Забава
Оливија Мун за сопругот: Едвај го познавав кога забременив, не бевме во врска
Актерката Оливија Мун (44) откри дека таа и Џон Мулејни не биле ни во врска кога забременила со него во 2021 година.
„Едвај го познавав. Не бевме ни блиску до врска“, изјави таа за GQ.
Оливија првпат го запозна комичарот кога и двајцата присуствуваа на свадбата на Сет Мајерс во 2013 година. Сепак, тие се зближија на почетокот на 2021 година. Тој тогаш се раздели од својата прва сопруга Ана Мари Тендлер, со која беше во брак од 2014 година.
За време на нивната романса, Оливија останала бремена, а Џон бил возбуден за детето. „Тоа не беше нужно ‘сега ќе се венчаме и ќе живееме заедно’ или нешто слично, туку беше ‘Ќе биде присутен’“, се сеќава актерката.
Во тоа време, Мун живееше во Лос Анџелес, а Мулејни живееше во Њујорк. Повремено разговарале и комичарот доаѓал да ја посети. Но, Оливија се двоумела дали да влезе во врска бидејќи Џон штотуку излегол од рехабилитација.
„Тоа беше како да гледам човек во цунами. Го гледав што туку трезен, на работ на карпа и не го познавав доволно за да му помогнам“, рекла таа. Сепак, актерката истакна дека забележала дека фактот што тој ќе стане татко го правел среќен. „Беше многу возбуден кога им ја соопшти веста на своите родители“.
Мун и Мулејни одлучија да станат пар два месеци пред раѓањето на нивниот син Малком на 24 ноември 2021 година. Токму оваа година тие се венчаа во тајност на интимна церемонија во домот на нивните пријатели во американската сојузна држава Њујорк. На венчавката присуствуваа само сведокот и двегодишниот син на Оливија и Џон, Малком.
Во септември ја споделија веста дека добиле ќерка преку сурогат мајка.
Актерката во март откри дека минатата година и бил дијагностициран рак на дојка. „Ракот не се грижи кој си. Не е важно дали имаш бебе или немаш време. Доаѓа и немаш друг избор освен да се соочиш директно”, изјави таа за магазинот People во март.
Таа имаше четири операции во период од 10 месеци, вклучувајќи и двојна мастектомија. Мун рече дека ракот немаше да биде пронајден до нејзиниот следен закажан мамограф, доколку нејзиниот лекар не одлучил да изврши проценка на ризикот од рак на дојка. „Тоа ми го спаси животот“, вели таа.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Чоколадата би можела да исчезне до 2050 година, но научниците имаат „aс во ракавот“
Екстремните временски услови ја загрозуваат иднината на плантажите со какао ширум светот, што претставува сериозна закана за иднината на чоколадната индустрија. Поради тоа, научниците истражуваат други култури кои се поотпорни на климатските промени и од кои би можело да се создаде нова слатка алтернатива, пишува „Еуроњуз“.
Поголемиот дел од какаото (околу 60 проценти) доаѓа од западна Африка, од влажни земји како Брегот на Слоновата Коска и Гана, каде што високите температури и обилните врнежи се менуваат со кратки сушни периоди.
Сепак, во последните две години производството на какао опаднало и до 40 проценти. Поради тоа, цените на чоколадата пораснаа на нивоа какви што не биле забележани уште од 1970-тите години, а експертите предупредуваат дека свет без какао би можел да стане реалност веќе до 2050 година.
Како климатските промени ја загрозуваат чоколадната индустрија
Постојат повеќе фактори што укажуваат на можен недостиг на чоколада. Претходни извештаи како причини ги наведуваа нелегалното рударење злато, стареењето на какао-стеблата, па дури и шверцот, но истражувањата покажуваат дека главниот виновник е сè поизразениот контраст меѓу екстремните врнежи.
Институтот за клима и одржливост при Универзитетот Харвард наведува дека чувствителноста на какаото на временските услови не е новост, но дека климатските промени го „засилуваат интензитетот на обилните врнежи“ како што растат температурите.
За секое зголемување на температурата на воздухот за еден степен Целзиусов, атмосферата може да задржи околу седум проценти повеќе влага, што доведува до посилни и поинтензивни дождови.
„Основната физика е едноставна: потоплата атмосфера задржува повеќе влага, што ги засилува екстремните врнежи. Тоа доведува до задржување на вода во почвата, ерозија на земјиштето и создавање услови погодни за развој на габични заболувања“, објаснуваат истражувачите.
Можат ли научниците да ја спасат чоколадната индустрија?
Поттикнати од овој климатски предизвикан колапс, научниците од Националниот универзитет во Сингапур почнале потрага по решение.
Истражувачите го насочиле вниманието кон рогачот – климатски отпорна билка која се одгледува во Медитеранот и која постепено привлекува внимание како алтернатива на какаото.
За разлика од какаото, рогачот успева во топли и суви услови и бара многу малку вода. По печењето, ослободува специфична арома која потсетува на какао, иако неговиот вкус не одговара целосно.
За да го надминат тој проблем, тимот развил две техники за промена на вкусот на растението, користејќи ензими за да се засилат горчината и слаткоста.
Ензимскиот третман претставува едноставен и чист метод кој бара минимална обработка, за разлика од други постапки што вклучуваат агресивни хемикалии, како што е хлороводородната киселина, со цел подобрување на вкусот.
Со подобрување на ароматичниот профил на рогачот, истражувачите веруваат дека би можеле да ги охрабрат производителите на слатки да го користат рогачот во производи кои вообичаено бараат какао, како што се чоколадни табли, слатки напитоци и други производи на база на какао.
Доколку овие методи се применат во голем обем, тие би можеле „значително да ја намалат“ зависноста на чоколадната индустрија од какаото, правејќи ги синџирите на снабдување поотпорни на климатските промени и на појавата на болести кај посевите.
„Нашето истражување не е само обид да се репродуцира вкусот на какаото, туку и да се направи разновидност на состојките што ги користиме за создавање чоколадни алтернативи“, вели Манфред Ку, главен автор на научниот труд.
„Насочувањето кон издржливи, климатски отпорни култури како рогачот може да ѝ помогне на индустријата да се прилагоди на еколошките предизвици, а на потрошувачите да им понуди производ во кој ќе уживаат“, заклучува научникот.
Фото: pexels
Забава
Тие знаат што сакаш: хороскопските мајстори за подароци
Некои луѓе во божиќното дарување вложуваат посебно внимание и труд, а според астрологијата, одредени хороскопски знаци особено се издвојуваат по тоа што даваат одлични подароци – не затоа што се скапи, туку затоа што се внимателно избрани.
Лав – подарува со ентузијазам и сака да остави силен впечаток. За него подарокот е искуство, а не само предмет.
Девица – избира практични и корисни подароци, внимателно слуша и памети што му треба на другиот.
Рак – подарува од срце, со емотивни и персонализирани подароци кои имаат симболично значење.
Бик – се води од квалитет и естетика, подарува убави, трајни и пријатни работи што долго се паметат.
Овие знаци, според хороскопот, најдобро ги разбираат желбите на другите кога станува збор за божиќни подароци.
Фото: pexels
Забава
(Видео) Златан Ибрахимовиќ на плажа во Дубаи покажа што сè умее со топката
Легендарниот Златан Ибрахимовиќ објави видео од плажа во Дубаи на кое изведува фристајл трикови со топка.
Иако ја заврши кариерата, Ибрахимовиќ уште еднаш покажа дека е во врвна форма.
View this post on Instagram

