Забава
Дали најскапата слика во светот е автентична? Музејот„Прадо“ тврди дека не е
Кустоси од мадридскиот музеј „Прадо“ се изјаснија за автентичноста на сликата Salvador Mundi (Спасителот на светот) чие авторство му се припишува на Леонардо да Винчи.
Ова уметничко дело – Исус Христос во сина наметка држи кристална топка во левата рака и ја благословува со подигната десна рака – е создадено во 1500 година, според еминентни експерти.

Од моментот кога беше пронајдена, сликата предизвика дискусии за тоа дали е вистинско дело на Леонардо.
Во 2017 година, њујоршката аукциска куќа „Кристи“ ја продаде на саудискиот министер за култура Бадр бин Абдулах за чудесни 450 милиони долари.
Но, кустосите од шпанскиот национален музеј „Прадо“ не се согласуваат со колегите од американскиот „Кристи“, ниту со сите оние експерти кои тврдеа дека „Салватор Мунди“ е оригиналното дело на познатиот уметник од ренесансата, пренесува Си-ен-ен.
Каталогот на изложбата „Леонардо и копија од Мона Лиза“, која може да се види во Мадрид до 23 јануари 2022 година и која се фокусира на копија од Мона Лиза од музејот „Прадо“, ја доведува во прашање автентичноста на саудиската слика. Тоа е, исто така, најостра критика на автентичноста откако сликата е продадена за највисока цена во историјата.
Според „Прадо“, сликата се смета за дело „припишано на работилницата на Леонардо или овластено или надгледувано од него“, а се нарекува верзија на Кук бидејќи била купена во 1900 година од Френсис Кук од Лондон.
Кустосот на „Прадо“, Ана Гонзалес Мозо, во својот текст наведува дека некои експерти веруваат дека постои изгубен прототип на сликата, додека други сметаат дека верзијата на Кук е оригиналот. Сепак, таа тврди дека не постои прототип на Леонардо.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
(Фото) „Тикток“ тортата што ја освојува празничната сезона
„Hot Chocolate Cake“ за која многумина зборуваат – неодолив десерт кој е присутен на социјалните мрежи со недели, а кој е идеален за јадење, релаксација и дружење за време на претстојните празници.
Додека подготовките за празничната трпеза полека се загреваат, кујните веќе мирисаат на првите пробни десерти, зачини и сезонски специјалитети што ќе ги послужиме оваа зима со собири, семејни вечери и опуштени неделни попладниња.
Во потрага по инспирација, природно посегнуваме по социјалните мрежи, каде што трендовите се менуваат побрзо отколку што можеме да запишеме рецепт, и токму таму доминираа десертите што ја комбинираат носталгијата со модерен пристап овие недели. Меѓу нив, јасно се издвои една торта за која многумина зборуваат: нежна, богата и неодоливо чоколадна – Hot Chocolate Cake.
Овој десерт ја должи својата популарност на фактот дека точно ја доловува суштината на зимата: топлина, кремастост и чувство на удобност што се поврзува со шолја топло чоколадо по студен ден. Тоа е торта што буди љубопитност на прв поглед, а со својата мека текстура и интензивен вкус, го оправдува целото внимание што го доби на TikTok и другите платформи.
Значи, ако барате нешто посебно за вашето празнично собирање овие денови; нешто што ќе изгледа импресивно и ќе има вкус на зимско, пријатно искуство, подолу ви донесуваме рецепт што сигурно ќе ве мотивира да ја подготвите.
Состојки:
– 220 г обично брашно
– 60 г какао
– 200 г шеќер
– 1 лажичка прашок за пециво
– 1 лажичка сода бикарбона
– прстофат сол
– 2 јајца
– 120 мл масло
– 200 мл млеко
– 150 мл топла вода
– 1 лажичка екстракт од ванила
– чоколаден фил (мус од ганаш)
– 300 г темно чоколадо (околу 55–60% какао)
– 300 мл слатка павлака
– 50 г путер
– 1 лажица какао (по желба, за поинтензивен вкус)
– 150 г манчелу
– 2 лажици млеко
Упатство:
За почеток, подгответе калап за торта, лесно намастете го со путер и обложете го со хартија за печење. Во еден сад измешајте ги сите суви состојки: брашно, какао, шеќер, прашок за пециво, сода бикарбона и сол. Во друг сад изматете ги јајцата, маслото и млекото, а потоа полека истурете ја смесата во сувите состојки. Мешајте додека сè не се соедини, потоа додадете ја ванилата и топлата вода, што ќе го направи тестото особено сочно. Истурете ја смесата во калапот и печете додека чепкалката за заби не излезе сува. Оставете го пандишпанот целосно да се олади.
За филот, загрејте ја слатката павлака на тивок оган, тргнете ја од оган и додадете го исечканото чоколадо и путерот. Мешајте додека не се претвори во мазен и сјаен крем. Кога температурата на филот ќе падне, оставете го во фрижидер малку да се стврдне, а потоа изблендирајте го за да добиете лесна и воздушеста текстура на мус. Ако сакате фотогеничен ефект на топло чоколадо, растопете го манчелу со малку млеко, колку што е потребно за смесата да може да се премачкува.
Кога пандишпанот целосно ќе се олади, исечете го на два или три слоја и премачкајте го секој слој со чоколаден фил. Распоредете го растопениот манчелу одозгора или нежно распоредете го во неправилни пуфки, за да изгледа како растопен манчелу врз шолја топло чоколадо. Потоа изладете ја тортата за да ги споите слоевите и да го направите вкусот уште побогат. Уживајте!
фото: принтскрин
Забава
(Фото) Нова опсесија за убавина: лепенки кои веднаш го враќаат свежиот изглед на кожата
Иако рутините за нега на кожата сè повеќе се свртуваат кон минимализам и одбрани производи, еден „нов“ чекор неодамна стана многу важен. Станува збор за нанесување фластери под очите кои за кратко време влијаат кожата под очите да биде посветла и помазна.
Се чини дека фластерите под очите добија нов импулс во индустријата за убавина по лансирањето на новата маска за очи Rhode, зад која, секако, стои Хејли Бибер. Всушност, овој тип на производ постои долго време и долго време е во постојаните линии на бројни брендови, но маркетингот што оди со виралниот потпис Rhode ги врати во центарот на вниманието.
Иако имаат бројни вистински придобивки за нега на кожата, овие фластери се совршени и за социјалните мрежи. Елементот „пријателски на Инстаграм“ е многу важен елемент при маркетинг на производи на денешниот пазар за убавина, а фотогеничните фластери под очите дефинитивно го исполнуваат тој услов.
Како да ги вклучите во вашата рутина за нега на кожата?
Зошто овие фластери се сè попопуларни? За почеток, тие даваат брзи и видливи резултати. Индустријата за убавина, исто така, го следи забрзаното темпо на пласирање соодветни производи на пазарот. Фластерите под очите, всушност, делуваат многу брзо и главно се насочени кон отоци и темни кругови, што резултира со свежа и мазна кожа.
Поради оваа причина, познатите ѕвезди често ги користат пред да се појават на црвениот тепих. Исто така, овие фластери се удобни, лесни за употреба и даваат чувство на луксуз дури и во најзафатениот ден.
Тие се достапни во различни формулации, но постојат одредени состојки кои се попосакувани од другите. На пример, хијалуронска киселина, која интензивно хидрира и ги пополнува фините линии, или пептиди кои го стимулираат производството на колаген и обезбедуваат ефект на лифтинг. Исто така, постои ниацинамид за рамномерна кожа, витамин Ц за свежина и кофеин за намалување на отокот и зголемување на циркулацијата.
Оние кои сè уште сакаат да ја смират оваа чувствителна област треба да бараат формули што содржат алое вера, зелен чај или камилица.
Иако се во фаза на развој, фластерите под очите не треба да бидат само минлив тренд. Зошто? Тие се брз, практичен и ефикасен начин за освежување на пределот околу очите. Можат да бидат моментално решение пред важен настан или траен додаток на вашата редовна рутина за нега на кожата.
фото: принтскрин
Забава
Борис Бекер доби петто дете: неговата 23 години помлада убавица се породи
Лилијан де Карваљо Монтеиро, која е 23 години помлада од својот сопруг, роди девојче, а самиот Борис Бекер ја објави добрата вест на Инстаграм.
Поранешниот тенисер ја објави првата фотографија од својата ќерка.
„Добредојде на свет. Зои Виторија Бекер“, напиша тој, откривајќи го името на својата миленичка.
Ова е нивното прво дете, но петто за Борис, бидејќи тој веќе има две ќерки и два сина од претходни врски.
Патем, Лилијан е третата сопруга на Бекер, а тие се во врска од 2019 година.
„Никој не е поважен од другиот, мене ми треба Лилијан, а се надевам дека и таа има потреба од мене. Се запознавме во време кога се чувствував навистина лошо. Професионално, лично, физички, се чувствував полошо отколку што некогаш сум се чувствувал во животот, но и покрај тоа, Лилијан беше заинтересирана за мене.
Тоа е извонредно, бидејќи таа можеше да биде заинтересирана за мене само како личност затоа што немав што друго да понудам – никогаш порано не сум сретнал таква жена“, рече тој еднаш.
фото: принтскрин

