната седница им го прекина мандатот во СЈО на десетте помошници на поранешната специјална обвинителка,...

Македонија1 ден

Колевски: Јанева повеќе не е ниту гевгелиски обвинител

Поранешната шефица на специјалното јавно обвинителство, Катица Јанева, повеќе не е ниту гевгелиски обвинител. Советот на јавните обвинители го стави...

Свет1 ден

Две семејства настрадаа во пожар во зграда во Сибир

Осум лица, меѓу кои и четири деца, загинаа во пожар во станбена зграда во сибирскиот град Краснојарск, соопшти руското Министерство...

Македонија1 ден

Одложено судењето за автобуската несреќа кај Ласкарци

Денешното судење за автобуската несреќа кај Ласкарци, која се случи во февруари и во која загинаа 16 лица, беше одложено...

Економија1 ден

Во Холандија бројот на слободни работни места еднаков на бројот на невработени

Бројот на слободни работни места во Холандија на крајот на јуни бил еднаков на бројот на невработени. Стапката на невработеност...

Досие