Забава
„Сендмен“ ги воодушеви критичарите
Нoвата серија на „Нетфликс“ заработи одлични критики судејќи според рејтингот на „ИМД-б“ и „Ротен томатос“, веб-страницата агрегатор на рецензии.
„Сендмен“ или „Човекот од песок“ (The Sandman) дебитира на стриминг-платформата во петокот и се чини дека ги воодушеви и критичарите и публиката. Серијата моментно има оцена од 8,2 на „ИМД-б“, а на „Ротен томатос“ позитивно е оценета од 84 % од критичарите и 88 % од гледачите. Серијата е базирана на култниот серијал стрипови на Нил Гејман, креирана за „Ди-си“, а се фокусира на бесмртното олицетворение на човечките соништа – Морфеј.
„Нетфликс“ ја опишува како „богат спој на модерен мит и мрачна фантазија, каде што современата фикција, историската драма и легендата се беспрекорно испреплетени“.
„Серијата ги следи луѓето и местата под влијание на Морфеј, кралот на соништата, а ги коригира космичките и човечките грешки што ги правел во текот на неговото огромно постоење“, стои во описот.

„Сендмен“ го чинеше „Нетфликс“ неверојатни 165 милиони долари, а главните улоги ги толкуваат Том Стариџ како Сонот, Гвендолин Кристи како Луцифер, Кирби Хауел-Баптист како Смртта, Џена Колман како Јохана Константин, а Марк Хамил го позајми гласот за Мерв Пампкинхед.
Критичарите сметаат дека серијата е достојна за култниот стрип.
Иако има поделени мислења за адаптацијата на изворниот материјал, како и за квалитетот на главната улога на Стариџ, критичарите нагласуваат дека серијата вреди да се гледа. „Серијата секако дека го оправда своето постоење, особено во последните пет епизоди“, велат тие.
И публиката се огласи на „Твитер“ за да ја пофали новата серија нарекувајќи ја неверојатна и навистина добра. Многумина твитнаа дека буквално си одат од работа рано за да ја гледаат.
Судејќи според реакциите на фановите, серијата е емотивен часовник со врвна актерска екипа.
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.
Забава
Тие стануваат отров: никогаш не смеете повторно да ги загревате овие намирници
Веројатно мислите дека зготвениот оброк – дури и оној од вчера – е безбеден ако го загреете повторно. Но, некои намирници всушност можат да се претворат во потенцијален здравствен ризик кога ќе се загреат повторно.
Која храна може да стане штетна кога ќе се загрее повторно?
Според експертските анализи, како и советите на нутриционистите, следните намирници се меѓу оние што е најдобро да не се загреваат повторно – или барем треба да се ракува со голема претпазливост.
Ориз
Ако зготвениот ориз се остави на собна температура, тој може да биде плодна почва за бактеријата Bacillus cereus, која произведува отпорни спори. Дури и ако го загреете повторно, токсините што ги ослободуваат бактериите може да не исчезнат.
Што да направите: Брзо изладете го зготвениот ориз, складирајте го во фрижидер во затворен сад и загрејте го само еднаш – и темелно.
Компири
Готвениот компир е особено ризичен ако се остави на собна температура – бактериите, како што е Clostridium botulinum, потенцијално можат да се размножуваат.
Како безбедно да се складираат? Штом ќе се сварат, префрлете ги во фрижидер. Кога ги загревате, загрејте ги доволно за да може топлината да навлезе до средината.
Кромид, целер и цвекло
Тие често се користат во супи, чорби и сосови – но содржат нитрати. Кога се загреваат, овие нитрати можат да се претворат во нитрити, кои потоа можат да се претворат во потенцијално штетни супстанции.
Совет: Гответе само онолку колку што мислите дека ќе јадете – избегнувајте повторно загревање.
Јајца
Варените, пржените или печените јајца не се добра идеја за повторно загревање. Протеините во јајцата се менуваат кога се загреваат, што може да ги отежни варењето или да предизвика проблеми со варењето.
Подобро решение: Јадете јајца свежи или ладни во сендвич, наместо да ги загревате повторно.
Пилешко (и други протеински оброци)
Подгревањето на пилешкото може да предизвика стомачни тегоби, бидејќи протеините и бактериите во месото бараат темелно загревање.
Препорака: Ако инсистирате на повторно загревање, погрижете се топлината да навлезе целосно во внатрешноста – но понекогаш е побезбедно да ги јадете овие јадења ладни.
фото: принтскрин
Забава
(Фото) Таа беше вистинска бомба во 80-тите и 90-тите, а потоа се пензионираше: што прави денес
Модните агенти ја открија Кејти Арланд во нејзините тинејџерски години, кога имаше само 16 години. Нејзината специфична убавина и фигура хипнотизираа многу фотографи и големи модни брендови, кои веднаш ѝ ги отворија вратите на славата.
Позираше за Cosmopolitan, Vogue, Harper’s Bazaar, Forbes, но една насловна страница од 1989 година остави најголем впечаток.
Тоа беше списанието Sports Illustrated Swimsuit, кое потоа ја ангажираше младата Кејти за својот моден едиторијал.
Таа носеше жолто бикини, а нејзиниот исончан тен и магичен поглед ја красеа насловната страница на тој број. Според странските медиуми, ова издание на списанието стана нивното најпродавано издание досега.
Денес, Кејти живее сосема поинаков живот. Со својот сопруг Грег Олсен, оди на риболов и ужива во сончевите денови на брод.
Таа доби лиценца за комерцијален риболов на отворен океан, а во интервју за Фокс њуз, откри дека промената на кариерата е многу во нејзина корист.
„Пораснав кампувајќи и ловејќи риба постојано. Мојот сопруг лови риба од тригодишна возраст. Отсекогаш сакав да бидам на брод со него. Оваа сезона се појави можноста“, рече таа.
Кејти е активен член на социјалните мрежи, каде што редовно објавува фотографии од својот приватен живот.
фото: принтскрин
Забава
(Фото) Најпосакуваниот моден додаток за сезоната – нема да излезете од дома без него
Парче кое веќе станува вистинска ѕвезда на зимскиот аутфит и влегува во фазата на гламур, и што е најважно – ја воздигнува секоја комбинација без напор, а исто така и без големи трошоци.
Оваа модна сезона, секој детаљ е важен, а кожните ракавици изненадувачки се појавија во преден план, не само како заштита од студот, туку и како моден додаток што го дефинира целиот изглед.
Од дневен изглед до вечерен гламур: кожните ракавици го воздигнуваат секој аутфит
Модните експерти веќе споменаа дека ракавиците се главен детаљ на зимскиот изглед, благодарение на нивната способност да воздигнат обична јакна или капут во стилски сегмент.
Ракавиците се практичен додаток, но токму сега влегуваат во фазата на гламур: класична кожа, продолжена до лактот, во светли бои или минималистичка во црна боја – сите се видени во моменти на уличен стил и на светските модни писти.
Тие го воздигнуваат изгледот без напор – додадете ги на палто, плетена облека, фустан и автоматски добивате пософистициран резултат.
Како да носите кожни ракавици – 3 стилски правила
– Со капут или волуменозна јакна: Изберете подолги ракавици кои се влегуваат под ракавите на капутот, ова дава впечаток на скулптурална силуета и држење.
– Со вечерен фустан: Ракавиците можат да бидат клучен елемент на гламур – а на модните писти, долгите ракавици најчесто се гледаа комбинирани со фустани.
– Со едноставна дневна облека: Облечете џемпер, фармерки, долг мантил и додадете ракавици во контрастна боја и облеката станува промислена и непогрешлива.
Ако размислувате за мини-трансформација на вашиот моден стил оваа сезона, започнете со ракавици. Тие ви овозможуваат да го претворите дури и наједноставниот мантил во стилско издание, да го зачините вечерниот фустан со неочекуван додаток и да ги доживеете зимските денови со допир на елеганција.
Во сезоната 2025/26, ракавиците не се само додаток – тие се ѕвезда.
фото: принтскрин

