Забава
Не преземаат одговорност: три хороскопски знаци што ги обвинуваат другите за сѐ лошо што им се случува
Секој од нас понекогаш ги обвинува другите за нашите сопствени проблеми, но некои хороскопски знаци имаат тенденција да го прават тоа почесто. Тие ретко преземаат одговорност за своите грешки и наместо тоа претпочитаат да го вперат прстот кон луѓето околу нив. Три хороскопски знаци се најпознати по оваа особина.
Рак
Раковите се познати по нивната длабока емотивност и чувствителност. Тие често го доживуваат светот преку своите чувства, што ги прави многу емпатични, но и склони да ги обвинуваат другите кога работите ќе тргнат наопаку. Кога се соочуваат со проблеми, Раковите имаат тенденција да се повлечат во својот оклоп и да се чувствуваат ранливи. Наместо да преземат одговорност за сопствените грешки, тие често ги обвинуваат другите за да ги заштитат своите емоции и да избегнат соочување со сопствените несигурности.
Раковите имаат и силна потреба од сигурност и стабилност. Кога овие потреби не се задоволени, тие можат да станат дефанзивни и да ги обвинат другите за нивните проблеми. Нивната тенденција да го идеализираат минатото и блиските односи може да ги наведат да гледаат на другите како причина за нивните проблеми, наместо да се соочат со сопствените недостатоци.
Лав
Лавовите сакаат да бидат во центарот на вниманието и да уживаат во восхитот на другите. Нивната силна потреба за признавање и пофалба често ги наведува да ги преувеличуваат своите успеси и да ги минимизираат своите грешки. Кога се соочуваат со неуспех или критика, Лавовите имаат тенденција да ги обвинуваат другите за да ја зачуваат својата репутација и самодоверба.
Лавовите се природни лидери, но нивната потреба за контрола може да ги направи склони кон префрлање на вината на другите за да избегнат одговорност за нивните одлуки. Тие често веруваат дека нивните постапки се исправни и дека другите се виновни за сите проблеми што ќе се појават. Нивната драматична природа дополнително ја нагласува оваа тенденција, правејќи ги склони кон театарски реакции кога работите не одат според планот.
Водолија
Водолиите се познати по својата оригиналност и неконвенционалност. Нивниот иновативен дух и тенденција да размислуваат надвор од рамката често ги доведуваат во конфликт со традиционалните норми и авторитети. Кога се соочуваат со проблеми, Водолиите имаат тенденција да го обвинуваат општеството, системот или луѓето околу нив за нивните неволји. Нивната потреба за индивидуалност и слобода често ги спречува да преземат одговорност за сопствените грешки.
Водолиите се исто така склони кон идеализам и често веруваат дека нивните идеи и постапки можат да го променат светот. Кога се соочуваат со неуспех, тие често ги обвинуваат другите за нивниот недостаток на поддршка или разбирање. Нивната недоверба кон конвенционалните структури дополнително ја поттикнува оваа тенденција, правејќи ги склони да ги обвинуваат другите за сè што тргнува наопаку во нивните животи.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Колку често треба да водите љубов за да бидете здрави
Сексот не е само пријатен, туку може да има и значајни здравствени придобивки, а ефектите зависат од тоа колку често се практикува. Професорката по сексуално и репродуктивно здравје, Кајл Велингс истакнува дека редовната сексуална активност може да го подобри имунитетот, менталното здравје и здравјето на срцето.
Истражувањата покажуваат дека секс еднаш до двапати неделно ја зголемува заштитата од инфекции.
Според студиите, исто така, секс еднаш во неделата позитивно влијае на линијата; 2 пати неделно – зајакнување на имунитетот; 3 пати неделно – двојно помал ризик од срцев удар; 4 пати неделно – подобар тен; 5 пати неделно – повеќе енергија, оптимизам и креативност.
Забава
Џејми Ли Кертис: Направив пластична операција на 25 години и се каам
Познатата актерка Џејми Ли Кертис откри дека направила пластична операција на 25 години и дека тоа денес го смета за една од најголемите грешки во животот. Одлуката ја донела по навредлив коментар на снимање во 1985 година, по што направила корекција на подочниците, но, како што вели, зажалила веднаш.
Таа истакна дека искуството ја поттикнало да стане силен поддржувач на природниот изглед и самоприфаќањето, предупредувајќи дека естетската индустрија и филтрите на социјалните мрежи создаваат нереални стандарди за убавина.
Кертис неодамна изјави дека масовната употреба на филери и операции претставува „геноцид над генерација жени“, додавајќи дека ваквите трендови го бришат природниот човечки изглед. Таа јавно ги советува и своите ќерки да не прават интервенции на лицето, нагласувајќи дека „кога еднаш ќе се вмешаш во лицето, нема враќање назад“.
Фото: depositphotos
Забава
Чоколадата би можела да исчезне до 2050 година, но научниците имаат „aс во ракавот“
Екстремните временски услови ја загрозуваат иднината на плантажите со какао ширум светот, што претставува сериозна закана за иднината на чоколадната индустрија. Поради тоа, научниците истражуваат други култури кои се поотпорни на климатските промени и од кои би можело да се создаде нова слатка алтернатива, пишува „Еуроњуз“.
Поголемиот дел од какаото (околу 60 проценти) доаѓа од западна Африка, од влажни земји како Брегот на Слоновата Коска и Гана, каде што високите температури и обилните врнежи се менуваат со кратки сушни периоди.
Сепак, во последните две години производството на какао опаднало и до 40 проценти. Поради тоа, цените на чоколадата пораснаа на нивоа какви што не биле забележани уште од 1970-тите години, а експертите предупредуваат дека свет без какао би можел да стане реалност веќе до 2050 година.
Како климатските промени ја загрозуваат чоколадната индустрија
Постојат повеќе фактори што укажуваат на можен недостиг на чоколада. Претходни извештаи како причини ги наведуваа нелегалното рударење злато, стареењето на какао-стеблата, па дури и шверцот, но истражувањата покажуваат дека главниот виновник е сè поизразениот контраст меѓу екстремните врнежи.
Институтот за клима и одржливост при Универзитетот Харвард наведува дека чувствителноста на какаото на временските услови не е новост, но дека климатските промени го „засилуваат интензитетот на обилните врнежи“ како што растат температурите.
За секое зголемување на температурата на воздухот за еден степен Целзиусов, атмосферата може да задржи околу седум проценти повеќе влага, што доведува до посилни и поинтензивни дождови.
„Основната физика е едноставна: потоплата атмосфера задржува повеќе влага, што ги засилува екстремните врнежи. Тоа доведува до задржување на вода во почвата, ерозија на земјиштето и создавање услови погодни за развој на габични заболувања“, објаснуваат истражувачите.
Можат ли научниците да ја спасат чоколадната индустрија?
Поттикнати од овој климатски предизвикан колапс, научниците од Националниот универзитет во Сингапур почнале потрага по решение.
Истражувачите го насочиле вниманието кон рогачот – климатски отпорна билка која се одгледува во Медитеранот и која постепено привлекува внимание како алтернатива на какаото.
За разлика од какаото, рогачот успева во топли и суви услови и бара многу малку вода. По печењето, ослободува специфична арома која потсетува на какао, иако неговиот вкус не одговара целосно.
За да го надминат тој проблем, тимот развил две техники за промена на вкусот на растението, користејќи ензими за да се засилат горчината и слаткоста.
Ензимскиот третман претставува едноставен и чист метод кој бара минимална обработка, за разлика од други постапки што вклучуваат агресивни хемикалии, како што е хлороводородната киселина, со цел подобрување на вкусот.
Со подобрување на ароматичниот профил на рогачот, истражувачите веруваат дека би можеле да ги охрабрат производителите на слатки да го користат рогачот во производи кои вообичаено бараат какао, како што се чоколадни табли, слатки напитоци и други производи на база на какао.
Доколку овие методи се применат во голем обем, тие би можеле „значително да ја намалат“ зависноста на чоколадната индустрија од какаото, правејќи ги синџирите на снабдување поотпорни на климатските промени и на појавата на болести кај посевите.
„Нашето истражување не е само обид да се репродуцира вкусот на какаото, туку и да се направи разновидност на состојките што ги користиме за создавање чоколадни алтернативи“, вели Манфред Ку, главен автор на научниот труд.
„Насочувањето кон издржливи, климатски отпорни култури како рогачот може да ѝ помогне на индустријата да се прилагоди на еколошките предизвици, а на потрошувачите да им понуди производ во кој ќе уживаат“, заклучува научникот.
Фото: pexels

