Забава
Пријателот на Лијам Пејн кој се соочува со обвинение поради смртта на пејачот раскажа повеќе за нивниот однос
На 13-ти октомври минатата година, Лијам Пејн го замолил Роџер Норес да му биде кум на неговата венчавка со Кејт Кесиди, изјави ексклузивно неговиот пријател за „Дејли мејл“. Роџер прифатил, но за жал, Лијам починал три дена подоцна.
Во своето прво големо интервју по трагедијата, Роџер изјави: „Се разбира, бев уништен кога слушнав. Се’ уште мислам дека ќе го сретнам или ќе ми заѕвони телефонот и тој ќе биде на другиот крај на линијата“.
Поминаа пет месеци од фаталниот пад на Лиам Пејн од балконот на третиот кат на хотелот во Буенос Аирес. Норес рече дека последен пат го видел Лијам во лобито на хотелот на 16 октомври во 16:06 часот, кога, според неговите зборови, се појавил трезен и весел.
После тоа, Лијам наводно конзумирал дрога, поради што околу 16 часот и 50 минути паднал на подот од лобито на хотелот. Персоналот го однел во неговата соба, а во 17 часот и 7 минути бил пронајден мртов во внатрешниот двор на хотелот со повеќе трауматски повреди.
Според аргентинската правна постапка, судијката Лаура Бруниард на 30 декември подигна обвинение против пет лица, меѓу кои и Роџер Норес, кој се соочува со обвинение за убиство од небрежност за наводно необезбедување соодветна грижа за пејачот. Роџер силно ги оспорува овие наводи. Тој откри дека Лијам бил хоспитализиран во мај минатата година по речиси фатално предозирање. Нивното пријателство започнало во 2020 година на забава во Лондон, организирана од тогашниот уредник на британскиот Вог, Едвард Енинфул. И покрај нивниот различен начин на живот тие развиле блиски односи.
Лијам и Роџер, успешен бизнисмен кој го основал StoneWay Capital на 23 години и собрал 500 милиони долари за аргентинските енергетски постројки, се сметале себеси за „браќа“ и покрај нивната разлика во годините.
„Вистината е дека и двајцата сакавме да бидеме како оној другиот“, објаснува Роџер.
„Сакав повеќе да излегувам и да се забавувам, додека тој сакаше да биде малку подосаден. Често ми помагаше со совети за врска. Се разбира, Лијам беше одличен со девојките“.
Роџер моментално води тужба за клевета против таткото на Лијам, Џеф Пејн, поради лажни тврдења за улогата на Роџер во грижата за него. Документацијата потврдува дека меѓу нив немало формален договор за нега.
Кејт, девојката на Лиам Пејн, неодамна сподели емотивна исповед за нивната врска и нивните последни заеднички моменти. Во интервју за „Сан“, таа изрази длабока тага поради неговата ненадејна смрт. Го опиша Лијам како нејзината сродна душа и најискрената личност што некогаш ја познавала.
Таа откри и дека ја напуштила Аргентина неколку дена пред неговата смрт за да се грижи за нивното куче Нала.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Колку често треба да водите љубов за да бидете здрави
Сексот не е само пријатен, туку може да има и значајни здравствени придобивки, а ефектите зависат од тоа колку често се практикува. Професорката по сексуално и репродуктивно здравје, Кајл Велингс истакнува дека редовната сексуална активност може да го подобри имунитетот, менталното здравје и здравјето на срцето.
Истражувањата покажуваат дека секс еднаш до двапати неделно ја зголемува заштитата од инфекции.
Според студиите, исто така, секс еднаш во неделата позитивно влијае на линијата; 2 пати неделно – зајакнување на имунитетот; 3 пати неделно – двојно помал ризик од срцев удар; 4 пати неделно – подобар тен; 5 пати неделно – повеќе енергија, оптимизам и креативност.
Забава
Џејми Ли Кертис: Направив пластична операција на 25 години и се каам
Познатата актерка Џејми Ли Кертис откри дека направила пластична операција на 25 години и дека тоа денес го смета за една од најголемите грешки во животот. Одлуката ја донела по навредлив коментар на снимање во 1985 година, по што направила корекција на подочниците, но, како што вели, зажалила веднаш.
Таа истакна дека искуството ја поттикнало да стане силен поддржувач на природниот изглед и самоприфаќањето, предупредувајќи дека естетската индустрија и филтрите на социјалните мрежи создаваат нереални стандарди за убавина.
Кертис неодамна изјави дека масовната употреба на филери и операции претставува „геноцид над генерација жени“, додавајќи дека ваквите трендови го бришат природниот човечки изглед. Таа јавно ги советува и своите ќерки да не прават интервенции на лицето, нагласувајќи дека „кога еднаш ќе се вмешаш во лицето, нема враќање назад“.
Фото: depositphotos
Забава
Чоколадата би можела да исчезне до 2050 година, но научниците имаат „aс во ракавот“
Екстремните временски услови ја загрозуваат иднината на плантажите со какао ширум светот, што претставува сериозна закана за иднината на чоколадната индустрија. Поради тоа, научниците истражуваат други култури кои се поотпорни на климатските промени и од кои би можело да се создаде нова слатка алтернатива, пишува „Еуроњуз“.
Поголемиот дел од какаото (околу 60 проценти) доаѓа од западна Африка, од влажни земји како Брегот на Слоновата Коска и Гана, каде што високите температури и обилните врнежи се менуваат со кратки сушни периоди.
Сепак, во последните две години производството на какао опаднало и до 40 проценти. Поради тоа, цените на чоколадата пораснаа на нивоа какви што не биле забележани уште од 1970-тите години, а експертите предупредуваат дека свет без какао би можел да стане реалност веќе до 2050 година.
Како климатските промени ја загрозуваат чоколадната индустрија
Постојат повеќе фактори што укажуваат на можен недостиг на чоколада. Претходни извештаи како причини ги наведуваа нелегалното рударење злато, стареењето на какао-стеблата, па дури и шверцот, но истражувањата покажуваат дека главниот виновник е сè поизразениот контраст меѓу екстремните врнежи.
Институтот за клима и одржливост при Универзитетот Харвард наведува дека чувствителноста на какаото на временските услови не е новост, но дека климатските промени го „засилуваат интензитетот на обилните врнежи“ како што растат температурите.
За секое зголемување на температурата на воздухот за еден степен Целзиусов, атмосферата може да задржи околу седум проценти повеќе влага, што доведува до посилни и поинтензивни дождови.
„Основната физика е едноставна: потоплата атмосфера задржува повеќе влага, што ги засилува екстремните врнежи. Тоа доведува до задржување на вода во почвата, ерозија на земјиштето и создавање услови погодни за развој на габични заболувања“, објаснуваат истражувачите.
Можат ли научниците да ја спасат чоколадната индустрија?
Поттикнати од овој климатски предизвикан колапс, научниците од Националниот универзитет во Сингапур почнале потрага по решение.
Истражувачите го насочиле вниманието кон рогачот – климатски отпорна билка која се одгледува во Медитеранот и која постепено привлекува внимание како алтернатива на какаото.
За разлика од какаото, рогачот успева во топли и суви услови и бара многу малку вода. По печењето, ослободува специфична арома која потсетува на какао, иако неговиот вкус не одговара целосно.
За да го надминат тој проблем, тимот развил две техники за промена на вкусот на растението, користејќи ензими за да се засилат горчината и слаткоста.
Ензимскиот третман претставува едноставен и чист метод кој бара минимална обработка, за разлика од други постапки што вклучуваат агресивни хемикалии, како што е хлороводородната киселина, со цел подобрување на вкусот.
Со подобрување на ароматичниот профил на рогачот, истражувачите веруваат дека би можеле да ги охрабрат производителите на слатки да го користат рогачот во производи кои вообичаено бараат какао, како што се чоколадни табли, слатки напитоци и други производи на база на какао.
Доколку овие методи се применат во голем обем, тие би можеле „значително да ја намалат“ зависноста на чоколадната индустрија од какаото, правејќи ги синџирите на снабдување поотпорни на климатските промени и на појавата на болести кај посевите.
„Нашето истражување не е само обид да се репродуцира вкусот на какаото, туку и да се направи разновидност на состојките што ги користиме за создавање чоколадни алтернативи“, вели Манфред Ку, главен автор на научниот труд.
„Насочувањето кон издржливи, климатски отпорни култури како рогачот може да ѝ помогне на индустријата да се прилагоди на еколошките предизвици, а на потрошувачите да им понуди производ во кој ќе уживаат“, заклучува научникот.
Фото: pexels

