Контакт

Македонија

Лекарската комора одбележа 29 години од основањето

Објавено пред

Во годината од еден до друг роденден, направивме многу, искрено се трудевме да одговориме на поставените цели и задачи но, сепак, најголемиот товар на кризата го понесоа нашите членови, докторите од сите нивоа на здравствениот систем кои во услови на пандемија професионално, посветено и пожртвувано се грижеа за здравјето на граѓаните, истакна претседателот на Лекарска комора на РСМ проф. д-р Калина Гривчева Старделова на свечениот настан по повод одбележување на 29 години од основањето на Комората.

На настанот поздравни обраќаа имаа министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче, директорот на Лекарската комора на Србија, д-р Милан Диниќ, заменик-претседателот на ЛКРСМ, д-р Илбер Бесими.

„Лекарската комора е горда на своите членови и изразува најдлабока почит, а во знак на благодарност за силната истрајност, упорност и несебична грижа за пациентите, им додели Благодарници за особено придонес за справување со пандемијата на сите 9.000 доктори на медицина кои активно се вклучени во здравствениот систем. Во изминатите месеци, пандемијата само ја потврди важноста на нашата професија, а нас ни покажа дека само заедно, сплотени, со интегриран пристап можеме да изнајдеме решение за проблемите со кои се соочуваме. Посебна почит искажуваме и кон лекарите кои битката за животот на другите ја платија со сопствениот живот “, рече Гривчева Старделова во своето обраќање.

Лекарската комора како почитувана, самостојна и независна професионална организација на докторите, изминатава година, во услови на здравствена криза кога имаше многу малку научни медицински сознанија и факти за новиот вирус, одговори на ниво на својата задачата и обезбеди помош и поддршка на докторите од сите нивоа на здравствениот систем со организирање на циклус од онлајн средби со стручни предавања за различни медицински аспекти поврзани со препознавање и третман на ковид -19 и неговите компликации.

Паралелно со справување со пандемијата Лекарската комора ги реализираше и редовните програмски активности, како полагање на стручен испит, реализација на стручните достигнувања на докторите преку спроведување на обуките и проверката на стекнати стручни знаења, а го забрза и процесот на дигитализација со ставање во функција и на платформата за лекари, која овозможува не само дигитализирање на регистарот на лекари туку и надградба на редовното акредитирање на континуирана медицинска едукација.

Со цел заштита на интересите на докторите, Лекарската комора во повеќе наврати влијаеше врз казнената политика на Фондот за здравствено осигурување и на Министерството за здравство, во однос на работата на здравствените институции и работници. Тие реакции вродија со позитивен исход бидејќи износите на казните, кои не беа за потценување, беа делумно или целосно укинати.

Меѓу иницијативите кои ги покренуваше и поддржуваше ЛКРСМ се и залагањето за плаќање за дежурствата за докторите специјализанти кои беа во првите редови во ковид-центрите низ државата и за регулирање на статусот на вработен доктор, онаму каде што тоа беше можно. Комората посветено се залагаше и за зголемување на платите на лекарите, остварување на правото на годишни одмори, надминување на проблеми во врска со немање медицинска сестра во тимот.

„Она што сметаме дека беше најголем успех за ЛК на меѓународен план изминатата година е тоа што во ноември 2020 година ЛК стана член на Постојаниот комитет на европски лекари, кога Собранието на CPME едногласно ја прифати нашата апликација за членство. Постојаниот комитет на европски лекари (CPME) е можеби најзначајната организација во ЕУ, затоа што таа ги застапува своите членови пред институциите на ЕУ, обезбедува експертиза на највисоко ниво и во тесна соработка со Европската комисија учествува во креирањето на европски политики за прашања поврзани со здравството. Со членството на ЛК во ова тело се потврдува стручноста и експертизата на нашите лекари и релевантноста на Комората во вклучување во процесите за креирање на здравствени политики на ЕУ“, истакна Гривчева Старделова.

На настанот Комисијата за доделување на награди ја соопшти одлуката највисокото признание на Лекарската комора на РСМ, плакетата “Св. Наум Oхридски” за 2020 година да ја додели постхумно на д-р Трајче Нешковски, доктор од ЈЗУ УК за пулмологија и алергологија.

„Д-р Нешковски беше млад лекар во подем, со големи потенцијал, исклучителен капацитет, искрена и посветена желба за работа. Прераната смрт застана на патот на неговите новите успеси и победи, но сепак д-р Нешковски останува да биде светол пример од кој младите лекари треба да учат за тоа што значи да се биде доктор. Со доделувањето на Плакетата “Св. Наум Oхридски” изразуваме благодарност до д-р Нешковски за значајниот придонес кој го даде, но и даваме поттик за неговите колеги да продолжат по патот кој тој го трасираше“, рече проф. Д-р Даница Поповиќ Моневска.

Посебната награда на Лекарската комора за најдобрите студенти на медицинските факултети во земјава, која го носи името на прим. д-р Димитар Ивановски, најдобриот студент од првата генерација на Медицинскиот факултет во Скопје, годинава ја добија Милена Гривчевска, Халиме Мена и Сара Димковска. Оваа награда се доделува на студентите со највисок просек од трите медицински факултети.

Лекарската комора е формирана на 5 јуни 1992 година. Иницијативата за формирањето на Комората ја покренуваат доктори од Македонското лекарско друштво. Прв претседател на Комората е проф. д-р Алексеј Дума.

Македонија

(Видео) Заев до ВМРО-ДПМНЕ: Кои се всушност вашите ставови?

Објавено пред

Премиерот, Зоран Заев, на денешната седница за пратенички прашања побара од пратениците на ВМРО-ДПМНЕ да кажат за каква иднина на државата се залагаат и кои се нивните ставови по однос на евро-перспективите.

„Вие тоа не го помагате, зборувајќи за чиста Македонија, зборувајќи за Македонија на Македонците и слично. Кои се всушност вашите ставови, да го штитиме македонскиот јазик и македонскиот идентитет, или по која било цена да се договориме со Бугарија, за да може да станеме членка на ЕУ“, праша Заев.

Според премиерот, радикално националистичките ориентации на поединци од ВМРО-ДПМНЕ, биле пречка за нашата држава, низ децениите и денес.

„Провокации е лесно да создавате со соседите, кавги може да направите кога сакате и со кого сакате. Прашање е дали може да постигнете договор и дали може низ дијалог да ги решавате проблемите. Европа денес функционира со 27 земји членки, низ дијалог, низ компромиси – со меѓусебно почитување ги изнаоѓаат решенијата“, кажа Заев додавајќи дека денес таков начин на однесување се препознава и во нашата држава.

Тој подвлече дека ниту оваа Влада, ниту која било идна влада, не смее да преговара за македонскиот јазик и идентитет.

„Во Бугарија разговаравме за патоказ, кој стои како предлог во португалското решение на проблемот, каде една од обврските е Северна Македонија да достави патоказ до Бугарија. Во тој патоказ се опишани сите области на соработка, со конкретни датуми за реализација и одговорни институции. Со тоа се гарантира интензитетот и поголемиот фокус на изградба на инфраструктура: патна и железничка, отворање гранични премини, подобра соработка помеѓу институциите. Вториот дел на кој се осврнува патоказот е интензитетот на состанување на историско-образовната комисија. На едно место каде се спомнува македонскиот јазик, јасно и отворено стои дека се работи за два слични, но различни и меѓународно признати јазици. Нашиот јазик е сличен и со српскиот и со хрватскиот и со црногорскиот и со бошњачкиот и со бугарскиот или со многу други јазици, кои се од јужнословенската група на јазици, но се различни и се меѓународно признати. Во предлогот на португалското претседателство стои чисто дека во преговарачката рамка, преводот ќе биде на македонски јазик. Имало земји кај кои пишувало ‘на официјалниот јазик’, ‘на службениот јазик’ или сл. Имаме такви земји и од соседството. Нашата борба беше да има чист ‘македонски јазик’. И тоа стои во преговарачката рамка. И ќе стои сè додека Европа е Европа, сè додека Европа води грижа за своите и за идентитетите на земјите кандидатки, затоа што тоа е нашиот идентитет. Тоа е борба за македонскиот идентитет и јазик“, рече премиерот кој изрази уврување дека во идниот период, со политичка Влада и со конституиран Парламент во Бугарија, ќе може да се продолжи со разговорите.

Прикажи повеќе...

Македонија

Мизрахи побара од Заев јавно да го прочита предлогот преговаран во Софија

Објавено пред

Пратеничката од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, Рашела Мизрахи, на денешните пратенички прашања во Собранието, истакна дека по милиони пати повторени изјави од страна на премиерот Зоран Заев дека Преспанскиот договор ни го гарантирал членството во ЕУ, датум нема, а, како што кажа, во тек се преговори и за идентитските прашања.

„Искрено, не очекував денес ниту да ве видам во Собранието. Освен можеби во архивата каде што би ја поднеле својата оставка. Вие пред цела Македонија и сите нејзини граѓани изјавувавте во милион наврати: Преспанскиот договор ни гарантира членство во ЕУ! Референдум под наслов ‘За Европска Македонија’ и цела кампања базирана на истото. Но, после почна пандорината кутија која вие ја отворивте со друг сосед, Бугарија, за што ви беше кажано и повторувано и повторувано милион пати. И не послушавте сè додека не ја заглавивте нашата европска иднина целосно“, критикуваше пратеничката Мизрахи.

Таа рече дека Заев продолжил со разговори за она за кое ниту еден народ не ни дискутира – идентитет и јазик.

„И не кажувајте повторно дека тоа се лаги, конструкции и манипулации на ВМРО-ДПМНЕ, веќе цела македонска јавност знае дека тоа е целата вистина“, нагласи Мизрахи.

Претеничката воедно побара од премиерот пред очите на македонската јавност да го прочита предлогот со кој преговарал во Софија.

„Барам од вас овде во Собранието, пред очите на целата македонска јавност, да го прочитате, ама да го прочитате, а не парафразирате во светкав говор како што знаете, предлогот со кој отидовте да преговарате минатата недела во Софија. Барем еднаш обидете се да одговорите со вистината, со лаги не сте ни добар политичар, ниту пак добар човек“, критикуваше Мизрахи.

Прикажи повеќе...

Македонија

Заев: Репрезентацијата ја претставува Северна Македонија, придавката „македонска“ е за други случаи

Објавено пред

Кога се претставува државата, како во случајот со фудбалската репрзентација, тогаш се употребува репрезентација на Северна Македонија, додека македонско, македонска, Македонец, сите делови на придавката, се употребуваат во сите други форми на дискусија и соопштување на нашите ставови, изјави денеска премиерот Зоран Заев, одговарајќи на пратеничко прашање во Собранието.

Конкретно, пратеничката Ане Лашкоска, од ВМРО-ДПМНЕ, праша за извинувањето на премиерот до официјална Атина, кога призна дека направил грешка пишувајќи „македонска фудбалска репрезентација“ во објава на „Твитер“.

„Јас сум ги потпишал тој Договор, сум го преговарал тој договор и апсолутно целосно го гарантира македонскиот идентитет, македонскиот јазик и нашата македонска национална посебност. Апсолутно нема дилема кога се употребува Северна Македонија, а кога македонско, Македонец, Македонка и така натаму“, изјави Заев велејќи дека опозицијата секогаш бара начин како да ја замајува јавноста, преку, како што кажа, неискрен пристап.

Тој нагласи и дека пред Преспанскиот договор, за целиот свет сме биле ФИРОМ, а денеска, како што рече, сме Македонци од Република Северна Македонија, кои зборуваат македонски јазик.

Прикажи повеќе...

Најново

Свет4 часа

Руски претставник за британскиот брод: Следниот пат бомбите ќе паднат врз целта, а не околу неа

Шефот на руската делегација во преговорите за безбедност и контрола на оружјето во Виена, Константин Гаврилов, ја предупреди Велика Британија...

Македонија7 часа

Заев: Репрезентацијата ја претставува Северна Македонија, придавката „македонска“ е за други случаи

Кога се претставува државата, како во случајот со фудбалската репрзентација, тогаш се употребува репрезентација на Северна Македонија, додека македонско, македонска,...

Македонија8 часа

Радев: Ги издржавме притисоците, патот на Северна Македонија зависи само од дијалогот со Бугарија

Забрзувањето на европската перспектива за Република Северна Македонија зависи само од ангажманот и резултатите во дијалогот со Бугарија. Ова го...

Македонија8 часа

Регистрирани се 10 нови случаи на Ковид -19, три лица се починати

Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа биле направени 2.302 тестирања, а регистрирани се 10 нови случаи на...

Регион9 часа

Вучиќ: Не е фер што Македонија и Албанија не добија датум за преговори

Српскиот претседател, Александар Вучиќ, изјави дека жали што Скопје и Тирана не добија датум за почеток на преговорите со ЕУ....

Македонија11 час

Утре ќе стигнат 100.000 вакцини на Фајзер, а в недела 500.000 на Синовак, најави Филипче

Утре пристигнува нова пратка од 100 илјади вакцини на „Фајзер“ преку ковакс системот, најави министерот за здравтство Филипче. В недела...

Македонија12 часа

Од септември на медицинските сестри и техничари ќе им биде платено високото образование

Од септември на медицинските сестри и техничари ќе им биде платено високото образование, најавија по денешниот работен состанок, министерот за...

Македонија13 часа

Над 180.000 граѓани кои се пријавиле за вакцинација а не добиле термин, ќе бидат вакцинирани во следните 20 дена

Голем број граѓани реагираат дека одамна се пријавиле на веб-страницата vakcinacija.mk, но се уште не добиле термин за вакцинација во...

Свет13 часа

(Видео) Москва со порака: Ќе има страшни последици ако некој изврши провокации како случајот со британскиот разурнувач

Руската Црноморска флота, заедно со Граничната служба на ФСБ, испукаа предупредувачки истрели за да го спречат британскиот разурнувач да ја...

Македонија13 часа

Бремените жени и лицата над 60 години да се ослободат од работа, повикува Министерството за труд и социјала

Министерството за труд и социјална политика ги повикува работодавачите, негователите и воспитувачите во градинките, вработените во Центрите за социјална работа,...

Европа14 часа

Европскиот Парламент предупредува- Бројот на мигранти расте, мора итно да дејствуваме

Со доаѓањето на летните месеци на надворешните граници на ЕУ, притисокот на мигрантите расте, затоа е потребно итно и солидарно...

Свет15 часа

(Видео) Се сруши мост во Вашингтон, повредени се повеќе лица

Пешачки мост се урна во североисточен Вашингтон. Според американските медиуми, најмалку шест лица биле повредени, додека еден камион останал заробен...

Економија1 ден

Владата го утврди предлогот за поскапувањето на горивата, на ред се пратениците

Предлогот за законски измени за повисока еколошка такса за нафтените деривати одат на усвојување во Собранието. Владата на денешната 82...

Свет1 ден

Европска здравствена агенција: Делта вирусот ќе доминира во Европа ова лето

Делта варијантата на коронавирусот, првпат откриена во Индија, значително ќе се прошири низ Европа во текот на летото, предупреди Европската...

Топ1 ден

Изгоре камп возило на туристи на Матка

Камп возило на туристи од Полска целосно изгоре на Матка, а уште едно возило е оштетено, соопшти МВР. „Вчера настанал...

Македонија1 ден

Пет нови случаи на Ковид-19, почина 39-годишник од Кичево

Министерството за здравство информира дека во последните 24 часа се направени 2.466 тестирања, а регистрирани се 5 нови случаи на...

Македонија1 ден

Заев: ЕУ има проблем, ние ќе бараме решение и не се откажуваме од заслужената интеграција

„Европа има проблем. Големата идеја за обединета Европа денес има проблем. А проблемот е самата ЕУ. Брисел ни порача дека...

Европа1 ден

Тензии во Црното Море: Руски истрели кон британски воен брод

Руски воен брод испукал предупредувачки истрели кон уништувач на британската кралска морнарица, ХМС Дифендер, откако влегол во руските води во...

Македонија1 ден

Утре и задутре портокалова фаза: Од работа да се ослободат бремените жени и лицата над 60 години

Во текот на следните два дена (четврток и петок), целата територија на државата ќе биде зафатена со температури од портокалова...

Македонија1 ден

Омбудсман: МВР да утврди одговорност кај службите за прекинот во издавањето лични документи

Народниот правобранител изразува загриженост во однос на повторниот прекин на издавање на лични документи (лични карти, патни исправи, возачки дозволи...

Досие