Контакт

Македонија

Дескоска најави измени на Кривичниот законик за кривични дела поврзани со тортура

Објавено пред

Министерката за правда, Рената Дескоска, се обрати на меѓународната конференција посветена на справувањето со несоодветното постапување на полицијата содржани во пресудите на Европскиот суд за човекови права.

Во своето обраќање министерката Дескоска истакна дека и нашата држава имала предмети во кои Судот во Стразбур утврдил повреда на Конвенцијата во однос на постапувањето на полициските службеници. Покрај Судот во Стразбур, оваа состојба во нашата држава е констатирана и во извештаите за ситуацијата во однос на човековите права на Комитетот против тортура, ОБСЕ, „Амнести интернешнл“ и други релевантни извештаи.

Како реакција на наведените пресуди и извештаи, Дескоска истакна дека изминатиот период се преземени повеќе мерки за менување на состојбите во оваа област.

Со цел воспоставување независен надворешен механизам за контрола над работата на вработените во Министерството за внатрешни работи со полициски овластувања и затворската полицијата, беа направени измени и дополнувања на Законот за Јавното обвинителство, Законот за полицијата и Законот за извршување на санкциите, а во рамките на граѓанската контрола беа извршени измени и дополнувања на Законот за народниот правобранител.

„Со предложените измени се даде основа за формирање посебно одделение во Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција со специјализирани јавни обвинители, кои постапуваат по овој вид предмети“, потенцира министерката за правда. Таа информира дека наведените законски одредби веќе успешно се применуваат во практиката и формираното одделение во рамките на Основното јавно обвинителство за организиран криминал и корупција постапува по повеќе вакви предмети.

Дескоска истакна дека значајна новина е дека по овие предмети повеќе не постапува внатрешната контрола во рамките на Министерството за внатрешни работи, туку истрагата ја водат единствено јавниот обвинител и истражителите во Јавното обвинителство. Оваа надлежност ја следи и судството, со пропишаната надлежност за постапување по овие предмети на одделението што суди за дела од организиран криминал и корупција во рамките на Основниот кривичен суд во Скопје.

Понатаму, министерката се осврна на измените на Законот за народниот правобранител, со кои е предвидено дека народниот правобранител заедно со претставници на невладини организации презема дејства и мерки за обезбедување, поддршка и заштита на жртвите, нивните права и презентирање на нивните интереси во сите постапки и случаи.

Дескоска информира дека како дел од реформската агенда на Министерството за правда во иднина ќе бидат подготвени измени и дополнувања на Кривичниот законик во однос на кривичните дела поврзани со тортура.

„Овие измени ќе содржат целосно редефинирање на двата члена од Кривичниот законик – мачење и друго сурово, нечовечно или понижувачко постапување и казнување и малтретирање во вршење на службата. Исто така, овој предлог ќе содржи и одредба во согласност со која предлагаме за наведените две кривични дела да нема застарување, и тоа како за кривичното гонење така и за извршувањето на казната“, истакна Дескоска.

Македонија

Комисијата за еднакви можности на жените и мажите дебатираше за родовиот аспект на климатските промени

Објавено пред

Во рамките на проектите за климатски промени кои Министерството за животна средина и просторно планирање ги спроведува со поддршка на Програмата за развој на Обединетите нации (UNDP) и во тесна соработка со Комисија за еднакви можности на жените и мажите, се одржа Јавна расправа за родовиот аспект на климатските промени. Климатските политики и родовите политики на државата се амбициозни, кога се разгледуваат посебно. Но, споени во една целина, ќе овозможат поголема ефикасност при спроведувањето на климатските акции и ќе дадат подобри резултати во различни сектори, соопшти Министерството за животна средина и просторно планирање.

Последиците од климатските промени, како што се поплавите, сушите и лизгањата на земјиштето најмногу влијаат врз сиромашните, беспомошните и оние кои се директно во контакт и зависат од природните ресурси за да преживеат. Жените, кои вообичаено имаат најниски приходи во општеството и кои вршат голем дел од неплатената работа во семејството, претставуваат најголем дел од овие ранливи сегменти од населението.

На јавната расправа свое излагање имаше и државниот секретар во МЖСПП, Ана Петровска, која ги образложи напорите на Министерството за животна средина и просторно планирање за донесување и реализација на родово одговорни политики во областа на климатските промени.
Притоа Петровска направи осврт на она што е неопходно да се реализира во наредниот период, но и што се Владата досега има направено на планот на родово одговорни политики при намалување на влијанието од климатските промени во државата, нагласувајќи дека за силно политичко водство е потребна едукација.

Комисија за еднакви можности на жените и мажите ја согледа важноста на оваа проблематика и презема иницијатива и политичко водство за зголемување на информираноста меѓу носителите на политики за родовиот аспект на климатските промени. Претседателка на Комисијата Даниела Рангелова потенцираше дека жените поседуваат уникатни перспективи и вештини кои се корисни за ефикасна адаптација и ублажување на влијанието од климатските промени, но дека исто така е многу важна помошта која државата ќе биде во состојба да им ја обезбеди за поефикасно надминување на овие негативни ефекти, а истовремено секоја жена влијае и на едукацијата на идните генерации во рамки на секое семејство.

Светлана Цветковска, од Министерство за труд и социјална политика посочи дека Министерството за труд и социјална политика активно учествува во креирањето на родово одговорни политики и секогаш ги поддржува сите активности на оваа тема, а тоа ќе го прави и во иднина.

„Жените се агенти на промени, жената чувствува поголема потреба за акција во справувањето со климатските промени и е поверојатно дека ќе го промени своето однесување и ќе дејствува”, нагласи Цветковска.

Павлина Здравева, раководител на проектите за климатски промени во чии рамки се иницираше оваа проблематика истакна: „Земјоделството е сектор најранлив на климатските промени. Иднината ќе донесе потопли лета и сè поретко дожд. Ненадејни поројни дождови и град ќе бидат се почести. Климатските промени носат предизвици, носат ризици. Треба да се адаптираме ако сакаме да опстанеме”.

На работилницата се обрати и консултантот за родова еднокавост Олгица Апостолова, која образложувајки ја врската род – климатски промени, истакна: „Пристапите кон климатските промени ќе бидат поефикасни, ефективни и одговорни и ќе обезбедат пошироки бенефити доколку и мажите и жените подеднакво се вклучени во креирањето на политиките. Програмите за климатски промени кои се родово слепи се потенцијално штетни за развојот поради тоа што имаат тенденција на влошување на постојната нееднаквост“.

Нацрт-акциски план кој беше презентиран на јавната дебата, е еден од првите чекори за интегрирање на родовите прашања во климатските промени. Истиот предвидува конкретни чекори со кои преку зголемување на знаењето и свесноста на сите релевантни засегнати страни за родовите прашања и за прашањата поврзани со климатските промени, ќе се изградат институционални капацитети за конкретни акции во оваа област, и на ниво на креирање на политики и на нивна имплементација.

Во рамки на јавната расправа беше прикажан документарниот филм „По дождот“, кој портретира 4 жени – земјоделки, на возраст меѓу 40 и 80 години. Иако со различно потекло, секоја има многу различен став кон начинот на кој ја обработуваат земјата. И покрај тоа, сите тие доживуваат исти стравови и предизвици поврзани со климатските промени.

Прикажи повеќе...

Македонија

(Видео) Одложено првото рочиште за убиството на Пино, обвинетата се појави во судница

Објавено пред

Во кривичниот суд утрово беше одложено судењето за убиениот Пино Секондо, поради тоа што адвокатот на обвинетата Ангела Ѓорѓиевска побара време за увид во доказите, за што, како што рече, наместо 8 дена од приемот на поканата, поминале 4 дена.

Обвинителката Лидија Раичевиќ рече дека не може одбраната да се подготвува 4 дена пред воведните говори.

„Секое одлагање на секое судење е штета и трошоци на Буџетот и содзава лош впечаток кој не оди во корист никому, а најмалку на обвинетата“, рече Раичевиќ.

Откако судијката Ленка Давиткова го одложи судењето, мајката на Пино, Маја Трпковска, заедно со свештено лице, демонстративно ја напушти судницата. Следното рочиште е закажано на 27 ноември.

Убиството се случило на 11 декември 2018 година. Кобната вечер обвинетата Ангела го намамила Пино да дојде кај насипот во населбата Ѓорче Петров.

Кога пристигнал, таму бил веќе дојден осомничениот за убиството, Али Фуркан, кој носел пушка. Фуркан го оставил возилото „опел аскона“ и со „шкодата“ на Пино се упатиле преку обиколница до Арачиново.

Таму застанале во нива и првин се карале по што започнала тепачка, а во еден момент Фуркан со пушката го застрелал Пино во главата.

Мајката на Пино Секондо, Маја Трпковска, со месеци трагаше по синот, а скелетот беше случајно пронајден на крајот на април годинава. Осомничениот Фуркан е во бегство.

 

Прикажи повеќе...

Македонија

Исечените јапонски цреши на Максим Горки биле стари

Објавено пред

Исечените 13 јапонски цреши на улицата Максим Горки беа стари и болни и на нивно место во понеделник, 18 ноември, ќе бидат засадени нови, соопшти Општина Центар.

„ЈП ‘Паркови и Зеленило’, на барање на Општина Центар, вчера и денес изврши интервенција на дрворедот на улицата Максим Горки. Општина Центар ја известува јавноста дека на местото на отстранетите стари и болни дрва уште во понеделник ќе засади нови 18 висококвалитетни дрва од истиот вид, јапонски цреши, кои се примени како донација од вработените во претставништвото на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) во Скопје“, велат од Општината.

Од таму истакнуваат дека исечените дрвја биле целосно исушени и имале нарушен коренски систем.

Прикажи повеќе...

Најново

Свет11 минута

Полската полиција евакуираше училиште и зграда откако пронајде експлозиви во стан

Според полското радио „РМФ ФМ“, една 11-катна зграда и блиското училиште во полскиот град Плок биле евакуирани откако полицајците откриле...

Македонија39 минути

(Видео) Одложено првото рочиште за убиството на Пино, обвинетата се појави во судница

Во кривичниот суд утрово беше одложено судењето за убиениот Пино Секондо, поради тоа што адвокатот на обвинетата Ангела Ѓорѓиевска побара време...

Свет59 минути

Австралиска авиокомпанија постави нов рекорд за најдолг комерцијален лет

Австралиската компанија „Кантас“ го урна светскиот рекорд за најдолг непрекинат комерцијален лет во историјата. Растојанието од Лондон до Сиднеј (17.800...

Регион2 часа

Поради говор на омраза, исклучени осум члена на ХДЗ во Хрватска

Судот на честа за Градскиот комитет на Загреб синоќа донесе одлука од партијата ХДЗ да исклучи осум члена поради говор...

Свет2 часа

Иранскиот врховен водач помилува 3.500 затвореници

Иранскиот врховен водач, ајатолахот Али Хамнеи, помилува илјадници затвореници вклучувајќи 32 активисти и други обвинети за загрозување на безбедноста. Веб-страницата...

Свет3 часа

(Видео) Крвав напад во САД: Убиени двајца ученици, 16-годишниот напаѓач си пукал во главата

Двајца ученици загинаа во нападот што се случи вчера во средното училиште „Саугус“ во калифорнискиот град Санта Кларита.Напаѓачот е 16-годишен...

Македонија15 часа

Заев: Мицотакис ќе се бори да добиеме датум за преговори

Премиерот Зоран Заев во рамките на Самитот во Солун попладнево се сретна со грчкиот премиер Киријакос Мицотакис. По средбата, Заев...

Македонија16 часа

(Видео) Мицкоски до наставниците: Заев не ви додава, туку ви одзема од платите кои чесно ги заработувате

„Почитувани наставници и професори, драги колеги и пријатели, вие сте луѓето коишто ја образуваат нашата нација и од мене ја...

Култура17 часа

Дорфулија од „Медена земја“ меѓу десетте најатрактивни европски локации за филм

Дорфулија од „Медена земја“ се најде меѓу десетте најатрактивни европски локации за филм. Изборот за најдобра локација сè уште трае...

Економија17 часа

Собранието изгласа минималната плата да биде 14.500 денари

Со 59 гласови ЗА, пратениците попладнево ги изгласаа измените во Законот за минимална плата, со што дадоа зелено светло таа...

Регион18 часа

Хан: Вучиќ ми кажа дека е демотивиран по блокадата на преговорите со Северна Македонија и Албанија

Европскиот комесар за проширување во заминување, Јоханес Хан, вели дека српскиот претседател Александар Вучиќ му кажал дека по блокирањето на...

Македонија21 час

Обвинителството: Случајот со катната гаража на „Никофон“ е во предистражна постапка

Случајот за кривичната пријава во врска со катната гаража, што „Никофон“ треба да ја гради кај „Аутомакедонија“, сè уште е...

Свет23 часа

Од Лондон до Сиднеј за 19 часа: се реализира најдолгиот лет во историјата

Водечката австралиска авиокомпанија „Кантас“ по еден месец од рекордно долгиот лет меѓу Њујорк и Сиднеј, планира пробен 19-часовен непрекинат лет...

Македонија24 часа

Нападнати двајца новинари во близина на угостителски објект во Скопје

Двајца новинари синоќа биле физички нападнати од страна на неколку 20-годишни лица. Од МВР информираа дека нападот се случил на...

Македонија1 ден

Сведочење на полицаец: Проверив 78 луѓе од Избирачкиот список, ниту еден не беше на пријавената адреса

Полицаецот Агрон Кранлиевски од Ресен во предметот „Титаник“ на СЈО сведочеше дека во 2012 година правел проверки на живеалишта на...

Македонија1 ден

Контрола на автобуси и комбиња во Тетово – 14 возеле патници со неисправни сопирачки, 8 без технички преглед

Вчера, во Тетово, била спроведена акциска контрола за техничка исправност на возилата што вршат јавен превоз на патници, најмногу автобуси...

Македонија1 ден

Заев заедно со Мицотакис и Борисов учествува на самит во Солун

Претседателот на Владата, Зоран Заев, денеска учествува на годинашниот самит во Солун, кој е под покровителство на претседателот на Република...

Свет1 ден

Насилството во Хонгконг ескалира: демонстрантите со стрели ги гаѓаат полицајците

Полицијата во Хонгконг соопшти денеска дека демонстрантите со стрели ги гаѓале полицајците што патролирале во близина на Политехничкиот универзитет, а...

Европа1 ден

(Видео) Вонредна состојба во Венеција

Италијанската влада денеска ќе прогласи вонредна состојба поради поплавата во Венеција со цел што побргу да се мобилизираат средства за...

Македонија1 ден

Едно од девет возрасни лица во Северна Македонија има дијабетес

Во Северна Македонија едно од девет возрасни лица има дијабетес или околу 175 илјади луѓе, објави Асоцијацијата за детски дијабетес на...

Досие