Забава
Зошто жените изневеруваат: експерт за врски откри 6 главни причини
Експертот за врски Трејси Кокс наведе шест клучни причини зошто жените често ги изневеруваат своите партнери. „Ако сте жена која одлучила да изневерува, можеби тоа го правите од бројни сложени причини“, изјави таа за Дејли Мејл, додавајќи: „Некои од причините можеби ќе ве изненадат“.
Емоционално запоставување
Емоционалното запоставување вклучува партнер или брачен другар кој „константно не ги забележува, реагира или возвраќа“ на изразените чувства на својот партнер. Таа објасни дека ова може да биде предизвикано од голем број фактори, вклучувајќи зафатен начин на живот, општествени очекувања или високо ниво на стрес што го чувствува партнерот.
„За жал, емоционалното запоставување е исклучително тешко да се забележи бидејќи вашиот партнер всушност не прави ништо лошо“, рече Трејси. Таа објасни и кои се јасните знаци на овој проблем: одложување на плановите, чувство на осаменост и недоразбирање за тоа што сака и очекува вашиот партнер од вас.
Кокс тврди дека жените кои страдаат од недостаток на емоционална поврзаност се повеќе склони кон изневерување.
Одмазда
„Ако вашиот партнер ве повредил во минатото, можеби ќе сакате да му возвратите“, објасни експертот.
„Не се работи само за решавање на резултатот: тоа е за враќање на чувството за контрола и достоинство во врската каде што се чувствуваме изневерени“, рече таа и додаде: „Можеби тоа не е најдобриот потег, но тешко е да се одолее на нагонот да го повредиме партнерот на ист начин како што ние сме биле повредени“.
Борбата за моќ
„Без разлика дали се работи за пари, статус или возраст, ако сте премногу различни во некои работи, тоа може сериозно да ги оштети односите“, рече таа. Според неа, жените кои се чувствуваат „инфериорни“ во однос на партнерот понекогаш прибегнуваат кон контрола преку прељуба.
„Во односите каде што има емоционална или психолошка нерамнотежа, изневерувањето е начин да се врати чувството за контрола“, објасни Кокс, додавајќи: „Особено е вообичаено кога едниот партнер е премногу доминантен или контролира. Ако се плашите директно да се соочите со него, правејќи нешто тајно зад грб, може да направи да се чуствувате подобро, а тоа може да биде твојата втора најдобра опција“.
Лош сексуален живот
Според една студија објавена во Националниот институт за здравје, помеѓу 15,2% и 50,4% од жените не се задоволни од својот сексуален живот во врска или брак. Кокс тврди дека оваа немилосрдна желба за подобар секс води се повеќе жени да се дистанцираат од своите партнери и сопрузи.
„Ако сексот не е добар или редовен дома, поголема е веројатноста да го барате на друго место“, вели таа.
Потребата за независност
„Ако немате време за себе, тоа може многу да ја оптовари вашата врска“, рече Трејси.
„Имате домашни работи, работа, родителски обврски, социјален живот за одржување и, на пример, план за вежбање… Потребно ви е време едноставно понекогаш да бидете свои, над сите очекувања. Додека некои се релаксираат во бањата, други се јавуваат на своите љубовниците да уживаат во мала авантура“, ја објасни таа петтата причина.
„Постојаниот стрес од балансирање на кариерата, мајчинството и другите одговорности остава многу жени да се чувствуваат недоволно ценети и преоптоварени“, додаде таа.
Досада
„Речиси осум отсто од жените признале дека изневерувале само затоа што им било досадно, други пет отсто рекле дека го направиле тоа затоа што сакале нешто ново“, рече Трејси, додавајќи: „Моногамијата може да обезбеди сигурност и дружење, но во добрите врски има моменти кога сè станува монотоно“.
Исто така, таа ги советуваше сите дека, доколку дојде до таква ситуација, да најдат начин да се изборат со досадата. „Свртувањето кон другата личност не е решение“, рече таа.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Колку често треба да водите љубов за да бидете здрави
Сексот не е само пријатен, туку може да има и значајни здравствени придобивки, а ефектите зависат од тоа колку често се практикува. Професорката по сексуално и репродуктивно здравје, Кајл Велингс истакнува дека редовната сексуална активност може да го подобри имунитетот, менталното здравје и здравјето на срцето.
Истражувањата покажуваат дека секс еднаш до двапати неделно ја зголемува заштитата од инфекции.
Според студиите, исто така, секс еднаш во неделата позитивно влијае на линијата; 2 пати неделно – зајакнување на имунитетот; 3 пати неделно – двојно помал ризик од срцев удар; 4 пати неделно – подобар тен; 5 пати неделно – повеќе енергија, оптимизам и креативност.
Забава
Џејми Ли Кертис: Направив пластична операција на 25 години и се каам
Познатата актерка Џејми Ли Кертис откри дека направила пластична операција на 25 години и дека тоа денес го смета за една од најголемите грешки во животот. Одлуката ја донела по навредлив коментар на снимање во 1985 година, по што направила корекција на подочниците, но, како што вели, зажалила веднаш.
Таа истакна дека искуството ја поттикнало да стане силен поддржувач на природниот изглед и самоприфаќањето, предупредувајќи дека естетската индустрија и филтрите на социјалните мрежи создаваат нереални стандарди за убавина.
Кертис неодамна изјави дека масовната употреба на филери и операции претставува „геноцид над генерација жени“, додавајќи дека ваквите трендови го бришат природниот човечки изглед. Таа јавно ги советува и своите ќерки да не прават интервенции на лицето, нагласувајќи дека „кога еднаш ќе се вмешаш во лицето, нема враќање назад“.
Фото: depositphotos
Забава
Чоколадата би можела да исчезне до 2050 година, но научниците имаат „aс во ракавот“
Екстремните временски услови ја загрозуваат иднината на плантажите со какао ширум светот, што претставува сериозна закана за иднината на чоколадната индустрија. Поради тоа, научниците истражуваат други култури кои се поотпорни на климатските промени и од кои би можело да се создаде нова слатка алтернатива, пишува „Еуроњуз“.
Поголемиот дел од какаото (околу 60 проценти) доаѓа од западна Африка, од влажни земји како Брегот на Слоновата Коска и Гана, каде што високите температури и обилните врнежи се менуваат со кратки сушни периоди.
Сепак, во последните две години производството на какао опаднало и до 40 проценти. Поради тоа, цените на чоколадата пораснаа на нивоа какви што не биле забележани уште од 1970-тите години, а експертите предупредуваат дека свет без какао би можел да стане реалност веќе до 2050 година.
Како климатските промени ја загрозуваат чоколадната индустрија
Постојат повеќе фактори што укажуваат на можен недостиг на чоколада. Претходни извештаи како причини ги наведуваа нелегалното рударење злато, стареењето на какао-стеблата, па дури и шверцот, но истражувањата покажуваат дека главниот виновник е сè поизразениот контраст меѓу екстремните врнежи.
Институтот за клима и одржливост при Универзитетот Харвард наведува дека чувствителноста на какаото на временските услови не е новост, но дека климатските промени го „засилуваат интензитетот на обилните врнежи“ како што растат температурите.
За секое зголемување на температурата на воздухот за еден степен Целзиусов, атмосферата може да задржи околу седум проценти повеќе влага, што доведува до посилни и поинтензивни дождови.
„Основната физика е едноставна: потоплата атмосфера задржува повеќе влага, што ги засилува екстремните врнежи. Тоа доведува до задржување на вода во почвата, ерозија на земјиштето и создавање услови погодни за развој на габични заболувања“, објаснуваат истражувачите.
Можат ли научниците да ја спасат чоколадната индустрија?
Поттикнати од овој климатски предизвикан колапс, научниците од Националниот универзитет во Сингапур почнале потрага по решение.
Истражувачите го насочиле вниманието кон рогачот – климатски отпорна билка која се одгледува во Медитеранот и која постепено привлекува внимание како алтернатива на какаото.
За разлика од какаото, рогачот успева во топли и суви услови и бара многу малку вода. По печењето, ослободува специфична арома која потсетува на какао, иако неговиот вкус не одговара целосно.
За да го надминат тој проблем, тимот развил две техники за промена на вкусот на растението, користејќи ензими за да се засилат горчината и слаткоста.
Ензимскиот третман претставува едноставен и чист метод кој бара минимална обработка, за разлика од други постапки што вклучуваат агресивни хемикалии, како што е хлороводородната киселина, со цел подобрување на вкусот.
Со подобрување на ароматичниот профил на рогачот, истражувачите веруваат дека би можеле да ги охрабрат производителите на слатки да го користат рогачот во производи кои вообичаено бараат какао, како што се чоколадни табли, слатки напитоци и други производи на база на какао.
Доколку овие методи се применат во голем обем, тие би можеле „значително да ја намалат“ зависноста на чоколадната индустрија од какаото, правејќи ги синџирите на снабдување поотпорни на климатските промени и на појавата на болести кај посевите.
„Нашето истражување не е само обид да се репродуцира вкусот на какаото, туку и да се направи разновидност на состојките што ги користиме за создавање чоколадни алтернативи“, вели Манфред Ку, главен автор на научниот труд.
„Насочувањето кон издржливи, климатски отпорни култури како рогачот може да ѝ помогне на индустријата да се прилагоди на еколошките предизвици, а на потрошувачите да им понуди производ во кој ќе уживаат“, заклучува научникот.
Фото: pexels

