Забава
(Видео) Откриена тајната за брз раст на косата: следете ги овие 3 чекори
Сите сонуваме за долга, здрава и сјајна коса, но за многумина од нас тоа останува само желба.
Иако постојат многу производи и третмани кои ветуваат чуда, реалноста е дека многу фактори како што се генетиката, исхраната, стресот и негата на косата можат да влијаат на тоа како косата расте и изгледа.
Поради ова, многу луѓе, и покрај сите нивни обиди, не можат да го постигнат посакуваниот резултат. Сега дерматолог специјализиран за коса откри три „лесни“ чекори за побрз раст на косата, пишува Surrey Live.
Многу луѓе се обраќаат кон социјалните мрежи во потрага по професионални совети и насоки, а многу професионалци имаат лојални следбеници кои сакаат да ги следат нивните инструкции. Д-р Амна Адел, дерматолог со седиште во Лондон, е експерт за нега на кожа и коса.
Адел доби армија лојални обожаватели на социјалните мрежи откако ја сподели својата мудрост и сознанија за различни проблеми со кожата и косата на TikTok.
@aamnaadel how to grow your hair faster.. what you *NEED* to know 💁🏽♀️💗🎀 #dermatologist #dradel #hairtok #haircare #haircareroutine #haircaretips #hairgrowth #hairgrowthtips #healthyhair #healthyhairtips #hairbreakage #hairrepair #hairjourney #hairgrowthjourney #longhair #foryou #fyp ♬ original sound – Dr Adel | Dermatologist
Во едно неодамнешно видео, таа откри три чекори кои луѓето можат да ги преземат кои можат позитивно да влијаат на растот на косата.
„Јас сум дерматолог, специјализирам за коса и првото нешто што треба да го разберете е дека постои просечна стапка на раст на косата. За повеќето луѓе таа е некаде помеѓу половина сантиметар и два сантиметри месечно. Кога станува збор за растот на косата, има некои работи што не можете да ги контролирате.
Зборувам за вашата возраст, генетика, хормони, но има некои работи што можете да ги контролирате“, вели Адел, додавајќи дека тоа е исхраната и нејзиното влијание врз здравјето на косата.
„Не седете наоколу и грицкајте слатки и чипсови. Треба да имате диета богата со протеини“, рече таа.
Храната богата со протеини вклучува јајца, риба, живина, говедско месо, грав, леќа, тофу и јаткасти плодови, како и сејтан и путер од кикирики.
„Во просек, на мажите им се препорачува да внесуваат 55 грама протеини дневно, додека на жените треба да се стремат кон 45 грама“, објасни дерматологот.
Следниот чекор што лекарот ви препорача да го вклучите во вашата рутина се одредени додатоци во исхраната.
„Главните витамински недостатоци што ги гледам на клиниката се недостаток на витамин Д и железо“, откри таа. Националната здравствена служба (NHS) објасни дека витаминот Д помага да се регулира количината на калциум и фосфат во телото.
Како трет чекор, Адел рече дека одржувањето на средината и врвовите на вашата коса може да доведе до помало кршење, што придонесува за целокупното здравје на вашата коса. Таа советуваше во вашата рутина да вклучите редовно четкање, третмани за зајакнување на косата и заштита од топлина.
„Сите овие работи заедно всушност можат да направат вашата коса да расте побрзо бидејќи вашата коса едноставно ќе биде поздрава. Така, брзината на раст на косата е различна за секого, но дефинитивно има работи што можете да ги направите за да го забрзате процесот”, заклучила таа.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Колку често треба да водите љубов за да бидете здрави
Сексот не е само пријатен, туку може да има и значајни здравствени придобивки, а ефектите зависат од тоа колку често се практикува. Професорката по сексуално и репродуктивно здравје, Кајл Велингс истакнува дека редовната сексуална активност може да го подобри имунитетот, менталното здравје и здравјето на срцето.
Истражувањата покажуваат дека секс еднаш до двапати неделно ја зголемува заштитата од инфекции.
Според студиите, исто така, секс еднаш во неделата позитивно влијае на линијата; 2 пати неделно – зајакнување на имунитетот; 3 пати неделно – двојно помал ризик од срцев удар; 4 пати неделно – подобар тен; 5 пати неделно – повеќе енергија, оптимизам и креативност.
Забава
Џејми Ли Кертис: Направив пластична операција на 25 години и се каам
Познатата актерка Џејми Ли Кертис откри дека направила пластична операција на 25 години и дека тоа денес го смета за една од најголемите грешки во животот. Одлуката ја донела по навредлив коментар на снимање во 1985 година, по што направила корекција на подочниците, но, како што вели, зажалила веднаш.
Таа истакна дека искуството ја поттикнало да стане силен поддржувач на природниот изглед и самоприфаќањето, предупредувајќи дека естетската индустрија и филтрите на социјалните мрежи создаваат нереални стандарди за убавина.
Кертис неодамна изјави дека масовната употреба на филери и операции претставува „геноцид над генерација жени“, додавајќи дека ваквите трендови го бришат природниот човечки изглед. Таа јавно ги советува и своите ќерки да не прават интервенции на лицето, нагласувајќи дека „кога еднаш ќе се вмешаш во лицето, нема враќање назад“.
Фото: depositphotos
Забава
Чоколадата би можела да исчезне до 2050 година, но научниците имаат „aс во ракавот“
Екстремните временски услови ја загрозуваат иднината на плантажите со какао ширум светот, што претставува сериозна закана за иднината на чоколадната индустрија. Поради тоа, научниците истражуваат други култури кои се поотпорни на климатските промени и од кои би можело да се создаде нова слатка алтернатива, пишува „Еуроњуз“.
Поголемиот дел од какаото (околу 60 проценти) доаѓа од западна Африка, од влажни земји како Брегот на Слоновата Коска и Гана, каде што високите температури и обилните врнежи се менуваат со кратки сушни периоди.
Сепак, во последните две години производството на какао опаднало и до 40 проценти. Поради тоа, цените на чоколадата пораснаа на нивоа какви што не биле забележани уште од 1970-тите години, а експертите предупредуваат дека свет без какао би можел да стане реалност веќе до 2050 година.
Како климатските промени ја загрозуваат чоколадната индустрија
Постојат повеќе фактори што укажуваат на можен недостиг на чоколада. Претходни извештаи како причини ги наведуваа нелегалното рударење злато, стареењето на какао-стеблата, па дури и шверцот, но истражувањата покажуваат дека главниот виновник е сè поизразениот контраст меѓу екстремните врнежи.
Институтот за клима и одржливост при Универзитетот Харвард наведува дека чувствителноста на какаото на временските услови не е новост, но дека климатските промени го „засилуваат интензитетот на обилните врнежи“ како што растат температурите.
За секое зголемување на температурата на воздухот за еден степен Целзиусов, атмосферата може да задржи околу седум проценти повеќе влага, што доведува до посилни и поинтензивни дождови.
„Основната физика е едноставна: потоплата атмосфера задржува повеќе влага, што ги засилува екстремните врнежи. Тоа доведува до задржување на вода во почвата, ерозија на земјиштето и создавање услови погодни за развој на габични заболувања“, објаснуваат истражувачите.
Можат ли научниците да ја спасат чоколадната индустрија?
Поттикнати од овој климатски предизвикан колапс, научниците од Националниот универзитет во Сингапур почнале потрага по решение.
Истражувачите го насочиле вниманието кон рогачот – климатски отпорна билка која се одгледува во Медитеранот и која постепено привлекува внимание како алтернатива на какаото.
За разлика од какаото, рогачот успева во топли и суви услови и бара многу малку вода. По печењето, ослободува специфична арома која потсетува на какао, иако неговиот вкус не одговара целосно.
За да го надминат тој проблем, тимот развил две техники за промена на вкусот на растението, користејќи ензими за да се засилат горчината и слаткоста.
Ензимскиот третман претставува едноставен и чист метод кој бара минимална обработка, за разлика од други постапки што вклучуваат агресивни хемикалии, како што е хлороводородната киселина, со цел подобрување на вкусот.
Со подобрување на ароматичниот профил на рогачот, истражувачите веруваат дека би можеле да ги охрабрат производителите на слатки да го користат рогачот во производи кои вообичаено бараат какао, како што се чоколадни табли, слатки напитоци и други производи на база на какао.
Доколку овие методи се применат во голем обем, тие би можеле „значително да ја намалат“ зависноста на чоколадната индустрија од какаото, правејќи ги синџирите на снабдување поотпорни на климатските промени и на појавата на болести кај посевите.
„Нашето истражување не е само обид да се репродуцира вкусот на какаото, туку и да се направи разновидност на состојките што ги користиме за создавање чоколадни алтернативи“, вели Манфред Ку, главен автор на научниот труд.
„Насочувањето кон издржливи, климатски отпорни култури како рогачот може да ѝ помогне на индустријата да се прилагоди на еколошките предизвици, а на потрошувачите да им понуди производ во кој ќе уживаат“, заклучува научникот.
Фото: pexels

