Забава
Ана Винтур го прослави својот 72. роденден
Ана Винтур се смета за божица на модниот свет, па понекогаш е лесно да се заборави дека шефицата на „Вог“ е всушност обичен смртник.
Британско-американската новинарка, која работи како главен уредник на американски „Вог“ уште од 1988 година, во средата наполни 72 години.

Винтур без сомнение е најмоќната и највлијателна жена во светот на модата, па не е ни чудо што многу дизајнери често ги менуваат своите колекции во последен момент доколку таа смета дека не се добри.
Славната уредничка на магазинот кој важи за модна библија успеа да го промени модниот свет на многу начини, и веќе 33 години е личност што ја одбележува модната индустрија.
Таа е позната по ладниот став, темните очила за сонце кои ги носи во сите пригоди, богатите крзна и високите потпетици, особено сандалите на Маноло Бланик. Изгради своја империја која вреди повеќе од сто милијарди долари. Се смета за најмоќната жена во светот на модата, а нејзиниот брутално искрен и суров став се чини дека совршено ѝ одговара на комплетниот имиџ.

Медиумите често пренсеуваат некои од советите на најстрогата модна критичарка.
„Во вашиот плакар не треба да преовладуваат парчиња облека кои моментално се ‘ин’. Секогаш најмногу простор оставајте за класичната облека“.
„Јас преферирам елегантни но дискретни парчиња облека, без впечатливи логоа на брендови што го одвлекуваат вниманието од она што е важно – кројот, дезенот и бојата – и најважно од сè – како ви стои.“
Таа препорачува да останете верни на облеката и обувките кои добро ви прилегаат. „Изберете облека која ѝ одговара на вашата фигура. Некои парчиња се одлична идеја ако сте високи како Карли Клос, но не се сите идеално градени. Треба да го извлечете најдоброто од облеката што ја купувате“, вели таа.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
(Фото) По нервниот слом, поп-ѕвездата драстично го промени својот имиџ
Лејди Гага неодамна беше фотографирана во Париз, каде што изненади многумина со драстична промена на својот имиџ.
Популарната пејачка, која неодамна призна дека доживеала нервен слом додека го снимала филмот „A Star Is Born“, за вечерна прошетка носеше пастелно зелен свилен костум, под кој се гледаше црн градник.

Додаде очила во својот стајлинг за да го скрие погледот од љубопитните фотографи, но оваа намера не се оствари.
Папараците ја препознаа, а најголем шок предизвика нејзината драстична промена на фризурата. Ги замени своите препознатливи руси прамени со црни, шокирајќи многумина.

фото: принтскрин
Забава
(Видео) Трката во Формула 1 во знакот на деколтето на Бијонсе
Трката на Формула 1 за Големата награда на Лас Вегас заврши, а возачот на Ред Бул, Макс Верстапен, ја однесе победата. Трката ја следеа бројни ѕвезди, а најголемо внимание привлече една светска дива – Бијонсе.
За таа пригода, таа одлучи да облече премногу тесен комбинезон од Луј Витон и ја разгоре фантазијата на сите. Бијонсе не се срамеше да ги истакне своите раскошни облини, а бујното деколте беше ѕвезда на нејзиниот стајлинг.
Што се однесува до остатокот од модното издание, таа се одлучи за црни очила кои совршено се вклопуваа со стајлингот, а нејзината фризура беше исто така впечатлива. Дебели кадрици го красеа нејзиното лице, а ова е ретка можност да ја видите светската дива во нејзиниот природен изглед.
Нејзиниот сопруг, американскиот рапер Џеј-Зи, беше нејзино друштво на овој настан, кој одлучи да носи едноставна црна комбинација. Со овој потег, тој го остави целото внимание на јавноста за својата сакана.
фото: принтскрин
Забава
(Фото) „Тикток“ тортата што ја освојува празничната сезона
„Hot Chocolate Cake“ за која многумина зборуваат – неодолив десерт кој е присутен на социјалните мрежи со недели, а кој е идеален за јадење, релаксација и дружење за време на претстојните празници.
Додека подготовките за празничната трпеза полека се загреваат, кујните веќе мирисаат на првите пробни десерти, зачини и сезонски специјалитети што ќе ги послужиме оваа зима со собири, семејни вечери и опуштени неделни попладниња.
Во потрага по инспирација, природно посегнуваме по социјалните мрежи, каде што трендовите се менуваат побрзо отколку што можеме да запишеме рецепт, и токму таму доминираа десертите што ја комбинираат носталгијата со модерен пристап овие недели. Меѓу нив, јасно се издвои една торта за која многумина зборуваат: нежна, богата и неодоливо чоколадна – Hot Chocolate Cake.
Овој десерт ја должи својата популарност на фактот дека точно ја доловува суштината на зимата: топлина, кремастост и чувство на удобност што се поврзува со шолја топло чоколадо по студен ден. Тоа е торта што буди љубопитност на прв поглед, а со својата мека текстура и интензивен вкус, го оправдува целото внимание што го доби на TikTok и другите платформи.
Значи, ако барате нешто посебно за вашето празнично собирање овие денови; нешто што ќе изгледа импресивно и ќе има вкус на зимско, пријатно искуство, подолу ви донесуваме рецепт што сигурно ќе ве мотивира да ја подготвите.
Состојки:
– 220 г обично брашно
– 60 г какао
– 200 г шеќер
– 1 лажичка прашок за пециво
– 1 лажичка сода бикарбона
– прстофат сол
– 2 јајца
– 120 мл масло
– 200 мл млеко
– 150 мл топла вода
– 1 лажичка екстракт од ванила
– чоколаден фил (мус од ганаш)
– 300 г темно чоколадо (околу 55–60% какао)
– 300 мл слатка павлака
– 50 г путер
– 1 лажица какао (по желба, за поинтензивен вкус)
– 150 г манчелу
– 2 лажици млеко
Упатство:
За почеток, подгответе калап за торта, лесно намастете го со путер и обложете го со хартија за печење. Во еден сад измешајте ги сите суви состојки: брашно, какао, шеќер, прашок за пециво, сода бикарбона и сол. Во друг сад изматете ги јајцата, маслото и млекото, а потоа полека истурете ја смесата во сувите состојки. Мешајте додека сè не се соедини, потоа додадете ја ванилата и топлата вода, што ќе го направи тестото особено сочно. Истурете ја смесата во калапот и печете додека чепкалката за заби не излезе сува. Оставете го пандишпанот целосно да се олади.
За филот, загрејте ја слатката павлака на тивок оган, тргнете ја од оган и додадете го исечканото чоколадо и путерот. Мешајте додека не се претвори во мазен и сјаен крем. Кога температурата на филот ќе падне, оставете го во фрижидер малку да се стврдне, а потоа изблендирајте го за да добиете лесна и воздушеста текстура на мус. Ако сакате фотогеничен ефект на топло чоколадо, растопете го манчелу со малку млеко, колку што е потребно за смесата да може да се премачкува.
Кога пандишпанот целосно ќе се олади, исечете го на два или три слоја и премачкајте го секој слој со чоколаден фил. Распоредете го растопениот манчелу одозгора или нежно распоредете го во неправилни пуфки, за да изгледа како растопен манчелу врз шолја топло чоколадо. Потоа изладете ја тортата за да ги споите слоевите и да го направите вкусот уште побогат. Уживајте!
фото: принтскрин

