Забава
Зелен ден: Секој понеделник без риба и месо во Франција
Повеќе од 500 познати личности во Франција се обврзаа дека секој понеделник нема да јадат месо и риба во рамки на кампањата „Зелен понеделник“, чија цел е промена на навиките во исхраната.
„Веруваме дека постојат значителни причини за колективно да се намали конзумирањето месо во Франција. Мислиме дека секој може да направи барем еден чекор во тој правец“, се наведува во заедничката изјава на познатите.
Меѓу нив се и актерката Изабел Аџани, Жулиет Бинош, математичарот Седрик Вијани, новинарите Стефан Берн и Матје Видар, научниците Ориен Баро, Лоран Бег и Никола Трек, како и бројни нутриционисти и активисти за заштита на животните и животната средина.
Некои од потписниците со години се вегетаријанци, додека останатите се обврзаа дека секој понеделник во 2019 година нема да јадат месо и риба.
Акцијата „Зелен понеделник“ официјално почнува следниот понеделник. Потписниците очекуваат да им се приклучат и други граѓани на веб-страницата www.lundi-vert.fr.
Весникот „Монд“ наведува дека во многу земји постои акцијата „Понеделник без месо“, но Французите ја вовеле и рибата.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Како да направите вашиот божиќен кактус да цвета повеќе: еден трик е моќен сојузник
Неговите прекрасни цвеќиња, кои цветаат токму на време за празниците, внесуваат топлина, радост и посебна доза на магија во секој простор. Нема ништо поубаво од утринската светлина што ги осветлува тие нежни розови, црвени или бели цветови.
За разлика од повеќето сукуленти кои претпочитаат сува, пустинска почва, божиќниот кактус потекнува од тропските шуми на Бразил. Тој сака повлажна, богата органска почва и малку кисела подлога: токму она што го имитира слојот лисја и кора на земјата во природата.
Со малку внимание и неколку трикови, можете да ги поттикнете цвеќињата да никнат порано, да бидат побујни и да цветаат подолго.
И најдобриот дел? Не е потребно комплицирано ѓубриво од продавницата, еден природен и лесен начин да се обезбеди бујно цветање е да се користи кафе.
Измешајте мелено кафе во почвата
Еден од наједноставните и најприродните начини за хранење на божиќниот кактус е да додадете суво мелено кафе директно во почвата. Сувото мелено кафе има малку азот и е малку кисело, што му одговара на кактусот, а исто така ја имитира и природната шумска средина од која доаѓа.
Измешајте една до две лажици мелено кафе со шолја земја и нежно втријте го во горниот слој или посипете го одозгора. Можете да го повторувате процесот на секои четири до шест недели за време на периодот на активен раст на растението.

„Чај“ од кафе за нежно наводнување
Измешајте една лажичка кафе со топла вода и оставете го да отстои преку ноќ, а потоа користете ја процедената течност за наводнување на вашиот божиќен кактус еднаш месечно.
Овој метод му овозможува на растението да апсорбира хранливи материи без ризик од насобирање кафе на површината на почвата, а е нежен и едноставен.
Компост за долгорочно здравје на растенијата
За долгорочна нега, талогот од кафе ќе биде одличен додаток на компостот. Откако компостот ќе биде готов, користете го за да го освежите горниот слој почва на вашиот божиќен кактус. Овој метод помага во балансирањето на хранливите материи, ги зајакнува корените и го поттикнува развојот на нови изданоци.
фото: принтскрин
Забава
Јелена Розга поубава од кога било: дури и холивудските убавици ѝ завидуваат за ова
Познатата хрватска пејачка Јелена Розга ги воодушеви своите следбеници со објава на Инстаграм во која го покажа својот префинет моден вкус и ефектен стил за есента, кој сигурно ќе им се допадне на сите жени.
Згодната пејачка никогаш не се става себеси во преден план и малку се зборува за нејзиниот изглед, кој е ист со години, но таа знае како да привлече внимание на други начини.
Црни фармерки со широки ногавици, црвен џемпер и едноставна кожна јакна беа нејзиниот избор за есенскиот ден, но можеби сè немаше да биде толку впечатливо ако Розга не ги додадеше мокасините од Шанел, модел кој е исто така многу популарен меѓу холивудските ѕвезди.
Според Индекс.хр, станува збор за мокасини од јагнешка кожа со препознатливото лого на модната куќа Шанел. Практични и луксузни, тоа е она што Јелена Розга го комбинирала.
Овие мокасини чинат околу 1.500 евра, меѓутоа, некои слични може да се најдат за многу помалку пари, па ако сакате да го следите стилот на Јелена – побрзајте.
фото: принтскрин
Забава
Сите го користиме овој додаток во кујната, но не знаеме колку е штетен за нашето здравје.
Поминуваме многу време во кујната и внимателно избираме кујнски прибор и додатоци што ќе ни го олеснат подготвувањето оброци, а еден од нив е даската за сечење.
Многумина од нас не мислат на даската за сечење како потенцијален извор на штетни супстанции, но експертите предупредуваат на опасноста што се крие од пластичните модели.
Секој пат кога сечете или сечкате храна, пластичните даски можат да ослободат микропластика директно во вашиот оброк.
Неодамнешните истражувања стануваат сè позагрижувачки, а студија објавена во списанието Nature Medicine откри присуство на микро и нанопластика дури и во човечкиот мозок, црниот дроб и бубрезите, пишува Homes & Gardens.
Решението е дрво
Безбедна алтернатива се даските од цврсто дрво. Лидија Хејмем, која професионално тестира кујнски прибор, го препорачува брендот John Boos, кој се смета за златен стандард во светот на нетоксичните даски.
Направени од одржливо набавен американски јавор, овие даски се нежни кон сечилата на ножевите, а природните ензими во дрвото помагаат да се спречи растот на бактерии без употреба на додадени хемикалии. Најдобрите светски готвачи честопати го наведуваат овој бренд како свој прв избор, но можете да го најдете овој кујнски додаток и по попристапни цени.
фото: принтскрин

