Забава
Дали најскапата слика во светот е автентична? Музејот„Прадо“ тврди дека не е
Кустоси од мадридскиот музеј „Прадо“ се изјаснија за автентичноста на сликата Salvador Mundi (Спасителот на светот) чие авторство му се припишува на Леонардо да Винчи.
Ова уметничко дело – Исус Христос во сина наметка држи кристална топка во левата рака и ја благословува со подигната десна рака – е создадено во 1500 година, според еминентни експерти.

Од моментот кога беше пронајдена, сликата предизвика дискусии за тоа дали е вистинско дело на Леонардо.
Во 2017 година, њујоршката аукциска куќа „Кристи“ ја продаде на саудискиот министер за култура Бадр бин Абдулах за чудесни 450 милиони долари.
Но, кустосите од шпанскиот национален музеј „Прадо“ не се согласуваат со колегите од американскиот „Кристи“, ниту со сите оние експерти кои тврдеа дека „Салватор Мунди“ е оригиналното дело на познатиот уметник од ренесансата, пренесува Си-ен-ен.
Каталогот на изложбата „Леонардо и копија од Мона Лиза“, која може да се види во Мадрид до 23 јануари 2022 година и која се фокусира на копија од Мона Лиза од музејот „Прадо“, ја доведува во прашање автентичноста на саудиската слика. Тоа е, исто така, најостра критика на автентичноста откако сликата е продадена за највисока цена во историјата.
Според „Прадо“, сликата се смета за дело „припишано на работилницата на Леонардо или овластено или надгледувано од него“, а се нарекува верзија на Кук бидејќи била купена во 1900 година од Френсис Кук од Лондон.
Кустосот на „Прадо“, Ана Гонзалес Мозо, во својот текст наведува дека некои експерти веруваат дека постои изгубен прототип на сликата, додека други сметаат дека верзијата на Кук е оригиналот. Сепак, таа тврди дека не постои прототип на Леонардо.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Тие стануваат отров: никогаш не смеете повторно да ги загревате овие намирници
Веројатно мислите дека зготвениот оброк – дури и оној од вчера – е безбеден ако го загреете повторно. Но, некои намирници всушност можат да се претворат во потенцијален здравствен ризик кога ќе се загреат повторно.
Која храна може да стане штетна кога ќе се загрее повторно?
Според експертските анализи, како и советите на нутриционистите, следните намирници се меѓу оние што е најдобро да не се загреваат повторно – или барем треба да се ракува со голема претпазливост.
Ориз
Ако зготвениот ориз се остави на собна температура, тој може да биде плодна почва за бактеријата Bacillus cereus, која произведува отпорни спори. Дури и ако го загреете повторно, токсините што ги ослободуваат бактериите може да не исчезнат.
Што да направите: Брзо изладете го зготвениот ориз, складирајте го во фрижидер во затворен сад и загрејте го само еднаш – и темелно.
Компири
Готвениот компир е особено ризичен ако се остави на собна температура – бактериите, како што е Clostridium botulinum, потенцијално можат да се размножуваат.
Како безбедно да се складираат? Штом ќе се сварат, префрлете ги во фрижидер. Кога ги загревате, загрејте ги доволно за да може топлината да навлезе до средината.
Кромид, целер и цвекло
Тие често се користат во супи, чорби и сосови – но содржат нитрати. Кога се загреваат, овие нитрати можат да се претворат во нитрити, кои потоа можат да се претворат во потенцијално штетни супстанции.
Совет: Гответе само онолку колку што мислите дека ќе јадете – избегнувајте повторно загревање.
Јајца
Варените, пржените или печените јајца не се добра идеја за повторно загревање. Протеините во јајцата се менуваат кога се загреваат, што може да ги отежни варењето или да предизвика проблеми со варењето.
Подобро решение: Јадете јајца свежи или ладни во сендвич, наместо да ги загревате повторно.
Пилешко (и други протеински оброци)
Подгревањето на пилешкото може да предизвика стомачни тегоби, бидејќи протеините и бактериите во месото бараат темелно загревање.
Препорака: Ако инсистирате на повторно загревање, погрижете се топлината да навлезе целосно во внатрешноста – но понекогаш е побезбедно да ги јадете овие јадења ладни.
фото: принтскрин
Забава
(Фото) Таа беше вистинска бомба во 80-тите и 90-тите, а потоа се пензионираше: што прави денес
Модните агенти ја открија Кејти Арланд во нејзините тинејџерски години, кога имаше само 16 години. Нејзината специфична убавина и фигура хипнотизираа многу фотографи и големи модни брендови, кои веднаш ѝ ги отворија вратите на славата.
Позираше за Cosmopolitan, Vogue, Harper’s Bazaar, Forbes, но една насловна страница од 1989 година остави најголем впечаток.
Тоа беше списанието Sports Illustrated Swimsuit, кое потоа ја ангажираше младата Кејти за својот моден едиторијал.
Таа носеше жолто бикини, а нејзиниот исончан тен и магичен поглед ја красеа насловната страница на тој број. Според странските медиуми, ова издание на списанието стана нивното најпродавано издание досега.
Денес, Кејти живее сосема поинаков живот. Со својот сопруг Грег Олсен, оди на риболов и ужива во сончевите денови на брод.
Таа доби лиценца за комерцијален риболов на отворен океан, а во интервју за Фокс њуз, откри дека промената на кариерата е многу во нејзина корист.
„Пораснав кампувајќи и ловејќи риба постојано. Мојот сопруг лови риба од тригодишна возраст. Отсекогаш сакав да бидам на брод со него. Оваа сезона се појави можноста“, рече таа.
Кејти е активен член на социјалните мрежи, каде што редовно објавува фотографии од својот приватен живот.
фото: принтскрин
Забава
(Фото) Најпосакуваниот моден додаток за сезоната – нема да излезете од дома без него
Парче кое веќе станува вистинска ѕвезда на зимскиот аутфит и влегува во фазата на гламур, и што е најважно – ја воздигнува секоја комбинација без напор, а исто така и без големи трошоци.
Оваа модна сезона, секој детаљ е важен, а кожните ракавици изненадувачки се појавија во преден план, не само како заштита од студот, туку и како моден додаток што го дефинира целиот изглед.
Од дневен изглед до вечерен гламур: кожните ракавици го воздигнуваат секој аутфит
Модните експерти веќе споменаа дека ракавиците се главен детаљ на зимскиот изглед, благодарение на нивната способност да воздигнат обична јакна или капут во стилски сегмент.
Ракавиците се практичен додаток, но токму сега влегуваат во фазата на гламур: класична кожа, продолжена до лактот, во светли бои или минималистичка во црна боја – сите се видени во моменти на уличен стил и на светските модни писти.
Тие го воздигнуваат изгледот без напор – додадете ги на палто, плетена облека, фустан и автоматски добивате пософистициран резултат.
Како да носите кожни ракавици – 3 стилски правила
– Со капут или волуменозна јакна: Изберете подолги ракавици кои се влегуваат под ракавите на капутот, ова дава впечаток на скулптурална силуета и држење.
– Со вечерен фустан: Ракавиците можат да бидат клучен елемент на гламур – а на модните писти, долгите ракавици најчесто се гледаа комбинирани со фустани.
– Со едноставна дневна облека: Облечете џемпер, фармерки, долг мантил и додадете ракавици во контрастна боја и облеката станува промислена и непогрешлива.
Ако размислувате за мини-трансформација на вашиот моден стил оваа сезона, започнете со ракавици. Тие ви овозможуваат да го претворите дури и наједноставниот мантил во стилско издание, да го зачините вечерниот фустан со неочекуван додаток и да ги доживеете зимските денови со допир на елеганција.
Во сезоната 2025/26, ракавиците не се само додаток – тие се ѕвезда.
фото: принтскрин

