Контакт

Соопштенија

„Нептун Македонија“ – Вештачка интелигенција за унапредување на своите услуги и продажбата

Објавено пред

Следењето на најсовремените трендови во продажбата и прилагодување на потребите на клиентите, е основата врз која компанијата „Нептун“ ги креира и реализира своите развојни планови. Како лидер во малопродажбата и дистрибуцијата на електроника и бела техника, „Нептун“ во секојдневното работење воведува најнапредни технолошки иновации, меѓу кои и вештачката интелигенција, со цел да ги унапреди своите услуги и во најкраток рок да ја прилагоди понудата кон современите трендови, барања и очекувања на клиентите.

dobivaj vesti na viber

Вештачката интелигенција го трансформира секој аспект на бизнисот, вклучувајќи ја и продажбата и искуството на клиентите. Затоа „Нептун“ ги користи современите технологии за да ги предвиди трендовите во малопродажбата и да ги мапира корисничките искуства, со што ќе испорача персонализирани услуги за секој клиент. Во исто време, ги детектира идните трендови во понудата на бела техника и електроника и во соработка со своите долгогодишни партнери ги обезбедува новите технологии во најбрз рок, правејќи ги достапни за своите потрошувачи кратко време по официјално претставување на новитетите на водечките светски пазари. Со помош на алатките на вештачката интелигенција, „Нептун“ ги оптимизира процесите на продажба и им помага на своите продажни тимови да работат побрзо и поефикасно.

Плановите за развој на „Нептун“ во најголема мера се поврзани со натамошното унапредување на корисничкото искуство.

– Компанијата континуирано вложува во нови технологии кои ја олеснуваат е-трговијата, како и во развој на апликации и платформи кои овозможуваат максимално уживање во пазарувањето. Покрај технолошките иновации, тимот на „Нептун“ развива и нуди бројни дополнителни услуги кои нудат додадена вредност во потрошувачкото искуство, како што се услуги за инстант-финансирање, дополнително осигурување на купените производи, различни начини на испорака прилагодени на потребите на потрошувачите и многу други бенефиции. Крајната цел е да создадеме врвно искуство за нашите клиенти преку обезбедување широк спектар на платформи и канали – истакнуваат од „Нептун“.

Од компанијата нагласуваат дека во нардениот период пред „Нептун“ постојат големи предизвици во поглед на создавање нови можности за клиентите, партнерите и соработниците, со што компанијата ќе продолжи да го следи ритамот на модерното работење.

Соопштенија

БРАКО ги помогна инвестициите во Велес со еден милион денари наменети за проектирање

Објавено пред

Велешката компанија БРАКО помогна со финансиска помош од 1 милион денари за побрзо спроведување на проектите на територија на општина Велес. Општината ја искористи донацијата за побрзо и поефикасно да спроведе постапката за повеќе инвестиции во градот кои се во интерес на граѓаните.

dobivaj vesti na viber

Со финансиската помош беа изготвени основни, идејни и урбанистички проекти за реконструкција на младинскиот парк во Велес, за спортското игралиште во населба Тунел, за противпожарниот дом, за основното училиште во с. Црквино, за изградба на катна гаража, за пешачка патека, урбана опрема и улично осветлување на езеро Младост и за инфраструктура за улицата Декада на Роми.

Со донацијата од БРАКО, општината ангажираше фирма за проектирање, урбанизам и инженеринг која во краток временски период ја изготви документацијата за планираните проекти, што во минатото беше фаза која значајно го одолжуваше и забавуваше реализирањето на општинските инвестиции во Велес.

БРАКО останува посветен на помагање на заедницата и вложување во подобри услови за граѓаните на Велес.

ПР

Прикажи повеќе...

Соопштенија

Во Новаци никна најголемата приватна фотоволтаична централа на Балканот, која ќе произведува 85.000 MWh струја доволна за опслужување 30.000 семејства

Објавено пред

Во Новаци, на само 50 метри од одлагалиштето на јаловината од Рудникот Суводол, изградена е најголемата приватна фотоволтаична електроцентрала во земјава – ФЕЦ Новаци која моментално е и најголема на Балканот. Новата централа, која со работа ќе почне до крајот на месецов, е со вкупен капацитет од 55 MW и годишно е проектирано да произведува 85.000 MWh што претставува електрична енергија која е доволна за задоволување на потребите на 30.000 семејства.

dobivaj vesti na viber

Инвеститор на овој значаен енергетски проект за производство на струја и тоа од обновливи извори е домашната компанија „МЕЈ Енерџи“ чија дејност е производство и продажба на електрична енергија од обновливи извори. Новата ФЕЦ е значајна за земјата и од вкупен економски аспект бидејќи претставува инвестиција вредна 40 милиони евра.

Соларната фарма, која зафаќа површина од 57 хектари, се состои од 101.062 фотоволтаични панели, а поставени се и над 850.000 метри различни видови кабли. Изградбата на централата, за која административните работи се започнати во 2021 година, а градежните во ноември 2022 година, е завршена за неполна година дена. За проектирање и поставување на централата, ангажирани се консултанатски фирми и стручни лица кои повеќе од 20 години се занимаваат со изградба на централи и нивна оперативност. Изведбата целосно ја извршуваа македонски компании, а опремата е набавена од странство и дел од Македонија, согласно индустриските капацитети на државата.

ФЕЦ Новаци е изградена на целосно приватно земјиште, во соодветена класа за градба, согласно законот за градење на фотоволтаични централи. Една од предностите на локацијата, како што велат од компанијата, покрај поволните временски услови, односно големот број сончеви денови и поволната конекција за поврзување на 110 kV мрежа, е и близината на РЕК Битола. Имено, согласно препораките на ЕУ за трансформација од производство на енергија од конвенционални централи кон централи од обновливи извори до 2030 година, и за нашиот најголем произведувач на електрична енергија, но од јаглен чии резерви се веќе при крај, постојат планови за трансформација во производител на струја од обновливи извори.

„Во време Зелената револуција, особено во енергетиката, кога преминот кон обновливи извори на енергија е присутен насекаде, во 2018 година ни се роди идеја за изградба на капацитет за проиводство на електрична енергија од она што најмногу го имаме – сонцето како обновлив извор на енергија кој секогаш е присутен. Мотив плус за инвестицијата беше и фактот дека и во нашата земја, не само поради преземените обврски за напуштање на производство на енергија од капацитети кои ја загадуваат природата, расте свеста за потребата од поголема грижа за животната средина. Оттаму и силно се работи на реализација на стратегијата за премин кон производство на енергија од обновливи извори и задоволување на потребите од енергија од сопствени капацитети “, велат од МЕЈ Енерџи.

Новата фотоволтаична централа ќе даде голем придонес кон започнатата транзицијата на Македонија кон чисти извори на енергија и создавање систем кој ќе овозможи економија отпорна на климата, што е влог за иднината. Интензитетот на трансформација на Македонија кон на производство на енергија од обновливи извори придонесе веќе сега да биде реализиано Зеленото сценарио што, според Енергетска стратегија, беше планирано да се реализира до 2040 година и од земја во која домашно производство на струја доминантно се базираше на јаглен, сега сé повеќе стануваме земја со големо производство од обновливи извори.

Меј Енерџи која има производен период од 25 години, електричната енергија ќе ја продава на слободен пазар, првенствено на домашната економија, а доколку во даден момент домашната економија нема да има потреба од електрична енергија, истата ќе се продава во регионот во зависност од трошоците за пренос.

ПР Текст

Прикажи повеќе...

Соопштенија

ШК Алкалоид загуби минимално од репрезентацијата на Италија

Објавено пред

Во очекувано тежок меч, селекцијата на Италија успеа со минимални 2,5:1,5 да му го нанесе првиот пораз на ШК Алкалоид во рамки на 4. коло од Светското екипно првенство за сениори (категорија над 50 години), што се игра во Струга.

dobivaj vesti na viber

По поразот од првиот тим на Англија во 3. коло, Италија како треторангиран носител беше соочена со можност за елиминација од борбата за медали доколку повторно загуби, поради што нашите шахисти внимателно го започнаа мечот.

На сите четири табли се играше внимателно, а речиси ниту еден од нашите претставници немаше видливи проблеми по отворањето. Сепак, освен на четвртата табла каде што ВМ Звонко Станојоски контунуирано беше во егал-позиција и партијата заврши со реми, во другите партии се случија моменти кои влијаеја на конечниот исход.

ВМ Кирил Георгиев на првата табла повторно покажа дека одлично се ја разбира Најдорф варијантата од Сицлијанската одбрана, создавајќи ситуација во која по размена на лесните фигури, противничкиот крал беше пред егзодус со расплет кој не ветува добра завршница, па по 28 потези противникот се предаде.

На втората табла се играше Отварање на четири коњи, во која ВМ Трајко Недев ги имаше белите фигури и почетната иницијатива, но меѓу 21 и 32 потег противникот ја искористи непрецизната игра на Недев и се стекна со предност, по што влезе во добиена топовска завршница.

Во партијата на третата табла, ВМ Влатко Богдановски исто така имаше солидна позиција, каде што по првите неколку потези настана ситуација од познатата варијанта на размена во Словенска одбрана. Се водеше изедначена борба, се до цајтнотот, каде што Богдановски направи превид и дојде во загубена позиција.

Имајќи предвид дека во претходното коло ШК Алкалоид ремизираше со прворангираниот тим, при што во еден момент имаше шанса за победа, неминовно е потсетувањето на старата изрека според која кога шансите не се користат на една страна, казната стигнува на спротивната.

– Штета е што изгубивме во ваков меч каде што постојано бевме најмалку рамноправни, а на моменти и подобри. Малку несфатливо, но тоа е, едноставно нештата несреќно се свртеа против нас. И тоа се случува, мораме спортски да честитаме и да излеземе посилни во продолжението на турнирот,- рече капитенот ВМ Драган Јаќимовиќ.

– Ако веќе си испуштил некоја подобра можност, најважно е веднаш да го заборавиш тоа. Во шахот секогаш се продолжува понатаму, мора да се мобилизираш повеќе и да се обидеш да го поправиш она што си го испуштил,- вели ВМ Кирил Георгиев, кој своевремено, во 1983 беше Светски јуниорски шампион.

Алкалоид останува во борбата за медал, при што особено решавачки ќе бидат наредните 2-3 кола. Денес шахистите на Алкалоид играат против репрезентацијата на Полска која е седморангирана.

Единствениот поен за македонските екипи го освои селекцијата на слепи и слабовидни шахисти која играше нерешено со Шкотска (категорија над 50 години), додека македонските ветерани во категоријата над 65 години (18. место по стартен рејтинг) и покрај триумфот на Александар Кралевски, го загуби дуелот со Косово која е 9-рангирана екипа на турнирот, исто така со 2,5:1,5.

Фото: Архива на ШК Алкалоид

(ПР)

Прикажи повеќе...

Најново

Македонија7 часа

Нов протест пред Влада, се бара правда за пациентите од Онкологија

Започнаа нови протести на граѓаните на кои се бара  правда за пациентите од Онкологија.  Стотина граѓани побараа правда за сите...

Топ8 часа

Детали за двојното убиство во Гевгелија: Браќата не разговарале повеќе од 40 години

Oсновното јавно обвинителство Гевгелија донесе Наредба за спроведување истражна постапка против едно лице за кое постои сомнение дека сторил две...

Македонија10 часа

Бектеши објави кои маркети се затворени оти не ги намалиле цените

Министерот за економија Крешник Бектеши рече дека во скопскиот регион се затворени маркети на „Веро“ и „Вива фреш“ поради непочитување...

Топ15 часа

46-годишна жена до смрт избодена во Кочани

46-годишна жена од Кочани утрово била избодена по претходна расправија со свој сограѓанин. Полицијата за „Макфакс“ потврдува дека, денеска, во...

Македонија15 часа

Не сообраќаат возови на релација Скопје – Битола, во пожар изгореа 1.000 прага од пругата

Поради штета од пожарите во Битолско-прилепскиот Регион, не сообраќаат возови на пругата Скопје – Битола – Скопје. Од „Железници“ соопштија...

Македонија15 часа

Македонските граѓани безбедно се упатени дома, вели Османи по случувањата во Косово

Македонските државјани сместени во хотел во непосредна близина на манастирот во селото Бањска на северот од Косово, каде што вчера...

Македонија16 часа

Потребно е гаснење на малигниот пожар, кој има цел проширување и во регионот, порачува Ахмети за случувањата во Косово

Претседателот на ДУИ, Али Ахмети, преку напис на социјалните мрежи нападот во Косово го квалификува како сериозна провокација и, според...

Регион18 часа

Курти: Во полициска операција запленета поголема количина оружје

Косовскиот премиер Аљбин Курти на социјалната мрежа Х напиша дека во полициска операција е запленета поголема количина оружје. Тој додаде...

Регион19 часа

(Видео) Пукање во Босна и Херцеговина: во пекарница пронајдени тела на маж и жена

Синоќа, две тела биле пронајдени во пекарница во Завидовиќи, пишува босански „Аваз“. Avaz na licu mjesta: Horor u Zavidovićima, pucnjava...

Регион19 часа

Брнабиќ: Курти е единствениот виновен за конфликтот во Косово, ова е неговиот животен сон

Српската премиерка Ана Брнабиќ го коментира конфликтот на северот од Косово, во кој беа убиени косовски полицаец и тројца српски...

Европа19 часа

(Видео) Илјадници останаа без струја во Санкт Петербург, жителите слушнале експлозија

Вчера вечерта снема струја на рускиот аеродром „Пулково“ и во квартот Шушари во Санкт Петербург, источно од аеродромот. Според разни...

Европа20 часа

Северна Кореја одговори на критиките на Јужна: „Тоа е малигна клевета“

Северна Кореја одговори на критиките на јужнокорејскиот претседател Јун Сук Јеол за соработката на Пјонгјанг со Москва по посетата на...

Регион20 часа

(Видео) Ранетиот напаѓач префрлен во болница во Приштина: пренесен е со лисици

Еден ранет напаѓач на косовската полиција, по укажаната лекарска помош, доцна вчеравечер е пренесен на Универзитетскиот клинички центар во Приштина....

Регион1 ден

Ковачевски апелира на деескалација во Косово и уверува дека безбедносната состојба во Македонија е стабилна

Премиерот Димитар Ковачевски се огласи со коментар по денешните престрелки на северот на Косово апелирајќи на деескалација и осудувајќи ги...

Регион1 ден

Косовската полиција: Уапсен и вториот напаѓач на полицијата, ситуацијата се’ уште е тензична

Косовската полиција вечерва соопшти дека надлежните полициски единици го уапсиле вториот напаѓач, кој исто така бил во воена униформа и...

Регион1 ден

Вучиќ го осуди убиството на полицаецот: Се побунија Срби од Косово не можејќи да го трпат теророт на Курти

Србите, а не луѓето од централна Србија како што лажеа, се револтираа и не сакаат повеќе да го трпат теророт...

Македонија1 ден

МНР: Седум македонски државјани меѓу кои и дете се во близина на манастирот во Косово

Министерството за надворешни работи објави дека во раните утрински часови, преку дежурниот телефон на Министерството за надворешни работи, добиена е...

Топ1 ден

Дете од Прилеп загина при пад од дрво

Малолетно момче од селото Црнилиште, Прилепско загина вчера по пад од дрво. Момчето од здобиените повреди починало на лице место. Според...

Македонија1 ден

Мицкоски му посака добро здравје на Груевски: „И’ заби нож во грб на сопствената партија“

Морам да кажам дека како човек оваа јавна преписка со поранешниот претседател на ВМРО-ДПМНЕ не ме прави среќен, ниту ова...

Регион2 дена

Курти: Триесет вооружени лица продолжуваат со нападите врз косовската полиција

Косовскиот премиер Аљбин Курти  изјави дека продолжуваат нападите врз косовската полиција, како и дека во нив учествуваат 30 вооружени лица....