Забава
Хороскопските знаци на скара: Едeн нуди ракија, друг не донел ништо, трет ги кара сите дека погрешно работат
Секој од нас има своја улога кога тимот се собира на скара – некој е задолжен за огнот, некој за салатата, а некој само за приказната. Ако верувате во хороскопи (или барем сакате добра астро-забава), тогаш знаете дека секој знак има свој карактеристичен стил на однесување. Еве како изгледа типична скара – кога се поканети сите знаци.
Овен
Веќе пали оган и вика дека сите погрешно работат. Прв се појави, не донесе ништо затоа што има се дома, но сега командува како да води кулинарска емисија.
Бик
Има своја чинија и свое месо. Лежи под сенка, чекајќи совршено печен колбас и не сака кога некој ќе ја допре неговата салата што самиот ја направил.
Близнаци
Не престана да зборува откако дојде. Две скари истовремено, едно селфи со скара и три теории зошто е подобро да се пече без алуминиумска фолија.
Рак
Се грижи дали има доволно за секого. Донесол премногу храна „за секој случај“ и постојано прашува кој се уште не јадел. Тој верува дека сите се гладни дури и кога не се.
Лав
Стајлинг за Инстаграм, дури и кога пече колбаси на скара. Сè мора да изгледа совршено затоа што – никогаш не знаете кој гледа. Скарата е само сцена, а Лавот е ѕвезда.
Девица
Знае со што да ја подмачка скарата. Таа го донесе својот микс за зачини и не ги одобрува хаотичните чинии околу неа. Како и да е, на крајот ќе ги исчисти.
Вага
Дали сакате пиво или газиран пијалок? Или можеби вода? Или лимонада? Најљубезен домаќин меѓу знаците. Изгледа како корица на каталог за градинарски мебел.
Шкорпија
Сите мислат дека не се забавува, но таа всушност знае сè и забележува сè. Кога конечно ќе се насмее – знаете дека скарата успеала. Прави месо како да оди во војна.
Стрелец
Планирал да дојде на два часа – останал до полноќ. Донесе лут сос што никој не може да го јаде и веќе зборува за скара следниот викенд „некаде во ридовите“.
Јарец
Организираше се, но сега заборави да ужива. Има список кој што донел, каде седел последен пат и кога се служи десерт. На крајот сепак се чувствува добро.
Водолија
Тој донесе тофу и музичка плејлиста. Никој не знае кој го покани, но на сите им е мило што е тука. Во еден момент, тој води дискусија за рециклирање хартиени чинии.
Риба
Таа се појави со овошна салата во тегла и насмевка. Слуша сè, ги отсликува туѓите чувства и на крајот на вечерта тивко ги мие садовите. Никој не побара, но таа знаеше дека треба.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Колку често треба да водите љубов за да бидете здрави
Сексот не е само пријатен, туку може да има и значајни здравствени придобивки, а ефектите зависат од тоа колку често се практикува. Професорката по сексуално и репродуктивно здравје, Кајл Велингс истакнува дека редовната сексуална активност може да го подобри имунитетот, менталното здравје и здравјето на срцето.
Истражувањата покажуваат дека секс еднаш до двапати неделно ја зголемува заштитата од инфекции.
Според студиите, исто така, секс еднаш во неделата позитивно влијае на линијата; 2 пати неделно – зајакнување на имунитетот; 3 пати неделно – двојно помал ризик од срцев удар; 4 пати неделно – подобар тен; 5 пати неделно – повеќе енергија, оптимизам и креативност.
Забава
Џејми Ли Кертис: Направив пластична операција на 25 години и се каам
Познатата актерка Џејми Ли Кертис откри дека направила пластична операција на 25 години и дека тоа денес го смета за една од најголемите грешки во животот. Одлуката ја донела по навредлив коментар на снимање во 1985 година, по што направила корекција на подочниците, но, како што вели, зажалила веднаш.
Таа истакна дека искуството ја поттикнало да стане силен поддржувач на природниот изглед и самоприфаќањето, предупредувајќи дека естетската индустрија и филтрите на социјалните мрежи создаваат нереални стандарди за убавина.
Кертис неодамна изјави дека масовната употреба на филери и операции претставува „геноцид над генерација жени“, додавајќи дека ваквите трендови го бришат природниот човечки изглед. Таа јавно ги советува и своите ќерки да не прават интервенции на лицето, нагласувајќи дека „кога еднаш ќе се вмешаш во лицето, нема враќање назад“.
Фото: depositphotos
Забава
Чоколадата би можела да исчезне до 2050 година, но научниците имаат „aс во ракавот“
Екстремните временски услови ја загрозуваат иднината на плантажите со какао ширум светот, што претставува сериозна закана за иднината на чоколадната индустрија. Поради тоа, научниците истражуваат други култури кои се поотпорни на климатските промени и од кои би можело да се создаде нова слатка алтернатива, пишува „Еуроњуз“.
Поголемиот дел од какаото (околу 60 проценти) доаѓа од западна Африка, од влажни земји како Брегот на Слоновата Коска и Гана, каде што високите температури и обилните врнежи се менуваат со кратки сушни периоди.
Сепак, во последните две години производството на какао опаднало и до 40 проценти. Поради тоа, цените на чоколадата пораснаа на нивоа какви што не биле забележани уште од 1970-тите години, а експертите предупредуваат дека свет без какао би можел да стане реалност веќе до 2050 година.
Како климатските промени ја загрозуваат чоколадната индустрија
Постојат повеќе фактори што укажуваат на можен недостиг на чоколада. Претходни извештаи како причини ги наведуваа нелегалното рударење злато, стареењето на какао-стеблата, па дури и шверцот, но истражувањата покажуваат дека главниот виновник е сè поизразениот контраст меѓу екстремните врнежи.
Институтот за клима и одржливост при Универзитетот Харвард наведува дека чувствителноста на какаото на временските услови не е новост, но дека климатските промени го „засилуваат интензитетот на обилните врнежи“ како што растат температурите.
За секое зголемување на температурата на воздухот за еден степен Целзиусов, атмосферата може да задржи околу седум проценти повеќе влага, што доведува до посилни и поинтензивни дождови.
„Основната физика е едноставна: потоплата атмосфера задржува повеќе влага, што ги засилува екстремните врнежи. Тоа доведува до задржување на вода во почвата, ерозија на земјиштето и создавање услови погодни за развој на габични заболувања“, објаснуваат истражувачите.
Можат ли научниците да ја спасат чоколадната индустрија?
Поттикнати од овој климатски предизвикан колапс, научниците од Националниот универзитет во Сингапур почнале потрага по решение.
Истражувачите го насочиле вниманието кон рогачот – климатски отпорна билка која се одгледува во Медитеранот и која постепено привлекува внимание како алтернатива на какаото.
За разлика од какаото, рогачот успева во топли и суви услови и бара многу малку вода. По печењето, ослободува специфична арома која потсетува на какао, иако неговиот вкус не одговара целосно.
За да го надминат тој проблем, тимот развил две техники за промена на вкусот на растението, користејќи ензими за да се засилат горчината и слаткоста.
Ензимскиот третман претставува едноставен и чист метод кој бара минимална обработка, за разлика од други постапки што вклучуваат агресивни хемикалии, како што е хлороводородната киселина, со цел подобрување на вкусот.
Со подобрување на ароматичниот профил на рогачот, истражувачите веруваат дека би можеле да ги охрабрат производителите на слатки да го користат рогачот во производи кои вообичаено бараат какао, како што се чоколадни табли, слатки напитоци и други производи на база на какао.
Доколку овие методи се применат во голем обем, тие би можеле „значително да ја намалат“ зависноста на чоколадната индустрија од какаото, правејќи ги синџирите на снабдување поотпорни на климатските промени и на појавата на болести кај посевите.
„Нашето истражување не е само обид да се репродуцира вкусот на какаото, туку и да се направи разновидност на состојките што ги користиме за создавање чоколадни алтернативи“, вели Манфред Ку, главен автор на научниот труд.
„Насочувањето кон издржливи, климатски отпорни култури како рогачот може да ѝ помогне на индустријата да се прилагоди на еколошките предизвици, а на потрошувачите да им понуди производ во кој ќе уживаат“, заклучува научникот.
Фото: pexels

