Забава
Се враќа од 90-тите: кафеавиот кармин е новиот хит на летото

Овој ретро класик, кој нè враќа во златните 90-ти и почетокот на 2000-тите, сега се враќа со стил – и освојува сè, од „Тик-ток“ до црвениот тепих.
Природни нијанси, земјени тонови, вибрации на кафеав шеќер… кафеавиот кармин станува ваш нов омилен избор, без разлика дали излегувате на кафе, на состанок или на летен фестивал.
Зошто кафеавата боја е толку модерна?
Затоа што е неочекувана. Затоа што совршено се вклопува со тенот, без напор ги нагласува усните и дава елегантно смирена атмосфера – тој изглед „не се потрудив премногу, но сепак изгледам совршено“. Бонус? И одговара буквално на сите, само треба да ја изберете вистинската нијанса.
Ако имате светла кожа – пробајте посветли, беж-капучино тонови или розово-кафеави варијации кои изгледаат природно и меко.
Ако имате среден до темен тен – чоколадните, карамелизираните или кафеаво-црвените тонови ќе ви изгледаат фантастично и дополнително ќе ги истакнат вашите усни.
Како да го носите?
За дневен, чист девојачки изглед – нанесете тенок слој кафеав кармин, малку маскара и лесен бронзер. Готово за 5 минути, и изгледате свежо и стилски!
За вечер – создадете smokey eye во топли тонови (црна, чоколадна, бронзена) и оставете карминот да ја заврши останатата работа. Ефектот „wow“ е загарантиран.
Мат наспроти сјаен
Сакате нешто што трае цел ден (и ноќ)? Мат кафеавиот кармин е ваш сојузник – елеганција со карактер и нула шанса за размачкување.
Преферирате природен сјај? Сјајните варијанти во кафеави тонови изгледаат сочно, женствено и совршено за летна вечер со коктел во рака.
Совет за убавина: Комбинирајте кафеав кармин со златни обетки, лабава коса и големи очила – и бидете ѕвезда на секоја приказна!
©Makfax.com.mk Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Забава
Светот зборува за новата холивудска романса помеѓу Остин Батлер и Зои Кравиц: тие сè уште мудро молчат…

Актерката Зои Кравиц и актерот Остин Батлер беа фотографирани заедно во Њујорк, каде, според медиумските извештаи, уживале во заеднички викенд.
Како што посочија неколку извори, актерите присуствувале на претставата „Viola’s Room“, а потоа „побегнале“ од очите на јавноста.
Двојката предизвика гласини за потенцијална романса на почетокот на април оваа година. Дури и некои извори блиски до актерите коментирале за нивната врска.
Zoe Kravitz, Austin Butler spotted out together at immersive NYC show after sparking romance rumors https://t.co/10UpuJSc7a pic.twitter.com/2f0WZPMGry
— Page Six (@PageSix) July 20, 2025
„Тие се сложуваат добро, а хемијата меѓу нив е подеднакво добра и зад камерата и пред неа“, вели изворот.
Врската на Остин и Зои доаѓа како мало освежување, бидејќи актерите претходно беа во долги врски.
Додека Батлер беше лудо заљубен во манекенката Каја Гербер, ќерка на поранешната топ-моделка Синди Крафорд, Зои беше верена со холивудскиот згоден актер Ченинг Тејтум.
Двајцата ја раскинаа свршувачката минатата година.
Фото: принтскрин
Забава
Грешки поради кои вашиот домашен сладолед е неуспешен

Кога правите домашен сладолед, клучот е да избегнете пет вообичаени грешки што го прават неуспешен.
1. Формирање на ледени кристали
Ледените кристали се формираат кога молекулите на водата во смесата полека замрзнуваат, дозволувајќи да растат поголеми кристали. За да спречите формирање кристали, користете стабилизатори како што е 1/4 лажичка желатин.
2. Сладоледот е тврд како карпа
Ова се случува кога има премногу вода или нема доволно масти и шеќер за да се намали точката на замрзнување.Решението е да додадете 1-2 лажици алкохол (како вотка или рум) на 500 мл база за да се намали точката на замрзнување или да ја зголемите содржината на масти со користење на повеќе крем или жолчки од јајца, за да создадете помека текстура.
3. Мек и премногу течен сладолед
Ова може да се должи на недоволно време на замрзнување, премногу шеќер или премногу алкохол во смесата.Решението е основата да се олади на најмалку 4°C пред мешањето и машината за сладолед да се постави на соодветна температура за мешање. Доколку е потребно, намалете ја содржината на шеќер за 10-20%.
4. Коагулирана основа
Ова се случува кога јајцата се загреваат пребрзо или на превисока температура, што предизвикува нерамномерно згрутчување. Решението е да ја загреете смесата на тивок оган и постојано да мешате. Ако се згрутчи, брзо процедете ја смесата и веднаш ставете ја во фрижидер.
5. Нерамномерна распределба на смесата
Ако парчињата чоколадо, јаткасти плодови или овошје не се рамномерно распределени во сладоледот, причината е што се додадени прерано во процесот на матење или кога се премногу тешки за основата на сладоледот.Решението е да ги додадете тие состојки во последните неколку минути од мешањето за да бидете сигурни дека се добро соединети без да потонат на дното.
Забава
(Фото) Партнерката на Роналдо повторно критикувана

Георгина Родригез, партнерка на фудбалерот Кристијано Роналдо, повторно најде начин да биде во центарот на вниманието на медиумите – но не на позитивен начин.
Имено, пред неколку дена таа објави компилација од фотографии од католички верски објект во Португалија на „Инстаграм“, а нејзината облека наиде на критики од јавноста.
Фаталната бринета, која често не се грижи за кодексот на облекување, овој пат одлучи да ги разбранува мрежите. За посета на црквата таа одлучи да облече бел фустан со цветни мотиви.
View this post on Instagram
Целиот изглед го надополни со кожнеа чанта „биркин“ и дискретни додатоци. Составен дел од комбинацијата беше шапката, што предизвика дискусија на „Инстаграм“.
Додека некои коментираа дека изгледа совршено и во согласност со актуелните модни трендови, имаше и такви (повеќето од нив) што ја критикуваа. Судејќи според коментарите, носењето шапка во религиозен објект е одраз на непочитување кон него.
Фото: принтскрин